Zdravá svačina jako od babičky: Inspirujte se pěti tipy!
Zdravá svačina dodá v dopoledním ale i odpoledním čase mnoho energie. Doplní potřebné kalorie do té doby, než si pochutnáte na vydatném obědě anebo večeři. Svačit je dle odborníků rozhodně moudré, můžete tak předejít mlsání a přejídání. To napomůže i k udržení optimální hmotnosti. Hladovění mezi jídly ničemu nepřispěje, právě naopak.
Inspirovat se nyní můžete pěti tipy jako od babičky. Zdravá svačina může mít mnoho podob. Dáte tedy přednost celozrnnému chlebu s řepou a bryndzou, toustu s tvarohem, oříšky a hruškou, pita chlebu s kuřecím masem, celozrnné bagetě s domácí lučinou, rajčetem a petrželkou anebo celozrnným tortillám s tuňákovou pomazánkou a kukuřicí?
Zdravá svačina jako od babičky: Celozrnný chléb s řepou a bryndzou
Jako první se nabízí velmi lákavý celozrnný chléb s červenou řepou, bryndzou, smetanovým sýrem, cibulí a rukolou. Tahle zdravá svačina vám přijde k chuti kdykoliv během dne.
Potřebné ingredience na přípravu celozrnného chleba s řepou a bryndzou
-
celozrnný chléb: dle počtu strávníků
-
červená řepa (čerstvá): cca 2 až 3 ks (nebo dle počtu strávníků)
-
rukola: dle chuti
-
smetanový sýr Philadelphia: cca 1 vanička
-
bryndza: 1 kostka
-
červená cibule: 1 větší kus
-
máslo: 1 lžíce
-
sůl: dle chuti
-
mletý černý pepř: dle chuti
-
javorový sirup: ½ až 1 lžíce
Recept na celozrnný chléb s řepou a bryndzou
Nejprve začněte pečením červené řepy, což bude trvat nějakou tu dobu. Jednotlivé kusy pečlivě zabalte do hliníkové fólie, umístěte do předehřáté trouby a pečte asi 60 až 70 minut při teplotě 200 stupňů Celsia. Pečenou řepu nechte zchladnout, pak oloupejte a nakrájejte na tenké plátky. Dále si orestujte na másle kolečka červené cibule (měla by zesklovatět), po minutě až dvou zakápněte javorovým sirupem, dle chuti osolte i opepřete, promíchejte a odstavte z plotny. Nakonec sestavte sendviče. Plátky celozrnného chleba potřete smetanovým sýrem, poklaďte na ně červenou řepu, kolečka karamelizované cibule, omytou rukolu, posypte rozmělněnou bryndzou a přiklopte druhým plátem pečiva. A zdravá svačina je na světě! Jídlo konzumujte kdykoliv přijde chuť.
Zdravá svačina jako od babičky: Tousty s tvarohem, oříšky, hruškou
Další recept potěší zejména milovníky pokrmů, v kterých se snoubí sladké i slané chutě surovin. Mezi ně patří i zdravá svačina ve znamení toustů s tvarohem, vlašskými oříšky a čerstvou hruškou.
Potřebné ingredience na přípravu toustů s tvarohem, oříšky a hruškou
-
čerstvá a zralá hruška: cca 2 kusy
-
měkký tvaroh: 1 vanička
-
namleté nebo nadrcené vlašské oříšky: asi 1 menší šálek
-
celozrnný toustový chléb: dle počtu strávníků
-
sůl: dle chuti
Recept na tousty s tvarohem, oříšky a hruškou
Příprava tohoto pokrmu je velmi snadná. Nejprve si tedy připravte pomazánku rozmačkáním tvarohu spolu s mletými či drcenými vlašskými oříšky a jemně pokrájenou omytou hruškou. Dle potřeby můžete směs osolit. Dále si do křupava opečte v toustovači celozrnný toustový chléb a na ten pak nanášejte dostatečné množství připravené pomazánky. Přiklopte druhým chlebovým plátem a ihned podávejte. Tato zdravá svačina je neuvěřitelně lahodná! Dobrou chuť.
Zdravá svačina jako od babičky: Pita chléb s kuřecím masem
Pita chléb v celozrnné podobě je též velmi zdravý. Další zdravá svačina je tedy sestavena nejen z tohoto specifického pečiva, ale také z grilovaného kuřecího masa, zakysané smetany a sladké papriky.
