Zvěřinové recepty nadchnou všechny gurmány. Inspirujte se šesti lahodnými tipy!
Zvěřinové recepty oslní kdejakého gurmána a dávno už nevévodí jen myslivecké kuchyni! V moderní době je velmi snadné zakoupit na trhu vynikající maso dančí, srnčí, kančí anebo i jelení. Inspirujte se několika zajímavými recepty, díky kterým vykouzlíte ty nejlahodnější pokrmy.
Připravili jsme si pro vás variaci šesti tipů na zvěřinové recepty, které oceníte třeba i při slavnostnějších příležitostech. Pochutnáte si například na zvěřinovém guláši na korejský způsob anebo dáte přednost steaku z daňka? Tyto další pokrmy si nyní společně s námi můžete jednoduše uvařit!
Zvěřinové recepty 6x jinak: Zvěřinový guláš na korejský způsob (z pomalého hrnce)
Pokud vlastníte pomalý hrnec, můžete si díky němu připravit lahodný guláš na korejský způsob, který se řadí mezi velmi jednoduché a rychlé zvěřinové recepty.
Potřebné ingredience na zvěřinový guláš
-
čerstvá zvěřina dle výběru (lze použít jelení, kančí i dančí maso): cca 900 gramů
-
sladká korejská BBQ omáčka (na pomalé vaření): cca 370 gramů
-
rýžové nudle: množství dle počtu strávníků
-
čerstvý špenát k podávání: dle chuti
Recept na zvěřinový guláš na korejský způsob
Začněte tím, že si zvěřinu opláchnete studenou vodou a nakrájíte na stejně velké kousky ostrým nožem. Dále maso vložte do pomalého hrnce, přelijte sladkou korejskou BBQ omáčkou a pečlivě promíchejte. Hrnec nastavte na co nejnižší teplotu a průběžně vařte asi 5 až 7 hodin. Mezitím si také připravte dle návodu rýžové nudle dle počtu strávníků a případně i čerstvý špenát. Ten pouze spařte anebo omyjte vlažnou vodou. Po uplynutí doby vaření maso vyjměte a podávejte s hotovými rýžovými nudlemi a špenátem (ten lze vynechat). Až tento nezvyklý pokrm okusíte, zařadíte jej mezi oblíbené zvěřinové recepty. Přejeme dobré chutnání.
Zvěřinové recepty 6x jinak: Pečená zvěřinová sekaná
Dalším pokrmem, který se řadí mezi zvěřinové recepty, je pečená zvěřinová sekaná. Ta oslní zejména milovníky rychlých a vydatných jídel. Hodit se bude i na sváteční oběd s rodinou.
Potřebné ingredience na zvěřinovou sekanou
-
čerstvé maso ze zvěřiny (dle libosti): 1 kilogram
-
libovější slanina vcelku: 200 gramů
-
česnekové stroužky: 5 až 6 kousků
-
sůl a mletý pepř: dle chuti
-
jemná strouhanka: dle potřeby
-
vajíčka: 2 kusy
-
cibule: 1 větší kus
-
studená voda: dle potřeby
Recept na zvěřinovou sekanou
Nejprve si vybrané maso ze zvěřiny pokrájejte na menší kusy a pomelte mlýnkem najemno. Také nezapomeňte pomlít loupanou cibuli, slaninu a prolisovat česnekové stroužky. Tyto ingredience následně promíchejte v míse a postupně přidejte strouhanku dle potřeby, vejce, studenou vodu a nakonec osolte a opepřete dle preferencí. Masové těsto by mělo držet dobře pohromadě. Vytvarujte z něj tedy jakousi šišku a položte do pekáčku s trochou vody. Sekanou pečte v předehřáté troubě dozlatova při teplotě 180 °C asi 40 minut. Hotový pokrm řadící se mezi zvěřinové recepty, podávejte pokrájený na plátky třeba s bramborovou kaší a kyselou okurkou. Přejeme dobrou chuť!
Zvěřinové recepty 6x jinak: Marinované dančí steaky
Chcete si pochutnat na opravdové masové lahůdce? Potom vsaďte na marinované dančí steaky. Ty patří mezi minutkové zvěřinové recepty, ovšem musíte počítat s určitou dobou důkladného marinování.
Potřebné ingredience na marinované dančí steaky
-
čerstvá dančí svíčková: cca 900 gramů
-
olivový olej: 1 a ½ šálku
-
sójová omáčka: ¾ hrnku
-
červený vinný ocet: ½ šálku
-
čerstvá citronová šťáva: ½ šálku
-
worcesterová omáčka: ¼ šálku
-
lisované česnekové stroužky: 2 kusy
-
čerstvá a jemně nasekaná petrželka: 1 a ½ lžičky
-
sušená hořčice: 2 lžíce
-
sůl: 2 a ¼ lžičky anebo dle chuti
-
mletý černý pepř: 1 lžička
Recept na marinované dančí steaky
Začněte tím, že si dančí svíčkovou rozdělíte na 3 až 4 stejně silné steaky. Ty pak ponořte do marinády z olivového oleje, sójové omáčky, červeného vinného octa, citronové šťávy, worcesteru, česnekových stroužků, petrželky, sušené hořčice, soli a pepře. Nádobu překryjte potravinovou fólií a nechte maso v lednici marinovat alespoň 12 hodin. Dokonale tak nasákne všemi chutěmi. Následující den vyjměte dančí svíčkovou z marinády a ogrilujte zprudka na grilu z obou stran. Podávejte s rozpečeným pečivem, opečenými bramborami anebo s grilovanou zeleninou. I zvěřinové recepty mohou být senzační, přesvědčte se o tom s tímto božským steakem! Dobrou chuť!
