Slané chuťovky k pivu i vínu 10x jinak. Tyhle babičkovské recepty vás uchvátí!

img

Slané chuťovky k pivu i vínu oceníte zejména v případě, kdy očekáváte návštěvu. A kde jinde se inspirovat než u zkušených babiček! Připravte si lahůdky, kterým žádný host neodolá a ještě si bude chtít přidat!

Vybrali jsme pro vás deset jednoduchých receptů, díky kterým vykouzlíte ty nejlepší slané chuťovky k pivu i vínu. Začnete třeba škvarkovými plackami anebo raději vsadíte na sýrové bochánky? Ať už se rozhodnete pro cokoliv, rozhodně nebudete litovat.

Slané chuťovky k pivu i vínu 10x jinak: Škvarkové placky

Jako první se nabízí škvarkové placky, které se řadí mezi slané chuťovky k pivu i vínu s dlouholetou tradicí. Dopřávaly si ho s oblibou i naši předkové, protože bylo levné a přesto lahodné.

Čtěte také:

Finger food v šesti různých obměnách. Blýskněte se na party!

Potřebné ingredience na přípravu škvarkových placek

  • kypřící prášek do pečiva: ½ balíčku

  • sůl: dle chuti

  • mleté domácí škvarky: ¼ kilogramu (mohou být ovšem i kupované)

  • vejce: 2 kusy

  • polotučné mléko: 4 až 5 lžic

  • hladká mouka: cca 300 gramů

  • drcený anebo celý kmín: dle chuti na posyp pečiva

Recept na škvarkové placky

Začněte tím, že si do velké mísy prosejete kvalitní hladkou mouku spolu s kypřícím práškem do pečiva. K surovinám pak přidejte jemně pomleté vepřové škvarky, jedno vajíčko, osolte dle chuti a zakápněte mlékem. Čistýma rukama vypracujte hladké a homogenní těsto. To zabalte do potravinové fólie a dejte odpočívat do lednice asi na půl hodiny. Po uplynutí třiceti minut vyjměte hmotu z chladničky a vyválejte na pomoučeném vále v tenčí plát (cca 3 až 4 milimetry silný). Z těsta vykrajujte pomocí hrníčku kolečka a ta vyskládejte na plech s pečícím papírem. Polotovary placek potřete vyšlehaným druhým vejcem, posypte dle libosti kmínem a dejte péct do předehřáté trouby na cca 15 až 20 minut při teplotě 170 až 180 °C. Hotové slané chuťovky k pivu i vínu vyjměte z trouby a nechte zchladnout. Podávejte dle libosti. Přejeme vám dobrou chuť!

Slané chuťovky k pivu i vínu 10x jinak: Sýrové bochánky

Sýrové bochánky patří mezi velmi snadné slané chuťovky k pivu i vínu. Jejich přípravu zvládnete během několika málo minut. A až je nabídnete své návštěvě, všichni se budou oblizovat!

Potřebné ingredience na přípravu sýrových bochánků

  • oblíbený tvrdý sýr (jemně nastrouhaný): cca 160 až 170 gramů

  • čerstvé droždí: 1 kostička

  • sůl: 1 malá lžička anebo dle chuti

  • mléko: 100 mililitrů

  • vajíčko: 1 kus

  • hladká mouka: dle potřeby na vyválení těsta

  • polohrubá mouka: ½ kilogramu

  • měkké máslo: 200 gramů

Recept na sýrové bochánky

Nejprve si do mísy prosejte polohrubou mouku a také k ní přidejte jemně nastrouhaný tvrdý sýr (lze volit ideálně mezi čedarem a goudou). Dále vsypte k surovinám i rozdrobené čerstvé droždí, přelijte mlékem a spolu s vejcem i změklým máslem smíchejte vše dohromady. Mělo by vám vzniknout vláčné homogenní těsto. To odložte zhruba na 30 minut stranou a nechte uležet. Po uplynutí této doby z těsta vyválejte asi 4 až 5 mm silný plát (na pomoučeném vále) a vykrajujte z něj pomocí malé skleničky kolečka. Ta po upečení vytvoří jakési bochánky. Jednotlivé placičky vyskládejte na plech s pečícím papírem a pečte asi čtvrt hodiny ve vyhřáté troubě při teplotě 170 až 180 °C. Sýrové slané chuťovky k pivu i vínu podávejte po zchladnutí. Dobrou chuť!

