Vychutnejte si zdravější žitno-pšeničný toustový chléb! Přinášíme recepty nejen na zapečené tousty
Žitno-pšeničný toust si zamilujete hned z několika důvodů. Tu pravou domácí snídani i večeři si vychutnáte díky tradiční receptuře z kvalitního českého obilí. Konzervanty byste v žitno-pšeničném toustu hledali marně, zato pšeničný kvas ve vláčném těstě rozhodně nechybí. S novými zdravějšími tousty se můžete vrhnout do příprav vydatných snídaní, rychlých večeří či chutných svačinek. Inspirujte se našimi vypečenými recepty.
Tři hlavní důvody, proč mít žitno-pšeničný toust neustále po ruce
1. Žitno-pšeničný toustový chléb si vychutnáte všemi smysly
Již po otevření vás překvapí, jak jsou tousty krásně provoněné. Vychutnejte si nadýchaný a vláčný toust jako žádný jiný, a to všemi smysly najednou! Kouzlu opečeného žitno-pšeničného toustu propadnete hned na první křupnutí. Zachovává si svou lahodnou konzistenci, i když si na něj naložíte pořádnou vrstvu oblíbené pomazánky.
2. Dodá energii pro zdravý životní styl bez zbytečné chemie
Žitno-pšeničný toustový chléb spojuje jedinečnou chuť s ingrediencemi, které dělají toust ještě zdravější než doposud. Může se pochlubit nebývale vysokým podílem žitné mouky i velkým obsahem bílkovin. Doporučuje jej i zakladatel Aliance výživových poradců. Toustový chléb se peče podle přísné cechovní normy a pro zbytečnou chemii v něm již není žádné místo. To vše díky technologii Clean room, která využívá čistého prostředí, kam se vzduch nasává přes několik filtrů a kde je udržovaný neustálý přetlak, aby se zabránilo kontaminaci. To umožní prodloužit dobu trvanlivosti toustu právě bez zbytečné chemie. A palmový olej? Tak ten do toustu rozhodně nepatří! Při pečení tradičních toustů má přednost řepka.
Zajímá vás složení žitno-pšeničného toustového chleba?
3. Praktické a chytré balení toustů pro každou příležitost
Aby bylo toustování ještě snadnější, balení žitno-pšeničného toustového chleba neobsahuje žádné patky, všechny plátky na sebe přesně padnou a každý toust je do páru. Nestane se tak, že na někoho zbyde osamnělý jedináček. Otvírejte a zavírejte, kdykoli dostanete chuť na křupavou a zdravou sváču. Balení je přizpůsobeno tak, abyste i po několika dnech vytáhli vždy čerstvý a voňavý toust.
A jak si žitno-pšeničný toust vychutnat? Vyzkoušejte naše recepty!
Nebojte se experimentovat! Křupavý toust si vychutnáte nejen na slano, ale také třeba s malinami a jogurtem. Hledáte inspiraci na servírování? Navštivte facebookovou stránku Toustování. Příprava není časově náročná, takže si na toustech pochutnáte i když vás za chvíli čekají ještě náročné úkoly. Vyzkoušejte například zapékané panini, toust s lososovou pomazánkou nebo pizza tousty.
Zapečené tousty k snídani nebo panini?
Víme, že brzké vstávání do školy či do práce občas nebývá příjemné. S poctivou snídaní však vykročíte do nového dne plni elánu a energie.
Co budeme potřebovat na snídaňové panini?
- čtyři plátky pšenično-žitného toustového chleba
- dva plátky sýru cheddar a dva plátky šunky
- lžíce másla a lžíce olivového oleje
- bylinky pro lepší chuť i na ozdobu
Jak na zapečené paniny?
Přípravu snadno zvládnete za 10 minut. Nahřátý sendvičovač s žebrovanými grilovacími plotýnkami potřete olivovým olejem. Plátek toustu namažte máslem, položte plátek sýru a šunky a přiklopte druhým toustem. Sendvič zapečte a nezapomeňte po vychladnutí ozdobit bylinkami, třeba rukolou.
