Babiččiny recepty na nejlepší perníčky vám budou skvělou inspirací. Upéct si můžete anglické, italské nebo norské.

Babiččiny recepty na nejlepší perníčky, které přijdou k chuti nejen na Vánoce. Za inspirací se vydejme za hranice

Babiččiny recepty na nejlepší perníčky vám doslova vytrhnou trn z paty. Letitá zkušenost a tradice vnáší do těchto receptur nezaměnitelnou chuť a vůni. Babičky z celého světa zkrátka ví, co je dobré. Vsaďte letos na jejich tipy a připravte si to nejdokonalejší perníkové cukroví. I za hranicemi se peče před svátky ve velkém. Najdete inspiraci v Anglii, Itálii nebo snad v chladném Norsku?

I když následující babiččiny recepty na nejlepší perníčky pochází z jiných zemí, nejsou zas až tak cizí. V každé z variant objevíte něco, co vám třeba připomene dětství. Bude to vůně mletého koření nebo aroma zázvoru? Neváhejte a pusťte se do příjemné cukrařiny, která vás k Vánocům přiblíží zase o něco víc.

Babiččiny recepty na nejlepší perníčky: Anglické křupavé s melasou

I v Anglii lze nalézt babiččiny recepty na nejlepší perníčky. K jejich přípravě anglické babičky používají trochu odlišné koření a ingredience než u nás v Česku. Zajímavá je zejména melasa, která dodává cukroví křupavost a karamelovou příchuť. Tu v našich končinách seženete také celkem bez problémů. Na anglické perníčky si tedy připravte:

Čtěte také:

Vánoční perníková chaloupka? Máme návod, podle kterého se zaručeně povede

  • ½ hrníčku změklého másla
  • ½ hrníčku moučkového cukru
  • ½ hrníčku melasy
  • ¼ hrníčku vody
  • 2 a ½ hrníčku hladké mouky
  • ¾ lžičky soli
  • ½ lžičky jedlé sody
  • ¾ lžičky mletého zázvoru
  • ¼ lžičky mletého muškátového oříšku
  • 1/8 lžičky mletého nového koření

V míse si nejprve smíchejte změklé máslo s moučkovým cukrem, pak přilijte melasu, vodu, přisypte i prosátou hladkou mouku, sůl, jedlou sodu, mletý zázvor, muškátový oříšek, mleté nové koření a dobře propojte. Vhodné je těsto vypracovat rukama, mělo by být hladké a nelepivé. Poté ho zabalte do potravinové fólie a nechte odpočívat v lednici až tři hodiny. Nakonec jej vyjměte, vyválejte na tenký plát (cca 3 až 4 mm) a vykrajujte tvary dle obliby. Těsto vyskládejte na plech s pečícím papírem a pečte v předehřáté troubě na asi 200 °C po dobu 5 až 10 minut. Po upečení a vychladnutí si můžete užít ty nejlepší perníčky z Anglie. Také je lze dozdobit klasickou bílkovou polevou (z cukru, šlehaných bílků a trochy citronové šťávy). Dobrou chuť.

Babiččiny recepty na nejlepší perníčky: Italské kořeněné 

Pokud se podíváme do Itálie, nalezneme zde Čechům poměrně blízké babiččiny recepty na nejlepší perníčky. Italové často k pečení tohoto cukroví používají stejné či obdobné suroviny. Provoňte si dům či byt známou skořicí, nebo hřebíčkem! Obstarejte si tyto ingredience:

  • 360 gramů hladké mouky
  • 150 gramů hnědého cukru
  • 150 gramů másla
  • 150 gramů medu
  • 1 vajíčko
  • 2 špetky soli
  • ½ lžičky jedlé sody
  • 2 lžičky mletého zázvoru
  • 2 lžičky mleté skořice
  • ½ lžičky muškátového oříšku
  • ½ lžičky mletého hřebíčku

Až budete mít vše potřebné připravené na babiččiny nejlepší perníčky z Itálie, pusťte se do práce. Těsto si ideálně vypracujte v kuchyňském robotu. Nejprve do něj vsypte prosátou hladkou mouku, pak přidejte jedlou sodu, sůl, vajíčko, hnědý cukr, med, změklé máslo a všechno výše uvedené koření. Mělo by vám po smíchání vzniknout hladké nelepivé těstíčko. To nechte v další fázi dobře uležet v lednici. Před tím ho však zabalte do potravinové fólie. Doba chlazení se odhaduje na zhruba dvě hodiny. Po uplynutí doby těsto vyndejte z chladničky, vyválejte na vále do plátu vysokého 4 milimetry a vykrojte jednotlivé perníčky. Ty pečte naskládané na plechu při 180 °C přibližně 12 minut. Po upečení a vychladnutí zdobte dle svých zvyklostí.

Babiččiny recepty na nejlepší perníčky pomohou kdejaké začátečnici.

