Čočka na kyselo
Ingredience
- čočka: 200 g
- cibule: 1 ks
- máslo: 1 PL
- hladká mouka: 1 PL
- bobkový list: 1 ks
- citronóvá šťáva nebo ocet
- tymián
- sůl
- pepř
KL - Kávová lžička, PL - Polévková lžíce
Čočka na kyselo – recept
Čočku přebereme, propláchneme a necháme ve studené vodě namočenou do dalšího dne. Vodu slijeme a vaříme v nové, aby čočka byla lépe stravitelná. Čočku zalijeme vodou tak, aby byla tak akorát ponořená a vaříme pod pokličkou doměkka asi hodinu.
Na rozehřátém másle necháme zesklovatět nadrobno nakrájenou cibuli, zaprášíme moukou a vytvoříme zlatavou jíšku. Zalijeme vývarem z čočky, ve kterém jíšku rozmícháme a necháme provařit společně s bobkovým listem a špetkou tymiánu asi 10 minut. Vyjmeme bobkový list, přidáme čočku, dochutíme octem nebo citrónem, osolíme a opepříme dle chuti a vaříme bez pokličky dalších 10 minut.
Čočka na kyselo se podává s uzeným masem nebo opečenou klobáskou, volským okem nebo pečivem, výborně se k ní hodí kyselá okurka.
Diskuse k receptu: 0 příspěvky.