Hovězí steak je nejlepší z grilu. Jako příloha se hodí grilovaná zelenina.

Hovězí steak na 4 různé způsoby: Inspirujte se skvělými marinádami!

Hovězí steak je pokrm pro skutečné gurmány. Výtečný je zejména z grilu, avšak připravit jej můžete i na pánvi. Vesměs v tom není žádná věda, ovšem pokud chcete maso propečené podle svých představ, je zapotřebí se zasvětit do kulinářských tajů vhodné přípravy.

Pakliže zvolíte kvalitní kus masa, nemůže se prakticky stát, že hovězí steak nebude k jídlu. Je to primárně ve vašich rukách. Dáte si úpravu rare, medium-rare, medium, medium-well nebo snad well done? Každý preferuje něco jiného. A na závěr se můžete inspirovat čtyřmi recepty na marinády, díky kterým připravíte lahodný kus masa k obědu nebo večeři.

Hovězí steak na 4 různé způsoby: Jaký kus masa zvolit?

Na trhu se nabízí opravdu nezměrné množství hovězího masa. A tak může být poměrně složité vybrat si ten nejideálnější hovězí steak. Vhodné je okusit všechny druhy, v rámci možností samozřejmě. Každý totiž chutná poněkud jinak. Výtečný je například hovězí pupek, tj. flank steak. U tohoto druhu se zaměřte zejména na vyzrálost. Čím více je zralý, tím bude měkčí a lahodnější. Krájet by se mělo toto maso po ugrilování přes vlákna našikmo. Dále je velmi oblíbený rump steak, což je vlastně horní část hovězí kýty. Můžete ho grilovat nebo péct. Doslova rozplývající se v ústech je pak tzv. filet mignon (konec hovězí svíčkové). Z něj připravíte ty nejjemnější steaky, které budou jako dort. Už se vám sbíhají sliny? Tak se tedy porozhlédněte po svém vysněném kousku pořádného „fláku“ masa. Výše uvedené druhy nejsou zdaleka jediné. Vybírat lze i z T-bone steaku, rib eye steaku, sirloin steaku, hanger steaku a podobně.

Čtěte také:

Rozdělení hovězího masa: Informace, které využijete při nákupu i v kuchyni

Hovězí steak na 4 různé způsoby: Jak propéct maso podle svých představ?

Mezi základní znalosti správného grilmana patří rozhodně stupeň propečení. Každý totiž preferuje hovězí steak v jiné úpravě. Jeden miluje tzv. „krvavý“, druhý zase středně propečený. Řekněme si tedy, jak na to:

  • Hovězí steak v úpravě rare: takto připravené maso je téměř syrové. Někteří lidé tvrdí – krvavé. Docílíte ho opékáním po dobu jedné minuty z obou stran. A jak poznat ideální propečení? Spojte na ruce palec s ukazovákem a sáhněte si na bříško pod palcem. 
  • Hovězí steak v úpravě medium-rare: tento druh propečení je zdaleka nejoblíbenější. Maso si totiž udrží svou šťavnatost. Opékejte jej asi minutu a půl až dvě minuty z každé strany. A jak poznat ideální úpravu masa? Spojte u ruky palec s prostředníčkem a sáhněte si na bříško pod palcem. Tak „měkké“ by mělo být.
  • Hovězí steak v úpravě medium: propečení je střední a maso stále růžové. Doba opékání se odhaduje na tři až čtyři minuty z obou stran. Ideální měkkost steaku poznáte tak, že si spojíte na ruce palec s prsteníčkem a sáhnete na bříško pod palcem.
  • Hovězí steak v úpravě medium-well: připravíte jej tak, že maso propečete asi pět minut z každé strany. Tak si steak stále udrží narůžovělé zbarvení, bude však téměř propečený.
  • Hovězí steak v úpravě well done: nejméně oblíbený druh propečení je well done. Taková úprava vlastně zbaví maso veškeré šťavnatosti. Někteří přední kuchaři tvrdí, že takto steak vlastně „zabijete“. Míru propečení poznáte tak, že si spojíte palec ruky a malíček, pak si sáhnete na bříško pod palcem.

Hovězí steak je výborný i v prosté úpravě se solí a pepřem.

