Hovězí steak je nejlepší z grilu. Jako příloha se hodí grilovaná zelenina.

Hovězí steak na 4 různé způsoby: Inspirujte se skvělými marinádami!

Hovězí steak je pokrm pro skutečné gurmány. Výtečný je zejména z grilu, avšak připravit jej můžete i na pánvi. Vesměs v tom není žádná věda, ovšem pokud chcete maso propečené podle svých představ, je zapotřebí se zasvětit do kulinářských tajů vhodné přípravy.

Pakliže zvolíte kvalitní kus masa, nemůže se prakticky stát, že hovězí steak nebude k jídlu. Je to primárně ve vašich rukách. Dáte si úpravu rare, medium-rare, medium, medium-well nebo snad well done? Každý preferuje něco jiného. A na závěr se můžete inspirovat čtyřmi recepty na marinády, díky kterým připravíte lahodný kus masa k obědu nebo večeři.

Hovězí steak na 4 různé způsoby: Jaký kus masa zvolit?

Na trhu se nabízí opravdu nezměrné množství hovězího masa. A tak může být poměrně složité vybrat si ten nejideálnější hovězí steak. Vhodné je okusit všechny druhy, v rámci možností samozřejmě. Každý totiž chutná poněkud jinak. Výtečný je například hovězí pupek, tj. flank steak. U tohoto druhu se zaměřte zejména na vyzrálost. Čím více je zralý, tím bude měkčí a lahodnější. Krájet by se mělo toto maso po ugrilování přes vlákna našikmo. Dále je velmi oblíbený rump steak, což je vlastně horní část hovězí kýty. Můžete ho grilovat nebo péct. Doslova rozplývající se v ústech je pak tzv. filet mignon (konec hovězí svíčkové). Z něj připravíte ty nejjemnější steaky, které budou jako dort. Už se vám sbíhají sliny? Tak se tedy porozhlédněte po svém vysněném kousku pořádného „fláku“ masa. Výše uvedené druhy nejsou zdaleka jediné. Vybírat lze i z T-bone steaku, rib eye steaku, sirloin steaku, hanger steaku a podobně.

Čtěte také:

Rozdělení hovězího masa: Informace, které využijete při nákupu i v kuchyni

Hovězí steak na 4 různé způsoby: Jak propéct maso podle svých představ?

Mezi základní znalosti správného grilmana patří rozhodně stupeň propečení. Každý totiž preferuje hovězí steak v jiné úpravě. Jeden miluje tzv. „krvavý“, druhý zase středně propečený. Řekněme si tedy, jak na to:

  • Hovězí steak v úpravě rare: takto připravené maso je téměř syrové. Někteří lidé tvrdí – krvavé. Docílíte ho opékáním po dobu jedné minuty z obou stran. A jak poznat ideální propečení? Spojte na ruce palec s ukazovákem a sáhněte si na bříško pod palcem. 
  • Hovězí steak v úpravě medium-rare: tento druh propečení je zdaleka nejoblíbenější. Maso si totiž udrží svou šťavnatost. Opékejte jej asi minutu a půl až dvě minuty z každé strany. A jak poznat ideální úpravu masa? Spojte u ruky palec s prostředníčkem a sáhněte si na bříško pod palcem. Tak „měkké“ by mělo být.
  • Hovězí steak v úpravě medium: propečení je střední a maso stále růžové. Doba opékání se odhaduje na tři až čtyři minuty z obou stran. Ideální měkkost steaku poznáte tak, že si spojíte na ruce palec s prsteníčkem a sáhnete na bříško pod palcem.
  • Hovězí steak v úpravě medium-well: připravíte jej tak, že maso propečete asi pět minut z každé strany. Tak si steak stále udrží narůžovělé zbarvení, bude však téměř propečený.
  • Hovězí steak v úpravě well done: nejméně oblíbený druh propečení je well done. Taková úprava vlastně zbaví maso veškeré šťavnatosti. Někteří přední kuchaři tvrdí, že takto steak vlastně „zabijete“. Míru propečení poznáte tak, že si spojíte palec ruky a malíček, pak si sáhnete na bříško pod palcem.

Hovězí steak je výborný i v prosté úpravě se solí a pepřem.

Hovězí steak na 4 různé způsoby: Inspirujte se jednoduchými a chutnými marinádami

A nakonec zde máme čtyři typy na marinády, které váš hovězí steak rozhodně pozvednou na prémiovou úroveň.

