Babiččiny recepty na nejlepší perníčky vám budou skvělou inspirací. Upéct si můžete anglické, italské nebo norské.

Babiččiny recepty na nejlepší perníčky, které přijdou k chuti nejen na Vánoce. Za inspirací se vydejme za hranice

Babiččiny recepty na nejlepší perníčky vám doslova vytrhnou trn z paty. Letitá zkušenost a tradice vnáší do těchto receptur nezaměnitelnou chuť a vůni. Babičky z celého světa zkrátka ví, co je dobré. Vsaďte letos na jejich tipy a připravte si to nejdokonalejší perníkové cukroví. I za hranicemi se peče před svátky ve velkém. Najdete inspiraci v Anglii, Itálii nebo snad v chladném Norsku?

I když následující babiččiny recepty na nejlepší perníčky pochází z jiných zemí, nejsou zas až tak cizí. V každé z variant objevíte něco, co vám třeba připomene dětství. Bude to vůně mletého koření nebo aroma zázvoru? Neváhejte a pusťte se do příjemné cukrařiny, která vás k Vánocům přiblíží zase o něco víc.

Babiččiny recepty na nejlepší perníčky: Anglické křupavé s melasou

I v Anglii lze nalézt babiččiny recepty na nejlepší perníčky. K jejich přípravě anglické babičky používají trochu odlišné koření a ingredience než u nás v Česku. Zajímavá je zejména melasa, která dodává cukroví křupavost a karamelovou příchuť. Tu v našich končinách seženete také celkem bez problémů. Na anglické perníčky si tedy připravte:

Čtěte také:

Vánoční perníková chaloupka? Máme návod, podle kterého se zaručeně povede

  • ½ hrníčku změklého másla
  • ½ hrníčku moučkového cukru
  • ½ hrníčku melasy
  • ¼ hrníčku vody
  • 2 a ½ hrníčku hladké mouky
  • ¾ lžičky soli
  • ½ lžičky jedlé sody
  • ¾ lžičky mletého zázvoru
  • ¼ lžičky mletého muškátového oříšku
  • 1/8 lžičky mletého nového koření

V míse si nejprve smíchejte změklé máslo s moučkovým cukrem, pak přilijte melasu, vodu, přisypte i prosátou hladkou mouku, sůl, jedlou sodu, mletý zázvor, muškátový oříšek, mleté nové koření a dobře propojte. Vhodné je těsto vypracovat rukama, mělo by být hladké a nelepivé. Poté ho zabalte do potravinové fólie a nechte odpočívat v lednici až tři hodiny. Nakonec jej vyjměte, vyválejte na tenký plát (cca 3 až 4 mm) a vykrajujte tvary dle obliby. Těsto vyskládejte na plech s pečícím papírem a pečte v předehřáté troubě na asi 200 °C po dobu 5 až 10 minut. Po upečení a vychladnutí si můžete užít ty nejlepší perníčky z Anglie. Také je lze dozdobit klasickou bílkovou polevou (z cukru, šlehaných bílků a trochy citronové šťávy). Dobrou chuť.

Babiččiny recepty na nejlepší perníčky: Italské kořeněné 

Pokud se podíváme do Itálie, nalezneme zde Čechům poměrně blízké babiččiny recepty na nejlepší perníčky. Italové často k pečení tohoto cukroví používají stejné či obdobné suroviny. Provoňte si dům či byt známou skořicí, nebo hřebíčkem! Obstarejte si tyto ingredience:

  • 360 gramů hladké mouky
  • 150 gramů hnědého cukru
  • 150 gramů másla
  • 150 gramů medu
  • 1 vajíčko
  • 2 špetky soli
  • ½ lžičky jedlé sody
  • 2 lžičky mletého zázvoru
  • 2 lžičky mleté skořice
  • ½ lžičky muškátového oříšku
  • ½ lžičky mletého hřebíčku

Až budete mít vše potřebné připravené na babiččiny nejlepší perníčky z Itálie, pusťte se do práce. Těsto si ideálně vypracujte v kuchyňském robotu. Nejprve do něj vsypte prosátou hladkou mouku, pak přidejte jedlou sodu, sůl, vajíčko, hnědý cukr, med, změklé máslo a všechno výše uvedené koření. Mělo by vám po smíchání vzniknout hladké nelepivé těstíčko. To nechte v další fázi dobře uležet v lednici. Před tím ho však zabalte do potravinové fólie. Doba chlazení se odhaduje na zhruba dvě hodiny. Po uplynutí doby těsto vyndejte z chladničky, vyválejte na vále do plátu vysokého 4 milimetry a vykrojte jednotlivé perníčky. Ty pečte naskládané na plechu při 180 °C přibližně 12 minut. Po upečení a vychladnutí zdobte dle svých zvyklostí.

