Jalovec obecný je nejen všestranný přírodní léčitel ale i oblíbené koření myslivců! Inspirujte se domácími směsmi koření nejen na zvěřinu

img

Jalovec obecný neboli Juniperus communis je stálozelený jehličnatý keř, jenž může dosáhnout výšky až 10 metrů a stáří neuvěřitelných 200 let! Dále se vyznačuje velmi ostrými jehlicemi, které jsou zbarvené do zeleného nebo modrozeleného odstínu a také tmavými dužnatými plody. A právě ony nás budou zajímat v domácích směsích koření, které jsme si pro vás připravili. Nechte se omámit nasládlou a lehce pikantní chutí i jedinečným dřevnatým aroma jalovce!

Kromě gastronomie lze plody jalovce obecného využít například i v lidovém léčitelství, neboť má širokospektré ozdravné účinky. Užívat jej můžete ve formě čaje, extraktu, tinktury i jakožto doplněk stravy ve formě kapslí proti pálení žáhy, nadýmání, nechutenství, střevním infekcím, močovým infekcím, menstruačním poruchám či proti kašli a rýmě.

Nyní se ale vraťme k jalovci obecnému jakožto koření, které je vhodné nejen na zvěřinu, ale třeba i na hovězí maso, drůbež, do zelí, na marinády, do ovocných nádivek nebo guláše. Jakou domácí směsí koření se nadchnete?

Čtěte také:

Kajenský pepř je intenzivně pálivý druh chilli papričky. S čím tohle koření kombinovat?

Jalovec obecný a domácí směsi koření: VŠESTRANNÝ JALOVCOVÝ MIX

Pokud máte v oblibě pikantní a aromatické koření, můžete vyzkoušet následující všestranný mix s jalovcem obecným, se kterým můžete připravit třeba výtečnou marinádu na vepřové maso před grilováním (v kombinaci s olejem).

Potřebné suroviny:

  • 2 lžičky sušených plodů jalovce obecného
  • 2 lžíce semínek koriandru
  • 1 lžíce celého černého pepře
  • ½ lžíce míchaného celého pepře (červený, bílý, zelený)
  • ½ lžíce celého růžového pepře

Koření včetně jalovce obecného vložte do stolního mlýnku a používejte dle chuti na jakékoliv masové pokrmy – hodí se zejména na zvěřinu, skopové maso či hovězí. Mlýnek lze mít na stole trvale, společně se slánkou a pepřenkou.

Jalovec obecný a domácí směsi koření: CITRUSOVÝ MIX S ROZMARÝNEM

Už jste někdy ochutnali osvěžující citronový pepř v kombinaci s jalovcem obecným a dalším aromatickým kořením? Pak si zkuste připravit tento zajímavý mix, který upotřebíte na zvěřinu nebo drůbež.

Potřebné suroviny:

  • 4 lžíce jemně mletého jalovce obecného (sušené bobule)
  • 3 lžíce krystalového cukru (může být i tmavý)
  • 1 a ½ lžíce sušené pažitky
  • 1 a ½ lžíce granulované cibule
  • 1 lžíce mletého citronového pepře
  • 1 lžíce mletého rozmarýnu
  • ½ lžíce granulovaného česneku
  • ½ lžíce mletého muškátového oříšku
  • 2 lžičky himalájské mořské soli

Všechny suroviny smíchejte ve středně velké misce a poté přesuňte do uzavíratelné nádoby na koření. Domácí kořenící mix s jalovcem obecným vám bude lahodit pro snoubení nahořklé, sladké i slané chuti.

Jalovec obecný

Jalovec obecný a domácí směsi koření: DIVOKÝ MIX NA ZVĚŘINU

Ať už budete připravovat chutné srnčí a jelení maso nebo třeba aromatické kančí, vždy se vám bude hodit tato domácí směs koření s jalovcem obecným. Uchovávat byste ji měli ve vzduchotěsné nádobě na tmavém a chladnějším místě.

Potřebné suroviny:

  • 5 lusků kardamomu
  • 1 lžíce celého černého pepře
  • 1 lžíce sušených bobulí jalovce obecného
  • 1 lžíce hořčičných semínek
  • 1 lžíce celého bílého pepře
  • 2 bobkové listy
  • 2 snítky sušeného tymiánu
  • 1 lžíce třtinového cukru

Nejprve si odstraňte semínka z lusků kardamomu. Poté si k ruce vezměte suchou pánev a na ní vložte kardamomová semínka, bobule černého pepře, bobule jalovce obecného, hořčičná semínka a bobule bílého pepře. Prohřívejte koření na mírném plamenu asi pět minut, dokud se rozvoní a poté odstavte z plotny. Dále nechte koření vychladnout a přesuňte do mixéru, kde jej umelte na prášek společně s bobkovým listem, lístky sušeného tymiánu a cukrem. Vaše kořenící směs je takto připravena k použití!

Jalovec obecný a domácí směsi koření: VOŇAVÁ HIMALÁJSKÁ SŮL

Chcete i ta nejjednodušší jídla ozvláštnit výjimečnou chutí? Potom si připravte do svých kulinářských zásob voňavou himalájskou sůl, ve které najdete i jalovec obecný. Můžete ji použít na ochucení pečených brambor, na míchaná vajíčka nebo třeba pečenou dýni. Použití se zkrátka meze nekladou. Z uvedeného množství ingrediencí připravíte asi 500 g kořenící směsi.

Potřebné suroviny:

  • 2 hrnky hrubé růžové himalájské soli
  • 2 hrnky čerstvého tymiánu
  • 2 hrnky čerstvého rozmarýnu
  • 4 lžičky sušených plodů jalovce obecného

Začněte tím, že si hrubozrnnou himalájskou sůl mírně rozdrtíte v hmoždíři – lze použít i mlýnek. Dále si nasekejte najemno lístky čerstvého tymiánu a rozmarýnu a smíchejte je s himalájskou solí. Nakonec ještě semelte v mlýnku bobulky jalovce obecného a přidejte do směsi. Mix koření pak rozprostřete rovnoměrně na mělký tác a nechte sušit na teplém a vzdušném místě cca 12 až 24 hodin. Během sušení směs pravidelně promíchávejte. Jakmile dobře uschne, přesuňte ji do uzavíratelné skleničky a umístěte na tmavé místo.

Jalovec obecný a domácí směsi koření: LESNÍ MIX

Na závěr pro vás máme skutečnou lahůdku v podobně lesního mixu, v němž kromě jalovce obecného najdete i zdravý kopřivový list, pelyněk nebo dokonce houby shiitake! Kořenící směs se dokonale hodí například do houbových a čočkových polévek nebo jako marináda na kuře (v kombinaci s máslem). Pár špetek koření pak můžete přidat i na vaječnou omeletu – vaše snídaně tak získá nový rozměr!

Potřebné suroviny:

  • 1 šálek sušeného listu kopřivy – prášek
  • 2 lžíce sušeného pelyňku – prášek
  • 2 lžíce prášku z hub shiitake
  • 1 lžíce granulovaného česneku
  • 1 lžíce celých/sušených plodů jalovce obecného (lze použít i mletý)

V mlýnku na koření si nejprve rozmělněte bobule jalovce obecného. Poté prášek přesypte do mísy a promíchejte s práškem z kopřivových listů, s pelyňkem, s houbovým práškem a granulovaným česnekem. Směs uchovávejte v uzavíratelné nádobě na tmavém a chladnějším místě.

Autor článku: Iveta Reinisch



Diskuse k článku

Diskuse neobsahuje zatím žádný komentář. Buďte první!
Odesláním souhlasíte s pravidly diskuze.