  • Česneková marináda s italským kořením váš hovězí steak dokonale provoní a ochutí. Maso nechte naložené nejlépe přes noc, aby nasáklo všemi chutěmi. Směs připravíte z těchto ingrediencí (pro 6 porcí): citronová šťáva – ¼ šálku, sójová omáčka – 1/3 šálku, olivový olej – ½ šálku, worcester – ¼ šálku, mletý sušený česnek – 2 lžičky, sušené italské koření – 1 lžíce, mletý černý pepř – 1 lžička, sůl – ½ lžičky, sušená mletá cibule – ½ lžičky.
  • Marináda z červeného vína a rozmarýnu hovězí steak pozvedne na gurmánskou úroveň. Tuto jednoduchou, a přitom skvělou směs na marinování připravíte z následujících surovin (pro 4 porce): suché červené víno – ¾ šálku, olivový olej – ½ šálku, citronová šťáva – 1 lžíce, mořská sůl – ½ lžičky, mletý černý pepř – ½ lžičky, lisovaný česnek – 4 stroužky, sušený rozmarýn – ½ lžičky. Maso spolu s marinádou vložte do pevného sáčku, který lze kvalitně uzavřít. Nechte naložené v lednici alespoň 6 až 20 hodin.
  • Marináda zvaná Fajita vás zavede do exotických končin. Hovězí steak naložte do směsi z těchto ingrediencí (pro 4 porce): limetová šťáva – 1/3 šálku, ananasový džus (bez přidaného cukru) – ¼ šálku, sójová omáčka – 2 lžíce, lisovaný česnek – 1 stroužek, mletý kmín – 1 lžička, sladká paprika (mletá) – 1 lžička, chilli vločky (nemusí být) – ½ lžičky, mořská sůl – 1 lžička, mletý černý pepř – ½ lžičky, čerstvý jemně nasekaný koriandr – ¼ šálku, olivový olej – 2 lžíce. Maso marinujte v lednici minimálně půl hodiny, ideálně však přes noc.
  • Aromatická marináda ze zázvoru a rýžového vinného octa dodá masu na netradiční, avšak vyvážené chuti. Potřebovat budete tyto suroviny (hovězí steak pro 4 lidi): sójová omáčka – ¼ šálku, rýžový vinný ocet – 2 lžíce, olivový olej – 1/3 šálku, přírodní med – 1 a ½ lžíce, lisované stroužky česneku – 4 ks, čerstvý jemně strouhaný zázvor – 1 lžíce. Maso marinujte v chladu asi 6 až 20 hodin.   

Autor článku: Iveta Berezkinová



Diskuse k článku

Diskuse neobsahuje zatím žádný komentář. Buďte první!

Lunární kalendář

SOBOTA 22. 02. 2025
střelec
Měsíc putuje ve znamení Střelce, je v ubývající fázi. Plánujte, obchodujte, investujte, cestujte, kontaktujte staré přátele. Dopřejte si masáž nohou,…
více o tomto dni
NEDĚLE 23. 02. 2025
střelec
Měsíc putuje ve znamení Střelce, je v ubývající fázi. Plánujte, obchodujte, investujte, cestujte, kontaktujte staré přátele. Dopřejte si masáž nohou,…
více o tomto dni
PONDĚLÍ 24. 02. 2025
kozoroh
Měsíc putuje znamením Kozoroha a je v ubývající fázi. Kozoroh má vliv na pleť, ale působí také na kolena, kyčle a klouby. Nepodnikejte dnes dlouhé…
více o tomto dni
ÚTERÝ 25. 02. 2025
kozoroh
Měsíc putuje znamením Kozoroha a je v ubývající fázi. Kozoroh má vliv na pleť, ale působí také na kolena, kyčle a klouby. Nepodnikejte dnes dlouhé…
více o tomto dni
STŘEDA 26. 02. 2025
vodnář
Měsíc putuje ve znamení Vodnáře a je v ubývající fázi. Vodnář působí na lýtka, kotníky a žíly. Nezatěžujte nohy dlouhým chozením a stáním. Vhodný den…
více o tomto dni
ČTVRTEK 27. 02. 2025
vodnář
Měsíc putuje ve znamení Vodnáře a je v ubývající fázi. Vodnář působí na lýtka, kotníky a žíly. Nezatěžujte nohy dlouhým chozením a stáním. Vhodný den…
více o tomto dni
PÁTEK 28. 02. 2025
ryby
Měsíc putuje znamením Ryb, dnes je novoluní. Ryby mají vliv na chodidla a prsty u nohou. Udělejte si čas na jejich koupel a masáž. Věnujte se…
více o tomto dni

Dobrý kontakt k tématu

Přepadá Vás únava a ospalost během dne? Nepodceňujte je

V poslední době se mi pořád chce spát, i když spím celkem dost. Přes den se cítím unavená, večer už nemám sílu...

Houbová polévka z čerstvých hub

to není houbová polévka to je bramboračka. Moje maminka dávala jen brambory, houby koření a jíšku

Tipy na zavařování hotových jídel se vám budou hodit třeba na dovolené mimo civilizaci

Za mě je postup v článku k zavařování masa a hotových jídel v pořádku. Vždycky se zavařovalo na dvakrát. Jedno...

