Ovocná bublanina našich babiček: Inspirujte se osmi recepty!

Ovocná bublanina našich babiček: Inspirujte se osmi recepty!

Ovocná bublanina má své stále místo v mnoha českých rodinách. Tradici jejího mlsání zpravidla zahájily šikovné prababičky a babičky, které se vskutku uměly u plotny ohánět! Inspirujte se tedy jejich recepty a udělejte si příjemné odpoledne u kávy, kakaa nebo čaje kdykoliv vás napadne.

Výhodou ovocné bublaniny je to, že na její přípravu můžete použít opravdu jakýkoliv druh oblíbeného ovoce. Zdaleka nejznámější variace se připravuje z třešní nebo višní. Chutná však bude například i s borůvkami, jahodami, meruňkami, rybízem, angreštem či rebarborou! Je to jen na vás a vašich chutích…

1. Hrníčková ovocná bublanina

Leckterá babička si potřebovala usnadnit zapamatování receptů, a tak vznikla hrníčková ovocná bublanina. Základní suroviny jako mouku, cukr, mléko a olej odměříte jednoduše podle hrnku! Tohle pečení tedy zvládne i začátečník!

Čtěte také:

Staročeské vdolky podle receptů babiček. Pochutnejte si na nadýchané dobrotě!

Ingredience na hrníčkovou ovocnou bublaninu

  • polohrubá mouka: 2 hrnky
  • polotučné mléko: 1 hrnek
  • krupicový cukr: 1 hrnek
  • slunečnicový olej: ½ hrnku
  • vajíčka: 2 kusy
  • vanilkový cukr: 1 balíček
  • kypřící prášek do pečiva: 1 balíček
  • libovolné ovoce (čerstvé nebo konzervované)

Drobenka:

  • hladká mouka: 150 g
  • moučkový cukr: 150 g
  • rozpuštěné máslo: 120 g
  • drcené mandle nebo ořechy: 150 g
  • špetka soli a mleté skořice

Pozn.: 1 hrnek = cca 200 ml

RECEPT: Hrníčková ovocná bublanina

V míse si ušlehejte vejce s krupicovým a vanilkovým cukrem do pěny. Poté přilijte slunečnicový olej, vlijte mléko, vsypte polohrubou mouku, kypřící prášek a vypracujte polotekuté hladké těsto bez hrudek. To pak vlijte na plech s pečícím papírem a rovnoměrně rozprostřete (plech můžete i vymastit máslem a vysypat strouhankou či moukou). Dále si připravte drobenku z hladké mouky, rozpuštěného másla, moučkového cukru, mleté skořice, špetky soli a drcených či mletých mandlí (mohou být i ořechy). Nakonec na těsto poklaďte po celé ploše vybrané ovoce (kousky) a zasypte drobenkou. Pečte v horké troubě asi půl hodiny při teplotě 175 °C. Hotovou ovocnou bublaninu nechte zchladnout a podávejte s oblíbeným nápojem.

2. Ovocná bublanina s červeným rybízem a angreštem

Tato sladkokyselá ovocná bublanina nemusí být pouhou sezónní záležitostí! Použít na ni můžete i zavařený rybíz a angrešt. Čerstvé ovoce ale bude samozřejmě nejlepší a v dnešní době ho už seženete i mimo sezónu. 

Ingredience na ovocnou bublaninu s červeným rybízem a angreštem

  • jemná strouhanka (ze světlého pečiva): 100 g
  • polohrubá mouka: 100 g
  • vajíčka: 5 kusů
  • polotučné mléko: 300 ml
  • kypřící prášek do pečiva: ½ balíčku
  • slunečnicový olej: 50 ml
  • moučkový cukr: 120 g
  • ovoce (rybíz a angrešt): 250 g cca ve stejném poměru (125 a 125)

RECEPT: Ovocná bublanina s červeným rybízem a angreštem

Začněte tím, že si u vajíček oddělíte žloutky od bílků. Žloutky pak utřete společně s moučkovým cukrem. Poté přilijte polotučné mléko a vsypte prosátou polohrubou mouku společně se strouhankou. Do těsta pak ještě přijde kypřící prášek, sníh z bílků a slunečnicový olej. Vše dobře promíchejte, abyste získali nadýchané polotekuté těsto. To následně přelijte na plech vymazaný tukem a vysypaný strouhankou. Na povrch poklaďte rovnoměrně červený rybíz a angrešt. Dejte péct do vyhřáté trouby na 35 až 45 minut při teplotě 170 °C. Upečenou ovocnou bublaninu ještě horkou posypte moučkovým cukrem a podávejte po vystydnutí. Dobrou chuť!

