Finger food nebo také česky "jednohubky" by neměly na správné party chybět!

Finger food v šesti různých obměnách. Blýskněte se na party!

Finger food nebo také v doslovném překladu „prstová jídla“ jsou u nás známá spíš pod pojmem jednohubky. Tyto pokrmy rozhodně nesmí chybět na slavnostně prostřeném stole jakékoliv společenské party. Nejen, že dobře vypadají, ale každý si na nich také velmi pochutná.

Inspirujte se šesti jednoduchými recepty, díky kterým skvostné finger food připravíte. Vaši hosté budou doslova nadšení z tak velkého výběru malých předkrmů. Na výběr máte jak masité, tak vegetariánské variace.

Finger food 6x jinak: Batátové jednohubky s lososem a brusinkami

Pokud chcete připravit pro svou návštěvu finger food netradiční chuti, rozhodně vyzkoušejte batátové jednohubky s lososem i brusinkami.

Čtěte také:

Tuňáková pomazánka na jednohubky

Potřebné ingredience na batátové jednohubky

Na zhruba 30 kousků finger food si obstarejte:

  • batáty (menší): 2 až 3 ks

  • olivový olej: 2 lžíce

  • sůl: dle chuti

  • mletý pepř: dle chuti

Na náplň s lososem potřebujete:

  • uzený losos: cca 90 g

  • smetanový sýr: 5 lžic

  • čerstvá pažitka (jemně nasekaná): dle chuti na ozdobu

Na náplň s brusinkami je potřeba obstarat:

  • crème fraîche: 5 lžic (lze nahradit řeckým jogurtem)

  • sušené brusinky (jemně nasekané): 5 lžic

  • solené a pražené mandle (jemně nasekané): 5 lžic

Recept na batátové jednohubky

Začněte tím, že si předehřejete troubu na 220 °C. Poté si pečlivě omyjte batáty a odstraňte nožem okraje. Následně je nakrájejte na tenčí kolečka. Ta vyskládejte na plech s pečícím papírem, potřete trochou olivového oleje, osolte, opepřete a dejte péct na cca 20 minut. Dozlatova pečené batáty nechte zchladnout a následně potírejte 15 kousků smetanovým sýrem a dozdobte uzeným lososem a nasekanou pažitkou. Dalších 15 kousků potřete crème fraîche a zasypejte nasekanými mandlemi a brusinkami. Finger food můžete nechat před podáváním v lednici. Dobrou chuť.

Finger food 6x jinak: Květákové jednohubky v pikantním těstíčku

Tento tip na finger food ocení zejména vegetariáni. Květákové jednohubky pečené v pikantním těstíčku jsou nejen lahodné, ale také v podstatě zdravé. Zamilují si je i masožravci.

Potřebné ingredience na květákové jednohubky

  • čerstvý květák (středně velký): 2 ks

  • hladká mouka: 2 šálky

  • voda: 2 šálky

  • sušený česnek: 2 lžičky

  • uzená paprika (mletá): 2 lžičky

  • mletý kmín: 1 lžička

  • pálivá omáčka (kupovaná): 6 lžic

  • olivový olej: 4 až 6 lžic (nebo rozpuštěné máslo)

Recept na květákové jednohubky

Nejprve si předehřejte troubu na 220 °C. Dále si květák omyjte a rozdělte ho nožem na jednotlivé růžičky menších rozměrů, které budou představovat ve finále finger food. Nyní si k ruce vezměte mísu a v ní rozmíchejte hladkou mouku s asi dvěma šálky vody. Do polotekutého těstíčka také přisypte sušený česnek, uzenou mletou papriku, mletý kmín, sůl a pepř. Jednotlivé kousky květáku nakonec v těstě máčejte a porce vyskládejte dostatečně od sebe na plech s pečícím papírem. Pečte v troubě asi 20 až 25 minut. Po uplynutí této doby květákové jednohubky vyjměte a namočte ještě ve směsi pálivé omáčky a oleje (másla). Obalené květákové růžičky vraťte zpět do trouby a dopékejte dalších 10 až 15 minut (až budou velmi hnědé a křupavé). Podávejte s oblíbenými dipy. Dobré chutnání!

Finger food 6x jinak: Pečené papričky se smetanovým sýrem

Jako vegetariánské finger food můžete podávat i pečené papričky se smetanovým krémem. Tento pokrm je nejen velice chutný, ale také díky němu doplníte vitamín C.

