Finger food nebo také česky "jednohubky" by neměly na správné party chybět!

Finger food v šesti různých obměnách. Blýskněte se na party!

Finger food nebo také v doslovném překladu „prstová jídla“ jsou u nás známá spíš pod pojmem jednohubky. Tyto pokrmy rozhodně nesmí chybět na slavnostně prostřeném stole jakékoliv společenské party. Nejen, že dobře vypadají, ale každý si na nich také velmi pochutná.

Inspirujte se šesti jednoduchými recepty, díky kterým skvostné finger food připravíte. Vaši hosté budou doslova nadšení z tak velkého výběru malých předkrmů. Na výběr máte jak masité, tak vegetariánské variace.

Finger food 6x jinak: Batátové jednohubky s lososem a brusinkami

Pokud chcete připravit pro svou návštěvu finger food netradiční chuti, rozhodně vyzkoušejte batátové jednohubky s lososem i brusinkami.

Čtěte také:

Tuňáková pomazánka na jednohubky

Potřebné ingredience na batátové jednohubky

Na zhruba 30 kousků finger food si obstarejte:

  • batáty (menší): 2 až 3 ks

  • olivový olej: 2 lžíce

  • sůl: dle chuti

  • mletý pepř: dle chuti

Na náplň s lososem potřebujete:

  • uzený losos: cca 90 g

  • smetanový sýr: 5 lžic

  • čerstvá pažitka (jemně nasekaná): dle chuti na ozdobu

Na náplň s brusinkami je potřeba obstarat:

  • crème fraîche: 5 lžic (lze nahradit řeckým jogurtem)

  • sušené brusinky (jemně nasekané): 5 lžic

  • solené a pražené mandle (jemně nasekané): 5 lžic

Recept na batátové jednohubky

Začněte tím, že si předehřejete troubu na 220 °C. Poté si pečlivě omyjte batáty a odstraňte nožem okraje. Následně je nakrájejte na tenčí kolečka. Ta vyskládejte na plech s pečícím papírem, potřete trochou olivového oleje, osolte, opepřete a dejte péct na cca 20 minut. Dozlatova pečené batáty nechte zchladnout a následně potírejte 15 kousků smetanovým sýrem a dozdobte uzeným lososem a nasekanou pažitkou. Dalších 15 kousků potřete crème fraîche a zasypejte nasekanými mandlemi a brusinkami. Finger food můžete nechat před podáváním v lednici. Dobrou chuť.

Finger food 6x jinak: Květákové jednohubky v pikantním těstíčku

Tento tip na finger food ocení zejména vegetariáni. Květákové jednohubky pečené v pikantním těstíčku jsou nejen lahodné, ale také v podstatě zdravé. Zamilují si je i masožravci.

Potřebné ingredience na květákové jednohubky

  • čerstvý květák (středně velký): 2 ks

  • hladká mouka: 2 šálky

  • voda: 2 šálky

  • sušený česnek: 2 lžičky

  • uzená paprika (mletá): 2 lžičky

  • mletý kmín: 1 lžička

  • pálivá omáčka (kupovaná): 6 lžic

  • olivový olej: 4 až 6 lžic (nebo rozpuštěné máslo)

Recept na květákové jednohubky

Nejprve si předehřejte troubu na 220 °C. Dále si květák omyjte a rozdělte ho nožem na jednotlivé růžičky menších rozměrů, které budou představovat ve finále finger food. Nyní si k ruce vezměte mísu a v ní rozmíchejte hladkou mouku s asi dvěma šálky vody. Do polotekutého těstíčka také přisypte sušený česnek, uzenou mletou papriku, mletý kmín, sůl a pepř. Jednotlivé kousky květáku nakonec v těstě máčejte a porce vyskládejte dostatečně od sebe na plech s pečícím papírem. Pečte v troubě asi 20 až 25 minut. Po uplynutí této doby květákové jednohubky vyjměte a namočte ještě ve směsi pálivé omáčky a oleje (másla). Obalené květákové růžičky vraťte zpět do trouby a dopékejte dalších 10 až 15 minut (až budou velmi hnědé a křupavé). Podávejte s oblíbenými dipy. Dobré chutnání!

Finger food 6x jinak: Pečené papričky se smetanovým sýrem

Jako vegetariánské finger food můžete podávat i pečené papričky se smetanovým krémem. Tento pokrm je nejen velice chutný, ale také díky němu doplníte vitamín C.

