Dipy k masu v pěti různých variacích
Dipy k masu prostě patří. Doladí dokonale jeho chuť. Obzvlášť je oceníte při letním grilování. Ovšem dopřát si je můžete prakticky kdykoliv během roku. A o co se vlastně jedná? Jsou to různé druhy lahodných omáček, které mohou být jak studené, tak i teplé.
Připravili jsme pro vás dipy k masu v pěti různých obměnách. Každý si z nich určitě vybere nějakého svého favorita. Bude to třeba omáčka libanonská česneková, ta s nezvyklým názvem Chimichurri anebo pálivá s kimchi pastou?
Dipy k masu 5x jinak: Libanonská česneková omáčka
Mezi velmi chutné dipy k masu můžete zařadit libanonskou česnekovou omáčku. Ta se bude nejvíce hodit ke grilovanému drůbežímu masu a také třeba k tomu jehněčímu a hovězímu.
Potřebné ingredience na libanonskou česnekovou omáčku
-
česnekové stroužky: 1 šálek (130 g)
-
sůl: 2 lžičky
-
citronová šťáva: 60 ml
-
ledová voda: 60 ml
-
slunečnicový olej (může být i jiný rostlinný): 3 šálky
Recept na libanonskou česnekovou omáčku
Začněte tím, že si do mísy prolisujete loupané česnekové stroužky. Ty pak přemístěte do kuchyňského robotu, přisypte sůl a rozmixujte na hladkou kaši. V další fázi přilijte citronovou šťávu a promixujte znova. Nakonec do směsi střídavě zašlehávejte rostlinný olej (ten byste měli lít do omáčky tenkým proudem) a ledovou vodu. Ve výsledku získáte jakousi silnou česnekovou majonézu, kterou jistě zařadíte mezi své oblíbené dipy k masu. Přejeme dobrou chuť.
Dipy k masu 5x jinak: Omáčka zvaná Chimichurri
Pokud by vás zajímalo, kde vlastně vzala omáčka Chimichurri svůj specifický název, asi byste se přesné odpovědi nedočkali. Spekuluje se o tom, že byla pojmenovaná podle Ira Jimmyho McCurryho. Rozhodně ji ale můžete zařadit mezi chutné dipy k masu hovězímu (zejména steakům).
Potřebné ingredience na přípravu omáčky Chimichurri
-
čerstvá petrželka (jemně nasekaná): 1 šálek
-
česnekové stroužky: 5 ks
-
čerstvé oregano (jemně nasekané): 2 lžíce
-
olivový olej: ½ šálku
-
vinný ocet z červeného vína: ¼ šálku
-
sůl: 1 lžička
-
vločky červené chilli papričky: ¼ lžičky
Recept na omáčku Chimichurri
Nejprve si oloupejte česnekové stroužky a pak je umístěte do kuchyňského robotu. Zde je rozmixujte spolu s nasekanou petrželkou a také s oreganem na kaši. Nakonec do směsi zašlehejte olivový olej, sůl, chilli vločky a máte hotovo. Omáčka Chimichurri se řadí mezi velmi delikátní dipy k masu. Uchovávejte ji v lednici nejdéle po dobu dvou dnů.
Dipy k masu 5x jinak: Omáčka s kimchi pastou a medem
Máte v oblibě pálivé dipy k masu? Potom vás zcela určitě nadchne omáčka s kimchi pastou a medem. Hodí se především k máčení japonských knedlíčků, ovšem použít ji můžete i jako doplněk ke grilovaným rybám nebo i hovězímu a drůbežímu masu. Je to jen na vaší představivosti a chutích.
Potřebné ingredience na omáčku s kimchi pastou a medem
-
nesolené máslo: 6 lžic
-
kimchi pasta: 9 lžic (lze zakoupit ve specializovaných obchodech)
-
přírodní tekutý med: 1 lžíce
-
sezamová semínka (opečená): 1 a ½ lžičky
Recept na omáčku s kimchi pastou a medem
Začněte tím, že si v malém kastrůlku rozpustíte máslo. Poté k němu přidejte kimchi pastu, přírodní med a sezamová semínka. Vše důkladně promíchejte a provařte, dokud nevznikne homogenní směs. Tato pikantní omáčka patří mezi dipy k masu, které mají velmi intenzivní chuť. Podávat ji můžete dle svého uvážení a libosti. Dobrou chuť.
Dipy k masu 5x jinak: Osvěžující avokádová salsa
Preferujete spíš svěží dipy k masu? Potom váš nadchne avokádová salsa. Hodit se bude zejména ke grilovanému kuřecímu a hovězímu masu.
Potřebné ingredience na osvěžující avokádovou salsu
-
zralé avokádo: 2 ks
-
červená cibule (menší): 1 ks
-
malá chilli paprička: 1 ks
-
zelená sladká paprika (např. kozí roh): 1 ks
-
česnekové stroužky: 2 ks
-
čerstvý koriandr (jemně nasekaný): ½ šálku
-
čerstvá petržel (jemně nasekaná): ¼ šálku
-
vinný bílý ocet: ¼ šálku
-
limetová šťáva: 1 lžíce
-
olivový olej: 1/3 šálku
-
sůl a mletý pepř: dle chuti
Recept na osvěžující avokádovou salsu
Nejprve si vydlabejte dužinu avokáda a přemístěte ji do kuchyňského robota. Pak ji rozmixujte spolu s nasekaným koriandrem, petrželkou, lisovanými česnekovými stroužky, pokrájenou červenou cibulí, očištěnou chilli papričkou, zelenou paprikou, limetovou šťávou a bílým vinným octem. Nakonec ještě přilijte olivový olej, dosolte, opepřete a máte hotovo. Dipy na maso mají zpravidla velmi jemnou a polotekutou konzistenci, tak by tedy měla vypadat i avokádová salsa. Podávejte dle chuti a uchovejte v lednici před další konzumací.
Dipy k masu 5x jinak: Barbecue omáčka s kečupem
Mezi dipy k masu nezvyklé chuti můžete jednoznačně zařadit barbecue omáčku s kečupem. Obsahuje však celou řadu dalších zajímavých surovin. Hodí se ke všem druhům mas a skvělé s ní budou i hranolky.
Potřebné ingredience na barbecue omáčku s kečupem
-
sladký kečup: ½ šálku
-
tmavý hnědý cukr: 2 lžíce
-
jablečný ocet: 1 lžíce
-
melasa (dostupná ve specializovaných prodejnách): 1 lžíce
-
pálivá omáčka z chilli: 2 lžičky
-
worcestrová omáčka: 2 lžičky
-
grilovací koření dle preferencí: 2 lžičky
-
polotučná hořčice: ½ lžičky
-
sušená a mletá cibule: ¼ lžičky
-
sušený a mletý česnek: ¼ lžičky
Recept na barbecue omáčku s kečupem
Do středně velké misky nalijte sladký kečup a promíchejte ho důkladně s hnědým cukrem, jablečným octem, melasou, pálivou chilli omáčkou, worcesterem, grilovacím kořením, hořčicí, sušenou cibulí a mletým česnekem. Výslednou barbecue omáčku přemístěte do uzavíratelné nádoby a skladujte v lednici nejdéle měsíc. Až ji při prvním grilování ochutnáte, bude patřit mezi vaše oblíbené dipy k masu a třeba i k smaženým hranolkům. Je skutečně unikátní.
Autor článku: Iveta Berezkinová
Diskuse k článku