Karob neboli svatojánský chléb – zdravý pamlsek vhodný i pro alergiky

Karob neboli svatojánský chléb – zdravý pamlsek vhodný i pro alergiky

Svatojánský chléb neboli karob

Pokud jste si už někdy v obchodě všimli dlouhých černých lusků, pravděpodobně jste narazili právě na karob. Tmavě hnědé lusky obsahují tvrdá a hladká semena, rovnající se v podstatě ovocné dužině – ta jsou hlavní složkou pro výrobu karobového prášku. Hnědé nezpracované lusky mají v podstatě pouze dekorační účel, hojně využívané jsou především v období Vánoc, kdy mohou společně s ovocem ozdobit váš stůl.

Karob je lidově také nazýván svatojánský chléb, díky kterému podle pověsti přežil na poušti Jan Křtitel. Ten podle všeho pojídal právě lusky karobu, které mu dodaly nejen energii, ale také spoustu výživných látek. V dávných dobách se semena karobu užívala jako závaží, jelikož hmotnost semen získaných z lusků je vždy téměř stejná – okolo 0,195 g. Podle toho byla určena jednotka pro vážení drahých kamenů a kovů, která je platná dodnes - karát. Označení vzniklo z užívaného názvu pro semena v arabštině či řečtině – kharrub či karation

Jak se karob pěstuje?

Lusky se k nám dovážejí z plantáží převážně ze Středozemí – pěstují se v zemích jako je Španělsko, Řecko, Chorvatsko nebo Turecko, kde rostou na stromech jménem rohovník obecný (latinsky Ceratonia siliqua). Rohovník je stálezelená dřevina, která má kulovitě tvarovanou korunu a dosahuje výšky okolo patnácti metrů. Plody karobu jsou lusky, které bývají až 30 centimetrů dlouhé a jeden takový obsahuje mezi čtyřmi až deseti semeny.

Samotný karob se sklízí v období od srpna do října, v době odkvétání stromu má lusk zelenou barvu a je podobný naší fazoli. Na stromech schne až několik měsíců – čím sušší, tím tmavší barvu lusk karobu má. Pak se musí odhadnout optimální doba pro sklizeň, jelikož opatrné sušení je velice důležité. Není dovolené používat pro sklizeň karobu žádné umělé tepelné procesy, vše musí probíhat zcela přirozeně. Karobové lusky nesmí během této doby navlhnout, neboť jsou pak náchylné k plesnivění, čímž dochází ke znehodnocení této potraviny.

Bohatý zdroj vlákniny dopomáhá správného trávení

Kromě své vhodnosti pro alergiky karob obsahuje velké množství výživných látek. Karob je bohatý na bílkoviny, minerály a vitamíny, hojně je v něm zastoupený především hořčík, vápník a železo. Z vitamínů se setkáváme především s A, B a D. Zastoupení všech těchto prospěšných látek doplňuje navíc fakt, že karob obsahuje 46 % glukózy a fruktózy, tudíž má ve srovnání s čokoládou 3x méně kalorií a 17x méně tuku. Stojí tedy opravdu za zvážení, zda ho do svého jídelníčku nezařadit místo čokolády častěji.

Jeho užívání v kuchyni je opravdu jednoduché. Kakao a karob se od sebe chutí v podstatě neliší, tudíž můžeme karobový prášek nahradit v pečivu i cukroví a nikdo tuto záměnu nepozná. Hlavní výhodou je to, že na rozdíl od kakaa se karobový prášek nemusí doslazovat – nasládlou chuť má zcela přirozeně. Čokoláda z karobu, tyčinky, sušenky, pochutnáte si na nich stejně jako na čokoládových, ale na rozdíl od těch jsou mnohem lépe stravitelné. U karobu byly dokázány také protiprůjmové účinky a pozitivní vliv na hladinu cholesterolu v krvi.

Problémem u malých dětí může být právě laktózová intolerance, alergie na sóju a lepek. Karobová mouka je jednou z vhodných alternativ, jak dětem dodat bohatou dávku vitamínů a zdravý prospěšných látek bez rizika alergické reakce. Karob má v současné době uplatnění ve více než 50 odvětvích - zejména se jedná právě o potravinářství, jako je výroba čokolády, cukrovinek, pečiva, nápojů, ale také zpracování masa, zeleniny a nezaostává ani kosmetický průmysl.

