Babiččina bublanina v sedmi ovocných variacích
Babiččina bublanina v mnohých z nás vyvolá krásné vzpomínky na dětská léta, na období bezstarostnosti, her, bezprostřednosti a radosti. Laskavé babičky uměly vykouzlit úsměvy na rtech svých vnoučků dříve a dokážou to i dnes. Nic nepotěší dětský mlsný jazýček více než domácí sladké pečivo.
Chutnala vám babiččina bublanina? Pak si ji opět připomeňte s některým z následujících receptů. Vybírat můžete celkem ze sedmi tipů, které zvládne skutečně každý. Pokud se budete řídit postupem, skvělý, voňavý a chutný výsledek se vždy dostaví.
Babiččina bublanina v sedmi ovocných variacích: Zaměřeno na třešně
Jako první si můžete připravit dezert z jemného piškotového těsta, který je ochucený typicky slaďoučkými třešněmi. Babiččina bublanina na tento způsob je v podstatě jakousi věčně milovanou klasikou mezi domácím sladkým pečivem. Potřebovat budete tyto ingredience:
- polohrubá mouka: 160 gramů
- hladká mouka: cca 30 gramů (na obalení třešní)
- krupicový cukr: 130 až 140 gramů
- mléko: 100 mililitrů
- vajíčka: 4 kusy
- kypřící prášek do pečiva: 1 balíček
- vanilkový cukr: 1 balíček
- moučkový cukr: dle potřeby na posyp
- slunečnicový olej: 100 mililitrů
- vypeckované třešně (ideálně čerstvé): 350 gramů
Nejprve si rozdělte u vajec žloutky od bílků. Z těch pak vyšlehejte se špetkou soli tuhý sníh. Žloutky v další fázi utřete v míse s krupicovým a vanilkovým cukrem do pěny. Poté přisypte kypřící prášek, polohrubou mouku, mléko, slunečnicový olej a dobře promíchejte. Nakonec zakomponujte do těsta i sníh z bílků pomocí metličky a hmotu naneste rovnoměrně na plech s pečícím papírem. Na povrch poklaďte vypeckované třešně (obalené v hladké mouce) a dejte péct do trouby na zhruba půl hodiny při 170 °C. Babiččina bublanina s třešněmi bude hotová v momentu, kde se těsto nebude lepit na špejli po vpichu. Podávejte vychladlé a posypané moučkovým cukrem. Dobrou chuť.
Babiččina bublanina v sedmi ovocných variacích: Upečte si vláčnou pochoutku s tvarohem a rybízem
Pokud bydlíte v domečku a na zahradě pěstujete červený nebo bílý rybíz, jste jistě ve výhodě. Dezert totiž tohle bobulovité ovoce obsahuje. Tvaroh v těstu pak dodá korpusu na jemné konzistenci. Babiččina bublanina s rybízem a tvarohem vyžaduje tyto ingredience:
- jemná krupička (dětská): 180 gramů
- krupicový cukr: 80 gramů
- změklé máslo: 100 gramů
- vajíčka: 2 ks
- plnotučný měkký tvaroh: 1 vanička
- mléko: 70 až 80 mililitrů
- kůra z bio citronu: dle chuti
- čerstvý rybíz: cca ½ kilogramu
V první fázi si oddělte bílky od žloutků. Ty utřete v misce s krupicovým cukrem do nadýchané pěny. Následně vložte i změklé máslo, měkký tvaroh, jemnou krupičku, mléko, kůru z citronu a vypracujte homogenní těsto. Nakonec do něj ještě zamíchejte tuhý bílkový sníh. Nyní si k ruce připravte plech, do kterého jste předtím vložili pečící papír. Na jeho dno vlijte připravené těsto a pečlivě rozprostřete po celé ploše. Na povrch poházejte omytý a od větviček očištěný rybíz a dejte péct do trouby na cca 30 minut při teplotě kolem 170 °C (lepší je troubu předehřát). Babiččina bublanina z tvarohového těsta a rybízu bude skvělá s espressem, cappuccinem, nebo i kakaem. Přejeme dobré chutnání.
