Babiččiny recepty na nejlepší perníčky, které přijdou k chuti nejen na Vánoce. Za inspirací se vydejme za hranice
Babiččiny recepty na nejlepší perníčky vám doslova vytrhnou trn z paty. Letitá zkušenost a tradice vnáší do těchto receptur nezaměnitelnou chuť a vůni. Babičky z celého světa zkrátka ví, co je dobré. Vsaďte letos na jejich tipy a připravte si to nejdokonalejší perníkové cukroví. I za hranicemi se peče před svátky ve velkém. Najdete inspiraci v Anglii, Itálii nebo snad v chladném Norsku?
I když následující babiččiny recepty na nejlepší perníčky pochází z jiných zemí, nejsou zas až tak cizí. V každé z variant objevíte něco, co vám třeba připomene dětství. Bude to vůně mletého koření nebo aroma zázvoru? Neváhejte a pusťte se do příjemné cukrařiny, která vás k Vánocům přiblíží zase o něco víc.
Babiččiny recepty na nejlepší perníčky: Anglické křupavé s melasou
I v Anglii lze nalézt babiččiny recepty na nejlepší perníčky. K jejich přípravě anglické babičky používají trochu odlišné koření a ingredience než u nás v Česku. Zajímavá je zejména melasa, která dodává cukroví křupavost a karamelovou příchuť. Tu v našich končinách seženete také celkem bez problémů. Na anglické perníčky si tedy připravte:
- ½ hrníčku změklého másla
- ½ hrníčku moučkového cukru
- ½ hrníčku melasy
- ¼ hrníčku vody
- 2 a ½ hrníčku hladké mouky
- ¾ lžičky soli
- ½ lžičky jedlé sody
- ¾ lžičky mletého zázvoru
- ¼ lžičky mletého muškátového oříšku
- 1/8 lžičky mletého nového koření
V míse si nejprve smíchejte změklé máslo s moučkovým cukrem, pak přilijte melasu, vodu, přisypte i prosátou hladkou mouku, sůl, jedlou sodu, mletý zázvor, muškátový oříšek, mleté nové koření a dobře propojte. Vhodné je těsto vypracovat rukama, mělo by být hladké a nelepivé. Poté ho zabalte do potravinové fólie a nechte odpočívat v lednici až tři hodiny. Nakonec jej vyjměte, vyválejte na tenký plát (cca 3 až 4 mm) a vykrajujte tvary dle obliby. Těsto vyskládejte na plech s pečícím papírem a pečte v předehřáté troubě na asi 200 °C po dobu 5 až 10 minut. Po upečení a vychladnutí si můžete užít ty nejlepší perníčky z Anglie. Také je lze dozdobit klasickou bílkovou polevou (z cukru, šlehaných bílků a trochy citronové šťávy). Dobrou chuť.
Babiččiny recepty na nejlepší perníčky: Italské kořeněné
Pokud se podíváme do Itálie, nalezneme zde Čechům poměrně blízké babiččiny recepty na nejlepší perníčky. Italové často k pečení tohoto cukroví používají stejné či obdobné suroviny. Provoňte si dům či byt známou skořicí, nebo hřebíčkem! Obstarejte si tyto ingredience:
- 360 gramů hladké mouky
- 150 gramů hnědého cukru
- 150 gramů másla
- 150 gramů medu
- 1 vajíčko
- 2 špetky soli
- ½ lžičky jedlé sody
- 2 lžičky mletého zázvoru
- 2 lžičky mleté skořice
- ½ lžičky muškátového oříšku
- ½ lžičky mletého hřebíčku
Až budete mít vše potřebné připravené na babiččiny nejlepší perníčky z Itálie, pusťte se do práce. Těsto si ideálně vypracujte v kuchyňském robotu. Nejprve do něj vsypte prosátou hladkou mouku, pak přidejte jedlou sodu, sůl, vajíčko, hnědý cukr, med, změklé máslo a všechno výše uvedené koření. Mělo by vám po smíchání vzniknout hladké nelepivé těstíčko. To nechte v další fázi dobře uležet v lednici. Před tím ho však zabalte do potravinové fólie. Doba chlazení se odhaduje na zhruba dvě hodiny. Po uplynutí doby těsto vyndejte z chladničky, vyválejte na vále do plátu vysokého 4 milimetry a vykrojte jednotlivé perníčky. Ty pečte naskládané na plechu při 180 °C přibližně 12 minut. Po upečení a vychladnutí zdobte dle svých zvyklostí.
Babiččiny recepty na nejlepší perníčky: Nezvyklé norské „pepperkaker“ s černým pepřem
Norové mají samozřejmě také své tradiční babiččiny recepty na nejlepší perníčky. Říkají jim velmi poeticky „pepperkaker“. Již ze samotného názvu je patrné, že tohle cukroví není jen tak ledajaké, obsahuje totiž černý pepř. Ochutnejte a nebudete litovat. Připravte si:
- 2/3 šálku změklého másla
- 2/3 šálku moučkového cukru
- ½ šálku zlatého sirupu (lze použít i jakýkoliv jiný rostlinný)
- ¼ šálku tučné smetany
- 3 lžičky mleté skořice
- 1 a ½ lžičky mletého kardamomu
- 1 a ½ lžičky mletého hřebíčku
- 1 a ½ lžičky mletého zázvoru
- 3 šálky hladké mouky
- 1 lžička jedlé sody
- špetka mletého pepře (lze vynechat)
Do menšího hrnce nalijte zlatý sirup, přidejte máslo, moučkový cukr a na mírném plamenu vše rozpusťte. Pak odstavte z plotny a vlijte smetanu. Po promíchání také vsypte do směsi všechno koření, prosátou hladkou mouku a jedlou sodu. Rukama nebo pomocí kuchyňského robota vypracujte hladké těsto. To nechte v potravinové fólii uležet ideálně přes noc. Další den si těsto vyndejte z lednice a vyválejte na plát o výšce asi 3 až 4 mm. Vykrajujte různé panáčky, rybičky, hvězdičky či srdíčka a vyskládejte na plech s pečícím papírem. Doba pečení se odhaduje na 5 až 7 minut při 200 °C. A nejlepší perníčky z Norska jsou na světě! Uložte je v krabici do Vánoc, kde krásně změknou.
Autor článku: Iveta Berezkinová
Diskuse k článku