Potřebné ingredience na pečené papričky se smetanovým sýrem

Na zhruba 16 kousků:

  • čerstvé papričky typu „shishito“ (mohou být i jiného druhu): cca 900 g

  • smetanový sýr Pimento (nebo klasický sýr Philadelphia): 2 šálky

  • olivový olej: 6 lžic

  • mořská sůl: dle chuti

Recept na pečené papričky se smetanovým sýrem

Začněte tím, že si omyjete papričky, naříznete je podélně ostrým nožem a opatrně vydlabete semínka. Následně do každé papričky vložte asi dvě lžičky sýra Pimenta anebo smetanového sýra Philadelphia. Dále si rozpalte trochu oleje na pánvi a na něm pečte papričky dozlatova ze všech stran. Slupka by měla mírně zčernat. Zdravé paprikové finger food podávejte posypané mořskou solí. Dobrou chuť.

Finger food se hodí nejen na narozeninovou oslavu, ale také na svatební hostinu.

Finger food 6x jinak: Masové mini kuličky s guacamole

Máte v oblibě osvěžující avokádové guacamole? Potom vám zcela jistě zachutnají masové mini kuličky, které stanou v kombinaci s touto lahodnou omáčkou dokonalým finger food na party.

Potřebné ingredience na masové mini kuličky s guacamole

Na zhruba 24 kuliček si obstarejte:

  • zralé avokádo: 2 ks

  • šťáva: z 2 ks limetek

  • červená cibule (jemně nasekaná): 1 ks

  • nasekaná chilli paprička (nemusí být): 1 ks

  • česnekové stroužky: 2 ks

  • rajčata: 2 ks

  • sůl: dle chuti

  • mletý pepř: dle chuti

Masové kuličky vytvoříte z těchto surovin:

  • mleté hovězí maso: cca 900 g

  • vaječné bílky: 2 ks

  • worcestrová omáčka: 3 lžičky

  • sušený česnek: 1 a ½ lžičky

  • sůl: 2 lžičky

  • mletý pepř: 1 a ½ lžičky

  • slanina: 12 plátků

Dále na dozdobení finger food připravte:

  • cherry rajčata: cca 8 ks

  • listy hlávkového salátu: cca 6 listů

  • mini mozzarella: 12 ks

Recept na masové mini kuličky s guacamole

Nejprve se pusťte do přípravy guacamole. Překrojte avokáda, vyjměte pecky a vydlabejte dužinu do mísy. Pak avokádo rozmačkejte vidličkou a smíchejte s limetovou šťávou, najemno nasekanou červenou cibulí, chilli papričkou, s pokrájenými rajčaty a lisovaným česnekem. Dle preferencí okořeňte solí a pepřem. Dále se pusťte do masové směsi na kuličky, aby byly vaše finger food kompletní. V míse si promíchejte mleté hovězí maso spolu s vaječnými bílky, worcestrovou omáčkou, sušeným česnekem, solí a mletým pepřem. Z těsta vytvarujte 24 stejně velkých kuliček (spíš menších rozměrů). Každou kuličku nakonec zabalte do kousku slaniny a zafixujte párátkem. Masové kuličky následně opékejte asi 15 minut (bez tuku) ze všech stran na nepřilnavé pánvi. Slanina by měla mít křupavou konzistenci. Své jednohubky dokončete tím, že na každou porci masa položte kousek hlávkového salátu, zakápněte lžící guacamole, napíchnete plátek cherry rajčete, přidejte půlku mini mozzarelly, a je hotovo.

Finger food 6x jinak: Kuřecí mini řízečky s pikantním dipem

Mezi oblíbené finger food můžeme zařadit zcela jistě i kuřecí mini řízečky s pikantním dipem. Můžete si být jistí, že tento pokrm zmizí ze švédského stolu mezi prvními.

