Čočková polévka s uzeným masem
Ingredience
- čočka: 200 g
- cibule: 1 ks
- mrkev: 1 ks
- petržel: 1 ks
- uzené maso: 200 g
- česnek – stroužek: 1 ks
- jarní cibulka: 1 ks
- olej
- pepř
- ocet
KL - Kávová lžička, PL - Polévková lžíce
Čočková polévka s uzeným masem – recept
Čočku předem namočíme (2 - 3 hodiny). Uzené maso dáme do hrnce, zalijeme vodou a vaříme doměkka. Cibuli, mrkev a petržel oloupeme a nakrájíme nadrobno. Cibuli necháme zesklovatět na oleji, přidáme mrkev, petržel a krátce podusíme. Čočku scedíme, přidáme k zelenině a zalijeme vývarem z uzeného masa. Vše povaříme, dokud čočka nezměkne, podle potřeby doléváme vývar.
Čočkovou polévku nezahušťujeme jíškou. Pokud ji chceme mít hustější, část čočky vyjmeme, rozmixujeme tyčovým mixérem a vrátíme do polévky. Hotovou polévku dochutíme podle potřeby pepřem, prolisovaným česnekem a můžeme přidat i malé množství octa. Sůl obvykle není potřeba, protože uzené maso a vývar z něj jsou slané dostatečně. Na závěr nakrájíme uvařené uzené maso na malé kousky, orestujeme ho nasucho na pánvi a přidáme do čočkové polévky společně s jarní cibulkou nakrájenou nadrobno.
Čočková polévka s uzeným masem je dostatečně sytá samotná, při velkém hladu ji doplníme čerstvým pečivem nebo krutony.
Diskuse k receptu: 0 příspěvky.