Chlupaté knedlíky na čtyři různé způsoby

img

Chlupaté knedlíky jsou populární v české gastronomii již po celé desítky let. Mnozí kulinářští nadšenci se však přou o to, v jaké části tuzemska jejich vaření započalo. Mluví se totiž jak o Pošumaví, tak o Krkonoších. Jedno je však jisté, tahle bramborová dobrota si našla své místo v srdcích českých gurmánů i gurmánek.

Pokud jste ještě chlupaté knedlíky nepřipravovali a neznáte recept, nemusíte věšet hlavu! Nyní můžete díky čtyřem jednoduchým receptům vykouzlit rychlá a lahodná jídla jak na rodinný oběd, tak třeba i na večeři. A narušeného rodinného rozpočtu se určitě obávat nemusíte. Jedná se o velmi úsporné receptury.

Chlupaté knedlíky na čtyři různé způsoby: Babiččiny klasické se smaženou cibulkou

Chlupaté knedlíky jsou jídlem levným, ale za to velmi chutným a sytým. Připravte si je podle klasického babičkovského receptu se smaženou cibulkou. Je to neskutečná dobrota!

Čtěte také:

Tyrolské knedlíky

Potřebné ingredience na přípravu babiččiných klasických chlupatých knedlíků

  • hrubá mouka: 150 g
  • sůl: dle chuti
  • brambory: 700 g
  • větší cibule: 1 ks
  • vajíčko: 1 ks
  • vepřové sádlo: 1 až 2 lžíce

Recept na klasické babiččiny chlupaté knedlíky

Začněte tím, že si odvážíte asi sto gramů brambor a ty uvaříte do měkka na loupačku. Zbylé brambory oloupejte, omyjte a najemno nastrouhejte do velké mísy. Poté promíchejte i s těmi vařenými a nahrubo nastrouhanými, které jste také zbavili slupky. Dále přidejte vajíčko, hrubou mouku, osolte dle preferencí a vytvořte homogenní těsto. Z něj nakonec rukama tvarujte ony chlupaté knedlíky a vařte je na mírnějším plamenu asi deset minut. Pokrm podávejte s dozlatova orestovanou cibulkou na vepřovém sádle. Pokud si neodepřete uzeniny, lze přidat i na kostičky pokrájenou a opečenou slaninu. Dobrou chuť.

Chlupaté knedlíky na čtyři různé způsoby: Zapečené s krkovicí a zelím

Chcete si uvařit skutečně vydatné jídlo, které ocení zejména pánové? Pak vsaďte na chlupaté knedlíky zapečené s krkovicí a zelím. Jsou výtečné v kterémkoliv ročním období a zasytí i početnější rodinu.

Potřebné ingredience na zapečení chlupaté knedlíky s krkovicí a zelím

  • vepřová krkovice (prorostlejší): ½ kg
  • vepřové sádlo: dle potřeby
  • sůl a mletý pepř: dle chuti
  • podrcený kmín: dle chuti
  • větší cibule: 2 ks
  • brambory: ½ kg
  • vajíčko: 1 ks
  • polohrubá mouka: cca 140 až 150 g
  • zelí ve sladkokyselém nálevu (nebo jen kysané): 300 g
  • krupicový cukr: dle potřeby

Recept na zapečené chlupaté knedlíky s krkovicí a zelím

Nejprve si očistěte krkovici a pokrájejte ji na menší kostky. Poté ji v míse ochuťte kořením, tj. solí, mletým pepřem a kmínem dle preferencí. Maso v dalším kroku promíchejte v zapékací misce s na kolečka pokrájenou cibulí (1 ks), vše promastěte vepřovým sádlem, podlijte trochou vody a dejte péct do trouby asi na 30 až 40 minut při teplotě 180 °C. Mezitím se pusťte do přípravy těsta na chlupaté knedlíky. V míse si smíchejte loupané a najemno strouhané brambory spolu s vejcem, solí a polohrubou moukou. Z homogenního bramborového těsta následně tvořte knedlíky či noky, které vařte do měkka v mírně osolené vroucí vodě asi 10 minut. Hotové je nakonec přidejte ke krkovici s cibulí, dobře promíchejte, a ještě nechte dopékat asi 10 až 15 minut. Pokrm podávejte se zelím, které jste podusili na restované cibulce a vepřovém sádle. Ochutit jej lze dle potřeby i solí a cukrem. Dobrou chuť.

