Bedrník anýz je rostlina, z které se získává velmi aromatické koření v podobě semínek. Jak a s čím ho použít v kuchyni?

Bedrník anýz je rostlina, z které se získává velmi aromatické koření v podobě semínek. Jak a s čím ho použít v kuchyni? Bedrník anýz je rostlina, která dorůstá až do výšky 50 centimetrů.

Bedrník anýz znali lidé již za dob starověkého Egypta. Proto se tohle koření řadí mezi ta nejstarší svého druhu. Tehdy se rostlina používala k tlumení kašle anebo k podpoření trávicích procesů. Některé zdroje však hovoří i o tom, že anýz účinkoval kromě jiného proti depresivním stavům nebo uštknutí hada.

I z dnešního pohledu je však bedrník anýz velmi populární. Pro jeho všestranné účinky je často vyhledávaný nejen v kulinářském světě, ale také v lidovém léčitelství. Pojďme si říct, jak ho použít a s čím nakombinovat.

Bedrník anýz a jeho původ

Původně byl bedrník anýz objeven v dalekém Egyptě, dnes se ovšem pěstuje i v celé řadě jiných zemí. Významnými producenty tohoto koření jsou například Řekové, Španělé, Turkové, Indové nebo Mexičané. V určitých oblastech tuzemska lze také natrefit na pěstitele anýzu, ovšem museli byste se soustředit na ty oblasti, které jsou obecně teplejší. Rostlina totiž vyžaduje poměrně teplé a vlhké prostředí k růstu, proto se jí bude dařit zejména v subtropických a tropických pásech.

Čtěte také:

Muškátový ořech v pěti směsích koření. Upotřebíte jej nejen do omáček

Bedrník anýz a jeho použití v gastronomii

Pokud nahlédneme na bedrník anýz z hlediska gastronomie, můžeme říct, že má skutečně rozsáhlé využití. Koření se používá standardně k ochucování rybích a kuřecích mas, polévek, omáčekna zeleninu (k nakládání zelí či řepy) a při pečení chleba, sušenek či perníčků. Oblíbené je rovněž v čínské a indické kuchyni. Řekové z něj kromě jiného velmi rádi vyrábí pálenku zvanou Ouzo. A pokud rádi konzumujete gumový pendrek, i v něm můžete na anýz natrefit. Používá se v mnoha případech jako náhražka chuti lékořice

Bez anýzu si nelze představit aromatické perníkové koření, z kterého připravíte výtečné perníčky.Bez anýzu si nelze představit aromatické perníkové koření, z kterého připravíte výtečné perníčky.

Bedrník anýz a jeho využití v lidovém léčitelství

Jak již bylo řečeno v úvodu, bedrník anýz byl jakýmsi pokladem lidového léčitelství již v dávných dobách. I dnes ho tedy můžete použít následujícími způsoby:

  • Pokud trpíte nadýmáním, bedrník anýz (semínka z rostliny) skvěle pomůže. Stačí si z něj uvařit čaj a popíjet ho během dne.

  • Ocení ho i novopečené matky, které zrovna kojí. Koření totiž podpoří laktaci (tvorbu mateřského mléka). Rovněž mohou anýz konzumovat i děti (např. v čajích).

  • Bedrník anýz je dokonalým pomocníkem i při chřipce, nachlazení či jiných respiračních onemocněních. Uvolní hleny a urychlí rekonvalescenci při kašli.

  • Trápí vás nepříjemný zápach z úst? I s tím si bedrník anýz poradí.

  • Někteří lidoví léčitelé rovněž tvrdí, že anýz pomůže i s nepříjemnými příznaky močového onemocnění. Dokáže je eliminovat.

  • A v neposlední řadě můžete bedrník anýz použít i při trávících obtížích (pálení žáhy, nechutenství, špatné trávení a podobně).

A jak léčivý čaj připravit? Nejprve si obstarejte bedrník anýz (celá semínka) v množství jedné lžičky. Koření následně rozmělněte ve hmoždíři a přelijte převařenou vodou (asi 200 ml). Po 7 až 10 minutách louhování sceďte a popíjejte.

Bedrník anýz a domácí směsi koření

A nyní si představme dvě směsi koření, které dokonale doplní onen voňavý bedrník anýz, tedy respektive semínka z něj:

  • Domácí kořenící směs na perníčky: její intenzivní orientální vůni si zamilujete. Dodá výtečnou chuť vašim svátečním perníčkům! Smíchejte si bedrník anýz (mletá semínka) v množství ½ lžičky, mletý badyán v množství ½ lžičky, mletý černý pepř v množství 1 špetka, mletou vanilku v množství ½ lžičky, mletý muškátový oříšek v množství ½ lžičky, mletou skořici v množství 2 lžíce, mletý hřebíček v množství 1 lžíce, mleté nové koření v množství 1 lžíce a mletý zázvor v množství 2 lžíce. Koření uchovávejte do dalšího pečení na temném a suchém místě v uzavíratelné nádobě.

  • Domácí kořenící směs na ryby a mořské plody: tu připravíte smícháním následujících ingrediencí ve stejném poměru (cca 1 lžička od každého) - bedrník anýz (mletá semena), mletý zázvor, mletý česnek, mletá kurkuma, mletý fenykl, mletý koriandr, sušená a strouhaná citronová kůra a sladká mletá paprika. Suroviny ovšem můžete kombinovat v různém množství, tj. podle chuti. Koření uchovávejte v uzavíratelné nádobě na suchém a temném místě. 

Autor článku: Iveta Berezkinová



Diskuse k článku

Diskuse neobsahuje zatím žádný komentář. Buďte první!
Odesláním souhlasíte s pravidly diskuze.