Chlupaté knedlíky na čtyři různé způsoby
Chlupaté knedlíky jsou populární v české gastronomii již po celé desítky let. Mnozí kulinářští nadšenci se však přou o to, v jaké části tuzemska jejich vaření započalo. Mluví se totiž jak o Pošumaví, tak o Krkonoších. Jedno je však jisté, tahle bramborová dobrota si našla své místo v srdcích českých gurmánů i gurmánek.
Pokud jste ještě chlupaté knedlíky nepřipravovali a neznáte recept, nemusíte věšet hlavu! Nyní můžete díky čtyřem jednoduchým receptům vykouzlit rychlá a lahodná jídla jak na rodinný oběd, tak třeba i na večeři. A narušeného rodinného rozpočtu se určitě obávat nemusíte. Jedná se o velmi úsporné receptury.
Chlupaté knedlíky na čtyři různé způsoby: Babiččiny klasické se smaženou cibulkou
Chlupaté knedlíky jsou jídlem levným, ale za to velmi chutným a sytým. Připravte si je podle klasického babičkovského receptu se smaženou cibulkou. Je to neskutečná dobrota!
Potřebné ingredience na přípravu babiččiných klasických chlupatých knedlíků
- hrubá mouka: 150 g
- sůl: dle chuti
- brambory: 700 g
- větší cibule: 1 ks
- vajíčko: 1 ks
- vepřové sádlo: 1 až 2 lžíce
Recept na klasické babiččiny chlupaté knedlíky
Začněte tím, že si odvážíte asi sto gramů brambor a ty uvaříte do měkka na loupačku. Zbylé brambory oloupejte, omyjte a najemno nastrouhejte do velké mísy. Poté promíchejte i s těmi vařenými a nahrubo nastrouhanými, které jste také zbavili slupky. Dále přidejte vajíčko, hrubou mouku, osolte dle preferencí a vytvořte homogenní těsto. Z něj nakonec rukama tvarujte ony chlupaté knedlíky a vařte je na mírnějším plamenu asi deset minut. Pokrm podávejte s dozlatova orestovanou cibulkou na vepřovém sádle. Pokud si neodepřete uzeniny, lze přidat i na kostičky pokrájenou a opečenou slaninu. Dobrou chuť.
Chlupaté knedlíky na čtyři různé způsoby: Zapečené s krkovicí a zelím
Chcete si uvařit skutečně vydatné jídlo, které ocení zejména pánové? Pak vsaďte na chlupaté knedlíky zapečené s krkovicí a zelím. Jsou výtečné v kterémkoliv ročním období a zasytí i početnější rodinu.
Potřebné ingredience na zapečení chlupaté knedlíky s krkovicí a zelím
- vepřová krkovice (prorostlejší): ½ kg
- vepřové sádlo: dle potřeby
- sůl a mletý pepř: dle chuti
- podrcený kmín: dle chuti
- větší cibule: 2 ks
- brambory: ½ kg
- vajíčko: 1 ks
- polohrubá mouka: cca 140 až 150 g
- zelí ve sladkokyselém nálevu (nebo jen kysané): 300 g
- krupicový cukr: dle potřeby
Recept na zapečené chlupaté knedlíky s krkovicí a zelím
Nejprve si očistěte krkovici a pokrájejte ji na menší kostky. Poté ji v míse ochuťte kořením, tj. solí, mletým pepřem a kmínem dle preferencí. Maso v dalším kroku promíchejte v zapékací misce s na kolečka pokrájenou cibulí (1 ks), vše promastěte vepřovým sádlem, podlijte trochou vody a dejte péct do trouby asi na 30 až 40 minut při teplotě 180 °C. Mezitím se pusťte do přípravy těsta na chlupaté knedlíky. V míse si smíchejte loupané a najemno strouhané brambory spolu s vejcem, solí a polohrubou moukou. Z homogenního bramborového těsta následně tvořte knedlíky či noky, které vařte do měkka v mírně osolené vroucí vodě asi 10 minut. Hotové je nakonec přidejte ke krkovici s cibulí, dobře promíchejte, a ještě nechte dopékat asi 10 až 15 minut. Pokrm podávejte se zelím, které jste podusili na restované cibulce a vepřovém sádle. Ochutit jej lze dle potřeby i solí a cukrem. Dobrou chuť.
