Zvěřinové recepty nadchnou všechny gurmány. Inspirujte se šesti lahodnými tipy!

img

Zvěřinové recepty oslní kdejakého gurmána a dávno už nevévodí jen myslivecké kuchyni! V moderní době je velmi snadné zakoupit na trhu vynikající maso dančí, srnčí, kančí anebo i jelení. Inspirujte se několika zajímavými recepty, díky kterým vykouzlíte ty nejlahodnější pokrmy.

Připravili jsme si pro vás variaci šesti tipů na zvěřinové recepty, které oceníte třeba i při slavnostnějších příležitostech. Pochutnáte si například na zvěřinovém guláši na korejský způsob anebo dáte přednost steaku z daňka? Tyto další pokrmy si nyní společně s námi můžete jednoduše uvařit!

Zvěřinové recepty 6x jinak: Zvěřinový guláš na korejský způsob (z pomalého hrnce)

Pokud vlastníte pomalý hrnec, můžete si díky němu připravit lahodný guláš na korejský způsob, který se řadí mezi velmi jednoduché a rychlé zvěřinové recepty.

Čtěte také:

Domácí koření na zvěřinu v pěti variacích

Potřebné ingredience na zvěřinový guláš

  • čerstvá zvěřina dle výběru (lze použít jelení, kančí i dančí maso): cca 900 gramů

  • sladká korejská BBQ omáčka (na pomalé vaření): cca 370 gramů

  • rýžové nudle: množství dle počtu strávníků

  • čerstvý špenát k podávání: dle chuti

Recept na zvěřinový guláš na korejský způsob

Začněte tím, že si zvěřinu opláchnete studenou vodou a nakrájíte na stejně velké kousky ostrým nožem. Dále maso vložte do pomalého hrnce, přelijte sladkou korejskou BBQ omáčkou a pečlivě promíchejte. Hrnec nastavte na co nejnižší teplotu a průběžně vařte asi 5 až 7 hodin. Mezitím si také připravte dle návodu rýžové nudle dle počtu strávníků a případně i čerstvý špenát. Ten pouze spařte anebo omyjte vlažnou vodou. Po uplynutí doby vaření maso vyjměte a podávejte s hotovými rýžovými nudlemi a špenátem (ten lze vynechat). Až tento nezvyklý pokrm okusíte, zařadíte jej mezi oblíbené zvěřinové recepty. Přejeme dobré chutnání.

Zvěřinové recepty 6x jinak: Pečená zvěřinová sekaná

Dalším pokrmem, který se řadí mezi zvěřinové recepty, je pečená zvěřinová sekaná. Ta oslní zejména milovníky rychlých a vydatných jídel. Hodit se bude i na sváteční oběd s rodinou.

Potřebné ingredience na zvěřinovou sekanou 

  • čerstvé maso ze zvěřiny (dle libosti): 1 kilogram

  • libovější slanina vcelku: 200 gramů

  • česnekové stroužky: 5 až 6 kousků

  • sůl a mletý pepř: dle chuti

  • jemná strouhanka: dle potřeby

  • vajíčka: 2 kusy

  • cibule: 1 větší kus

  • studená voda: dle potřeby

Recept na zvěřinovou sekanou

Nejprve si vybrané maso ze zvěřiny pokrájejte na menší kusy a pomelte mlýnkem najemno. Také nezapomeňte pomlít loupanou cibuli, slaninu a prolisovat česnekové stroužky. Tyto ingredience následně promíchejte v míse a postupně přidejte strouhanku dle potřeby, vejce, studenou vodu a nakonec osolte a opepřete dle preferencí. Masové těsto by mělo držet dobře pohromadě. Vytvarujte z něj tedy jakousi šišku a položte do pekáčku s trochou vody. Sekanou pečte v předehřáté troubě dozlatova při teplotě 180 °C asi 40 minut. Hotový pokrm řadící se mezi zvěřinové recepty, podávejte pokrájený na plátky třeba s bramborovou kaší a kyselou okurkou. Přejeme dobrou chuť!

