Vegetariánská jídla podle babiček: 4 recepty, které ocení i milovníci masa
Vegetariánská jídla se v dobách minulých vařila poměrně často. Maso totiž bylo velmi drahé anebo téměř nedostupné (výhodu měli ti, kteří vlastnili hospodářská zvířata), proto ženy pro své rodiny připravovaly pokrmy hojně ze zeleniny, kterou si zpravidla samy vypěstovaly na zahrádce. I v dnešní době však mnozí z nás ocení tak trochu očistné období s absencí masa v jídelníčku.
Mezi vegetariánská jídla, která vařily s oblibou naše babičky, patří dozajista bramborové škubánky s mákem nebo třeba houbový kuba. Vyzkoušet ovšem můžete i jídla poměrně neznámá, která mají doslova poetické názvy, jako je grenadýrský marš a staročeská uhlířina.
Vegetariánská jídla podle babiček: Škubánky s mákem
Mezi sladká vegetariánská jídla patří velmi oblíbené bramborové škubánky s mákem. Tento levný a chutný pokrm si zamilují hlavně děti. Potřebovat budete tyto suroviny (asi pro čtyřčlennou rodinu):
- brambory: 1 kilogram
- hrubou mouku: ¼ kilogramu
- trochu soli
- máslo: cca 50 gramů (na opékání škubánků a polévání pokrmu)
- slunečnicový olej: cca 80 až 90 mililitrů (nebo dle potřeby)
- mletý mák: 5 až 6 lžic
- moučkový cukr: 5 až 6 lžic
Nejprve si oloupejte brambory, opláchněte je a dejte vařit ve vodě do měkka. Poté sceďte a polovinu výluhu si ponechejte. V hrnci následně brambory rozšťouchejte a promíchejte spolu s hrubou moukou, špetkou soli a polovinou bramborového odvaru. Těsto dejte spařit na mírnější plamen při stálém míchání (to bude trvat asi čtvrt hodiny). V další fázi začněte tvořit škubánky pomocí velké lžíce, kterou jste předtím omastili rozpuštěným máslem. Nakonec nočky opékejte na rozpálené směsi másla a oleje dozlatova, posypte mletým mákem smíchaným s moučkovým cukrem, přelijte trochou másla a podávejte. Škubánky s mákem skvěle zasytí a potěší kdejakého mlsouna. Jistě je zařadíte mezi oblíbená vegetariánská jídla připravená na sladko. Dobrou chuť.
Vegetariánská jídla podle babiček: Houbový kuba
Preferujete raději vegetariánská jídla naslano? Potom vám určitě udělá radost voňavý houbový kuba. Pojďme si představit staročeskou verzi, která nezatíží váš rozpočet a přeci potěší chuťové buňky. Obstarejte si následující suroviny (pro cca čtyřčlennou až pětičlennou rodinu):
- kroupy: 380 gramů
- sušené lesní houby: 50 až 60 gramů
- sůl: dle chuti
- mletý černý pepř: dle chuti
- celý kmín: dle chuti
- sušená majoránka: dle chuti
- česnek: 2 a ½ stroužku
- žlutou cibuli: 1 a ½ ks
- sádlo: 70 až 80 gramů
V první fázi je potřeba uvařit si kroupy do měkka. Vložte je tedy do hrnce s dostatečným množstvím vody a také vsypte trochu soli + celého kmínu. Následně si oloupejte česnekové stroužky, prolisujte je a ochuťte jimi již uvařené a scezené kroupy. Také osolte dle potřeby a vložte k nim vepřové sádlo, které je dokonale promastí. Sušené houby je nutné před zahájením vaření namočit do vody alespoň na hodinu až dvě. Poté je nakrájejte na menší kusy a uvařte ve vodě či orestujte a poduste na sádle, než budou měkké. Nyní začněte vrstvit suroviny do zapékací misky nebo pekáčku. Nejdříve rozprostřete na dno kroupy (zhruba polovinu z celkového množství), posléze podušené či vařené houby, a nakonec zbytek krup. Vše zapékejte v troubě asi půl hodiny při 180 °C. Poté je váš houbový kuba, který se řadí mezi tradiční vegetariánská jídla z dávných dob, hotový. Přejeme dobrou chuť.
Vegetariánská jídla podle babiček: Grenadýrský marš
Grenadýrský marš patří mezi vegetariánská jídla, která se k nám dostala ze zahraničí. V tomto případě konkrétně z Francie. Je to na první pohled prazvláštní směs brambor a těstovin, když se ale připraví dobře, rozhodně si pochutnáte. Potřebné suroviny:
- brambory: 1 kilogram
- těstoviny dle obliby: 400 gramů
- sladká mletá paprika: cca 2 lžíce
- sádlo: asi 90 až 100 gramů
- žlutá cibule: 3 kusy
- sůl: dle chuti
Dávná vegetariánská jídla ušetřila dozajista rodinný rozpočet. Ostatně z výčtu ingrediencí je to evidentní. Avšak i z mála se dá vytvořit chutný pokrm pro celou rodinu. Začněte tedy tím, že si do měkka uvaříte oloupané a na menší kostky pokrájené brambory a dle návodu i těstoviny. Obě suroviny po uvaření promíchejte ve velké míse a ochuťte sladkou mletou paprikou i solí. Nakonec ještě do směsi přidejte na sádle dozlatova orestovanou žlutou cibuli a podávejte třeba s nakládanou zeleninou. Dobré chutnání.
Vegetariánská jídla podle babiček: Staročeská uhlířina
A jaká další vegetariánská jídla podle babiček máme na paškále? Tak například staročeskou uhlířinu, která se velmi podobá předešlému pokrmu. Obsahuje však místo těstovin domácí noky. Obstarejte si na vaření tyto ingredience:
- brambory: 1 kilogram
- vepřové sádlo: cca 150 gramů
- velké cibule: 3 až 4 kusy
- polohrubá mouka: 400 gramů
- trochu vody
- vejce: 2 kusy
- sůl: dle potřeby
Vegetariánská jídla musela v dobách dávných zasytit i takové věčně zaneprázdněné uhlíře (pálili dřevo v lesích). Od toho je pak odvozen onen název staročeská uhlířina. Postup je v podstatě dost obdobný, jako u grenadýrského marše. Brambory je potřeba oloupat, opláchnout, pokrájet a uvařit do měkka v mírně osolené vodě. Po jejich scezení se pusťte do těstíčka na domácí noky. V míse promíchejte polohrubou mouku s vejci, solí a vodou, tak aby vám vzniklo polotuhé těsto. To vhazujte pomocí lžíce do mírně osolené vody a vařte. Možné je však nočky uvařit společně s bramborami. Nyní si oloupejte cibule, pokrájejte je najemno a restujte na vepřovém sádle dozlatova. Nakonec smíchejte s bramborami i nočky a hotový pokrm podávejte například s kysaným zelím. Dobrou chuť.
Autor článku: Iveta Berezkinová
Diskuse k článku
RE : Vegetariánská jídla podle babiček: 4 recepty, které ocení i milovníci masa