Potřebné ingredience na kuřecí mini řízečky s pikantním dipem

Na cca 16 porcí si obstarejte:

  • kuřecí prsa: 8 ks

  • sůl: dle chuti

  • mletý pepř: dle chuti

  • hladká mouka: 2 šálky

  • vejce: 4 ks

  • panko strouhanka: 5 šálků

  • slunečnicový olej: dle potřeby na smažení

Na omáčku budete potřebovat tyto suroviny:

  • majonéza: 1 a ½ šálku

  • nakládaná chilli paprička: 1 až 2 ks

  • chilli pasta Gochujang: 2 lžíce

  • sušený česnek: 1 lžička

  • mletý pepř: dle chuti

Recept na kuřecí mini řízečky s pikantním dipem

Začněte přípravou dipu. V míse si tedy promíchejte majonézu spolu s jemně pokrájenou nakládanou chilli papričkou, s chilli pastou, sušeným česnekem a mletým pepřem. Poté směs dejte chladit do lednice. Dále si pokrájejte na menší kousky kuřecí prsa. Ta osolte a opepřete dle preferencí. Také si maso klasicky obalte nejprve v hladké mouce, pak v rozšlehaných vejcích a nakonec v panko strouhance. Postup opakujte dvakrát, aby se vytvořila křupavá krusta po upečení. Nakonec řízečky smažte v rozpáleném oleji dozlatova z obou stran. Toto finger food nikdo neodmítne. S pálivou omáčkou bude dokonalé. Přejeme dobrou chuť.

Finger food 6x jinak: Bramborové lupínky se slaninou a sýrem

Kupované bramborové lupínky bývají velmi často součástí rychlého občerstvení na party. Jsou ovšem dost kalorické a nic hodnotného tělu nepřinesou. Připravte tedy velmi zvláštní variaci bramborových lupínků jako finger food se slaninou a sýrem. Všichni hosté budou nadšení!

Potřebné ingredience na bramborové lupínky se slaninou a sýrem

Na cca 16 porcí budete potřebovat:

  • brambory: 10 ks

  • olivový olej: 6 lžic

  • sůl: dle chuti

  • mletý černý pepř: dle chuti

  • slanina: 12 plátků

  • strouhaný čedar: 2 šálky

  • zakysaná smetana: 1 šálek

  • jemně nasekaná pažitka: 6 lžic

Recept na bramborové lupínky se slaninou a sýrem

Začněte tím, že si předehřejete troubu na 220 °C. Poté pečlivě omyjte i očistěte brambory a nakonec je naplátkujte. Plátky by neměly být příliš silné. Brambory ochuťte solí, mletým pepřem a zakápněte olivovým olejem. Takto kořeněné je pečte v troubě na plechu s pečícím papírem zhruba 15 až 20 minut. Upečené bramborové lupínky vyjměte a poklaďte na ně kousky slaniny. Také zasypte každou porci lžičkou strouhaného čedaru a vraťte zpět do trouby na dalších šest až osm minut. Povrch by měl zezlátnout. Hotové finger food dozdobte kapkou zakysané smetany a nasekanou pažitkou. Přejeme dobrou chuť.

Hledáte další inspiraci? Možná ji naleznete níže:

30 receptů na slavnostní oběd aneb Překvapte své hosty lahodnými pokrmy!

15 receptů na mexické jídlo: Objevte chutě této pestré a pikantní kuchyně!

35 receptů na senzační pomazánky, které vás ohromí

Studený předkrm 35x jinak: Jakým receptem zahájíte své menu?

Autor článku: Iveta Berezkinová



Diskuse k článku

Diskuse neobsahuje zatím žádný komentář. Buďte první!

Lunární kalendář

STŘEDA 03. 07. 2024
blíženci
Měsíc putuje v Blížencích a je v ubývající fázi. Blíženci ovlivňují ramena, paže, záda, ruce, průdušky a plíce. Jděte na procházku, čerstvý vzduch…
více o tomto dni
ČTVRTEK 04. 07. 2024
blíženci
Měsíc putuje v Blížencích a je v ubývající fázi. Blíženci ovlivňují ramena, paže, záda, ruce, průdušky a plíce. Jděte na procházku, čerstvý vzduch…
více o tomto dni
PÁTEK 05. 07. 2024
rak
Měsíc ubývá a putuje znamením Raka. Nevětrejte peřiny venku, zůstala by vám v nich vlhkost. Jezte jen lehkou stravu, žaludek je citlivý. Věnujte se…
více o tomto dni
SOBOTA 06. 07. 2024
rak
Měsíc putuje znamením Raka, dnes je novoluní. Něco si přejte, v novoluní se přání plní. Udělejte si očistný den, skoncujte se svými zlozvyky. Věnujte…
více o tomto dni
NEDĚLE 07. 07. 2024
rak
Měsíc přibývá a putuje znamením Raka. Nevětrejte peřiny venku, zůstala by vám v nich vlhkost. Jezte jen lehkou stravu, žaludek je citlivý. Věnujte se…
více o tomto dni
PONDĚLÍ 08. 07. 2024
lev
Měsíc putuje znamením Lva a je v přibývající fázi. Běžte na procházku, ale nepřetěžujte se, srdce je dnes namáháno více, než v jiné dny. Snažte se…
více o tomto dni
ÚTERÝ 09. 07. 2024
lev
Měsíc putuje znamením Lva a je v přibývající fázi. Běžte na procházku, ale nepřetěžujte se, srdce je dnes namáháno více, než v jiné dny. Snažte se…
více o tomto dni