Babiččina bublanina v sedmi ovocných variacích: Polechtejte chuťové buňky s jemným a rumem ovoněným jogurtovým těstem, višněmi a mandlemi
Díky rumu v těstu získá tato babiččina bublanina na výjimečné chuti. Jogurt jí zase propůjčí dokonalou jemnost, mandle křupavost a višně šťavnatost. Potřebovat budete tyto suroviny:
- hustý bílý jogurt (neslazený): 150 gramů
- hladká mouka: ¼ kilogramu
- vajíčka: 3 kusy
- tmavý rum: asi 10 mililitrů
- změklé máslo: ¼ kilogramu
- krupicový cukr: 200 gramů
- jemně mleté či drcené mandle: 70 gramů
- kypřící prášek do pečiva: zhruba půl až třičtvrtě balíčku
- čerstvé nebo nakládané višně: 350 až 400 gramů
K ruce si vezměte hlubší mísu a v ní vyšlehejte do pěny změklé máslo, krupicový cukr, vejce a rum. Posléze přisypte prosátou hladkou mouku, kypřící prášek do pečiva, vlijte bílý jogurt, vsypte jemně drcené nebo mleté mandle a vypracujte homogenní těsto, které bude hladké a bez hrudek. Hotovou hmotu navrstvěte do plechu vystlaného pečícím papírem a rozprostřete špachtlí. Na povrch těsta poklaďte vypeckované čerstvé nebo okapané višně z konzervy. Nyní se ještě musí babiččina bublanina dodělat v troubě, proto ji pečte zhruba půl hodinky při teplotě 160 až 170 °C. Podávejte posypané moučkovým cukrem. Dobrou chuť.
Babiččina bublanina v sedmi ovocných variacích: S křupavou drobenkou a meruňkami
Křupavá drobenka váš piškotový dezert vyzdvihne na úplně jinou úroveň. Taková babiččina bublanina se bude vyjímat i na svátečním stole. Hosté z ní budou u vytržení. Potřebujete následující ingredience:
- polohrubá mouka: cca 500 gramů
- mléko: 250 mililitrů
- vajíčka: 2 kusy
- změklé máslo: 150 gramů
- vanilkový cukr: 1 balení
- kypřící prášek do pečiva: 1 balení
- krupicový cukr: 250 gramů
- nakládané meruňky: kolem 300 gramů
Začněte tím, že si v míse promícháte krupicový a vanilkový cukr, změklé máslo a polohrubou mouku. Asi hrníček hmoty odeberte (na drobenku). Do zbývající hmoty vlijte čtvrt litru mléka, vložte vajíčka, kypřící prášek a vypracujte polotekuté těsto. Nyní si k ruce vezměte pečícím papírem vystlaný plech a vlijte do něj připravenou homogenní hmotu. Rozprostřete po celém dnu a na vrch naházejte na kousky pokrájené a okapané meruňky. Zasypte drobenkou a dejte péct do trouby na 25 minut při cca 180 °C. Babiččina bublanina bude chutná například s kopečkem šlehačky nebo jen tak s čajem či kávou. Dobrou chuť.