Zvěřinové recepty 6x jinak: Marinované dančí steaky

Chcete si pochutnat na opravdové masové lahůdce? Potom vsaďte na marinované dančí steaky. Ty patří mezi minutkové zvěřinové recepty, ovšem musíte počítat s určitou dobou důkladného marinování.

Potřebné ingredience na marinované dančí steaky

  • čerstvá dančí svíčková: cca 900 gramů

  • olivový olej: 1 a ½ šálku

  • sójová omáčka: ¾ hrnku

  • červený vinný ocet: ½ šálku

  • čerstvá citronová šťáva: ½ šálku

  • worcesterová omáčka: ¼ šálku

  • lisované česnekové stroužky: 2 kusy

  • čerstvá a jemně nasekaná petrželka: 1 a ½ lžičky

  • sušená hořčice: 2 lžíce

  • sůl: 2 a ¼ lžičky anebo dle chuti

  • mletý černý pepř: 1 lžička

Recept na marinované dančí steaky

Začněte tím, že si dančí svíčkovou rozdělíte na 3 až 4 stejně silné steaky. Ty pak ponořte do marinády z olivového oleje, sójové omáčky, červeného vinného octa, citronové šťávy, worcesteru, česnekových stroužků, petrželky, sušené hořčice, soli a pepře. Nádobu překryjte potravinovou fólií a nechte maso v lednici marinovat alespoň 12 hodin. Dokonale tak nasákne všemi chutěmi. Následující den vyjměte dančí svíčkovou z marinády a ogrilujte zprudka na grilu z obou stran. Podávejte s rozpečeným pečivem, opečenými bramborami anebo s grilovanou zeleninou. I zvěřinové recepty mohou být senzační, přesvědčte se o tom s tímto božským steakem! Dobrou chuť!

Jelení guláš si můžete připravit se zdravou kořenovou zeleninou a bramborami.

Zvěřinové recepty 6x jinak: Zvěřinový burger

Zapomeňte tentokrát na jídlo z fast foodů a dopřejte si něco výjimečného! Co třeba takhle burger ze zvěřiny, který je krásně šťavnatý a chuťově výtečný? Řadí se mezi zvěřinové recepty, kterým nikdo neodolá! Pusťte se do příprav a nakrmte i početnou rodinu.

Potřebné ingredience na zvěřinový burger

  • mletá čerstvá zvěřina (dle výběru): cca 500 gramů nebo dle počtu strávníků

  • balzamikový ocet: 2 lžičky

  • worcesterová omáčka: ½ lžičky

  • sušený a mletý česnek: 1 lžička

  • sušená a mletá cibule: ½ lžičky

  • sůl: 1 lžička anebo dle chuti

  • mletý pepř: ½ lžičky anebo dle chuti

  • studené máslo (strouhané nahrubo): 2 lžíce

  • bulky na burger: 3 až 4 kusy

  • plátkový sýr: dle obliby

  • čerstvé rajče: dle chuti

  • hlávkový salát: dle chuti

  • dochucovací omáčky a dipy: dle chuti

Recept na zvěřinový burger

Než začnete s přípravou burgerů, vložte do mrazáku kousek másla. Poté si ve velké míse smíchejte mleté maso ze zvěřiny spolu s balzamikovým octem, worcesterem, česnekem, cibulí, solí a pepřem. Na závěr ještě do masové směsi přidejte nahrubo strouhané studené máslo a důkladně propojte. Nyní udělejte z mletého masa tři až čtyři stejně velké koule a ty zploštěte dlaní na placky. Ty grilujte z obou stran na rozpáleném grilu a podávejte v rozpečené hamburgerové bulce spolu s plátkem sýra, rajčete, s kouskem salátu a s různými typy omáček. Takové zvěřinové recepty si vaše rodina nechá líbit! Bude se oblizovat až za ušima. Dobrou chuť!