Potřebné ingredience na pečené papričky se smetanovým sýrem

Na zhruba 16 kousků:

  • čerstvé papričky typu „shishito“ (mohou být i jiného druhu): cca 900 g

  • smetanový sýr Pimento (nebo klasický sýr Philadelphia): 2 šálky

  • olivový olej: 6 lžic

  • mořská sůl: dle chuti

Recept na pečené papričky se smetanovým sýrem

Začněte tím, že si omyjete papričky, naříznete je podélně ostrým nožem a opatrně vydlabete semínka. Následně do každé papričky vložte asi dvě lžičky sýra Pimenta anebo smetanového sýra Philadelphia. Dále si rozpalte trochu oleje na pánvi a na něm pečte papričky dozlatova ze všech stran. Slupka by měla mírně zčernat. Zdravé paprikové finger food podávejte posypané mořskou solí. Dobrou chuť.

Finger food se hodí nejen na narozeninovou oslavu, ale také na svatební hostinu.

Finger food 6x jinak: Masové mini kuličky s guacamole

Máte v oblibě osvěžující avokádové guacamole? Potom vám zcela jistě zachutnají masové mini kuličky, které stanou v kombinaci s touto lahodnou omáčkou dokonalým finger food na party.

Potřebné ingredience na masové mini kuličky s guacamole

Na zhruba 24 kuliček si obstarejte:

  • zralé avokádo: 2 ks

  • šťáva: z 2 ks limetek

  • červená cibule (jemně nasekaná): 1 ks

  • nasekaná chilli paprička (nemusí být): 1 ks

  • česnekové stroužky: 2 ks

  • rajčata: 2 ks

  • sůl: dle chuti

  • mletý pepř: dle chuti

Masové kuličky vytvoříte z těchto surovin:

  • mleté hovězí maso: cca 900 g

  • vaječné bílky: 2 ks

  • worcestrová omáčka: 3 lžičky

  • sušený česnek: 1 a ½ lžičky

  • sůl: 2 lžičky

  • mletý pepř: 1 a ½ lžičky

  • slanina: 12 plátků

Dále na dozdobení finger food připravte:

  • cherry rajčata: cca 8 ks

  • listy hlávkového salátu: cca 6 listů

  • mini mozzarella: 12 ks

Recept na masové mini kuličky s guacamole

Nejprve se pusťte do přípravy guacamole. Překrojte avokáda, vyjměte pecky a vydlabejte dužinu do mísy. Pak avokádo rozmačkejte vidličkou a smíchejte s limetovou šťávou, najemno nasekanou červenou cibulí, chilli papričkou, s pokrájenými rajčaty a lisovaným česnekem. Dle preferencí okořeňte solí a pepřem. Dále se pusťte do masové směsi na kuličky, aby byly vaše finger food kompletní. V míse si promíchejte mleté hovězí maso spolu s vaječnými bílky, worcestrovou omáčkou, sušeným česnekem, solí a mletým pepřem. Z těsta vytvarujte 24 stejně velkých kuliček (spíš menších rozměrů). Každou kuličku nakonec zabalte do kousku slaniny a zafixujte párátkem. Masové kuličky následně opékejte asi 15 minut (bez tuku) ze všech stran na nepřilnavé pánvi. Slanina by měla mít křupavou konzistenci. Své jednohubky dokončete tím, že na každou porci masa položte kousek hlávkového salátu, zakápněte lžící guacamole, napíchnete plátek cherry rajčete, přidejte půlku mini mozzarelly, a je hotovo.

Finger food 6x jinak: Kuřecí mini řízečky s pikantním dipem

Mezi oblíbené finger food můžeme zařadit zcela jistě i kuřecí mini řízečky s pikantním dipem. Můžete si být jistí, že tento pokrm zmizí ze švédského stolu mezi prvními.