Babiččiny recepty na nejlepší perníčky: Nezvyklé norské „pepperkaker“ s černým pepřem

Norové mají samozřejmě také své tradiční babiččiny recepty na nejlepší perníčky. Říkají jim velmi poeticky „pepperkaker“. Již ze samotného názvu je patrné, že tohle cukroví není jen tak ledajaké, obsahuje totiž černý pepř. Ochutnejte a nebudete litovat. Připravte si:

  • 2/3 šálku změklého másla
  • 2/3 šálku moučkového cukru
  • ½ šálku zlatého sirupu (lze použít i jakýkoliv jiný rostlinný)
  • ¼ šálku tučné smetany
  • 3 lžičky mleté skořice
  • 1 a ½ lžičky mletého kardamomu
  • 1 a ½ lžičky mletého hřebíčku
  • 1 a ½ lžičky mletého zázvoru
  • 3 šálky hladké mouky
  • 1 lžička jedlé sody
  • špetka mletého pepře (lze vynechat)

Do menšího hrnce nalijte zlatý sirup, přidejte máslo, moučkový cukr a na mírném plamenu vše rozpusťte. Pak odstavte z plotny a vlijte smetanu. Po promíchání také vsypte do směsi všechno koření, prosátou hladkou mouku a jedlou sodu. Rukama nebo pomocí kuchyňského robota vypracujte hladké těsto. To nechte v potravinové fólii uležet ideálně přes noc. Další den si těsto vyndejte z lednice a vyválejte na plát o výšce asi 3 až 4 mm. Vykrajujte různé panáčky, rybičky, hvězdičky či srdíčka a vyskládejte na plech s pečícím papírem. Doba pečení se odhaduje na 5 až 7 minut při 200 °C. A nejlepší perníčky z Norska jsou na světě! Uložte je v krabici do Vánoc, kde krásně změknou.

Autor článku: Iveta Berezkinová



Diskuse k článku

Diskuse neobsahuje zatím žádný komentář. Buďte první!

Lunární kalendář

ÚTERÝ 11. 02. 2025
lev
Měsíc putuje znamením Lva a je v přibývající fázi. Běžte na procházku, ale nepřetěžujte se, srdce je dnes namáháno více, než v jiné dny. Snažte se…
více o tomto dni
STŘEDA 12. 02. 2025
lev
Měsíc putuje znamením Lva, dnes je úplněk. Jezte střídmě, běžte na procházku, ale nepřetěžujte se, srdce je dnes namáháno více, než v jiné dny.…
více o tomto dni
ČTVRTEK 13. 02. 2025
lev
Měsíc putuje znamením Lva a je v ubývající fázi. Běžte na procházku, ale nepřetěžujte se, srdce je dnes namáháno více, než v jiné dny. Snažte se…
více o tomto dni
PÁTEK 14. 02. 2025
panna
Měsíc putuje znamením Panny, je v ubývající fázi. Panna má vliv na trávící orgány, proto doporučujeme lehkou stravu. Je vhodný den pro pečení.…
více o tomto dni
SOBOTA 15. 02. 2025
panna
Měsíc putuje znamením Panny, je v ubývající fázi. Panna má vliv na trávící orgány, proto doporučujeme lehkou stravu. Je vhodný den pro pečení.…
více o tomto dni
NEDĚLE 16. 02. 2025
váhy
Měsíc prochází znamením Vah a je v ubývající fázi. Váhy mají vliv na kyčle, játra, krev, ledviny a močový měchýř. Pokud nemusíte, tak nedělejte žádná…
více o tomto dni
PONDĚLÍ 17. 02. 2025
váhy
Měsíc prochází znamením Vah a je v ubývající fázi. Váhy mají vliv na kyčle, játra, krev, ledviny a močový měchýř. Pokud nemusíte, tak nedělejte žádná…
více o tomto dni

Jak zhubnout? Vsaďte na pravidelné běhání a výsledky se brzy dostaví

Vždycky jsem chtěla běhat po lesních cestách, ale kořeny, kameny a nerovnosti mi dávaly zabrat. Po každém běhu...

Tělové máslo pro krásu i zdraví. 4 tělová másla, která vám rozhodně prospějí

Mangové máslo je naprostá pecka. Moc se o něm nepíše. Já ho objevila loni a jsem z něj nadšená. Určitě doporuč...

Tipy na zavařování hotových jídel se vám budou hodit třeba na dovolené mimo civilizaci

Naprosté nesmysly, co tu píšete.

U masa je klíčové dosáhnout dostatečně vysoké teploty (alespoň 120 °C) po ...

Ovlivňuje bydlení naše duševní zdraví?

Skvělý článek, který připomíná, jak zásadní je prostředí, ve kterém žijeme, pro naše duševní zdraví. Právě v d...

Hodí se tepelné čerpadlo do starého domu?