Babiččiny recepty na nejlepší perníčky pomohou kdejaké začátečnici.

Babiččiny recepty na nejlepší perníčky: Nezvyklé norské „pepperkaker“ s černým pepřem

Norové mají samozřejmě také své tradiční babiččiny recepty na nejlepší perníčky. Říkají jim velmi poeticky „pepperkaker“. Již ze samotného názvu je patrné, že tohle cukroví není jen tak ledajaké, obsahuje totiž černý pepř. Ochutnejte a nebudete litovat. Připravte si:

  • 2/3 šálku změklého másla
  • 2/3 šálku moučkového cukru
  • ½ šálku zlatého sirupu (lze použít i jakýkoliv jiný rostlinný)
  • ¼ šálku tučné smetany
  • 3 lžičky mleté skořice
  • 1 a ½ lžičky mletého kardamomu
  • 1 a ½ lžičky mletého hřebíčku
  • 1 a ½ lžičky mletého zázvoru
  • 3 šálky hladké mouky
  • 1 lžička jedlé sody
  • špetka mletého pepře (lze vynechat)

Do menšího hrnce nalijte zlatý sirup, přidejte máslo, moučkový cukr a na mírném plamenu vše rozpusťte. Pak odstavte z plotny a vlijte smetanu. Po promíchání také vsypte do směsi všechno koření, prosátou hladkou mouku a jedlou sodu. Rukama nebo pomocí kuchyňského robota vypracujte hladké těsto. To nechte v potravinové fólii uležet ideálně přes noc. Další den si těsto vyndejte z lednice a vyválejte na plát o výšce asi 3 až 4 mm. Vykrajujte různé panáčky, rybičky, hvězdičky či srdíčka a vyskládejte na plech s pečícím papírem. Doba pečení se odhaduje na 5 až 7 minut při 200 °C. A nejlepší perníčky z Norska jsou na světě! Uložte je v krabici do Vánoc, kde krásně změknou.

Autor článku: Iveta Berezkinová



Diskuse k článku

Diskuse neobsahuje zatím žádný komentář. Buďte první!

Lunární kalendář

STŘEDA 03. 07. 2024
blíženci
Měsíc putuje v Blížencích a je v ubývající fázi. Blíženci ovlivňují ramena, paže, záda, ruce, průdušky a plíce. Jděte na procházku, čerstvý vzduch…
více o tomto dni
ČTVRTEK 04. 07. 2024
blíženci
Měsíc putuje v Blížencích a je v ubývající fázi. Blíženci ovlivňují ramena, paže, záda, ruce, průdušky a plíce. Jděte na procházku, čerstvý vzduch…
více o tomto dni
PÁTEK 05. 07. 2024
rak
Měsíc ubývá a putuje znamením Raka. Nevětrejte peřiny venku, zůstala by vám v nich vlhkost. Jezte jen lehkou stravu, žaludek je citlivý. Věnujte se…
více o tomto dni
SOBOTA 06. 07. 2024
rak
Měsíc putuje znamením Raka, dnes je novoluní. Něco si přejte, v novoluní se přání plní. Udělejte si očistný den, skoncujte se svými zlozvyky. Věnujte…
více o tomto dni
NEDĚLE 07. 07. 2024
rak
Měsíc přibývá a putuje znamením Raka. Nevětrejte peřiny venku, zůstala by vám v nich vlhkost. Jezte jen lehkou stravu, žaludek je citlivý. Věnujte se…
více o tomto dni
PONDĚLÍ 08. 07. 2024
lev
Měsíc putuje znamením Lva a je v přibývající fázi. Běžte na procházku, ale nepřetěžujte se, srdce je dnes namáháno více, než v jiné dny. Snažte se…
více o tomto dni
ÚTERÝ 09. 07. 2024
lev
Měsíc putuje znamením Lva a je v přibývající fázi. Běžte na procházku, ale nepřetěžujte se, srdce je dnes namáháno více, než v jiné dny. Snažte se…
více o tomto dni