3. Snadná ovocná bublanina se švestkami a máslovou drobenkou

Máte v oblibě sladké, šťavnaté a chutné švestky? Pak je zakomponujte do velice snadné ovocné bublaniny se švestkami. Bude se oblizovat celá rodina!

Ingredience na snadnou ovocnou bublaninu se švestkami a máslovou drobenkou

  • krupicový cukr: ½ hrnku
  • bramborový škrob: 40 g
  • polohrubá mouka: 1 hrnek
  • slunečnicový olej nebo rozpuštěné máslo: ½ hrnku
  • kypřící prášek do pečiva: 1 malá lžička
  • polotučné mléko: 4 velké lžíce
  • vajíčka: 2 kusy
  • čerstvé švestky (půlené a vypeckované), mohou být i konzervované: cca ½ kg

Drobenka:

  • měkké máslo: 1 velká lžíce
  • polohrubá mouka: 2 velké lžíce
  • moučkový cukr: 1 velká lžíce

RECEPT: Snadná ovocná bublanina se švestkami a máslovou drobenkou

V míse si vyšlehejte vejce s krupicovým cukrem. Poté přidejte olej nebo rozpuštěné máslo, škrob, prosátou mouku, kypřící prášek, mléko a vypracujte hladké vláčnější těsto. To následně rozprostřete na plech vystlaný pečícím papírem (nebo vymazaný tukem a vysypaný strouhankou) a poklaďte na něj omyté, vypeckované a půlené švestky. Nakonec vše završte máslovou drobenkou, kterou jste připravili z měkkého másla, mouky a cukru. Ovocnou bublaninu se švestkami pečte v rozehřáté troubě asi 25 až 30 minut při teplotě 180 °C. Podávejte vychladlé třeba s kopečkem šlehačky!

4. Ovocná bublanina z kynutého těsta (bez másla)

Mnohé babičky pekly ovocnou bublaninu nejen z piškotového těsta, ale i z toho kynutého. Jedná se tak spíš o hutnější koláč, který však není o nic míň chutnější. Inspirujte se tímto jednoduchým a levným receptem!

Ingredience na ovocnou bublaninu z kynutého těsta

  • polotučné mléko: 1 000 ml
  • čerstvé droždí: 30 g
  • vajíčka: 2 ks
  • krupicový cukr: 2 lžíce
  • hladká mouka: 500 až 1 000 g (dle potřeby)
  • ovoce dle obliby: 1 až 2 hrníčky

RECEPT: Ovocná bublanina z kynutého těsta

Nejprve si zadělejte na kvásek – tedy v hrníčku ohřejte trochu mléka (aby bylo vlažné), rozdrobte do něj droždí a přidejte dvě lžíce cukru. Pečlivě promíchejte a nechte vzejít na teplém místě asi 20 minut. Poté kvásek vlijte do mísy, přidejte vejce, zbytek mléka (pokojové teploty) a také hladkou mouku dle potřeby. Měli byste získat polotuhé těsto, které však bude vláčné. To nechte pod utěrkou vykynout přibližně 30 až 60 minut. Následně nakynuté těsto vlijte na plech s pečícím papírem, stěrkou rozprostřete a poklaďte na něj ovoce dle libosti. Pečte ve vyhřáté troubě při teplotě 170 až 180 °C asi 20 až 30 minut. Hotovou ovocnou bublaninu z kynutého těsta ihned posypte moučkovým cukrem a podávejte po vyhladnutí.

5. Ovocná bublanina s třešněmi

Zdaleka nejoblíbenější je ovocná bublanina s třešněmi. Jedna babička v tomto ovoci nechává pecky a jiná je odstraňuje, záleží tedy na vás, jak chcete přípravu tohoto chutného dezertu pojmout.

Ingredience na ovocnou bublaninu s třešněmi

  • krupicový cukr: 150 g
  • vajíčka: 3 ks
  • polohrubá mouka: 150 g
  • měkké máslo: 150 g
  • vanilkový cukr: 1 balíček
  • citronová kůra (chemicky neošetřená): ¼ lžičky nebo dle chuti
  • čerstvé třešně: množství dle preferencí

RECEPT: Ovocná bublanina s třešněmi

Začněte tím, že si oddělíte do misek žloutky a bílky. Z bílků pak vyšlehejte tuhý sníh. Žloutky následně vyšlehejte s vanilkovým cukrem, krupicovým cukrem, měkkým máslem a citronovou kůrou do hustějšího krému. Nyní si vezměte k ruce velkou mísu a do ní přemístěte žloutkový krém. Do něj nakonec postupně přimíchávejte prosátou mouku a také bílkový sníh. Tak vám vznikne nadýchané krémovité těsto. To rozprostřete na plech s pečícím papírem a poklaďte na něj omyté, vypeckované a půlené třešně (mohou být i celé a s peckou, zda vám nevadí). Ovocnou bublaninu s třešněmi pečte v horké troubě asi 25 minut při teplotě 170 °C. Podávejte vychladlé a posypané moučkovým cukrem. Dobrou chuť!

