Vychutnejte si zdravější žitno-pšeničný toustový chléb! Přinášíme recepty nejen na zapečené tousty

Vychutnejte si zdravější žitno-pšeničný toustový chléb! Přinášíme recepty nejen na zapečené tousty

Žitno-pšeničný toust si zamilujete hned z několika důvodů. Tu pravou domácí snídani i večeři si vychutnáte díky tradiční receptuře z kvalitního českého obilí. Konzervanty byste v žitno-pšeničném toustu hledali marně, zato pšeničný kvas ve vláčném těstě rozhodně nechybí. S novými zdravějšími tousty se můžete vrhnout do příprav vydatných snídaní, rychlých večeří či chutných svačinek. Inspirujte se našimi vypečenými recepty.

Čtěte také:

5 důvodů, proč zařadit Toustís do moderního jídelníčku + neodolatelné recepty!

Tři hlavní důvody, proč mít žitno-pšeničný toust neustále po ruce

1. Žitno-pšeničný toustový chléb si vychutnáte všemi smysly

Již po otevření vás překvapí, jak jsou tousty krásně provoněné. Vychutnejte si nadýchaný a vláčný toust jako žádný jiný, a to všemi smysly najednou! Kouzlu opečeného žitno-pšeničného toustu propadnete hned na první křupnutí. Zachovává si svou lahodnou konzistenci, i když si na něj naložíte pořádnou vrstvu oblíbené pomazánky. 

2. Dodá energii pro zdravý životní styl bez zbytečné chemie

Žitno-pšeničný toustový chléb spojuje jedinečnou chuť s ingrediencemi, které dělají toust ještě zdravější než doposud. Může se pochlubit nebývale vysokým podílem žitné mouky i velkým obsahem bílkovin. Doporučuje jej i zakladatel Aliance výživových poradců.  Toustový chléb se peče podle přísné cechovní normy a pro zbytečnou chemii v něm již není žádné místo. To vše díky technologii Clean room, která využívá čistého prostředí, kam se vzduch nasává přes několik filtrů a kde je udržovaný neustálý přetlak, aby se zabránilo kontaminaci. To umožní prodloužit dobu trvanlivosti toustu právě bez zbytečné chemie. A palmový olej? Tak ten do toustu rozhodně nepatří! Při pečení tradičních toustů má přednost řepka. 

Zajímá vás složení žitno-pšeničného toustového chleba?

3. Praktické a chytré balení toustů pro každou příležitost

Aby bylo toustování ještě snadnější, balení žitno-pšeničného toustového chleba neobsahuje žádné patky, všechny plátky na sebe přesně padnou a každý toust je do páru. Nestane se tak, že na někoho zbyde osamnělý jedináček. Otvírejte a zavírejte, kdykoli dostanete chuť na křupavou a zdravou sváču. Balení je přizpůsobeno tak, abyste i po několika dnech vytáhli vždy čerstvý a voňavý toust.

žitno-pšeničný toustový chléb

A jak si žitno-pšeničný toust vychutnat? Vyzkoušejte naše recepty!

Nebojte se experimentovat! Křupavý toust si vychutnáte nejen na slano, ale také třeba s malinami a jogurtem. Hledáte inspiraci na servírování? Navštivte facebookovou stránku Toustování. Příprava není časově náročná, takže si na toustech pochutnáte i když vás za chvíli čekají ještě náročné úkoly. Vyzkoušejte například zapékané panini, toust s lososovou pomazánkou nebo pizza tousty.

Zapečené tousty k snídani nebo panini?

Víme, že brzké vstávání do školy či do práce občas nebývá příjemné. S poctivou snídaní však vykročíte do nového dne plni elánu a energie.

Co budeme potřebovat na snídaňové panini?

  • čtyři plátky pšenično-žitného toustového chleba
  • dva plátky sýru cheddar a dva plátky šunky
  • lžíce másla a lžíce olivového oleje
  • bylinky pro lepší chuť i na ozdobu

Jak na zapečené paniny?

Přípravu snadno zvládnete za 10 minut. Nahřátý sendvičovač s žebrovanými grilovacími plotýnkami potřete olivovým olejem. Plátek toustu namažte máslem, položte plátek sýru a šunky a přiklopte druhým toustem. Sendvič zapečte a nezapomeňte po vychladnutí ozdobit bylinkami, třeba rukolou.

zapékané tousty panini

Toust s pomazánkou z uzeného lososa

Co budeme potřebovat pro přípravu lososové pomazánky?