Hovězí steak na 4 různé způsoby: Inspirujte se jednoduchými a chutnými marinádami

A nakonec zde máme čtyři typy na marinády, které váš hovězí steak rozhodně pozvednou na prémiovou úroveň.

  • Česneková marináda s italským kořením váš hovězí steak dokonale provoní a ochutí. Maso nechte naložené nejlépe přes noc, aby nasáklo všemi chutěmi. Směs připravíte z těchto ingrediencí (pro 6 porcí): citronová šťáva – ¼ šálku, sójová omáčka – 1/3 šálku, olivový olej – ½ šálku, worcester – ¼ šálku, mletý sušený česnek – 2 lžičky, sušené italské koření – 1 lžíce, mletý černý pepř – 1 lžička, sůl – ½ lžičky, sušená mletá cibule – ½ lžičky.
  • Marináda z červeného vína a rozmarýnu hovězí steak pozvedne na gurmánskou úroveň. Tuto jednoduchou, a přitom skvělou směs na marinování připravíte z následujících surovin (pro 4 porce): suché červené víno – ¾ šálku, olivový olej – ½ šálku, citronová šťáva – 1 lžíce, mořská sůl – ½ lžičky, mletý černý pepř – ½ lžičky, lisovaný česnek – 4 stroužky, sušený rozmarýn – ½ lžičky. Maso spolu s marinádou vložte do pevného sáčku, který lze kvalitně uzavřít. Nechte naložené v lednici alespoň 6 až 20 hodin.
  • Marináda zvaná Fajita vás zavede do exotických končin. Hovězí steak naložte do směsi z těchto ingrediencí (pro 4 porce): limetová šťáva – 1/3 šálku, ananasový džus (bez přidaného cukru) – ¼ šálku, sójová omáčka – 2 lžíce, lisovaný česnek – 1 stroužek, mletý kmín – 1 lžička, sladká paprika (mletá) – 1 lžička, chilli vločky (nemusí být) – ½ lžičky, mořská sůl – 1 lžička, mletý černý pepř – ½ lžičky, čerstvý jemně nasekaný koriandr – ¼ šálku, olivový olej – 2 lžíce. Maso marinujte v lednici minimálně půl hodiny, ideálně však přes noc.
  • Aromatická marináda ze zázvoru a rýžového vinného octa dodá masu na netradiční, avšak vyvážené chuti. Potřebovat budete tyto suroviny (hovězí steak pro 4 lidi): sójová omáčka – ¼ šálku, rýžový vinný ocet – 2 lžíce, olivový olej – 1/3 šálku, přírodní med – 1 a ½ lžíce, lisované stroužky česneku – 4 ks, čerstvý jemně strouhaný zázvor – 1 lžíce. Maso marinujte v chladu asi 6 až 20 hodin.   

Autor článku: Iveta Berezkinová



Diskuse k článku

Diskuse neobsahuje zatím žádný komentář. Buďte první!

Lunární kalendář

NEDĚLE 22. 12. 2024
panna
Měsíc putuje znamením Panny, je v ubývající fázi. Panna má vliv na trávící orgány, proto doporučujeme lehkou stravu. Je vhodný den pro pečení.…
více o tomto dni
PONDĚLÍ 23. 12. 2024
váhy
Měsíc prochází znamením Vah a je v ubývající fázi. Váhy mají vliv na kyčle, játra, krev, ledviny a močový měchýř. Pokud nemusíte, tak nedělejte žádná…
více o tomto dni
ÚTERÝ 24. 12. 2024
váhy
Měsíc prochází znamením Vah a je v ubývající fázi. Váhy mají vliv na kyčle, játra, krev, ledviny a močový měchýř. Pokud nemusíte, tak nedělejte žádná…
více o tomto dni
STŘEDA 25. 12. 2024
váhy
Měsíc prochází znamením Vah a je v ubývající fázi. Váhy mají vliv na kyčle, játra, krev, ledviny a močový měchýř. Pokud nemusíte, tak nedělejte žádná…
více o tomto dni
ČTVRTEK 26. 12. 2024
štír
Měsíc putuje znamením Štíra, je v ubývající fázi. Štír má vliv na intimní oblast a močové cesty. Pijte čaje, které tyto orgány posilují, udělejte si…
více o tomto dni
PÁTEK 27. 12. 2024
štír
Měsíc putuje znamením Štíra, je v ubývající fázi. Štír má vliv na intimní oblast a močové cesty. Pijte čaje, které tyto orgány posilují, udělejte si…
více o tomto dni
SOBOTA 28. 12. 2024
střelec
Měsíc putuje ve znamení Střelce, je v ubývající fázi. Plánujte, obchodujte, investujte, cestujte, kontaktujte staré přátele. Dopřejte si masáž nohou,…
více o tomto dni

Dobrý kontakt k tématu

Ovlivňuje bydlení naše duševní zdraví?