Když jsme řešili vytápění našeho starého domu, tepelné čerpadlo bylo jednou z možností . :) Nakonec jsme šli d...

Nabídka rychlé a nebankovní půjčky pro každého do 24 hodin

SOCIÁLNÍ FINANCOVÁNÍ PRO LIDÉ VE ŠPATNÉ FINANČNÍ SITUACI Dobrý den, odmítla Vás ban...

Nabídka rychlé a nebankovní půjčky pro každého do 24 hodin

Rychlá půjčka do 50 000 000 Dobrý den, Potřebujete dofinancovat rozvoj podnikání, splat...

Nabídka rychlé a nebankovní půjčky pro každého do 24 hodin

Rychlá půjčka do 50 000 000 Dobrý den, Potřebujete dofinancovat rozvoj podnikání, splat...
Zobrazit všechna témata

Správná péče o jizvy. Tipy, díky kterým budou jizvy neviditelné

Tvorba jizev je přirozenou součástí procesu hojení kůže. Jizvy se tvoří jako součást hojení poškozené pokožky. Když dojde k poranění, tělo vyprodukuje kolagen, který zacelí ránu. Právě tento proces zanechává tr...

Vztah ve třech: Znáte pravidla a výzvy netradiční lásky?

Partnerství nejsou vždy černobílá a vztah ve třech je toho důkazem. Nabízí možnost prozkoumat zcela nový rozměr lásky, sdílení a intimity, kde každý z partnerů může být rovnocenným účastníkem. Tento netradiční ...

Finanční gramotnost u dětí: Mluvte s nimi o penězích a naučte je hospodařit

Finanční gramotnost je vedle psaní, čtení a počítání rozhodně další základní životní dovedností, kterou bychom měli naše potomky učit od raného věku. Uvádí se, že finanční návyky si děti fixují nejlépe ve věku ...

Valentýnské menu jako z restaurace: Vsaďte na tyto delikátní recepty

Valentýnské menu je skvělým způsobem, jak oslavit 14. února svátek zamilovaných. Jste zapálenými amatérskými kuchaři či cukráři? Pak vás jistě potěší inspirace na výtečné pokrmy, neboť jak praví přísloví: „Lásk...

Vzdělávání v jednotřídních školách: Proč je osobní přístup klíčem k úspěchu

Vzdělávání v jednotřídních školách přináší mnoho výhod, nejen bližší přístup učitelů k dětem, ale také jejich rozvoj a zvýšení socializace. Co konkrétně jednotřídní školy a školky nabízejí? A proč by právě toto...

Naučte se maorský bojový tanec Haka. Probudí ve vás vnitřní sílu

Maorský bojový tanec Haka může být pro kdejakého našince fascinující záležitostí. Vyzařuje z něj totiž silná energie, hrdost a jednota. I přesto, že se jedná o živý symbol maorské kultury, kterou lze spatřovat ...

Digitální empatie jako terapeutický nástroj 21. století. Skutečně to funguje?

Na první přečtení se může zdát, že jde o oxymorón. Ovšem není tomu tak. Technologie v dnešní době je schopna poskytnout nám ono porozumění, po kterém tolik zdánlivě toužíme. V tomto směru je nejvíce užitečná um...

Bezlepkový banánový chlebíček

Začněte tím, že si předehřejte troubu na 170 až 190 °C a smícháte si v míse tyto ingredience – rozmačkané banány, rozpuštěné máslo, krystalový cukr, vejce a vanilkový extrakt. V dalším kroku pak přidejte bezlep...

Cévní mozková příhoda: Boj s časem

Příčiny vzniku cévní mozkové příhody jsou dvojího typu: Prvním typem je takzvaná hemoragická cévní mozková příhoda. K hemoragické cévní mozkové…

Pycnogenol: Přírodní cesta k zdraví a krásné pokožce

Pycnogenol je přírodní extrakt z kůry francouzské přímořské borovice Pinus pinaster. Je známý především pro své silné antioxidační vlastnosti. Pycnogenol se používá k podpoře zdraví kardiovaskulárního systému, ...

Na vlastní kůži: Za jediný den jsem si ušila vlastní boty. Zvládnete to taky

Ušít boty za jediný den? Nesmysl. Ruční práce, které jsou pro většinu žen relax, pro mě vždy byly noční můrou. Uháčkovala jsem jednu křivou šálu, s pletením jsem si jako levoruká nedokázala poradit a šití? Za c...

Život je jako jízda na horské dráze. Jednou jsi nahoře a pak dole

Novej rok 2025 je v plnym běhu a zima ve svym středu. Zanedlouho tu bude jaro, který mám spojený s takovou pohodou - pro mě je jaro znamením nový naděje a větší energie. Zpátky ale do přítomnosti. To, co mi připravil začátek roku, jsem si ani ve snu nedokázala představit.