  • 100 g uzeného lososa
  • 250 g čerstvého krémového sýra
  • 2 lžičky dijonské hořčice
  • 1 lžíce citronové šťávy
  • 2 lžíce nasekané pažitky a 4 lžíce kopru
  • Sůl, pepř, kopr nebo bylinky na ozdobu
  • citronové plátky

Vychutnejte si lososový toust k večeři

Připravíme si pomazánku. Sýr s hořčicí smícháme v míse a přidáme nadrobno nakrájené kousky lososa. Poté přidáme kopr, pažitku a dochutíme citronovou šťávou. Opepříme a osolíme podle chuti. V toustru opečeme plátky žitno-pšeničného toustu Penam. Potřeme pomazánkou a ozdobíme bylinkami nebo koprem a plátkem citrónu.

toust s lososovou pomazánkou

Pomazánka s červenou čočkou

Pokud vám losos zrovna nepřijde k chuti, máme vegetariánskou alternativu. Chutnou večeři nebo svačinu si můžete připravit i s pomazánkou z červené čočky, která se řadí mezi superpotraviny.

Co budeme potřebovat na přípravu pomazánky?

  • 200 g červené čočky
  • 3 stroužky česneku
  • 1 cibule a 1 mrkev
  • 5 lžic olivového oleje a 2 lžíce citronové šťávy
  • 1 lžička citronové kůry
  • sůl a pepř na dochucení
  • čerstvé bylinky a cherry rajčata na ozdobu

Toust s pomazánkou z červené čočky. Jak na to?

Najemno nakrájenou cibulku necháme zesklovať s vylisovaným česnekem. Dále přidáme nastrouhanou mrkev a citronovou kůru. Restujeme dvě až tři minuty. Poté přidáme propláchnutou a okapanou čočku. Ještě vše společně restujeme dalších 5 minut. Přilijeme půl litru vařící vody a pod pokličkou vaříme na mírném ohni cca 15-20 minut za občasného míchání. A máme hotovo! Všechna voda se vyvaří a čočka má ideální konzistenci pro přípravu pomazánky. Směs dochutíme citronovou šťávou, solí a pepřem. Po vychladnutí můžeme podávat s opečeným plátkem žitno-pšeničného toustového chlebu. Lepšího dojmu i chuti docílíme bylinkami a cherry rajčátky.

toust s pomazánkou z červené čočky

Výtečné pizza tousty

Pizza tousty nejen krásně vypadají, ale také při přípravě provoní vaší kuchyni. Servírovat je můžete i návštěvě nebo dětem jako zdravou a rychlou odpolední svačinku.

Co budeme potřebovat na přípravu osmi pizza toustů?

  • 8 plátků Penam žitno-pšeničného toustu
  • 100 g rajčatového protlaku
  • 8 mini mozzarell, 8 plátků kvalitní šunky, 8 cherry rajčátek a 8 černých oliv
  • 3 lžičky kukuřice
  • sůl
  • 2 lžičky sušeného oregana
  • hrstku lístků bazalky na ozdobu

Jak na zdravou a rychlou svačinu v podobě pizza toustu?

Plátky pšenično-žitného toustového chleba potřeme tenkou vrstvou protlaku. Dochutíme oregánem a posolíme. Na plátek dále položíme šunku a natrhanou mozzarellu. Každý plátek ozdobíme nakrájenými olivami a cherry rajčaty. Podle chuti přidáme kukuřici. Pečeme v troubě na plechu vyloženým pečícím papírem při 180°C po dobu 5-10 minut. Po vychladnutí dozdobíme pizza tousty čerstvou bazalkou a můžeme se s chutí zakousnout.

pizza tousty

Vymýšlejte vlastní recepty a objevujte nové chuťové kombinace! Kulinářské fantazii se totiž meze nekladou. Žitno-pšeničný toustový chléb vám poskytne kvalitní a zdraví prospěšný základ pro každý den.



Diskuse k článku

Diskuse neobsahuje zatím žádný komentář. Buďte první!

Lunární kalendář

STŘEDA 25. 12. 2024
váhy
Měsíc prochází znamením Vah a je v ubývající fázi. Váhy mají vliv na kyčle, játra, krev, ledviny a močový měchýř. Pokud nemusíte, tak nedělejte žádná…
více o tomto dni
ČTVRTEK 26. 12. 2024
štír
Měsíc putuje znamením Štíra, je v ubývající fázi. Štír má vliv na intimní oblast a močové cesty. Pijte čaje, které tyto orgány posilují, udělejte si…
více o tomto dni
PÁTEK 27. 12. 2024
štír
Měsíc putuje znamením Štíra, je v ubývající fázi. Štír má vliv na intimní oblast a močové cesty. Pijte čaje, které tyto orgány posilují, udělejte si…
více o tomto dni
SOBOTA 28. 12. 2024
střelec
Měsíc putuje ve znamení Střelce, je v ubývající fázi. Plánujte, obchodujte, investujte, cestujte, kontaktujte staré přátele. Dopřejte si masáž nohou,…
více o tomto dni
NEDĚLE 29. 12. 2024
střelec
Měsíc putuje ve znamení Střelce, je v ubývající fázi. Plánujte, obchodujte, investujte, cestujte, kontaktujte staré přátele. Dopřejte si masáž nohou,…
více o tomto dni
PONDĚLÍ 30. 12. 2024
střelec
Měsíc putuje ve znamení Střelce, dnes je novoluní. Přejte si přání, při novoluní se plní. Je vhodný den na vnitřní očistu těla. Dopřejte si masáž…
více o tomto dni
ÚTERÝ 31. 12. 2024
kozoroh
Měsíc putuje znamením Kozoroha a je v přibývající fázi. Kozoroh má vliv na pleť a nehty, ale působí také na kolena, kyčle a klouby. Nepodnikejte dnes…
více o tomto dni