Nuda pláže v Česku - máme pro vás přehledný seznam nuda pláží podle 14 krajů 

A co Jindřiš nedaleko Jindřichova Hradce.. Malé ale hezké koupání, čistá voda...😎

Nová podlaha v bytě? Poradíme, jakou zvolit pro jednotlivé místnosti, abyste byli opravdu spokojeni

Já jsem nedávno zde https://magazin.nejlevnejsipodlahy.cz/clanek/co-je-to-pokladka-masivnich-parket-na-stromec...

Je vodíková voda zázračným nápojem nebo jde o největší podvod 21. století?

Nechápu příteli Rudo,že se tak schazuješ a mluvíš o čemu naprosto vůbec nerozumíš. Když já jsem se zabýval výr...

Krabičková dieta – zdravé stravování bez vaření a počítání kalorií

Zdravé stravování jsem si vyzkoušela taky, objednávala jsem čtyři měsíce a s jídlem a výslednou váhou jsem spo...

Tipy, jak ušetřit při nákupu kosmetiky a neslevit na kvalitě

Hodně zajímavých slev je také na https://slevovykupon.net/

Přrodní látky na zvýšený cholesterol

Ahoj, taky sem mel problemy s vysokym cholesterolem. Kamarad mi doporučil fermentovanou ryzi, ...

Zhoubný nádor slinné žlázy

Dobrý den, já to měla jinak...ne na horním patře, ale jako zvetsenou uzlinku, která se ...
Zobrazit všechna témata

Co je klíčem ke komfortnímu a úspornému bydlení?

Pohodlí, úspora financí a nenáročná údržba bydlení je snem každého majitele nemovitosti. Základním prvkem, který přispívá ke spokojenosti, jsou kvalitní okna, která odpovídají moderním standardům a jsou vybraná...

Vysvědčení je tu! Je rozumné děti za známky odměňovat nebo trestat?

Školní rok je u konce a začínají prázdniny. Oddychnou si všichni. Školáci, studenti i učitelé. Po náročných deseti měsících startují dva měsíce klidu, pohody a odpočinku. Ovšem s koncem školního roku je spjato ...

Zoodle neboli zeleninové nudle: Připravte si netradiční, rychlý a zdravý pokrm

Nízkokalorické zeleninové nudle jsou trend! Zoodle můžete vyrobit prakticky z čehokoliv, nejčastěji se pro tento účel využívá cuketa, řepa, dýně, mrkev nebo třeba celer. Zeleninové nudle lze připravit sladké i ...

Zlomeniny pánve

Pletenec pánevní je označení pro anatomickou strukturu prstencovitého tvaru, která leží na bázi páteře. Kost pánevní je párová a srůstá ve stydké oblasti. Kost je plochá a vznikla srůstem kostí kyčelní, sedací ...

Bezlepkový banánový chlebíček

Začněte tím, že si předehřejte troubu na 170 až 190 °C a smícháte si v míse tyto ingredience – rozmačkané banány, rozpuštěné máslo, krystalový cukr, vejce a vanilkový extrakt. V dalším kroku pak přidejte bezlep...

Cévní mozková příhoda: Boj s časem

Příčiny vzniku cévní mozkové příhody jsou dvojího typu: Prvním typem je takzvaná hemoragická cévní mozková příhoda. K hemoragické cévní mozkové…

Nová etapa života začíná... aneb Znovu a lépe

Taky jste v životě někdy udělali věci, na který nejste zrovna pyšný? Já mnohokrát. Ale vždycky jsem se z nich snažila ponaučit. A právě teď skončila jedna etapa, která mě celý tři roky tížila. Nebudu zastírat skutečnosti, protože můj příběh může třeba někoho inspirovat k tomu, žít líp a vyvarovat se stejným chybám. Co mě tedy posunulo dál?