Domácí chléb podle našich babiček 3x jinak
Domácí chléb bude chutnat i těm nejmlsnějším jazýčkům. Zamilujete si jeho vůni, křupavou kůrku i měkkou vnitřní konzistenci. Kromě jiného vydrží i mnohem déle čerstvý než ten kupovaný. Na jeho přípravě není nic složitého. Zvládnou to i ti, kteří se domácího pečení obávají. Učte se od těch nejpovolanějších, tj. babiček. Osloví vás jeden z těchto receptů?
Připravili jsme pro vás dlouhými lety osvědčené recepty na domácí chléb. Zkusíte ten klasický bílý s kmínem, nebo zdravější celozrnný? Máme tu dokonce variantu se sýrem a bylinkami pro nejnáročnější gurmány. Pusťte se do pečení a provoňte své obydlí.
Domácí chléb podle našich babiček: Klasický bílý s kmínem
Pokud máte v oblibě klasický domácí chléb z kynutého těsta, jistě vás potěší tento babičkovský recept. Potřebovat budete tyto suroviny:
- hladká mouka: 3 hrníčky
- celý nebo podrcený kmín: dle chuti
- sušené droždí: ½ kávové lžičky
- sůl: 1 a ½ kávové lžičky
- vlažná voda: 1 a ½ hrníčku
Chcete docílit toho, aby byl domácí chléb skutečně dokonale nadýchaný a chutný? Pak se do přípravy těsta pusťte ideálně ráno a nechte jej kynout alespoň 10 až 12 hodin. Začněte tím, že si do mísy vysypete sušené droždí, přidáte sůl, vlažnou vodu a promícháte. Do směsi postupně vsypáváte prosátou hladkou mouku a také přidáte dle chuti kmín. Všechny suroviny vypracujte nejlépe rukama ve vláčné a homogenní těsto, které ponecháte v míse. Přikryjete utěrkou a necháte kynout na teplém místě výše uvedený čas (minimálně 10 hodin). Na večer, až bude hmota pěkně nadýchaná, zapněte troubu na cca 190 až 200 °C a vložte do ní pekáček (např. na kachnu či husu, tj. musí mít víko). Dále si vyjměte nakynuté těsto na vál, a ještě jej několikrát propracujte. Posléze z něj vytvarujte bochník a nechte zhruba 45 minut kynout. Nakonec vložte polotovar do rozpáleného pekáčku, posypte na povrchu trochou kmínu, přikryjte víkem a pečte v troubě 40 až 50 minut. V polovině pečení sejměte víko, aby měl chléb křupavou zlatou kůrku. Po vychladnutí pečivo uchovejte na suchém a chladném místě (ideálně v plátěném pytlíku či chlebníku). Podávejte s oblíbenými uzeninami, sýry nebo pomazánkami. Dobrou chuť.
Domácí chléb podle našich babiček: Celozrnný pro vyznavače zdravé stravy
Vyznavači zdravého životního stylu budou potěšeni receptem na celozrnný chléb s dýňovým semínky. Na jeho zhotovení potřebujete tyto ingredience:
- celozrnná pšeničná mouka (určená pro pečení chleba): 700 gramů
- vlažná voda: ½ litru
- chlebový žitný kvásek: cca 50 až 60 gramů
- celý nebo drcený kmín: dle chuti
- sůl: cca 2 lžičky
- dýňová semínka: asi hrstku (nebo dle chuti)
I tento domácí chléb vyžaduje notnou dávku trpělivosti. Těsto musí totiž dostatečně nakynout. Nejprve si tedy v míse rozmíchejte žitný chlebový kvásek spolu s 300 mililitry vlažné vody a polovinou prosáté celozrnné mouky. Hmotu přikryjte utěrkou a nechte „kvasit“ alespoň 10 hodin. Až uplyne tato doba, přidejte do směsi zbytek mouky, vody, osolte, okmínujte, přisypte případně i dýňová semínka a vypracujte vláčné těsto. Dále ponechejte hmotu opět kynout asi hodinu. Po šedesáti minutách těsto znovu propracujte rukama na pomoučeném vále a vytvarujte z něj pravidelný bochník. Ten posypte na povrchu moukou, uložte do mísy či ošatky a nechte „odpočinout“ další dvě hodiny. Nyní přichází čas pečení chleba. Troubu předehřejte na 260 °C a vložte do ní plech vystlaný pečícím papírem. Pod něj pak vložte ještě jeden hlubší na vodu. Po půl hodině předehřívání vložte těsto na plech s pečícím papírem a do spodního pekáčku vlijte asi hrnek právě převařené vody. Po deseti minutách vyjměte plech s vodou a snižte teplotu na 220 °C. Chléb dopékejte dalších 30 minut. Po upečení nechte vychladnout a podávejte s čímkoliv, co máte rádi. Dobrou chuť.
Domácí chléb podle našich babiček: Bylinkový se sýrem pro skutečné gurmány
A na závěr pro vás máme recept na gurmánský domácí chléb se sýrem a bylinkami. Jeho příprava vám nezabere tolik času, jako v předešlých případech. Obstarejte si tyto ingredience:
- hladká mouka: ¼ kilogramu
- polohrubá mouka: ¼ kilogramu
- sušené droždí: 1 balení
- krupicový cukr: 1 kávová lžička
- sůl: 1 kávová lžička
- vlažná voda: ¼ litru
- slunečnicový olej: dle potřeby na restování cibule
- vaječný žloutek: 1 kus
- tvrdý sýr na strouhání: 100 gramů
- sušená pažitka, petrželka (případně jiné bylinky): 4 až 5 lžic
- žlutá cibule: 2 větší kusy
Aby byl váš bylinkový domácí chléb perfektně nadýchaný, je potřeba si připravit nejdříve kvásek. Do hlubší mísy si vsypte sušené droždí, smíchejte s trochou vlažné vody, cukrem, špetkou soli a dejte stranou na deset minut. Poté do směsi zakomponujte zbývající sůl, prosátou mouku (hladkou i polohrubou) a vypracujte rukama hladké homogenní těsto. To přikryjte utěrkou a nechte asi 45 minut kynout na teplém místě. Nakonec vyjměte hmotu na pomoučený vál a rozválejte na plát. Také si orestujte na troše oleje jemně nasekanou cibuli a zasypte ji bylinkami. Tuto směs pak natřete na plát těsta, posypte najemno strouhaným sýrem a důkladně zabalte do jakéhosi obdélníku (jako závin). Před pečením nechte polotovar chlebu kynout v pekáčku vystlaném pečícím papírem dalších 15 minut. Na závěr potřete žloutkem, vložte do trouby a pečte zhruba 20 až 30 minut při 180 až 190 °C. Ochucené pečivo bude skvělé třeba ke snídani pomazané máslem a obložené salámem. Přejeme dobrou chuť.
Autor článku: Iveta Berezkinová
Diskuse k článku
RE : Domácí chléb podle našich babiček 3x jinak