Slané chuťovky k pivu i vínu 10x jinak: Kosmatice

Pokud ještě neznáte kosmatice, rozhodně byste je měli vyzkoušet! Musíte se ovšem soustředit zejména na květen anebo červen, kdy bez zrovna kvete. A oč se vlastně jedná? Jsou to obalované bezové květy, které se řadí mezi zdravé slané chuťovky třeba i pivu a vínu. Babičky je dříve připravovaly skutečně hojně.

Potřebné ingredience na kosmatice (obalované bezové květy)

  • plnotučné mléko: ½ litru

  • hladká mouka: ¼ kilogramu

  • sůl: dle chuti

  • čerstvé bezové květy: cca 20 kousků

  • vajíčka: 4 kusy

  • rostlinný olej: dle potřeby ke smažení

Recept na kosmatice (obalované bezové květy)

Začněte tím, že sesbírané květy bezu zbavíte hmyzu a jiných nečistot. Poté se pusťte do přípravy těstíčka k obalování. V středně velké misce vyšlehejte vajíčka spolu se solí, mlékem a také prosátou hladkou moukou. Měli byste docílit polotekuté konzistence. Následně obalujte bezové květy v těstě a ihned smažte v rozpáleném rostlinném oleji dozlatova. Tyto slané chuťovky se dají jíst jak samotné, tak třeba s vařeným bramborem anebo bramborovou kaší. Hodit se k pokrmu bude třeba i již zmíněné pivo a víno. Přejeme dobré chutnání.

Slané chuťovky k pivu i vínu 10x jinak: Tyčinky s česnekem a uzeným sýrem

Dalším babičkovským receptem na slané chuťovky k pivu i vínu jsou česnekové tyčinky s uzeným sýrem. Až je ochutnáte, nebudete chtít přestat jíst. Jsou prostě dokonalé!

Potřebné ingredience na česnekové tyčinky s uzeným sýrem

  • uzený sýr (jemně nastrouhaný): 200 gramů

  • měkké máslo: 150 gramů

  • měkká Hera na pečení: 50 gramů

  • vepřové sádlo (povolené): 50 gramů

  • prolisované česnekové stroužky: 4 až 5 kusů

  • smetana ke šlehání: 1 kelímek

  • hladká mouka: ½ kilogramu

  • sůl: dle chuti

  • grilovací koření: dle chuti

  • vejce: 2 kusy (1 vejce na potírání pečiva a žloutek do těsta)

  • kypřící prášek do pečiva: 1 balíček

  • sezamová semínka: dle chuti na posyp tyčinek

Recept na česnekové tyčinky s uzeným sýrem

Nejprve si smíchejte ve velké míse smetanu spolu s vaječným žloutkem. Poté přidejte prolisovaný česnek, sůl dle chuti, grilovací koření (bez soli) dle chuti, měkké máslo, Heru, sádlo, vsypte nastrouhaný uzený sýr, kypřící prášek do pečiva a také prosátou hladkou mouku. Ze všech surovin vypracujte hladké homogenní těsto. To vyválejte na plát silný asi 3 až 4 milimetry (na mírně pomoučeném vále). Pomocí rádla na pizzu oddělte několik proužků, které budou po upečení tvořit tyčinky. Proužky vyskládejte na plech s pečícím papírem, přetřete vyšlehaným vejcem, posypte dle libosti sezamovými semínky a dejte péct do předehřáté trouby na cca 15 minut při teplotě 180 °C. Hotové slané chuťovky k pivu i vínu nechte vychladnout a poté podávejte. Dobré chutnání!

Slané chuťovky k pivu i vínu 10x jinak: Šunkové twistery z listového těsta

Pokud neradi postáváte dlouhé minuty u plotny a sporáku, určitě vás nadchne následující recept na šunkové twistery z listového těsta. Tyto slané chuťovky k pivu i vínu zvládne i začátečník!

Potřebné ingredience na šunkové twistery z listového těsta

  • již hotový plát listového těsta: 1 kus (nebo dle počtu strávníků)

  • krájený gouda anebo eidam: cca 10 plátků

  • kvalitní šunkový salám: cca 10 plátků

  • majonéza: dle chuti

  • kečup: dle chuti (nemusí být)

  • sušená bazalka: dle chuti

  • sušené oregano: dle chuti

Recept na šunkové twistery z listového těsta

Začněte tím, že si necháte již vyválené listové těsto z obchodu povolit. Poté jej rozrolujte a jednu polovinu na šířku přetřete majonézou dle libosti. Možné je, přidat i trochu sladkého kečupu. Záleží na vašich chutích. Dále poklaďte na těsto plátkový sýr i šunkový salám a plát překlopte na polovinu. Následně si k ruce vezměte rádlo na pizzu a tvořte pomocí něj asi dva centimetry široké pláty (délku si určete sami). Nakonec tyto pláty zatočte do twisterů a vyskládejte na plech s pergamenem. Pečte v rozehřáté troubě asi 10 až 15 minut při teplotě cca 185 °C. Slané chuťovky k pivu i vínu podávejte jak vlažné, tak i studené. Přejeme dobrou chuť!