Zvěřinové recepty 6x jinak: Srnčí ragú

Sehnali jste jemné srnčí maso a nevíte, co si s ním počít? Uvařte si třeba toto skvělé ragú s rajčaty a žampiony! Patří mezi snadné zvěřinové recepty, které levou zadní zvládne i začátečník.

Potřebné ingredience na srnčí ragú

  • srnčí kýta (nebo jiné maso ze zvěřiny): cca 500 gramů

  • olivový olej: 2 lžíce

  • cibule: 1 kus

  • česnekové stroužky: 2 kusy

  • zralá rajčata: cca 750 gramů

  • čerstvé žampiony: cca 220 gramů

  • sušený a drcený tymián: ½ lžičky

  • sušená a drcená šalvěj: ½ lžičky

  • sušený estragon: ¼ lžičky

  • sůl: ¼ lžičky nebo dle chuti

Recept na srnčí ragú

Nejprve si pokrájejte na menší kousky srnčí kýtu. Pak rozpalte pánev spolu s olivovým olejem a na něm orestujte jemně nasekanou cibuli a také nadrcený česnek. Následně přidejte k surovinám i maso a opékejte ze všech stran asi pět minut. Dále přidejte do pánve na menší kousky nakrájená rajčata, žampiony, ochuťte tymiánem, šalvějí, estragonem a nakonec i solí. Pánev přikryjte a směs duste do změknutí po poklicí asi 30 až 40 minut. Průběžně nezapomeňte srnčí ragú míchat. Hotový pokrm řadící se mezi velmi aromatické a lahodné zvěřinové recepty, podávejte například s vařenou rýží. Přejeme dobré chutnání.

Zvěřinové recepty 6x jinak: Bezkonkurenčně výtečný jelení guláš

Když se řekne zvěřinové recepty, neměli bychom rozhodně opomenout jelení maso. To se dokonale hodí například k vaření voňavého guláše. Jeden takový jsme si pro vás na samý závěr připravili.

Potřebné ingredience na jelení guláš

  • jelení kýta: cca 450 gramů

  • olivový olej: 1 lžíce

  • brambory (krájené, loupané): 2 a ½ hrnku

  • mrkev (krájená, loupaná): 2 šálky

  • celer (krájený, loupaný): 1 šálek

  • větší cibule: 1 kus

  • česnekové stroužky (lisované): 2 kusy

  • provensálské koření: 2 lžičky

  • sůl: 1 lžička

  • mletý pepř: ¾ lžičky

  • rajčata (na kostky pokrájená, lze použít i konzervovaná): cca 400 gramů

  • nesolený hovězí vývar: 4 šálky

  • worcester: dle chuti

Recept na jelení guláš

Nejprve si důkladně odblaňte jelení kýtu a nakrájejte ji na středně velké kostky. Poté rozpalte v hlubokém hrnci olivový olej a na něm maso opékejte ze všech stran po dobu pěti až sedmi minut. Dále přidejte pokrájené brambory, mrkev, celer, cibuli, promíchejte a restujte vše asi osm až deset minut. V další fázi ještě vložte lisovaný česnek, provensálské bylinky, sůl, pepř, vařečkou propojte a nechte dusit zhruba minutu. Na závěr přidejte pokrájená rajčata, vlijte hovězí vývar, ochuťte worcesterem, promíchejte a duste pod poklicí na středním plamenu asi 60 až 120 minut. Zvěřina by měla změknout. Jelení guláš podávejte ihned po uvaření s čerstvým pečivem. Až okusíte všechny výše uvedené recepty, jistě si zvěřinové recepty tuze zamilujete! Dobrou chuť!

Autor článku: Iveta Reinisch



Diskuse k článku

Diskuse neobsahuje zatím žádný komentář. Buďte první!
Odesláním souhlasíte s pravidly diskuze.