Dobrý kontakt k tématu

Ovlivňuje bydlení naše duševní zdraví?

Skvělý článek, který připomíná, jak zásadní je prostředí, ve kterém žijeme, pro naše duševní zdraví. Právě v d...

Hodí se tepelné čerpadlo do starého domu?

Když jsme řešili vytápění našeho starého domu, tepelné čerpadlo bylo jednou z možností . :) Nakonec jsme šli d...

Arganový olej

Mně se nejvíc osvědčil arganový šampon. Vlasy jsou po něm fakt jemný a hebký, a hlavn�...

Regenerace suché a jemné kůže

Dobrý den paní Matrino, dnes trh nabízí různé druhy masti, krémů a gelů a každému n�...

Regenerace suché a jemné kůže

Dobrý den, zkuste se podívat na výrobky od vabios.com, které jsou zaměřeny právě na tu ...
Zobrazit všechna témata

První společné Vánoce: Jak je prožít v harmonii a radosti

První společné Vánoce ve dvou jsou jedinečnou příležitostí k vytvoření vlastních svátečních tradic. Můžete čerpat z oblíbených rituálů z dětství a přidat nové, které budou odrážet váš společný příběh. Rozhodová...

Přemýšlíte o zútulnění bytu? Máme pro vás 7 praktických tipů od designerů

Zútulnění bytu si každý člověk představuje jinak, v konečném důsledku má ale jedno společné – v útulném domově se totiž každý cítí příjemně, uvolněně a bezpečně. Chcete-li i vy docílit jedinečné atmosféry, kter...

Jak vysvětlit větším dětem, že Ježíšek neexistuje?

Máte doma dítka, která mají tušení, že Ježíšek neexistuje? Pak se možná budete zaobírat otázkou, jak jim citlivě sdělit pravdu. Připravili jsme pro vás několik praktických tipů, díky nimž bude sdělování vánoční...

Vánoční zvyky ve světě: Prozkoumejte 20 překvapivých tradic

Vánoční zvyky jsou oslavou tradic, které se po celém světě liší podle kultury, historie i podnebí. Každá země má své unikátní rituály, od slavnostních hostin a procesí po nevšední zvyky, jako je pálení ďábla ne...

Vzdělávání v jednotřídních školách: Proč je osobní přístup klíčem k úspěchu

Vzdělávání v jednotřídních školách přináší mnoho výhod, nejen bližší přístup učitelů k dětem, ale také jejich rozvoj a zvýšení socializace. Co konkrétně jednotřídní školy a školky nabízejí? A proč by právě toto...

Bezlepkový banánový chlebíček

Začněte tím, že si předehřejte troubu na 170 až 190 °C a smícháte si v míse tyto ingredience – rozmačkané banány, rozpuštěné máslo, krystalový cukr, vejce a vanilkový extrakt. V dalším kroku pak přidejte bezlep...

Cévní mozková příhoda: Boj s časem

Příčiny vzniku cévní mozkové příhody jsou dvojího typu: Prvním typem je takzvaná hemoragická cévní mozková příhoda. K hemoragické cévní mozkové…

Na vlastní kůži: Za jediný den jsem si ušila vlastní boty. Zvládnete to taky

Ušít boty za jediný den? Nesmysl. Ruční práce, které jsou pro většinu žen relax, pro mě vždy byly noční můrou. Uháčkovala jsem jednu křivou šálu, s pletením jsem si jako levoruká nedokázala poradit a šití? Za c...

Letos pečeme na Vánoce...

Dneska se předem omlouvám těm, kteří milují Vánoce a nemůžou se jich dočkat. Protože dneska bude můj blogovej článek spíše vyhovovat těm, co je neslaví anebo nechtějí slavit pro letošek. Já se na ně vždycky těšila, ale vlivem okolností je slavit vlastně letos ani nechci...