Chlupaté knedlíky na čtyři různé způsoby: Zdravé z kukuřičné mouky
Chlupaté knedlíky si můžete připravit i ve zdravější a poměrně netypické podobě z kukuřičné mouky. Jsou také velmi dobré, seč neobsahují brambory, přesvědčte se. U níže uvedených ingrediencí uvaříte asi 4 až 6 porcí pokrmu.
Potřebné ingredience na zdravé chlupaté knedlíky z kukuřičné mouky
- hladká kukuřičná mouka: 40 g
- hrubá kukuřičná mouka: cca 400 g
- polohrubá kukuřičná mouka: 200 g
- voda: asi 800 ml
- vajíčko: 1 ks
- sůl: dle chuti
- červené zelí ve sladkokyselém nálevu: cca ½ kg
- cibule: 1 ks
- vepřové sádlo (lze nahradit olivovým olejem): dle potřeby na restování cibule
Recept na zdravé chlupaté knedlíky z kukuřičné mouky
Začněte přípravou kukuřičného těsta na chlupaté knedlíky. Ve vlažné vodě si rozmíchejte polohrubou kukuřičnou mouku a dejte povařit na pár minut do zhoustnutí. Až hmota vychladne, zamíchejte do ní vajíčko, sůl dle chuti a hrubou kukuřičnou mouku. Posléze vytvořené těsto rozdělte na několik menších kousků a rukama tvarujte netradiční chlupaté knedlíky. Ty obalte ještě hladkou kukuřičnou moukou, a nakonec uvařte v mírně osolené vodě po dobu 10 minut. Podávejte s červeným zelím, které jste připravili na cibulce a vepřovém sádle či olivovém oleji. Přejeme dobrou chuť.
Chlupaté knedlíky na čtyři různé způsoby: Rychlé s kopřivovým špenátem
Protože je jaro v plném proudu, můžete si připravit i výtečný, a hlavně zdravý kopřivový špenát. K němu jsou rychlé chlupaté knedlíky jako dělané.
Potřebné ingredience na přípravu rychlých chlupatých knedlíků s kopřivovým špenátem
Na bramborové těsto potřebujete:
- brambory: 1 kg
- jemná strouhanka: 60 g
- sůl: dle chuti
- vajíčko: 1 ks
- hrubá mouka: cca 150 g
Na kopřivový špenát si obstarejte:
- čerstvé kopřivy (mladé výhonky): asi 6 větších hrstek
- máslo: 40 až 50 g
- hladká mouka: cca 1 lžíce
- česnek: 2 až 3 stroužky
- vepřové sádlo: 1 lžíce
- sůl a mletý pepř: dle chuti
- větší cibule: 1 ks
- vejce: 2 ks
- mletý muškátový ořech: špetka
- smetana na vaření: dle chuti na zjemnění
Recept na rychlé chlupaté knedlíky s kopřivovým špenátem
Začněte přípravou těsta na rychlé chlupaté knedlíky. Ve velké míse si promíchejte loupané a najemno strouhané brambory spolu s vajíčkem, hrubou moukou a strouhankou. Z homogenní směsi posléze tvarujte stejně velké knedlíky a vařte je v mírně osolené vodě asi 8 až 10 minut. Nakonec vyjměte z vody, nechte okapat a dejte do misky. Následně se pusťte do kopřivového špenátu. Mladé výhonky kopřiv si spařte převařenou horkou vodou a nasekejte je ostrým nožem najemno. V další fázi si pokrájejte loupanou cibuli na menší kousky a restujte na vepřovém sádle dozlatova. Pak přidejte kopřivy, trochu vody, lisovaný česnek a okořeňte solí, pepřem a muškátovým oříškem. Vše duste pod poklicí, dokud nebudou kopřivy měkké. Nakonec vložte vejce a vlijte na zjemnění smetanu na vaření spolu s rozpuštěným máslem. Chvíli povařte a kopřivový špenát podávejte s uvařenými knedlíky omaštěnými trochou sádla. Dobrou chuť.
Autor článku: Iveta Berezkinová
Diskuse k článku
RE : Chlupaté knedlíky na čtyři různé způsoby