Skvělý článek, který připomíná, jak zásadní je prostředí, ve kterém žijeme, pro naše duševní zdraví. Právě v d...

Hodí se tepelné čerpadlo do starého domu?

Když jsme řešili vytápění našeho starého domu, tepelné čerpadlo bylo jednou z možností . :) Nakonec jsme šli d...

Arganový olej

Mně se nejvíc osvědčil arganový šampon. Vlasy jsou po něm fakt jemný a hebký, a hlavn�...

Regenerace suché a jemné kůže

Dobrý den paní Matrino, dnes trh nabízí různé druhy masti, krémů a gelů a každému n�...

Regenerace suché a jemné kůže

Dobrý den, zkuste se podívat na výrobky od vabios.com, které jsou zaměřeny právě na tu ...
Zobrazit všechna témata

První společné Vánoce: Jak je prožít v harmonii a radosti

První společné Vánoce ve dvou jsou jedinečnou příležitostí k vytvoření vlastních svátečních tradic. Můžete čerpat z oblíbených rituálů z dětství a přidat nové, které budou odrážet váš společný příběh. Rozhodová...

Přemýšlíte o zútulnění bytu? Máme pro vás 7 praktických tipů od designerů

Zútulnění bytu si každý člověk představuje jinak, v konečném důsledku má ale jedno společné – v útulném domově se totiž každý cítí příjemně, uvolněně a bezpečně. Chcete-li i vy docílit jedinečné atmosféry, kter...

Jak vysvětlit větším dětem, že Ježíšek neexistuje?

Máte doma dítka, která mají tušení, že Ježíšek neexistuje? Pak se možná budete zaobírat otázkou, jak jim citlivě sdělit pravdu. Připravili jsme pro vás několik praktických tipů, díky nimž bude sdělování vánoční...

Nejlepší adventní trhy. Tipy, kam vyrazit v Česku i  v zahraničí

Je nejvyšší čas nasát pořádnou vánoční atmosféru. Koledy, svařené víno, punč, klobása na zahřátí, ale taky třeba trdelník. To všechno nabízejí tradiční adventní trhy. I když venku není sníh a rozhodně se nezdá,...

Vzdělávání v jednotřídních školách: Proč je osobní přístup klíčem k úspěchu

Vzdělávání v jednotřídních školách přináší mnoho výhod, nejen bližší přístup učitelů k dětem, ale také jejich rozvoj a zvýšení socializace. Co konkrétně jednotřídní školy a školky nabízejí? A proč by právě toto...

Bezlepkový banánový chlebíček

Začněte tím, že si předehřejte troubu na 170 až 190 °C a smícháte si v míse tyto ingredience – rozmačkané banány, rozpuštěné máslo, krystalový cukr, vejce a vanilkový extrakt. V dalším kroku pak přidejte bezlep...

Cévní mozková příhoda: Boj s časem

Příčiny vzniku cévní mozkové příhody jsou dvojího typu: Prvním typem je takzvaná hemoragická cévní mozková příhoda. K hemoragické cévní mozkové…

Na vlastní kůži: Za jediný den jsem si ušila vlastní boty. Zvládnete to taky

Ušít boty za jediný den? Nesmysl. Ruční práce, které jsou pro většinu žen relax, pro mě vždy byly noční můrou. Uháčkovala jsem jednu křivou šálu, s pletením jsem si jako levoruká nedokázala poradit a šití? Za c...

Letos pečeme na Vánoce...

Dneska se předem omlouvám těm, kteří milují Vánoce a nemůžou se jich dočkat. Protože dneska bude můj blogovej článek spíše vyhovovat těm, co je neslaví anebo nechtějí slavit pro letošek. Já se na ně vždycky těšila, ale vlivem okolností je slavit vlastně letos ani nechci...