Lilková pomazánka
Ingredience
- lilek: 1 ks
- česnek - stroužky: 2 ks
- chilli paprička
- olivový olej
- čerstvé bylinky
- sezamové semínko
- citron
- sůl
- pepř
KL - Kávová lžička, PL - Polévková lžíce
Lilková pomazánka – recept
Lilek nakrájíme na kostky, osolíme a necháme asi 20 minut odležet, aby pustil vodu. Poté propláchneme a osušíme papírovou utěrkou. na rozehřátém oleji orestujeme na plátky nakrájený česnek, přidáme lilek a chilli a společně opečeme. Přimícháme bylinky, sezamová semínka a ochutíme čerstvě umletým pepřem a trochou soli.
Směs podusíme asi 10 - 15 minut, necháme vychladnout a rozmixujeme. Lilkovou pomazánku podáváme dobře vychlazenou s pečivem.
Lilková pomazánka nemusí být připravena z podušeného lilku – pokud dáváte přednost pečení, můžete celý lilek péct v troubě při 200 °C asi půl hodiny. Pečeme, dokud lilek není měkký, popraskaný a tmavý. Následně jej necháme vychladnout, rozpůlíme a lžící vydlabeme dužinu. Dále postupujeme stejně, jako u původního receptu na lilkovou pomazánku.
Lilková pomazánka se při servírování můžeme dle chuti zakápnout citronem.
Diskuse k receptu: 0 příspěvky.