Zvěřinové recepty 6x jinak: Zvěřinový burger
Zapomeňte tentokrát na jídlo z fast foodů a dopřejte si něco výjimečného! Co třeba takhle burger ze zvěřiny, který je krásně šťavnatý a chuťově výtečný? Řadí se mezi zvěřinové recepty, kterým nikdo neodolá! Pusťte se do příprav a nakrmte i početnou rodinu.
Potřebné ingredience na zvěřinový burger
-
mletá čerstvá zvěřina (dle výběru): cca 500 gramů nebo dle počtu strávníků
-
balzamikový ocet: 2 lžičky
-
worcesterová omáčka: ½ lžičky
-
sušený a mletý česnek: 1 lžička
-
sušená a mletá cibule: ½ lžičky
-
sůl: 1 lžička anebo dle chuti
-
mletý pepř: ½ lžičky anebo dle chuti
-
studené máslo (strouhané nahrubo): 2 lžíce
-
bulky na burger: 3 až 4 kusy
-
plátkový sýr: dle obliby
-
čerstvé rajče: dle chuti
-
hlávkový salát: dle chuti
-
dochucovací omáčky a dipy: dle chuti
Recept na zvěřinový burger
Než začnete s přípravou burgerů, vložte do mrazáku kousek másla. Poté si ve velké míse smíchejte mleté maso ze zvěřiny spolu s balzamikovým octem, worcesterem, česnekem, cibulí, solí a pepřem. Na závěr ještě do masové směsi přidejte nahrubo strouhané studené máslo a důkladně propojte. Nyní udělejte z mletého masa tři až čtyři stejně velké koule a ty zploštěte dlaní na placky. Ty grilujte z obou stran na rozpáleném grilu a podávejte v rozpečené hamburgerové bulce spolu s plátkem sýra, rajčete, s kouskem salátu a s různými typy omáček. Takové zvěřinové recepty si vaše rodina nechá líbit! Bude se oblizovat až za ušima. Dobrou chuť!
Zvěřinové recepty 6x jinak: Srnčí ragú
Sehnali jste jemné srnčí maso a nevíte, co si s ním počít? Uvařte si třeba toto skvělé ragú s rajčaty a žampiony! Patří mezi snadné zvěřinové recepty, které levou zadní zvládne i začátečník.
Potřebné ingredience na srnčí ragú
-
srnčí kýta (nebo jiné maso ze zvěřiny): cca 500 gramů
-
olivový olej: 2 lžíce
-
cibule: 1 kus
-
česnekové stroužky: 2 kusy
-
zralá rajčata: cca 750 gramů
-
čerstvé žampiony: cca 220 gramů
-
sušený a drcený tymián: ½ lžičky
-
sušená a drcená šalvěj: ½ lžičky
-
sušený estragon: ¼ lžičky
-
sůl: ¼ lžičky nebo dle chuti
Recept na srnčí ragú
Nejprve si pokrájejte na menší kousky srnčí kýtu. Pak rozpalte pánev spolu s olivovým olejem a na něm orestujte jemně nasekanou cibuli a také nadrcený česnek. Následně přidejte k surovinám i maso a opékejte ze všech stran asi pět minut. Dále přidejte do pánve na menší kousky nakrájená rajčata, žampiony, ochuťte tymiánem, šalvějí, estragonem a nakonec i solí. Pánev přikryjte a směs duste do změknutí po poklicí asi 30 až 40 minut. Průběžně nezapomeňte srnčí ragú míchat. Hotový pokrm řadící se mezi velmi aromatické a lahodné zvěřinové recepty, podávejte například s vařenou rýží. Přejeme dobré chutnání.
Zvěřinové recepty 6x jinak: Bezkonkurenčně výtečný jelení guláš
Když se řekne zvěřinové recepty, neměli bychom rozhodně opomenout jelení maso. To se dokonale hodí například k vaření voňavého guláše. Jeden takový jsme si pro vás na samý závěr připravili.
Potřebné ingredience na jelení guláš
-
jelení kýta: cca 450 gramů
-
olivový olej: 1 lžíce
-
brambory (krájené, loupané): 2 a ½ hrnku
-
mrkev (krájená, loupaná): 2 šálky
-
celer (krájený, loupaný): 1 šálek
-
větší cibule: 1 kus
-
česnekové stroužky (lisované): 2 kusy
-
provensálské koření: 2 lžičky
-
sůl: 1 lžička
-
mletý pepř: ¾ lžičky
-
rajčata (na kostky pokrájená, lze použít i konzervovaná): cca 400 gramů
-
nesolený hovězí vývar: 4 šálky
-
worcester: dle chuti
Recept na jelení guláš
Nejprve si důkladně odblaňte jelení kýtu a nakrájejte ji na středně velké kostky. Poté rozpalte v hlubokém hrnci olivový olej a na něm maso opékejte ze všech stran po dobu pěti až sedmi minut. Dále přidejte pokrájené brambory, mrkev, celer, cibuli, promíchejte a restujte vše asi osm až deset minut. V další fázi ještě vložte lisovaný česnek, provensálské bylinky, sůl, pepř, vařečkou propojte a nechte dusit zhruba minutu. Na závěr přidejte pokrájená rajčata, vlijte hovězí vývar, ochuťte worcesterem, promíchejte a duste pod poklicí na středním plamenu asi 60 až 120 minut. Zvěřina by měla změknout. Jelení guláš podávejte ihned po uvaření s čerstvým pečivem. Až okusíte všechny výše uvedené recepty, jistě si zvěřinové recepty tuze zamilujete! Dobrou chuť!
Autor článku: Iveta Reinisch
Diskuse k článku
RE : Zvěřinové recepty nadchnou všechny gurmány. Inspirujte se šesti lahodnými tipy!