Ovlivňuje bydlení naše duševní zdraví?

Skvělý článek, který připomíná, jak zásadní je prostředí, ve kterém žijeme, pro naše duševní zdraví. Právě v d...

Hodí se tepelné čerpadlo do starého domu?

Když jsme řešili vytápění našeho starého domu, tepelné čerpadlo bylo jednou z možností . :) Nakonec jsme šli d...

Nabídka rychlé a nebankovní půjčky pro každého do 24 hodin

NABÍZÍM FLEXIBILNÍ PŮJČKY-- Dobrý den, jste v tíživé finanční situaci? Potřebuje...

Nabídka rychlé a nebankovní půjčky pro každého do 24 hodin

NABÍZÍM FLEXIBILNÍ PŮJČKY- Dobrý den, jste v tíživé finanční situaci? Potřebujet...

Nabídka rychlé a nebankovní půjčky pro každého do 24 hodin

Požádejte o půjčku 100% online, získejte rozhodnutí za 10 minut. Požádejte o půjčk...
Zobrazit všechna témata

Zpomalený metabolismus: Mýtus nebo fakt? Jak si s tím poradit?

Zpomalený metabolismus je téma, které vzbuzuje mnoho diskuzí. Mnozí se domnívají, že pomalejší metabolismus může být příčinou přibývání na váze nebo únavy, ale je to skutečně pravda? A jak můžeme podpořit správ...

Přílišná citová vazba: Jak rozpoznat a vyřešit závislost na vztazích?

Citová vazba je v romantických vztazích přirozená, ale její přehnaná intenzita může vést k emocionální závislosti a problémům v komunikaci. Rozpoznejte včas znaky přílišné citové připoutanosti, její dopady na p...

Valentýnské menu jako z restaurace: Vsaďte na tyto delikátní recepty

Valentýnské menu je skvělým způsobem, jak oslavit 14. února svátek zamilovaných. Jste zapálenými amatérskými kuchaři či cukráři? Pak vás jistě potěší inspirace na výtečné pokrmy, neboť jak praví přísloví: „Lásk...

Toužíte si splnit sny? 7 tipů, jak se konečně dostat k vysněnému cíli

Každý večer usínáte s tím, že si moc přejete, aby se vaše sny vyplnili. Přes den myslíte na to, jaké by to bylo, kdyby… Poznáváte se v tom? Jestli toužíte po změně a chcete si začít plnit sny, začněte hned teď....

Vzdělávání v jednotřídních školách: Proč je osobní přístup klíčem k úspěchu

Vzdělávání v jednotřídních školách přináší mnoho výhod, nejen bližší přístup učitelů k dětem, ale také jejich rozvoj a zvýšení socializace. Co konkrétně jednotřídní školy a školky nabízejí? A proč by právě toto...

Kávová masáž zpevní tělo a zajistí hladkou pokožku

Kávová masáž je luxusní procedura, která spojuje blahodárné účinky kávy s regenerací pleti. Díky kofeinu, který podporuje prokrvení a detoxikaci, se tato masáž stává účinným prostředkem pro zpevnění pokožky a z...

Digitální empatie jako terapeutický nástroj 21. století. Skutečně to funguje?

Na první přečtení se může zdát, že jde o oxymorón. Ovšem není tomu tak. Technologie v dnešní době je schopna poskytnout nám ono porozumění, po kterém tolik zdánlivě toužíme. V tomto směru je nejvíce užitečná um...

Bezlepkový banánový chlebíček

Začněte tím, že si předehřejte troubu na 170 až 190 °C a smícháte si v míse tyto ingredience – rozmačkané banány, rozpuštěné máslo, krystalový cukr, vejce a vanilkový extrakt. V dalším kroku pak přidejte bezlep...

Cévní mozková příhoda: Boj s časem

Příčiny vzniku cévní mozkové příhody jsou dvojího typu: Prvním typem je takzvaná hemoragická cévní mozková příhoda. K hemoragické cévní mozkové…

Na vlastní kůži: Za jediný den jsem si ušila vlastní boty. Zvládnete to taky

Ušít boty za jediný den? Nesmysl. Ruční práce, které jsou pro většinu žen relax, pro mě vždy byly noční můrou. Uháčkovala jsem jednu křivou šálu, s pletením jsem si jako levoruká nedokázala poradit a šití? Za c...

Život je jako jízda na horské dráze. Jednou jsi nahoře a pak dole

Novej rok 2025 je v plnym běhu a zima ve svym středu. Zanedlouho tu bude jaro, který mám spojený s takovou pohodou - pro mě je jaro znamením nový naděje a větší energie. Zpátky ale do přítomnosti. To, co mi připravil začátek roku, jsem si ani ve snu nedokázala představit.