Chlupaté knedlíky můžete jíst jakkoliv jen chcete. Výtečné jsou třeba se slaninou nebo uzeným.

Chlupaté knedlíky na čtyři různé způsoby: Zdravé z kukuřičné mouky

Chlupaté knedlíky si můžete připravit i ve zdravější a poměrně netypické podobě z kukuřičné mouky. Jsou také velmi dobré, seč neobsahují brambory, přesvědčte se. U níže uvedených ingrediencí uvaříte asi 4 až 6 porcí pokrmu.

Potřebné ingredience na zdravé chlupaté knedlíky z kukuřičné mouky

  • hladká kukuřičná mouka: 40 g
  • hrubá kukuřičná mouka: cca 400 g
  • polohrubá kukuřičná mouka: 200 g
  • voda: asi 800 ml
  • vajíčko: 1 ks
  • sůl: dle chuti
  • červené zelí ve sladkokyselém nálevu: cca ½ kg
  • cibule: 1 ks
  • vepřové sádlo (lze nahradit olivovým olejem): dle potřeby na restování cibule

Recept na zdravé chlupaté knedlíky z kukuřičné mouky

Začněte přípravou kukuřičného těsta na chlupaté knedlíky. Ve vlažné vodě si rozmíchejte polohrubou kukuřičnou mouku a dejte povařit na pár minut do zhoustnutí. Až hmota vychladne, zamíchejte do ní vajíčko, sůl dle chuti a hrubou kukuřičnou mouku. Posléze vytvořené těsto rozdělte na několik menších kousků a rukama tvarujte netradiční chlupaté knedlíky. Ty obalte ještě hladkou kukuřičnou moukou, a nakonec uvařte v mírně osolené vodě po dobu 10 minut. Podávejte s červeným zelím, které jste připravili na cibulce a vepřovém sádle či olivovém oleji. Přejeme dobrou chuť.

Chlupaté knedlíky na čtyři různé způsoby: Rychlé s kopřivovým špenátem

Protože je jaro v plném proudu, můžete si připravit i výtečný, a hlavně zdravý kopřivový špenát. K němu jsou rychlé chlupaté knedlíky jako dělané.

Potřebné ingredience na přípravu rychlých chlupatých knedlíků s kopřivovým špenátem

Na bramborové těsto potřebujete:

  • brambory: 1 kg
  • jemná strouhanka: 60 g
  • sůl: dle chuti
  • vajíčko: 1 ks
  • hrubá mouka: cca 150 g

Na kopřivový špenát si obstarejte:

  • čerstvé kopřivy (mladé výhonky): asi 6 větších hrstek
  • máslo: 40 až 50 g
  • hladká mouka: cca 1 lžíce
  • česnek: 2 až 3 stroužky
  • vepřové sádlo: 1 lžíce
  • sůl a mletý pepř: dle chuti
  • větší cibule: 1 ks
  • vejce: 2 ks
  • mletý muškátový ořech: špetka
  • smetana na vaření: dle chuti na zjemnění

Recept na rychlé chlupaté knedlíky s kopřivovým špenátem

Začněte přípravou těsta na rychlé chlupaté knedlíky. Ve velké míse si promíchejte loupané a najemno strouhané brambory spolu s vajíčkem, hrubou moukou a strouhankou. Z homogenní směsi posléze tvarujte stejně velké knedlíky a vařte je v mírně osolené vodě asi 8 až 10 minut. Nakonec vyjměte z vody, nechte okapat a dejte do misky. Následně se pusťte do kopřivového špenátu. Mladé výhonky kopřiv si spařte převařenou horkou vodou a nasekejte je ostrým nožem najemno. V další fázi si pokrájejte loupanou cibuli na menší kousky a restujte na vepřovém sádle dozlatova. Pak přidejte kopřivy, trochu vody, lisovaný česnek a okořeňte solí, pepřem a muškátovým oříškem. Vše duste pod poklicí, dokud nebudou kopřivy měkké. Nakonec vložte vejce a vlijte na zjemnění smetanu na vaření spolu s rozpuštěným máslem. Chvíli povařte a kopřivový špenát podávejte s uvařenými knedlíky omaštěnými trochou sádla. Dobrou chuť.

Autor článku: Iveta Berezkinová



Diskuse k článku

Diskuse neobsahuje zatím žádný komentář. Buďte první!
Odesláním souhlasíte s pravidly diskuze.