Chilli paprička má nesporné zdravotní výhody. Vyzkoušejte ji ve čtyřech variacích domácího koření

img

Chilli paprička je nedílnou součástí kdejaké mezinárodní kuchyně. Najdeme ji nejen v pokrmech mexických, ale také v těch indických a thajských. Využití má při vaření ostatně široké, proto ji můžete hledat i v gastronomii tuzemské, když si takříkajíc budete chtít udělat život „peprnější“. Připravte si společně s námi domácí směsi koření, které oceníte kdykoliv vás popadne kulinářská nálada!

Věděli jste, že na světě existuje více než čtyři tisíce druhů chilli papriček? Zdaleka neznámější je ta jalapeňos nebo habanero. Stupeň pálivosti pak určuje u konkrétních druhů tzv. Scoviellova stupnice (pálivost se označuje v jednotkách SHU – čím vyšší, tím pálivější). Možná vás také bude zajímat, jaká chilli paprička je vlastně ta nejpálivější na světě. Podle nových průzkumů je to odrůda Carolina Reaper, která má přes 1,5 milionu SHU!

Chilli paprička a její účinky na zdraví

Než se pustíme do tvoření domácích kořenících směsí s chilli papričkou, pojďme si ji více představit a říct si, jak působí na lidský organismus.

Čtěte také:

Grilovací koření, které dodá masu ten správný říz aneb 5 domácích receptů

  • Chilli paprička patří do čeledi lilkovité a je také příbuzná rajčat nebo paprik.
  • Za jedinečnou štiplavou chuť chilli papričky je zodpovědná bioaktivní sloučenina zvaná kapsaicin.
  • Chilli paprička je bohatá na vitamíny a minerální látky! Obsahuje například vitamín A, C, B6, K1, draslík nebo měď.
  • Pro vysoký obsah antioxidačních karotenoidů je chilli paprička ceněná, co se týká širokých zdravotních přínosů. Vědci například zjistili, že může ulevovat lidem s častým pálením žáhy!
  • Chilli paprička může pomoci s redukcí hmotnosti (může podpořit spalování tuků a snížit chuť k jídlu).

Chilli paprička v domácí kořenící směsi: CHILLI PRÁŠEK

Připravte si skvostný domácí chilli prášek (chilli powder), který upotřebíte například při přípravě fazolového guláše, na krevety nebo na kuřecí maso. Chilli papričky si totiž skvěle rozumí s mořskými plody, luštěninami nebo drůbežím masem! Z níže uvedeného množství ingrediencí vytvoříte asi 2/3 hrnku kořenící směsi.

Suroviny na přípravu chilli prášku

  • 3 sušené Ancho chilli papričky (se semínky, bez stopek, nakrájené na plátky)
  • 3 sušené Guajillo chilli papričky (bez semínek a stopek, nakrájené na plátky)
  • 3 sušené chilli papričky New Mexico (bez semínek a stopek, nakrájené na plátky)
  • mletý kmín 1 lžíce
  • česnekový prášek 2 lžíce
  • sušené oregano 1 lžíce
  • pálivá uzená paprika (mletá) 1 lžička

Příprava chilli prášku

Všechny očistěné a nakrájené sušené chilli papričky vhoďte na suchou rozpálenou pánev a krátce orestujte, aby se z nich uvolnily silice. Poté je vložte do mixéru a najemno rozdrťte. Nakonec chilli prášek smíchejte s ostatnímu druhy koření a směs je hotová. V uzavřené nádobě ji uchovávejte nejdéle půl roku.

Chilli paprička v domácí kořenící směsi: MEXICKÁ KOŘENÍCÍ SMĚS S CHILLI

Pokud milujete mexickou kuchyni, určitě vám přijde vhod následující recept na mexickou kořenící směs s chilli papričkami. Využít ji můžete například při přípravě typických mexických pokrmů, jako je například burrito, mexické kuře, kuřecí křidélka na mexický způsob nebo na různé salsy k masům. Fantazii a chutím se meze nekladou.