Z květů černého bezu můžete taktéž v květnu a červnu připravit slané chuťovky anebo třeba zdravé řízky na oběd. Když je obalíte v těstíčku, náramně si pochutnáte!

Slané chuťovky k pivu i vínu 10x jinak: Zelné šátečky se slaninou

Máte rádi kyselé zelí? Potom vás očaruje babičkovský recept na zelné šátečky se slaninou! Jeho přípravu zvládnete během několika málo minut a celá rodina si pochutná! Tyto slané chuťovky k pivu i vínu původně určené můžete podávat třeba i na svačinku, nejen k večernímu posezení.

Potřebné ingredience na zelné šátečky se slaninou

  • zakysaná smetana: 120 gramů

  • měkké máslo: 140 gramů

  • sůl: dle chuti

  • vejce: 1 kus

  • kyselé zelí (nakládané a okapané): cca 400 gramů

  • rostlinný olej: dle potřeby

  • slanina (jemně pokrájená): cca 200 gramů

  • hladká mouka: cca 400 gramů

  • mletý anebo drcený kmín: dle chuti

Recept na zelné šátečky se slaninou

Začněte přípravou těsta na zelné šátečky. V míse si smíchejte zakysanou smetanu spolu s měkkým máslem, prosátou hladkou moukou a solí. Ze surovin vypracujte hladké homogenní těsto. To zabalte do potravinové fólie a nechte uležet v lednici zhruba 60 minut. Mezitím se pusťte do náplně. Na pánvi rozpalte trochu rostlinného oleje a na něm orestujte jemně pokrájenou slaninu. Také přidejte po chvíli okapané kyselé zelí, které můžete taktéž trochu pokrájet. Vše duste zhruba čtvrt hodiny pod poklicí na mírnějším plamenu. Po hodině vyjměte těsto z chladničky a vyválejte z něj na mírně pomoučeném vále plát silný asi 3 až 4 mm. Z něj pak vytvořte pomocí nože či rádla asi 12 až 14 čtverečků, které plňte vychladnou zelnou směsí se slaninou. Náplň překryjte těstem a vytvarujte jakési šátečky (nezapomeňte okraje dobře utěsnit prsty či vidličkou). Povrch polotovarů pečiva přetřete rozšlehaným vejcem a šátečky vyskládejte na plech s pečícím papírem. Vše pečte v rozehřáté troubě asi 15 až 20 minut při teplotě 190 °C. Zelné slané chuťovky k pivu i vínu podávejte po vychladnutí. Dobrou chuť!

Slané chuťovky k pivu i vínu 10x jinak: Nepečené sýrové koule s pekanovými ořechy a slaninou

Nejste velcí nadšenci do pečení? Potom připravte nepečené slané chuťovky k pivu i vínu! Sýrové koule budou ideální na kdejakou společenskou party. Podávat je můžete třeba s máslovými slanými krekry.

Potřebné ingredience na nepečené sýrové koule

  • smetanový sýr: cca 240 gramů

  • zakysaná smetana (tučnější): ½ hrnku

  • jemně strouhaný švýcarský sýr: 2 šálky

  • jemně strouhaný sýr čedar: 2 šálky

  • plátková slanina (opražená a pokrájená na menší kousky): cca 1 šálek

  • nasekané pekanové ořechy: ½ šálku

  • jemně pokrájená cibule: ½ hrnku

  • nakládaná a okapaná chilli paprička: cca 60 gramů (lze i méně)

  • sůl: dle chuti

  • mletý pepř: dle chuti

  • čerstvá jemně nasekaná petržel: ¼ šálku

  • mletý mák (neslazený): 1 lžíce

Recept na nepečené sýrové koule

Začněte tím, že si v míse smícháte smetanový sýr spolu se zakysanou smetanou. Poté přisypte strouhaný čedar, švýcarský sýr, půl šálku opražené a nakrájené slaniny, čtvrt šálku nasekaných pekanových ořechů, pokrájenou cibuli, chilli papričky a nezapomeňte vše osolit a opepřit. Suroviny pečlivě promíchejte a směs nakonec překryjte potravinovou fólií. Je potřeba ji chladit v lednici asi 60 minut. Po uplynutí doby vyjměte sýrovou hmotu z lednice a tvarujte z ní stejně velké koule. Ty pak obalujte v nasekané petrželce smíchané s mákem, zbylou slaninou a pekanovými ořechy. Hotové slané chuťovky k pivu a vínu vyskládejte na tác a znovu chlaďte v ledničce asi hodinu. Pak sýrové koule podávejte třeba s krekry anebo rozpečenou bagetkou. Přejeme dobré chutnání.

