Vanilková omáčka
Ingredience
- vanilkový lusk: 1 ks
- smetana ke šlehání (min. 30%): 250 ml
- žloutky: 2 ks
- moučkový cukr: 30 g
- kůra z bio pomeranče: 0.5 KL
KL - Kávová lžička, PL - Polévková lžíce
Vanilková omáčka - recept
Smetanu nalijeme do nepřilnavého kastrolku a při mírné teplotě zahříváme. Přidáme vanilkový lusk, který jsme podélně rozkrojili a špičkou nože vyškrábli semínka. Do smetany přijou jak semínka, tak i celý lusk. Společně povaříme při nízké teplotě 5 minut a lusk odstraníme. Žloutky smícháme s cukrem, velmi pomalu do nich přiléváme smetanu za stálého míchání metličkou. Vanilková omáčka se nakonec přecedí přes sítko a vrátí na sporák, kde ji opět ohřejeme a za stálého míchání necháme pouze zhoustnout (už nevaříme).
Vanilková omáčka se může podávat například k dukátovým buchtičkám, jablečnému závinu, jako přeliv na dezerty nebo s čerstvým ovocem.
Diskuse k receptu: 0 příspěvky.