Suroviny na přípravu mexické kořenící směsi s chilli

  • 4 lžíce jemně mletých chilli papriček (lze nahradit mletým chilli kořením)
  • 3 lžíce mletého koriandru
  • 3 lžíce mletého kmínu
  • 2 a ½ lžičky česnekového prášku
  • 3 lžíce uzené papriky
  • 3 lžíce sušeného oregana
  • 1 lžíce vloček mořské soli
  • 1 lžička mletého černého pepře

Příprava mexické kořenící směsi s chilli

V misce smíchejte pečlivě všechno výše uvedené koření. Pokud chcete směs méně pálivou, vsypte menší množství (poloviční) mletých chilli papriček. Koření uchovávejte ve vzduchotěsné nádobě a na temném + chladném místě maximálně 2 až 3 roky.

Chilli papričky můžete nejen sušit, ale i nakládat ve sladkokyselém nálevu nebo zamrazit.

Chilli paprička v domácí kořenící směsi: UNIVERZÁLNÍ KOŘENÍCÍ SMĚS S CHILLI

Ať už budete připravovat kuřecí, krůtí, vepřové nebo hovězí maso, bude se ve vašich domácích zásobách vyjímat univerzální kořenící směs s chilli papričkami. Užít ji můžete ovšem i na pečenou nebo grilovanou zeleninu. Je jen na vás, do jakého pokrmu se bude dle vašich chutí hodit…

Suroviny na přípravu univerzální kořenící směsi s chilli

  • ½ šálku jemně mletých sušených chilli papriček (druh dle uvážení)
  • 2 lžíce sušeného tymiánu
  • 2 lžíce mletého kmínu
  • 1 lžíce cibulového prášku
  • 1 lžíce česnekového prášku
  • 1 lžíce mletého černého pepře
  • 4 lžičky mleté sladké papriky
  • 2 lžičky mleté skořice
  • 2 lžičky soli

Příprava univerzální kořenící směsi s chilli

V misce smíchejte všechny uvedené ingredience, aby vám vznikla homogenní kořenící směs. Tu přesypte do vzduchotěsné nádoby a umístěte na temné a chladné místo. Uchovávejte nejdéle 3 měsíce od přípravy. Pokud chcete intenzivnější chuť kořenící směsi, celé sušené chilli papričky bez stopek krátce opražte na suché pánvi. Použít můžete i celý pepř a celý kmín – koření opražíte společně s chilli a poté najemno pomelete v mlýnku.

Chilli paprička v domácí kořenící směsi: INDICKÁ MASALA SMĚS S CHILLI

Pokud si rádi a s určitou pravidelností dopřáváte indické kari, jistě vás nadchne tato poslední kořenící směs s chilli papričkami! Indická masala se však bude perfektně hodit i k ochucení vařené rýže nebo na zeleninu! Je jen na vás, jak ji použijete. Zapátrejte v indických kuchařkách a pusťte se do vaření!

Suroviny na přípravu indické masaly směsi s chilli

  • 18 ks sušených chilli papriček (druh dle vlastní preference)
  • ¼ šálku semínek koriandru
  • 1 lžička celého kmínu
  • 1 lžička hořčičných semínek
  • 10 stroužků česneku
  • 1 lžička mleté kurkumy
  • 1 špetka semínek pískavice
  • 1 lžička soli

Příprava indické masaly směsi s chilli

Nejprve ze všech sušených chilli papriček odstraňte stopky. Poté si k ruce vezměte širší suchou pánev a vložte na ně ony chilli papričky. Ty opékejte na mírném ohni asi tři minuty. Poté je vyjměte a dejte do misky. Dále na pánev vsypte semínka koriandru, celý kmín a hořčičná semínka. Také přidejte česnekové stroužky i se slupkou a restujte na mírném plamenu pět minut. Takto se koření skvěle rozvoní. Následně jej vyjměte a vhoďte k chilli papričkám (kromě česnekových stroužků). Nakonec ještě opražte velmi krátce semínka pískavice a doplňte jimi kořenící směs. Nyní všechny ingredience (kromě česneku – ten měl koření jen ovonět) vložte spolu s mletou kurkumou a solí do mixéru a rozdrťte na jemný prášek. Indickou masala směs přesypte do uzavíratelné nádoby a uchovávejte na chladném a temném místě. TIP: pokud toužíte po mírně česnekové chuti, můžete do směsi přidat i trochu česnekového prášku. Restovaný česnek pak nevyhazujte! Po oloupání jej můžete všestranně použít do dipů či pomazánek!

Autor článku: Iveta Reinisch



Diskuse k článku

Diskuse neobsahuje zatím žádný komentář. Buďte první!
Odesláním souhlasíte s pravidly diskuze.