Potřebné ingredience na kuřecí mini řízečky s pikantním dipem

Na cca 16 porcí si obstarejte:

  • kuřecí prsa: 8 ks

  • sůl: dle chuti

  • mletý pepř: dle chuti

  • hladká mouka: 2 šálky

  • vejce: 4 ks

  • panko strouhanka: 5 šálků

  • slunečnicový olej: dle potřeby na smažení

Na omáčku budete potřebovat tyto suroviny:

  • majonéza: 1 a ½ šálku

  • nakládaná chilli paprička: 1 až 2 ks

  • chilli pasta Gochujang: 2 lžíce

  • sušený česnek: 1 lžička

  • mletý pepř: dle chuti

Recept na kuřecí mini řízečky s pikantním dipem

Začněte přípravou dipu. V míse si tedy promíchejte majonézu spolu s jemně pokrájenou nakládanou chilli papričkou, s chilli pastou, sušeným česnekem a mletým pepřem. Poté směs dejte chladit do lednice. Dále si pokrájejte na menší kousky kuřecí prsa. Ta osolte a opepřete dle preferencí. Také si maso klasicky obalte nejprve v hladké mouce, pak v rozšlehaných vejcích a nakonec v panko strouhance. Postup opakujte dvakrát, aby se vytvořila křupavá krusta po upečení. Nakonec řízečky smažte v rozpáleném oleji dozlatova z obou stran. Toto finger food nikdo neodmítne. S pálivou omáčkou bude dokonalé. Přejeme dobrou chuť.

Finger food 6x jinak: Bramborové lupínky se slaninou a sýrem

Kupované bramborové lupínky bývají velmi často součástí rychlého občerstvení na party. Jsou ovšem dost kalorické a nic hodnotného tělu nepřinesou. Připravte tedy velmi zvláštní variaci bramborových lupínků jako finger food se slaninou a sýrem. Všichni hosté budou nadšení!

Potřebné ingredience na bramborové lupínky se slaninou a sýrem

Na cca 16 porcí budete potřebovat:

  • brambory: 10 ks

  • olivový olej: 6 lžic

  • sůl: dle chuti

  • mletý černý pepř: dle chuti

  • slanina: 12 plátků

  • strouhaný čedar: 2 šálky

  • zakysaná smetana: 1 šálek

  • jemně nasekaná pažitka: 6 lžic

Recept na bramborové lupínky se slaninou a sýrem

Začněte tím, že si předehřejete troubu na 220 °C. Poté pečlivě omyjte i očistěte brambory a nakonec je naplátkujte. Plátky by neměly být příliš silné. Brambory ochuťte solí, mletým pepřem a zakápněte olivovým olejem. Takto kořeněné je pečte v troubě na plechu s pečícím papírem zhruba 15 až 20 minut. Upečené bramborové lupínky vyjměte a poklaďte na ně kousky slaniny. Také zasypte každou porci lžičkou strouhaného čedaru a vraťte zpět do trouby na dalších šest až osm minut. Povrch by měl zezlátnout. Hotové finger food dozdobte kapkou zakysané smetany a nasekanou pažitkou. Přejeme dobrou chuť.

Hledáte další inspiraci? Možná ji naleznete níže:

30 receptů na slavnostní oběd aneb Překvapte své hosty lahodnými pokrmy!

15 receptů na mexické jídlo: Objevte chutě této pestré a pikantní kuchyně!

35 receptů na senzační pomazánky, které vás ohromí

Studený předkrm 35x jinak: Jakým receptem zahájíte své menu?

Autor článku: Iveta Berezkinová



Diskuse k článku

Diskuse neobsahuje zatím žádný komentář. Buďte první!

Lunární kalendář

NEDĚLE 22. 12. 2024
panna
Měsíc putuje znamením Panny, je v ubývající fázi. Panna má vliv na trávící orgány, proto doporučujeme lehkou stravu. Je vhodný den pro pečení.…
více o tomto dni
PONDĚLÍ 23. 12. 2024
váhy
Měsíc prochází znamením Vah a je v ubývající fázi. Váhy mají vliv na kyčle, játra, krev, ledviny a močový měchýř. Pokud nemusíte, tak nedělejte žádná…
více o tomto dni
ÚTERÝ 24. 12. 2024
váhy
Měsíc prochází znamením Vah a je v ubývající fázi. Váhy mají vliv na kyčle, játra, krev, ledviny a močový měchýř. Pokud nemusíte, tak nedělejte žádná…
více o tomto dni
STŘEDA 25. 12. 2024
váhy
Měsíc prochází znamením Vah a je v ubývající fázi. Váhy mají vliv na kyčle, játra, krev, ledviny a močový měchýř. Pokud nemusíte, tak nedělejte žádná…
více o tomto dni
ČTVRTEK 26. 12. 2024
štír
Měsíc putuje znamením Štíra, je v ubývající fázi. Štír má vliv na intimní oblast a močové cesty. Pijte čaje, které tyto orgány posilují, udělejte si…
více o tomto dni
PÁTEK 27. 12. 2024
štír
Měsíc putuje znamením Štíra, je v ubývající fázi. Štír má vliv na intimní oblast a močové cesty. Pijte čaje, které tyto orgány posilují, udělejte si…
více o tomto dni
SOBOTA 28. 12. 2024
střelec
Měsíc putuje ve znamení Střelce, je v ubývající fázi. Plánujte, obchodujte, investujte, cestujte, kontaktujte staré přátele. Dopřejte si masáž nohou,…
více o tomto dni

Dobrý kontakt k tématu

Ovlivňuje bydlení naše duševní zdraví?