Karob a jeho vliv na zdraví člověka v několika bodech:

  • Užívá se jako prostředek k lepšímu trávení.
  • Napravuje žaludeční problémy a průjmová onemocnění.
  • Reguluje hladinu krevního cukru, což ocení diabetici.
  • Slouží k získání energie – kdysi byl užíván jako energetický nápoj.
  • Je bohatým zdrojem vlákniny.
  • Snižuje hladinu cholesterolu v krvi.
  • Je výbornou složkou při výrobě bezlepkových potravin.
  • Užívá se jako doplněk stravy při osteoporóze.

Karob neboli svatojánský chléb nese označení E410

Samotná semena karobu se nejí, ale slouží jako základ pro zpracování v potravinářském průmyslu. Vyrábí se z něj karobová (rohovníková) guma, hmota hojně používaná v průmyslu jako zahušťovadlo, emulgátor a stabilizátor. Řadí se tak mezi povolená přírodní aditiva a nese označení E410. Takto zpracovaný svatojánský chléb dokáže oddálit cukernou krystalizaci. Můžeme se s ním setkat skutečně v rozmanitých potravinách – užívá se jako zahušťovadlo mléčných výrobků, přidává se do výrobků pekařských, najdeme ho v sýrech, majonézách nebo nízkotučných jogurtech.

Kromě semen se v potravinářství užívá právě i lusk karobu, který se zpracovává ve své uzrálé podobě, tedy až je hnědý. Ještě zelené lusky se dají konzumovat přímo. Široké využití má karobová mouka, pomletý karob se hodí do všech potravin místo kakaa. Velice oblíbená je čokoláda z karobu, která se používá k obalování různých druhů oříšků nebo sušeného ovoce. V chorvatské Dalmácii pro něj našli ještě další využití – z plodů zde zvniká karobová pálenka.

Pomletý karob se hodí do všech potravin místo kakaa.

Svatojánský chléb a jeho užití při vaření

Čajové sušenky s karobem

  • 300 g celozrnné mouky
  • 3 lžičky karobu
  • 160 g kokosového tuku
  • 60 g medu
  • 1 vejce

Čajové sušenky s karobem - recept

Pokud skladujeme kokosový tuk v lednici, dopředu si ho vyndáme, aby změknul. Ze všech surovin následně vypracujeme tuhé těsto, které uložíme na hodinu do lednice. Poté jej vyndáme a vykrajujeme kousky těsta – záleží na nás, jaký zvolíme tvar. Sušenky můžeme jemně roztlačit vidličkou. Následně pečeme okolo 25 minut při 180 °C. Sušenky vyndáme, necháme vychladnout a podáváme.

Pohanková kaše s karobem

  • 1 hrnek pohanky
  • 1 hrnek rostlinného mléka
  • 1 lžička karobu
  • ½ lžíce máku
  • 1 hrnek vody
  • 1 ks badyánu
  • ½ lžičky medu
  • ¼ lžičky soli
  • 1 hrnek ořechů

Pohanková kaše s karobem - recept

Pohanku nejdříve propláchneme a dáme do hrnce. Zalijeme vodou, osolíme a přivedeme k varu. Jakmile se asi polovina vody odpaří a pohanka trochu změkne, můžeme přilít rostlinné mléko a přihodíme jeden badyán. Vaříme tak dlouho, doku se všechna tekutina nevypaří a nám vznikne kaše. Pak přidáme hrneček oříšků či sušeného ovoce nebo vloček. Dle toho, co máme rádi. Nakonec vmícháme lžičku karobu, půl lžíce máku a dosladíme medem.

Karobové müsli tyčinky

  • 5 lžic ovesných vloček
  • 2 lžíce slunečnicových semínek
  • 1 hrst vlašských ořechů
  • 1 vejce
  • 2 lžíce karobu
  • ½ hrušky
  • 2 ks sušeného zázvoru
  • ½ lžičky perníkového koření
  • ½ lžíce citronové šťávy
  • ½ lžičky sladidla (nejlépe tekuté)

Karobové müsli tyčinky - recept

Ve větší míse smícháme nasekané ořechy, slunečnicová semínka, hrušku, zázvor a najemno namleté ovesné vločky s karobem. Vejce vyšleháme se sladidlem a citronovou šťávou, přidáme ho k ostatním surovinám a dochutíme perníkovým kořením. Všechny složky promícháme. Vymažeme si formu máslem nebo olejem a rovnoměrně do ní vyložíme připravenou směs. Přemístíme do předehřáté trouby a pečeme při 180 °C asi 20 minut. Po vytažení z trouby necháme vychladnout a nakrájíme na pásky.