Třešňovou bublaninu můžete vylepšit třeba i o tvarohovou náplň...

6. Ovocná bublanina s jogurtem

Ovocná bublanina existuje v mnoha různých variacích. Jednou z nich je i ta s bílým jogurtem. Ten těstu dodá velmi příjemnou vláčnost a delikátní chuť. Zkuste to!

Ingredience na ovocnou bublaninu s jogurtem

  • rozpuštěné máslo: 50 g
  • polohrubá mouka: 300 g
  • moučkový cukr: 150 g
  • vajíčko: 1 ks
  • vanilkový cukr: 1 balíček
  • kypřící prášek do pečiva: 1 balíček
  • bílý hustý jogurt: 1 kelímek (standardní malý)
  • ovoce dle libosti (konzervované nebo čerstvé)

RECEPT: Ovocná bublanina s jogurtem

V míse si vyšlehejte nejprve vajíčko s cukrem moučkovým a vanilkovým. Poté přilijte zchladlé rozpuštěné máslo, vsypte mouku, kypřící prášek a vložte i bílý jogurt. Ze surovin vypracujte hladké a homogenní těsto, které vlijte na plech vymazaný máslem a vysypaný moukou nebo strouhankou. Povrch poklaďte třešněmi, jahodami, višněmi, broskvemi, rybízem nebo jiným ovocem, které máte rádi. Pečte ve vyhřáté troubě asi 20 minut při teplotě 180 °C. Po upečení ovocnou bublaninu posypte moučkovým cukrem.

7. Ovocná bublanina s perníkovým posypem (se sušeným droždím)

Pokud chcete pro svou mlsnou rodinu připravit skutečně originální dezert, vsaďte na ovocnou bublaninu s perníkovým posypem.

Ingredience na ovocnou bublaninu s perníkovým posypem

  • moučkový cukr: 80 g
  • rozpuštěné máslo: 40 g
  • polohrubá mouka: 350 g
  • sušené droždí: 10 g
  • vajíčka: 4 ks
  • špetka citronové kůry
  • špetka soli
  • polotučné mléko: 250 ml
  • ovoce dle preferencí

Na posyp:

  • strouhaný perník: 250 g
  • moučkový cukr: 50 až 60 g

RECEPT: Ovocná bublanina s perníkovým posypem

Nejprve si oddělte žloutky od bílků. Z těch pak se špetkou soli vyšlehejte tuhý sníh. Dále v míse vyšlehejte žloutky společně s moučkovým cukrem a také přidejte rozpuštěné máslo, mléko, sušené droždí, polohrubou mouku a citronovou kůru. Nakonec vmíchejte postupně bílkový sníh a vytvořte nadýchané polotekuté těsto. To nechte odstát asi půl hodiny v pokojové teplotě. Nakonec těsto rozprostřete na plech vymazaný tukem a vysypaný strouhankou/moukou, poklaďte na něj ideálně bobulovité ovoce a zasypte strouhaným perníkem s cukrem. Pečte v troubě asi 30 minut při teplotě 170 °C.

8. Levná ovocná bublanina

Pokud chcete ušetřit ale zároveň připravit chutnou ovocnou bublaninu, řešení existuje! Místo mléka, jogurtu nebo smetany vlijte do těsta vodu. Ve výsledné chuti to ani nepoznáte, tvrdí mnohé babičky.

Ingredience na levnou ovocnou bublaninu

  • vanilkový cukr: 1 balíček (nemusí být)
  • krupicový cukr: 120 g
  • polohrubá mouka: 120 g
  • horká voda: 4 velké lžíce
  • vajíčka: 3 kusy
  • čerstvé nebo zavařené ovoce dle chuti (může být i pár kusů)

RECEPT: Levná ovocná bublanina

Oddělte si žloutky od bílků. Z těch pak vyšlehejte tuhý sníh. V další fázi si žloutky utřete s krupicovým cukrem a také přilijte horkou vodu. Nakonec zakomponujte do těsta i polohrubou mouku a bílkový sníh. Získáte tak těsto nadýchanější a krémovité konzistence. To rozprostřete na menší plech vymaštěný olejem a vysypaný moukou. Těsto ještě posypte ovocem nebo zavařeninou a upečte při 180 °C po dobu 30 minut. Levnou ovocnou bublaninu ještě na závěr po upečení posypte moučkovým cukrem a podávejte třeba s čajem k snídani.

Autor článku: Iveta Reinisch



Diskuse k článku

Diskuse neobsahuje zatím žádný komentář. Buďte první!
Odesláním souhlasíte s pravidly diskuze.