Slané chuťovky k pivu i vínu 10x jinak: Párečky v županu

Mezi velmi oblíbené a jednoduché slané chuťovky k pivu i vínu patří například i párečky v županu. Těm neodolá téměř žádný masožravec.

Potřebné ingredience na párečky v županu

  • kvalitní párky: zhruba 20 nožiček

  • již vyválené listové těsto: cca 2 role

  • plátkový uzený sýr: dle chuti (nemusí být)

  • plnotučná hořčice: dle chuti

  • vejce: 1 kus

Recept na párečky v županu

Začněte tím, že si necháte povolit chlazené listové těsto při pokojové teplotě. Poté jej rozrolujte a rozdělte rádlem na několik čtverců. Následně si překrojte párky na polovinu a uzeninu pokládejte na plátky těsta pomazané mírnou vrstvou hořčice. Můžete přidat i kousek uzeného sýra, není ale nutný. Nakonec párky zabalte a jednotlivé porce vyskládejte na plech s pečícím papírem. Povrch pomažte rozšlehaným vejcem a dejte péct do rozehřáté trouby na cca 15 minut při teplotě 180 °C. Slané chuťovky k pivu i vínu podávejte po zchladnutí. Přidat k porci můžete třeba kečup anebo jiné oblíbené ochucovací omáčky.

Slané chuťovky k pivu i vínu 10x jinak: Bleskurychlí sýroví šneci

Spěcháte a potřebujete na poslední chvíli připravit slané chuťovky k pivu i vínu? Potom vsaďte na bleskurychlé sýrové šneky. Seč jsou velmi prosté, chutnají skvěle!

Potřebné ingredience na bleskurychlé sýrové šneky

  • hladká mouka: 800 gramů

  • slunečnicový olej: 300 mililitrů

  • plnotučné mléko: 400 mililitrů

  • vaječné žloutky: 3 kusy

  • měkké máslo: ¼ kilogramu

  • tvrdý sýr dle preferencí (jemně strouhaný): cca 150 gramů

  • sůl: dle chuti

  • vejce: 1 kus

Recept na bleskurychlé sýrové šneky

Z mouky, oleje a mléka vypracujte vláčné těsto, které na pomoučeném vále vyválejte v tenčí plát. Ten potřete směsí ze změklého másla, žloutků a soli. Máslový krém posypte rovnoměrně strouhaným sýrem a těsto zaviňte do rolády. Tu pokrájejte na stejně široká kolečka, která pokládejte na plech s pečícím papírem. Povrch šneků pomažte vyšlehaným vejcem a pečte dozlatova v předehřáté troubě. Slané chuťovky k pivu i vínu servírujte vlažné anebo studené. Dobré chutnání!

Slané chuťovky k pivu i vínu 10x jinak: Kefírové placičky

A na závěr pro vás máme vskutku snadný recept, který nebude problém ani pro začátečníky. Slané chuťovky k pivu i vínu v podobě kefírových placiček podle babičky si zamilujete!

Potřebné ingredience na kefírové placičky

  • polohrubá mouka: cca 400 gramů

  • kefír: 300 mililitrů

  • sůl: ½ malé lžičky anebo dle chuti

  • jedlá soda: 1 malá lžička

  • měkké máslo: dle chuti k potírání placek

Recept na kefírové placičky

Postup je velmi jednoduchý. Z výše uvedených surovin (kromě másla) vypracujte hladké těsto, z kterého ukrajujte menší kousky. Ty tvarujte do placiček a opékejte na pánvi bez tuku dozlatova z obou stran. Před podávání slané chuťovky k pivu i vínu potírejte měkkým máslem. Možné je k domácímu pečivu tohoto typu přidat i kousek sýra či uzeniny. Přejeme dobrou chuť!

Autor článku: Iveta Berezkinová



Diskuse k článku

Diskuse neobsahuje zatím žádný komentář. Buďte první!
Odesláním souhlasíte s pravidly diskuze.