Zeleninové lečo v pěti různých variacích. Jak ho připravovaly naše babičky?
Zeleninové lečo vaří každá hospodyňka odlišným způsobem. Zdaleka nejpopulárnější je variace s uzeninou (klobáskou, párkem, točeným salámem). Jsou ovšem i recepty vegetariánské anebo veganské, které chutnají taktéž skvěle. Jakému dáte přednost vy?
Připravili jsme si pro vás pět receptů od šikovných babiček, které zeleninové lečo vařívaly s jistou pravidelností své mlsné rodině. Můžete se tak spolehnout, že tyto pokrmy zachutnají i vašim milovaným. Inspirujte se!
Zeleninové lečo 5x jinak podle babiček: Se salámem a pikantní klobáskou
První recept na zeleninové lečo podle babiček obsahuje jemný salám „junior“ a také pikantní klobásku. Tu si můžete zvolit dle své obliby. Až ochutnáte, budete se oblizovat!
Potřebné ingredience na zeleninové lečo se salámem a pikantní klobáskou
Na tři porce si připravte:
-
rajčata: 6 kusů
-
pikantní klobásky: 150 gramů
-
salám „junior“: 150 gramů
-
čerstvé kapie: 2 kusy
-
žlutá cibule: 1 kus
-
sůl a pepř: dle chuti
-
sušená majoránka: dle chuti
-
sušený tymián: dle chuti
-
vajíčka: 2 kusy
-
rostlinný olej: dle potřeby
Recept a zeleninové lečo se salámem a pikantní klobáskou
Začněte tím, že si omyjete pečlivě čerstvé kapie a poté je očistěte od stopek a semínek. Následně zeleninu nakrájejte na menší kostičky a pokračujte s přípravou rajčat. Ta je potřeba spařit převařenou horkou vodou. Předtím je však nakrojte po slupce do kříže, budou se vám lépe loupat. Až rajčata oloupete, nakrájejte je na stejně velké kousky. Nyní si k ruce vezměte hrnec a v něm rozpalte rostlinný olej. Na něm orestujte loupanou a najemno pokrájenou cibuli a po chvíli přidejte papriku. Vše duste asi 15 minut a nezapomeňte průběžně míchat. Až čtvrt hodina uběhne, vsypte do hrnce rajčata, posypte tymiánem, majoránkou, solí, pepřem, promíchejte a pokračujte ve vaření dalších 10 až 15 minut. Mezitím si nakrájejte salám i klobásky a uzeninu opékejte bez oleje na suché pánvi dozlatova. Dále si vyšlehejte v misce vejce a směs vlijte k zelenině. Vše důkladně promíchejte a nakonec propojte i s uzeninami. Vaše zeleninové lečo je hotové. Podávejte jej třeba s kouskem kváskového chleba. Dobrou chuť!
Zeleninové lečo 5x jinak podle babiček: S kabanosem a česnekem (bez vajec)
Další variace na zeleninové lečo podle babiček obsahuje uzeninu zvanou kabanos a také velmi oblíbený česnek, který je právem přezdíván „král kuchyně“. V receptu ovšem nenajdete populární vejce. Pusťte se do vaření!
Potřebné ingredience na zeleninové lečo s kabanosem a česnekem
-
čerstvé papriky (různé barvy): 5 kusů
-
čerstvá a zralá rajčata: 5 kusů
-
kabanos: 300 gramů
-
cibule: 1 kus
-
česnekové stroužky: 2 kusy
-
sůl a mletý pepř: dle chuti
-
mletý kmín: dle chuti
-
čerstvá petrželka: dle chuti
-
rostlinný olej: dle potřeby
Recept na zeleninové lečo s kabanosem a česnekem
Nejprve si oloupejte cibuli a pokrájejte ji na kostky. Posléze ji orestujte na rozpáleném oleji. Za pár minut přidejte i omytou a očištěnou papriku, kterou jste pokrájeli na stejně velké kostičky. Vše opékejte na středním plamenu asi 15 minut, také mezitím zeleninu poduste pod poklicí. V další fázi přidejte do směsi pokrájená a omytá rajčata, kostičky kabanosu, prolisované česnekové stroužky, vše osolte, opepřete, zasypte petrželkou, promíchejte vařečkou a pokračujte ve vaření. Rajčata by se měla rozpadat a paprika musí být poloměkká. Hotové zeleninové lečo servírujte třeba s vařenou rýží. Přejeme dobré chutnání!
Zeleninové lečo 5x jinak podle babiček: S cuketou a libovými párky
Už jste někdy ochutnali báječné zeleninové lečo s cuketou? Pakliže ne, určitě tak učiňte. Je bezkonkurenční. Jeho příprava vám kromě jiného nezabere mnoho času.
