Domácí škvarky jako od babičky: Jak je připravit a v jakých receptech upotřebit?

img

Domácí škvarky byly v jídelníčku našich babiček a dědečků k vidění poměrně často. Tahle pochoutka dokonale zasytila a rozhodně nezatížila rodinný rozpočet. I dnes si vcelku snadno a levně připravíte podomácku vyškvařené sádlo a křupavou dobrotu pro každou příležitost.

Poradíme vám, jak co nejlépe domácí škvarky připravit a také v jakých receptech je můžete vcelku dobře upotřebit. Je jich vskutku celá řada. Co si třeba připravit škvarkovou pomazánku, škvarkové placky nebo babiččin šormajzl?

Domácí škvarky budete mít hotové do hodiny a půl. Inspirujte se jednoduchým postupem

Chcete udělat radost své masožravé rodině? Potom zkuste vyškvařit domácí škvarky, které budou mít jistě úspěch. Hodí se jak na svačinku s čerstvým chlebem, tak i k pivu jako chuťovka. Připravené je budete mít zhruba do hodiny a půl. Potřebujete tyto ingredience:

Čtěte také:

Domácí škvařené sádlo

  • hřbetní vepřové sádlo: 2 kilogramy
  • studená voda: 100 mililitrů
  • mléko: 100 mililitrů (nemusí však být)

Začněte tím, že si hřbetní sádlo nakrájíte na kostky o rozměrech cca 1 a ½ centimetru. Poté jej vložte do hrnce se silnějším dnem a podlijte decilitrem studené vody. Zapněte plotnu na mírný plamen a začněte zahřívat. Po několika minutách zesilte plamen na střední a občas promíchávejte vařečkou. Proces škvaření bude trvat zhruba hodinu a půl. Až budou domácí škvarky téměř dozlatova vypečené, ještě je podlijte mlékem a dokončete. To jim dodá na křupavosti. Mléko však můžete zcela vynechat. Hotový produkt vyjměte do misky, osolte a podávejte. Chutné budou škvarky nejen teplé, ale i studené. Co nesníte, vložte do chladničky. Vyškvařené vepřové sádlo nechte ztuhnout a navrstvěte do uzavíratelných sklenic. Skladujte v lednici. Jistě se bude hodit k smažení řízků nebo třeba bramboráků. Ovšem lahodné je i jen tak, namazané na chlebu s jarní cibulkou. Dobré chutnání.

Domácí škvarky a jejich upotřebení: Připravte si lahodnou škvarkovou pomazánku

Nechutnají vám domácí škvarky jen tak s pečivem? Pak si z nich připravte velmi chutnou škvarkovou pomazánku. Na její přípravu potřebujete tyto suroviny:

  • domácí škvarky: cca 200 gramů
  • plnotučná hořčice: 1 malá lžička
  • majonéza: 1 velká lžíce
  • jarní cibulka: 1 kus
  • nakládaná kyselá okurka: 1 větší kus
  • vařené vejce: 1 kus
  • mletý pepř: dle chuti
  • sůl: dle chuti

Do mixéru vložte domácí škvarky a rozmělněte je na kaši. Poté vyjměte hmotu a navrstvěte ji do misky. Dále k ní přidejte najemno nakrájené vařené vajíčko, kyselou okurku, zakápněte majonézou, hořčicí, osolte a opepřete dle potřeby. Vše řádně promíchejte a pomazánka je hotová. Dokonalá bude především s kváskovým čerstvým chlebem a pokrájenou jarní cibulkou (nebo tou klasickou žlutou a červenou). Přejeme dobrou chuť.

Vyškvařené sádlo je chutné na chlebu.

Domácí škvarky a jejich upotřebení: Škvarkové placky osloví i ty nejmlsnější jazýčky

Pakliže uvažujete o tom, jakou dobrotu připravit k „televiznímu mlsání“, vyzkoušejte škvarkové placky podle babičky. Zvládne je i začátečník. Obstarejte si na ně tyto ingredience:

  • domácí škvarky: 300 gramů
  • hladká mouka: 250 gramů
  • polohrubá mouka: 250 gramů
  • čerstvé droždí: 30 gramů
  • krupicový cukr: 2 lžičky
  • sůl: dle potřeby a chuti
  • mléko: cca 50 mililitrů i méně (potřebujete ho jen na aktivaci droždí)
  • vejce: 2 ks

Začněte tím, že si pomelete najemno domácí škvarky. Pak je v hlubší míse smíchejte spolu s hladkou i polohrubou moukou. Dále přidejte i vejce, mírně ohřáté mléko, rozdrobené droždí, krupicový cukr, osolte dle chuti a vypracujte rukama hladké těsto. To v míse přikryjte utěrkou a nechte na teplém místě kynout asi půl hodinky. Po uplynutí doby tvarujte z těsta placičky a pokládejte je na plech vystlaný pečícím papírem. Pečte dozlatova při teplotě cca 170 °C po dobu 20 minut. Upečené placky nechte zchladnout, a nakonec podávejte jako chuťovku.

Domácí škvarky a jejich upotřebení: Objevte nové jídlo v podobě babiččina šormajzlu

Už jste někdy slyšeli o jídle, které se jmenuje šormajzl? V dávných dobách se tento pokrm připravoval poměrně často. Jedná se o směs, v které najdete nejen domácí škvarky, ale také třeba kroupy, fazole a hromadu zdravé zeleniny. Potřebujete tyto suroviny:

  • domácí škvarky: 200 gramů
  • trochu vepřového sádla
  • vařené kroupy: 200 gramů
  • červené fazole: 300 gramů
  • mrkev: 2 ks
  • petržel: 1 ks
  • žlutá cibule: 2 ks
  • čerstvá pažitka: asi hrst
  • celer: ¼ kilogramu
  • mletý pepř dle chuti
  • sůl dle chuti
  • cukr dle chuti
  • vegeta dle chuti

Nejprve si uvařte dle návodu do měkka fazole a kroupy. Poté si oloupejte žluté cibule, nakrájejte je najemno a orestujte spolu s vařenými kroupami na malém množství sádla. V další fázi přidejte i domácí škvarky, kostičky loupané mrkve, petržele, celeru, fazole a promíchejte. Také přisolte a připepřete dle potřeby. Až bude zelenina měkká, pokrm bude hotový. Podávejte ho posypaný nasekanou pažitkou. Přejeme dobrou chuť.

Autor článku: Iveta Berezkinová



Diskuse k článku

Diskuse neobsahuje zatím žádný komentář. Buďte první!
Odesláním souhlasíte s pravidly diskuze.