Babiččina bublanina v sedmi ovocných variacích: Šlehačková s borůvkami
Borůvky a šlehačka jdou prostě k sobě, a to i v piškotovém těstu. Babiččina bublanina s těmito ingrediencemi vám bude dozajista chutnat. Obstarejte si před pečením:
- vajíčka: 3 kusy
- polohrubou mouku: 500 gramů
- krupicový cukr: 250 gramů
- smetanu ke šlehání: 215 mililitrů
- kypřící prášek do pečiva: 1 balíček
- trochu moučkového cukru na posyp koláče
- mražené nebo čerstvé borůvky: 500 až 600 gramů
Nutné je před zahájením příprav předehřát troubu na cca 160 °C. V dalším kroku si v míse vyšlehejte vajíčka s krupicovým cukrem do pěny. Později přisypte i polohrubou mouku, kypřící prášek do pečiva a vlijte smetanu ke šlehání. Vypracujte polotekuté těsto, které vlijte do plechu s pečícím papírem (můžete vymazat také máslem a vysypat moukou). Na povrch naneste mražené nebo čerstvé borůvky a dejte péct na 20 až 30 minut do trouby při teplotě 170 °C. Až se babiččina bublanina upeče, nechte ji zchladnout, posypte moučkovým cukrem a podávejte s oblíbeným nápojem. Dobré chutnání.
Babiččina bublanina v sedmi ovocných variacích: S čerstvými jablíčky a vlašskými oříšky
Tato kombinace chutí a vůní vám zřejmě připomene tak trochu vánoční svátky. Babiččina bublanina s jablky a vlašskými ořechy je prostě skvost mezi piškotovými dezerty. Potřebovat budete následující suroviny:
- polohrubá mouka: 400 gramů
- rozpuštěné a vychladlé máslo: 150 gramů
- mléko: 200 mililitrů
- vajíčka: 4 kusy
- krupicový cukr: 180 gramů
- kypřící prášek do pečiva: 1 balíček
- jemně nadrcené vlašské oříšky: cca 50 až 100 gramů (nebo dle chuti)
- čerstvá zralá jablka: 4 až 5 kusů
V míse si promíchejte vajíčka s krupicovým cukrem a rozpuštěným máslem. Pak přidejte i polohrubou mouku, kypřící prášek do pečiva, mléko a vypracujte hladké polotekuté těsto. To vijte do pečícím papírem vystlaného plechu a rozprostřete. Na vrch poklaďte oloupané kousky jablek (je možné ochutit i skořicí) a posypte nadrcenými vlašskými ořechy. Babiččina bublanina se bude péct v troubě 30 až 40 minut při 175 °C. Servírujte s kávou, čajem nebo kakaem po vychladnutí. Přejeme dobré chutnání.
Babiččina bublanina v sedmi ovocných variacích: Nadýchaná hrníčková s čerstvými švestkami
Jako poslední zde pro vás máme lahodný dezert se švestkami. I tato babiččina bublanina vás nikdy neomrzí, co se týká konzumace. Minerální voda ji propůjčí dokonalou nadýchanost. Připravte si tyto suroviny:
- perlivá minerální voda: 1 hrníček
- krupicový cukr: 2 hrníčky
- hladká mouka: 3 hrníčky
- vajíčka: 4 kusy
- Hera na pečení: 200 gramů
- vanilkový cukr: 1 balíček
- kypřící prášek do pečiva: 1 balíček
- čerstvé vypeckované švestky: cca 400 gramů
V první fázi si vyšlehejte v míse vajíčka spolu s krupicovým a vanilkovým cukrem. Dále přisypte do směsi kypřící prášek, hladkou mouku, vlijte rozpuštěnou a mírně zchladnou Heru, minerální vodu a vypracujte homogenní hladké těsto. Polovinu z něj vlijte do pečícím papírem vystlaného plechu, rozprostřete špachtlí a na povrch vyskládejte půlky vypeckovaných švestek (měly by být dostatečně zralé). Nakonec ovoce přelijte zbylým těstem a dejte péct do trouby na 200 °C po dobu cca 30 až 40 minut. Babiččina bublanina se švestkami bude skvělá, když ji posypete moučkovým cukrem před servírováním. Hodit se bude k porci i kopeček šlehačky nebo sladký jogurt. Dobrou chuť.
Autor článku: Iveta Berezkinová
Diskuse k článku
RE : Babiččina bublanina v sedmi ovocných variacích