Potřebné ingredience na zeleninové lečo s cuketou a libovými párky
-
středně velká cuketa: 1 kus
-
libové párky (dle obliby): 2 až 3 kusy
-
větší a zralá rajčata: 2 kusy
-
vajíčka: 3 kusy
-
sůl a mletý pepř: dle chuti
-
čerstvá paprika (různé barvy): 3 kusy
-
sladký kečup (lze přidat i pikantní): 1 velká lžíce
-
cibule: 1 kus
-
rostlinný olej anebo máslo: dle potřeby
Recept na zeleninové lečo s cuketou a libovými párky
Na zvoleném druhu tuku si orestujte najemno pokrájenou cibuli. Poté k ní přidejte očištěné a omyté papriky, které jste nakrájeli na kostky. Taktéž vložte omytou, očištěnou a nakrájenou cuketu. Vše duste pod poklicí několik minut do měkka. V další fázi vsypte do směsi i rajčata na kostky pokrájená, zakápněte kečupem, osolte, opepřete, promíchejte a dál vařte. Po nějaké době přijdou do leča i tenčí kolečka libových párků a vyšlehaná vejce. Zeleninové lečo se začíná rýsovat. Zhruba do půl hodiny máte hotovo. Podávejte s čerstvým chlebem, bagetkou anebo houskou. Hodit se budou i vařené brambory. Přejeme dobrou chuť.
Zeleninové lečo 5x jinak podle babiček: Veganská variace
Nyní zde máme něco pro vegany a milovníky bezmasých pokrmů. Veganské zeleninové lečo může zachutnat i zarytým masožravcům. Vyzkoušejte jej!
Potřebné ingredience na veganské zeleninové lečo
-
čerstvá chilli paprika: 1 kousek
-
čerstvá sladká paprika (různé barvy): 5 kusů
-
zralá rajčata: 5 kusů
-
středně velká cibule: 1 kus
-
sušené droždí (lahůdkové): 2 velké lžíce
-
rajčatové pyré: 5 velkých lžic
-
sušený libeček: dle chuti
-
čerstvá cuketa: cca 1/2 kusu
-
sladká paprika (mletá): 1 lžička
-
rostlinný olej: dle potřeby
-
sůl a mletý pepř: dle chuti
Recept na veganské zeleninové lečo
Začněte tím, že si omyjete a očistíte zeleninu, tj. rajčata, sladké papriky, chilli papričku a cuketu. Vše pokrájejte na stejně velké kousky. Dále si oloupejte cibuli a nasekejte ji najemno. Zeleninu následně orestujte na rozpáleném oleji a duste do měkka pod poklicí asi 20 až 30 minut. Nakonec posypte směs lahůdkovým droždím, přilijte pyré z rajčat, propojte vařečkou a nechte probublávat ještě asi deset minut. Veganské zeleninové lečo podávejte s čerstvým pečivem. Dobrou chuť!
Zeleninové lečo 5x jinak podle babiček: Pikantní variace s maďarskou paprikou
Na závěr přinášíme recept pro milovníky skutečně ostrých pokrmů. Zeleninové lečo s maďarskou paprikou rozohní kdekoho!
Potřebné ingredience na pikantní zeleninové lečo s maďarskou paprikou
-
zralá rajčata: ½ kilogramu
-
sladké čerstvé papriky: 1 kilogram
-
uzený špek: 2 plátky
-
maďarská klobása: 1 kus
-
sůl: dle chuti
-
cibule: 2 kusy
-
rostlinný olej: dle potřeby
-
mletá maďarská paprika: 1 velká lžíce
-
čerstvá petrželka: 1 až 2 lžíce
Recept na pikantní zeleninové lečo s maďarskou paprikou
Nejprve si oloupejte cibuli a nakrájejte ji menší kostičky. Dále si omyjte a očistěte sladké papriky a taktéž je pokrájejte na středně velké kostičky. Rajčata následně omyjte, rozkrojte na půlky a rozmělněte v kuchyňském robotu. Nyní si k ruce vezměte větší pánev anebo hrnec a rozpalte v něm rostlinný olej. Na něm pak orestujte špek, cibuli a papriky, což bude trvat asi deset až patnáct minut. Až uplyne tato doba, vložte k zelenině rozmělněná rajčata, vsypte mletou maďarskou papriku, promíchejte a pokračujte ve vaření a dušení pod poklicí. Nakonec přidejte do leča kolečka maďarské klobásy, kterou jste předtím krátce opekli na suché nepřilnavé pánvi. Nezapomeňte osolit, opepřit a ovonět jemně nasekanou petrželkou. Pikantní zeleninové lečo podávejte třeba s bagetkou, chlebem anebo i rýží. Dobré chutnání!
Autor článku: Iveta Berezkinová
Diskuse k článku
RE : Zeleninové lečo v pěti různých variacích. Jak ho připravovaly naše babičky?