Finger food v šesti různých obměnách. Blýskněte se na party!
Finger food nebo také v doslovném překladu „prstová jídla“ jsou u nás známá spíš pod pojmem jednohubky. Tyto pokrmy rozhodně nesmí chybět na slavnostně prostřeném stole jakékoliv společenské party. Nejen, že dobře vypadají, ale každý si na nich také velmi pochutná.
Inspirujte se šesti jednoduchými recepty, díky kterým skvostné finger food připravíte. Vaši hosté budou doslova nadšení z tak velkého výběru malých předkrmů. Na výběr máte jak masité, tak vegetariánské variace.
Finger food 6x jinak: Batátové jednohubky s lososem a brusinkami
Pokud chcete připravit pro svou návštěvu finger food netradiční chuti, rozhodně vyzkoušejte batátové jednohubky s lososem i brusinkami.
Potřebné ingredience na batátové jednohubky
Na zhruba 30 kousků finger food si obstarejte:
-
batáty (menší): 2 až 3 ks
-
olivový olej: 2 lžíce
-
sůl: dle chuti
-
mletý pepř: dle chuti
Na náplň s lososem potřebujete:
-
uzený losos: cca 90 g
-
smetanový sýr: 5 lžic
-
čerstvá pažitka (jemně nasekaná): dle chuti na ozdobu
Na náplň s brusinkami je potřeba obstarat:
-
crème fraîche: 5 lžic (lze nahradit řeckým jogurtem)
-
sušené brusinky (jemně nasekané): 5 lžic
-
solené a pražené mandle (jemně nasekané): 5 lžic
Recept na batátové jednohubky
Začněte tím, že si předehřejete troubu na 220 °C. Poté si pečlivě omyjte batáty a odstraňte nožem okraje. Následně je nakrájejte na tenčí kolečka. Ta vyskládejte na plech s pečícím papírem, potřete trochou olivového oleje, osolte, opepřete a dejte péct na cca 20 minut. Dozlatova pečené batáty nechte zchladnout a následně potírejte 15 kousků smetanovým sýrem a dozdobte uzeným lososem a nasekanou pažitkou. Dalších 15 kousků potřete crème fraîche a zasypejte nasekanými mandlemi a brusinkami. Finger food můžete nechat před podáváním v lednici. Dobrou chuť.
Finger food 6x jinak: Květákové jednohubky v pikantním těstíčku
Tento tip na finger food ocení zejména vegetariáni. Květákové jednohubky pečené v pikantním těstíčku jsou nejen lahodné, ale také v podstatě zdravé. Zamilují si je i masožravci.
Potřebné ingredience na květákové jednohubky
-
čerstvý květák (středně velký): 2 ks
-
hladká mouka: 2 šálky
-
voda: 2 šálky
-
sušený česnek: 2 lžičky
-
uzená paprika (mletá): 2 lžičky
-
mletý kmín: 1 lžička
-
pálivá omáčka (kupovaná): 6 lžic
-
olivový olej: 4 až 6 lžic (nebo rozpuštěné máslo)
Recept na květákové jednohubky
Nejprve si předehřejte troubu na 220 °C. Dále si květák omyjte a rozdělte ho nožem na jednotlivé růžičky menších rozměrů, které budou představovat ve finále finger food. Nyní si k ruce vezměte mísu a v ní rozmíchejte hladkou mouku s asi dvěma šálky vody. Do polotekutého těstíčka také přisypte sušený česnek, uzenou mletou papriku, mletý kmín, sůl a pepř. Jednotlivé kousky květáku nakonec v těstě máčejte a porce vyskládejte dostatečně od sebe na plech s pečícím papírem. Pečte v troubě asi 20 až 25 minut. Po uplynutí této doby květákové jednohubky vyjměte a namočte ještě ve směsi pálivé omáčky a oleje (másla). Obalené květákové růžičky vraťte zpět do trouby a dopékejte dalších 10 až 15 minut (až budou velmi hnědé a křupavé). Podávejte s oblíbenými dipy. Dobré chutnání!
Finger food 6x jinak: Pečené papričky se smetanovým sýrem
Jako vegetariánské finger food můžete podávat i pečené papričky se smetanovým krémem. Tento pokrm je nejen velice chutný, ale také díky němu doplníte vitamín C.
Potřebné ingredience na pečené papričky se smetanovým sýrem
Na zhruba 16 kousků:
-
čerstvé papričky typu „shishito“ (mohou být i jiného druhu): cca 900 g
-
smetanový sýr Pimento (nebo klasický sýr Philadelphia): 2 šálky
-
olivový olej: 6 lžic
-
mořská sůl: dle chuti
Recept na pečené papričky se smetanovým sýrem
Začněte tím, že si omyjete papričky, naříznete je podélně ostrým nožem a opatrně vydlabete semínka. Následně do každé papričky vložte asi dvě lžičky sýra Pimenta anebo smetanového sýra Philadelphia. Dále si rozpalte trochu oleje na pánvi a na něm pečte papričky dozlatova ze všech stran. Slupka by měla mírně zčernat. Zdravé paprikové finger food podávejte posypané mořskou solí. Dobrou chuť.
Finger food 6x jinak: Masové mini kuličky s guacamole
Máte v oblibě osvěžující avokádové guacamole? Potom vám zcela jistě zachutnají masové mini kuličky, které stanou v kombinaci s touto lahodnou omáčkou dokonalým finger food na party.