Dobrý kontakt k tématu

Nuda pláže v Česku - máme pro vás přehledný seznam nuda pláží podle 14 krajů 

A co Jindřiš nedaleko Jindřichova Hradce.. Malé ale hezké koupání, čistá voda...😎

Nová podlaha v bytě? Poradíme, jakou zvolit pro jednotlivé místnosti, abyste byli opravdu spokojeni

Já jsem nedávno zde https://magazin.nejlevnejsipodlahy.cz/clanek/co-je-to-pokladka-masivnich-parket-na-stromec...

Je vodíková voda zázračným nápojem nebo jde o největší podvod 21. století?

Nechápu příteli Rudo,že se tak schazuješ a mluvíš o čemu naprosto vůbec nerozumíš. Když já jsem se zabýval výr...

Krabičková dieta – zdravé stravování bez vaření a počítání kalorií

Zdravé stravování jsem si vyzkoušela taky, objednávala jsem čtyři měsíce a s jídlem a výslednou váhou jsem spo...

Tipy, jak ušetřit při nákupu kosmetiky a neslevit na kvalitě

Hodně zajímavých slev je také na https://slevovykupon.net/

Přrodní látky na zvýšený cholesterol

Ahoj, taky sem mel problemy s vysokym cholesterolem. Kamarad mi doporučil fermentovanou ryzi, ...

Zhoubný nádor slinné žlázy

Dobrý den, já to měla jinak...ne na horním patře, ale jako zvetsenou uzlinku, která se ...
Zobrazit všechna témata

Co je klíčem ke komfortnímu a úspornému bydlení?

Pohodlí, úspora financí a nenáročná údržba bydlení je snem každého majitele nemovitosti. Základním prvkem, který přispívá ke spokojenosti, jsou kvalitní okna, která odpovídají moderním standardům a jsou vybraná...

Vysvědčení je tu! Je rozumné děti za známky odměňovat nebo trestat?

Školní rok je u konce a začínají prázdniny. Oddychnou si všichni. Školáci, studenti i učitelé. Po náročných deseti měsících startují dva měsíce klidu, pohody a odpočinku. Ovšem s koncem školního roku je spjato ...

Zoodle neboli zeleninové nudle: Připravte si netradiční, rychlý a zdravý pokrm

Nízkokalorické zeleninové nudle jsou trend! Zoodle můžete vyrobit prakticky z čehokoliv, nejčastěji se pro tento účel využívá cuketa, řepa, dýně, mrkev nebo třeba celer. Zeleninové nudle lze připravit sladké i ...

Zlomeniny pánve

Pletenec pánevní je označení pro anatomickou strukturu prstencovitého tvaru, která leží na bázi páteře. Kost pánevní je párová a srůstá ve stydké oblasti. Kost je plochá a vznikla srůstem kostí kyčelní, sedací ...

Bezlepkový banánový chlebíček

Začněte tím, že si předehřejte troubu na 170 až 190 °C a smícháte si v míse tyto ingredience – rozmačkané banány, rozpuštěné máslo, krystalový cukr, vejce a vanilkový extrakt. V dalším kroku pak přidejte bezlep...

Cévní mozková příhoda: Boj s časem

Příčiny vzniku cévní mozkové příhody jsou dvojího typu: Prvním typem je takzvaná hemoragická cévní mozková příhoda. K hemoragické cévní mozkové…

Nová etapa života začíná... aneb Znovu a lépe

Taky jste v životě někdy udělali věci, na který nejste zrovna pyšný? Já mnohokrát. Ale vždycky jsem se z nich snažila ponaučit. A právě teď skončila jedna etapa, která mě celý tři roky tížila. Nebudu zastírat skutečnosti, protože můj příběh může třeba někoho inspirovat k tomu, žít líp a vyvarovat se stejným chybám. Co mě tedy posunulo dál?