Potřebné ingredience na přípravu pita chlebu s kuřecím masem
-
kuřecí prsa: 2 až 3 kusy (nebo dle počtu strávníků)
-
pita chléb (celozrnný): 3 až 4 kusy (nebo dle počtu strávníků)
-
olivový olej: dle potřeby
-
sůl: dle chuti
-
pepř: dle chuti
-
sladká paprika (čerstvá): 1 až 2 kusy
-
zakysaná smetana (ideálně s nižším obsahem tuku): 1 kelímek
Recept na pita chléb s grilovaným kuřecím masem
Začněte tím, že si v troubě opečete omytou, očištěnou a na proužky pokrájenou papriku. Na povrchu by měla mírně ztmavnout. Pak si na pánvi s trochou olivového oleje ogrilujte dozlatova plátky kuřecího masa a dle chuti osolte i opepřete. Nyní rozpečené pita chleby potřete zakysanou smetanou, poklaďte na ně grilované kousky kuřecího, opečené papriky a pojídejte jak se vám zlíbí. Tato zdravá svačina dodá mnoho sil na celé odpoledne. Dobrou chuť.
Zdravá svačina jako od babičky: Celozrnná bageta s domácí lučinou, rajčetem a petrželkou
Milujete chuť Lučiny? Pak ji nemusíte kupovat. Jednoduše si ji připravte doma. Je to daleko ekonomičtější varianta. V kombinaci s celozrnnou bagetou, rajčetem a petrželí vznikne lahodná a zdravá svačina.
Potřebné ingredience na přípravu celozrnné bagety s domácí lučinou, rajčetem a petrželkou
-
polotučný tvaroh: ¼ kilogramu
-
zakysaná smetana: 200 gramů
-
sůl: dle chuti
-
celozrnná bageta: 2 až 3 kusy (nebo dle počtu strávníků)
-
čerstvé a zralé rajče: 2 až 3 kusy
-
čerstvá hladkolistá petrželka: 1 menší svazek
Recept na celozrnné bagety s domácí lučinou, rajčetem a petrželkou
Začněte přípravou domácí lučiny, což zabere celý jeden den. V míse si smíchejte polotučný tvaroh se solí a zakysanou smetanou. Směs pak přeneste na tenké plátno a nechte okapávat do hrnce přes noc. Další den si v troubě rozpečte celozrnné bagetky, rozpulte je na dva pláty a pomažte ten spodní domácí lučinou. Následně zasypte jemně nasekanou petrželkou, poklaďte plátky omytého rajčete a přiklopte druhým plátem pečiva. Zdravá svačina tohoto typu se hodí především na dopolední čas. Dobrou chuť!
Zdravá svačina jako od babičky: Celozrnné tortilly s tuňákovou pomazánkou a kukuřicí
A posledním tipem jsou celozrnné tortilly s tuňákovou pomazánkou a kukuřicí. Tato zdravá svačina je velmi sytá a dokonale utlumí hlad nejen dopoledne, ale i v odpoledním čase. Hodit se ovšem bude i na plnohodnotnou večeři.
Potřebné ingredience na přípravu celozrnných tortill s tuňákovou pomazánkou a kukuřicí
-
tuňák ve vlastní šťávě: 1 konzerva
-
hustý bílý jogurt: 1 kelímek
-
nakládaná a okapaná kukuřice: asi 1 menší šálek
-
sůl: dle chuti
-
mletý pepř: dle chuti
-
celozrnné tortilly: dle počtu strávníků
Recept na celozrnné tortilly s tuňákovou pomazánkou a kukuřicí
Nejprve si připravte pomazánku. V míse si smíchejte okapaného konzervovaného tuňáka spolu s hustým bílým jogurtem. Poté osolte i opepřete dle preferencí a vložte nakonec nakládanou kukuřici. Připravenou směs natřete na jednotlivé celozrnné tortilly a pečlivě zarolujte. Nakonec překrojte v polovině a konzumujte dle potřeby během dne. Tato zdravá svačina vás zasytí na dlouhé hodiny. Přejeme dobré chutnání.
Autor článku: Iveta Berezkinová
Diskuse k článku
RE : Zdravá svačina jako od babičky: Inspirujte se pěti tipy!
Ovšem nejedná se o žádný výmysl ani šíření fámy. Výživoví poradci skutečně doporučují svačit mezi jídly, to může přispět k udržení hmotnosti a předejdete tak přejídání. Každý to má však jinak.
Text jsme upravili, aby byl objektivnější. Mějte krásné dny.