Krém z karobu

  • 200 g bílého tofu
  • ½ lžičky vanilkového extraktu
  • 1 lžíce karobového prášku
  • ¼ hrnku kakaového prášku
  • 30 ml sójového mléka
  • 80 ml extraktu ze stévie
  • ½ lžíce agávového sirupu
  • čerstvá máta

Krém z karobu - recept

Tofu, kakao, karob, sirup z agáve, extrakt ze stévie a vanilku dáme do mixéru. Mixujeme, dokud nejsou všechny suroviny propojené. Vytvořenou směr rozdělíme do mističek či skleniček a uložíme do chladničky nejméně na 2 hodiny. Před samotným servírováním můžeme dozdobit lístky čerstvé máty.

Karobový chléb

  • 5 hrnků celozrnné mouky
  • 3 lžíce karobu
  • 3 lžíce sušeného mléka
  • 2 lžíce rostlinného oleje
  • 3 lžíce melasy
  • 2 hrnky teplé vody
  • 2 lžíce sušeného droždí
  • sůl

Karobový chléb - recept

V teplé vodě si rozpustíme droždí, které necháme pět minut odstát. Následně přimícháme sušené mléko, karob, melasu, olej a osolíme. Pomalu přisypáváme mouku, kterou zapracujeme. Takto připravené těsto si přendáme na pomoučený vál a mísíme okolo pěti minut. Z promíseného těsta vytvoříme bochník, který necháme vykynout. Jakmile je hotovo, uděláme do něj zářezy, přesuneme do vyhřáté trouby a pečeme při 160 °C 50 - 60 minut. Během pečení potřeme povrch chleba dvakrát až třikrát vodou. 

Karobové brownies 

  • 1 hrnek mouky
  • 12 lžic karobového prášku
  • 2 hrnky třtinového cukru
  • 1 hrnek másla
  • 4 vejce
  • vanilkový extrakt
  • sůl

Karobové brownies - recept

V první nádobě smícháme všechny suché ingredience, v druhé nádobě vyšleháme cukr a máslo do pěny. Potom přidáme vejce a vanilku a mícháme tak dlouho, dokud se všechny suroviny nepropojí. Následně tekuté ingredience vmícháváme k suchým. Pokud je to nutné, použijeme ruční mixér. Vzniklá směs musí být hladká bez hrudek. Takto připravenou hmotu přelejeme na plech a pečeme ve vyhřáté troubě při 180 °C asi 25 minut. Jakmile je brownies upečené, necháme 15 minut vychladnout a až poté nakrájíme. 

Polentová kaše s karobem 

  • 500 ml sójového mléka
  • 300 ml vody
  • 100 g polenty
  • 2 banány
  • 1 lžička skořice
  • ½ lžičky perníkového koření
  • mletý muškátový oříšek
  • máslo
  • karob
  • mix semínek 

Polentová kaše s karobem - recept

V hrnci smícháme vodu a mléko a přivedeme k varu. Jakmile směs vře, přisypeme nastrouhaný muškátový oříšek, perníkové koření a skořici. Mezitím, co se polenta vaří, rozmačkáme jeden a půl banánu vidličkou, zbytek si necháme na dozdobení kaše. K vařící se kaši přidáme polentu, povaříme asi 3 minuty a poté přidáme banán. Nakonec přisypeme semínka dle chuti a asi 2 minuty povaříme. Kaši ihned podáváme přelitou rozpuštěným máslem a posypanou karobem.



Diskuse k článku

Diskuse neobsahuje zatím žádný komentář. Buďte první!

Lunární kalendář

PONDĚLÍ 23. 12. 2024
váhy
Měsíc prochází znamením Vah a je v ubývající fázi. Váhy mají vliv na kyčle, játra, krev, ledviny a močový měchýř. Pokud nemusíte, tak nedělejte žádná…
více o tomto dni
ÚTERÝ 24. 12. 2024
váhy
Měsíc prochází znamením Vah a je v ubývající fázi. Váhy mají vliv na kyčle, játra, krev, ledviny a močový měchýř. Pokud nemusíte, tak nedělejte žádná…
více o tomto dni
STŘEDA 25. 12. 2024
váhy
Měsíc prochází znamením Vah a je v ubývající fázi. Váhy mají vliv na kyčle, játra, krev, ledviny a močový měchýř. Pokud nemusíte, tak nedělejte žádná…
více o tomto dni
ČTVRTEK 26. 12. 2024
štír
Měsíc putuje znamením Štíra, je v ubývající fázi. Štír má vliv na intimní oblast a močové cesty. Pijte čaje, které tyto orgány posilují, udělejte si…
více o tomto dni
PÁTEK 27. 12. 2024
štír
Měsíc putuje znamením Štíra, je v ubývající fázi. Štír má vliv na intimní oblast a močové cesty. Pijte čaje, které tyto orgány posilují, udělejte si…
více o tomto dni
SOBOTA 28. 12. 2024
střelec
Měsíc putuje ve znamení Střelce, je v ubývající fázi. Plánujte, obchodujte, investujte, cestujte, kontaktujte staré přátele. Dopřejte si masáž nohou,…
více o tomto dni
NEDĚLE 29. 12. 2024
střelec
Měsíc putuje ve znamení Střelce, je v ubývající fázi. Plánujte, obchodujte, investujte, cestujte, kontaktujte staré přátele. Dopřejte si masáž nohou,…
více o tomto dni