Toust s pomazánkou z uzeného lososa
Co budeme potřebovat pro přípravu lososové pomazánky?
- 100 g uzeného lososa
- 250 g čerstvého krémového sýra
- 2 lžičky dijonské hořčice
- 1 lžíce citronové šťávy
- 2 lžíce nasekané pažitky a 4 lžíce kopru
- Sůl, pepř, kopr nebo bylinky na ozdobu
- citronové plátky
Vychutnejte si lososový toust k večeři
Připravíme si pomazánku. Sýr s hořčicí smícháme v míse a přidáme nadrobno nakrájené kousky lososa. Poté přidáme kopr, pažitku a dochutíme citronovou šťávou. Opepříme a osolíme podle chuti. V toustru opečeme plátky žitno-pšeničného toustu Penam. Potřeme pomazánkou a ozdobíme bylinkami nebo koprem a plátkem citrónu.
Pomazánka s červenou čočkou
Pokud vám losos zrovna nepřijde k chuti, máme vegetariánskou alternativu. Chutnou večeři nebo svačinu si můžete připravit i s pomazánkou z červené čočky, která se řadí mezi superpotraviny.
Co budeme potřebovat na přípravu pomazánky?
- 200 g červené čočky
- 3 stroužky česneku
- 1 cibule a 1 mrkev
- 5 lžic olivového oleje a 2 lžíce citronové šťávy
- 1 lžička citronové kůry
- sůl a pepř na dochucení
- čerstvé bylinky a cherry rajčata na ozdobu
Toust s pomazánkou z červené čočky. Jak na to?
Najemno nakrájenou cibulku necháme zesklovať s vylisovaným česnekem. Dále přidáme nastrouhanou mrkev a citronovou kůru. Restujeme dvě až tři minuty. Poté přidáme propláchnutou a okapanou čočku. Ještě vše společně restujeme dalších 5 minut. Přilijeme půl litru vařící vody a pod pokličkou vaříme na mírném ohni cca 15-20 minut za občasného míchání. A máme hotovo! Všechna voda se vyvaří a čočka má ideální konzistenci pro přípravu pomazánky. Směs dochutíme citronovou šťávou, solí a pepřem. Po vychladnutí můžeme podávat s opečeným plátkem žitno-pšeničného toustového chlebu. Lepšího dojmu i chuti docílíme bylinkami a cherry rajčátky.
Výtečné pizza tousty
Pizza tousty nejen krásně vypadají, ale také při přípravě provoní vaší kuchyni. Servírovat je můžete i návštěvě nebo dětem jako zdravou a rychlou odpolední svačinku.
Co budeme potřebovat na přípravu osmi pizza toustů?
- 8 plátků Penam žitno-pšeničného toustu
- 100 g rajčatového protlaku
- 8 mini mozzarell, 8 plátků kvalitní šunky, 8 cherry rajčátek a 8 černých oliv
- 3 lžičky kukuřice
- sůl
- 2 lžičky sušeného oregana
- hrstku lístků bazalky na ozdobu
Jak na zdravou a rychlou svačinu v podobě pizza toustu?
Plátky pšenično-žitného toustového chleba potřeme tenkou vrstvou protlaku. Dochutíme oregánem a posolíme. Na plátek dále položíme šunku a natrhanou mozzarellu. Každý plátek ozdobíme nakrájenými olivami a cherry rajčaty. Podle chuti přidáme kukuřici. Pečeme v troubě na plechu vyloženým pečícím papírem při 180°C po dobu 5-10 minut. Po vychladnutí dozdobíme pizza tousty čerstvou bazalkou a můžeme se s chutí zakousnout.
Vymýšlejte vlastní recepty a objevujte nové chuťové kombinace! Kulinářské fantazii se totiž meze nekladou. Žitno-pšeničný toustový chléb vám poskytne kvalitní a zdraví prospěšný základ pro každý den.
Diskuse k článku