Potřebné ingredience na masové mini kuličky s guacamole
Na zhruba 24 kuliček si obstarejte:
-
zralé avokádo: 2 ks
-
šťáva: z 2 ks limetek
-
červená cibule (jemně nasekaná): 1 ks
-
nasekaná chilli paprička (nemusí být): 1 ks
-
česnekové stroužky: 2 ks
-
rajčata: 2 ks
-
sůl: dle chuti
-
mletý pepř: dle chuti
Masové kuličky vytvoříte z těchto surovin:
-
mleté hovězí maso: cca 900 g
-
vaječné bílky: 2 ks
-
worcestrová omáčka: 3 lžičky
-
sušený česnek: 1 a ½ lžičky
-
sůl: 2 lžičky
-
mletý pepř: 1 a ½ lžičky
-
slanina: 12 plátků
Dále na dozdobení finger food připravte:
-
cherry rajčata: cca 8 ks
-
listy hlávkového salátu: cca 6 listů
-
mini mozzarella: 12 ks
Recept na masové mini kuličky s guacamole
Nejprve se pusťte do přípravy guacamole. Překrojte avokáda, vyjměte pecky a vydlabejte dužinu do mísy. Pak avokádo rozmačkejte vidličkou a smíchejte s limetovou šťávou, najemno nasekanou červenou cibulí, chilli papričkou, s pokrájenými rajčaty a lisovaným česnekem. Dle preferencí okořeňte solí a pepřem. Dále se pusťte do masové směsi na kuličky, aby byly vaše finger food kompletní. V míse si promíchejte mleté hovězí maso spolu s vaječnými bílky, worcestrovou omáčkou, sušeným česnekem, solí a mletým pepřem. Z těsta vytvarujte 24 stejně velkých kuliček (spíš menších rozměrů). Každou kuličku nakonec zabalte do kousku slaniny a zafixujte párátkem. Masové kuličky následně opékejte asi 15 minut (bez tuku) ze všech stran na nepřilnavé pánvi. Slanina by měla mít křupavou konzistenci. Své jednohubky dokončete tím, že na každou porci masa položte kousek hlávkového salátu, zakápněte lžící guacamole, napíchnete plátek cherry rajčete, přidejte půlku mini mozzarelly, a je hotovo.
Finger food 6x jinak: Kuřecí mini řízečky s pikantním dipem
Mezi oblíbené finger food můžeme zařadit zcela jistě i kuřecí mini řízečky s pikantním dipem. Můžete si být jistí, že tento pokrm zmizí ze švédského stolu mezi prvními.
Potřebné ingredience na kuřecí mini řízečky s pikantním dipem
Na cca 16 porcí si obstarejte:
-
kuřecí prsa: 8 ks
-
sůl: dle chuti
-
mletý pepř: dle chuti
-
hladká mouka: 2 šálky
-
vejce: 4 ks
-
panko strouhanka: 5 šálků
-
slunečnicový olej: dle potřeby na smažení
Na omáčku budete potřebovat tyto suroviny:
-
majonéza: 1 a ½ šálku
-
nakládaná chilli paprička: 1 až 2 ks
-
chilli pasta Gochujang: 2 lžíce
-
sušený česnek: 1 lžička
-
mletý pepř: dle chuti
Recept na kuřecí mini řízečky s pikantním dipem
Začněte přípravou dipu. V míse si tedy promíchejte majonézu spolu s jemně pokrájenou nakládanou chilli papričkou, s chilli pastou, sušeným česnekem a mletým pepřem. Poté směs dejte chladit do lednice. Dále si pokrájejte na menší kousky kuřecí prsa. Ta osolte a opepřete dle preferencí. Také si maso klasicky obalte nejprve v hladké mouce, pak v rozšlehaných vejcích a nakonec v panko strouhance. Postup opakujte dvakrát, aby se vytvořila křupavá krusta po upečení. Nakonec řízečky smažte v rozpáleném oleji dozlatova z obou stran. Toto finger food nikdo neodmítne. S pálivou omáčkou bude dokonalé. Přejeme dobrou chuť.
Finger food 6x jinak: Bramborové lupínky se slaninou a sýrem
Kupované bramborové lupínky bývají velmi často součástí rychlého občerstvení na party. Jsou ovšem dost kalorické a nic hodnotného tělu nepřinesou. Připravte tedy velmi zvláštní variaci bramborových lupínků jako finger food se slaninou a sýrem. Všichni hosté budou nadšení!
Potřebné ingredience na bramborové lupínky se slaninou a sýrem
Na cca 16 porcí budete potřebovat:
-
brambory: 10 ks
-
olivový olej: 6 lžic
-
sůl: dle chuti
-
mletý černý pepř: dle chuti
-
slanina: 12 plátků
-
strouhaný čedar: 2 šálky
-
zakysaná smetana: 1 šálek
-
jemně nasekaná pažitka: 6 lžic
Recept na bramborové lupínky se slaninou a sýrem
Začněte tím, že si předehřejete troubu na 220 °C. Poté pečlivě omyjte i očistěte brambory a nakonec je naplátkujte. Plátky by neměly být příliš silné. Brambory ochuťte solí, mletým pepřem a zakápněte olivovým olejem. Takto kořeněné je pečte v troubě na plechu s pečícím papírem zhruba 15 až 20 minut. Upečené bramborové lupínky vyjměte a poklaďte na ně kousky slaniny. Také zasypte každou porci lžičkou strouhaného čedaru a vraťte zpět do trouby na dalších šest až osm minut. Povrch by měl zezlátnout. Hotové finger food dozdobte kapkou zakysané smetany a nasekanou pažitkou. Přejeme dobrou chuť.
Hledáte další inspiraci? Možná ji naleznete níže:
30 receptů na slavnostní oběd aneb Překvapte své hosty lahodnými pokrmy!
15 receptů na mexické jídlo: Objevte chutě této pestré a pikantní kuchyně!
35 receptů na senzační pomazánky, které vás ohromí
Studený předkrm 35x jinak: Jakým receptem zahájíte své menu?
Autor článku: Iveta Berezkinová
Diskuse k článku