Dobrý kontakt k tématu

Ovlivňuje bydlení naše duševní zdraví?

Skvělý článek, který připomíná, jak zásadní je prostředí, ve kterém žijeme, pro naše duševní zdraví. Právě v d...

Hodí se tepelné čerpadlo do starého domu?

Když jsme řešili vytápění našeho starého domu, tepelné čerpadlo bylo jednou z možností . :) Nakonec jsme šli d...

Arganový olej

Mně se nejvíc osvědčil arganový šampon. Vlasy jsou po něm fakt jemný a hebký, a hlavn�...

Regenerace suché a jemné kůže

Dobrý den paní Matrino, dnes trh nabízí různé druhy masti, krémů a gelů a každému n�...

Regenerace suché a jemné kůže

Dobrý den, zkuste se podívat na výrobky od vabios.com, které jsou zaměřeny právě na tu ...
Zobrazit všechna témata

První společné Vánoce: Jak je prožít v harmonii a radosti

První společné Vánoce ve dvou jsou jedinečnou příležitostí k vytvoření vlastních svátečních tradic. Můžete čerpat z oblíbených rituálů z dětství a přidat nové, které budou odrážet váš společný příběh. Rozhodová...

Přemýšlíte o zútulnění bytu? Máme pro vás 7 praktických tipů od designerů

Zútulnění bytu si každý člověk představuje jinak, v konečném důsledku má ale jedno společné – v útulném domově se totiž každý cítí příjemně, uvolněně a bezpečně. Chcete-li i vy docílit jedinečné atmosféry, kter...

Jak vysvětlit větším dětem, že Ježíšek neexistuje?

Máte doma dítka, která mají tušení, že Ježíšek neexistuje? Pak se možná budete zaobírat otázkou, jak jim citlivě sdělit pravdu. Připravili jsme pro vás několik praktických tipů, díky nimž bude sdělování vánoční...

Nejlepší adventní trhy. Tipy, kam vyrazit v Česku i  v zahraničí

Je nejvyšší čas nasát pořádnou vánoční atmosféru. Koledy, svařené víno, punč, klobása na zahřátí, ale taky třeba trdelník. To všechno nabízejí tradiční adventní trhy. I když venku není sníh a rozhodně se nezdá,...

Vzdělávání v jednotřídních školách: Proč je osobní přístup klíčem k úspěchu

Vzdělávání v jednotřídních školách přináší mnoho výhod, nejen bližší přístup učitelů k dětem, ale také jejich rozvoj a zvýšení socializace. Co konkrétně jednotřídní školy a školky nabízejí? A proč by právě toto...

Bezlepkový banánový chlebíček

Začněte tím, že si předehřejte troubu na 170 až 190 °C a smícháte si v míse tyto ingredience – rozmačkané banány, rozpuštěné máslo, krystalový cukr, vejce a vanilkový extrakt. V dalším kroku pak přidejte bezlep...

Cévní mozková příhoda: Boj s časem

Příčiny vzniku cévní mozkové příhody jsou dvojího typu: Prvním typem je takzvaná hemoragická cévní mozková příhoda. K hemoragické cévní mozkové…

Na vlastní kůži: Za jediný den jsem si ušila vlastní boty. Zvládnete to taky

Ušít boty za jediný den? Nesmysl. Ruční práce, které jsou pro většinu žen relax, pro mě vždy byly noční můrou. Uháčkovala jsem jednu křivou šálu, s pletením jsem si jako levoruká nedokázala poradit a šití? Za c...

Letos pečeme na Vánoce...

Dneska se předem omlouvám těm, kteří milují Vánoce a nemůžou se jich dočkat. Protože dneska bude můj blogovej článek spíše vyhovovat těm, co je neslaví anebo nechtějí slavit pro letošek. Já se na ně vždycky těšila, ale vlivem okolností je slavit vlastně letos ani nechci...