Skvělý článek, který připomíná, jak zásadní je prostředí, ve kterém žijeme, pro naše duševní zdraví. Právě v d...

Hodí se tepelné čerpadlo do starého domu?

Když jsme řešili vytápění našeho starého domu, tepelné čerpadlo bylo jednou z možností . :) Nakonec jsme šli d...

Arganový olej

Mně se nejvíc osvědčil arganový šampon. Vlasy jsou po něm fakt jemný a hebký, a hlavn�...

Regenerace suché a jemné kůže

Dobrý den paní Matrino, dnes trh nabízí různé druhy masti, krémů a gelů a každému n�...

Regenerace suché a jemné kůže

Dobrý den, zkuste se podívat na výrobky od vabios.com, které jsou zaměřeny právě na tu ...
Zobrazit všechna témata

První společné Vánoce: Jak je prožít v harmonii a radosti

První společné Vánoce ve dvou jsou jedinečnou příležitostí k vytvoření vlastních svátečních tradic. Můžete čerpat z oblíbených rituálů z dětství a přidat nové, které budou odrážet váš společný příběh. Rozhodová...

Přemýšlíte o zútulnění bytu? Máme pro vás 7 praktických tipů od designerů

Zútulnění bytu si každý člověk představuje jinak, v konečném důsledku má ale jedno společné – v útulném domově se totiž každý cítí příjemně, uvolněně a bezpečně. Chcete-li i vy docílit jedinečné atmosféry, kter...

Jak vysvětlit větším dětem, že Ježíšek neexistuje?

Máte doma dítka, která mají tušení, že Ježíšek neexistuje? Pak se možná budete zaobírat otázkou, jak jim citlivě sdělit pravdu. Připravili jsme pro vás několik praktických tipů, díky nimž bude sdělování vánoční...

Nejlepší adventní trhy. Tipy, kam vyrazit v Česku i  v zahraničí

Je nejvyšší čas nasát pořádnou vánoční atmosféru. Koledy, svařené víno, punč, klobása na zahřátí, ale taky třeba trdelník. To všechno nabízejí tradiční adventní trhy. I když venku není sníh a rozhodně se nezdá,...

Vzdělávání v jednotřídních školách: Proč je osobní přístup klíčem k úspěchu

Vzdělávání v jednotřídních školách přináší mnoho výhod, nejen bližší přístup učitelů k dětem, ale také jejich rozvoj a zvýšení socializace. Co konkrétně jednotřídní školy a školky nabízejí? A proč by právě toto...

Bezlepkový banánový chlebíček

Začněte tím, že si předehřejte troubu na 170 až 190 °C a smícháte si v míse tyto ingredience – rozmačkané banány, rozpuštěné máslo, krystalový cukr, vejce a vanilkový extrakt. V dalším kroku pak přidejte bezlep...

Cévní mozková příhoda: Boj s časem

Příčiny vzniku cévní mozkové příhody jsou dvojího typu: Prvním typem je takzvaná hemoragická cévní mozková příhoda. K hemoragické cévní mozkové…

Na vlastní kůži: Za jediný den jsem si ušila vlastní boty. Zvládnete to taky

Ušít boty za jediný den? Nesmysl. Ruční práce, které jsou pro většinu žen relax, pro mě vždy byly noční můrou. Uháčkovala jsem jednu křivou šálu, s pletením jsem si jako levoruká nedokázala poradit a šití? Za c...

Letos pečeme na Vánoce...

Dneska se předem omlouvám těm, kteří milují Vánoce a nemůžou se jich dočkat. Protože dneska bude můj blogovej článek spíše vyhovovat těm, co je neslaví anebo nechtějí slavit pro letošek. Já se na ně vždycky těšila, ale vlivem okolností je slavit vlastně letos ani nechci...