Játrová paštika na pět různých způsobů
Játrová paštika je doslova českým národním pokladem. Připravuje se nejen z kuřecích jater, ale také z těch vepřových nebo dokonce husích. Každý kuchař má svou vlastní recepturu, kterou si pečlivě střeží. My vám přinášíme ty nejlepší recepty našich předchůdců, babiček a dědečků. Připravte si s námi vybrané lahůdky k snídani i na svačinku.
Nadchne vás snad játrová paštika se slaninou od dědečka? Nebo dáte přednost luxusní kombinaci husích jater, portského vína a voňavých bylinek? Nejen tyto, ale i další skvělé recepty můžete přidat do svého receptáře. Nikdy nevíte, kdy se budou hodit!
Játrová paštika se slaninou podle dědečka
Nejen babičky, ale i dědečkové v dobách minulých čas od času postávali v kuchyni a tvořili vybrané pokrmy. Však víme i nyní, že muži umí dokonale dochucovat. Játrová paštika se slaninou osloví všechny mlsné jazýčky. Potřebovat budete tyto suroviny:
- 1 kg vepřových jater
- 1 kg vepřového masa
- 3 ks cibule
- 3 lžičky kořenící směsi do paštik (lze běžně zakoupit na trhu)
- 10 dkg libovější slaniny
- 3 vajíčka
- 30 g loupaných mandlí
- sůl dle chuti
Nejprve si oloupejte cibule a nakrájejte na velmi drobné kostičky. Poté si v mírně osolené vodě uvařte do měkka na větší kostky pokrájené vepřové. To následně sceďte a pomelte najemno pomocí mlýnku na maso. Důkladně smíchejte v míse s pomletými vepřovými játry, pomletou slaninou, jemně nadrcenými mandlemi, nasekanou cibulkou, přidejte rozšlehaná vajíčka a ochuťte dle preferencí solí a paštikovým kořením. Nyní si k ruce vezměte sklenice (vymyté a vysušené), které plňte homogenní masovou směsí zhruba do 3/4. Nádoby dobře uzavřete víčky, položte na pařník vložený v hrnci s trochou vody a přiklopte poklicí. Játrová paštika se musí dodělat pomocí páry. To bude trvat kolem hodiny a půl. Nakonec sklenice s paštikou vyjměte, nechte zchladnout a podávejte například s čerstvým chlebem. Uchovávejte v lednici. Přejeme dobré chutnání.
Játrová paštika z husích jater podle babičky
Dále vás jistě uchvátí játrová paštika z lahodných husích jater podle babičky. Portské víno a bylinky jí dodají nezaměnitelnou chuť i vůni. Tuhle dobrotu se prostě nemůžete nechat ujít. Příprava není vůbec složitá. Potřebujete tyto ingredience:
- cca 500 g husích jater
- 20 až 30 g husího sádla (nebo dle potřeby na smažení cibule)
- 100 gramů másla
- 5 ks žluté cibule
- sušený tymián dle chuti
- sušená majoránka dle chuti
- mletý pepř dle chuti
- 3 lžíce portského vína
- ½ až ¾ lžičky nového koření (pomletého)
- sůl dle chuti
- 1 lžička vegety (nebo jiné univerzální ochucovadlo)
V první fázi si oloupejte cibule a pokrájejte je najemno. Pak je vložte do pánve s trochou husího sádla a restujte dozlatova. Dále přidejte i pokrájená husí játra a rovněž opékejte několik minut. Ještě musíte směs ochutit solí, tymiánem, majoránkou, pepřem, vegetou (množství dle preferencí a chuti, ale méně je někdy více). Játra s cibulkou nakonec odstavte z plotny, zakápněte portským vínem, vložte změklé máslo a vše tyčovým mixérem rozmixujte na kaši. Játrová paštika z husích jater je na světě. Nyní ji musíte ještě navrstvit do sklenic, zavíčkovat a dát tuhnout do lednice (až bude vychladlá). Podávejte s oblíbeným pečivem a třeba i s nakládanými brusinkami. Dobrou chuť.
Játrová paštika po staročesku
I staročeské recepty uchovávají cenné poklady v podobě chutných pokrmů. Játrová paštika po staročesku kombinuje telecí, vepřové maso a různé druhy voňavého koření. Vyzkoušejte ji a nebudete litovat. Obstarejte si následující suroviny:
- ½ kg telecího masa
- ½ kg vepřového masa
- 2 až 3 ks ančoviček
- ½ kg husích jater
- 2 vajíčka
- máslo dle potřeby na restování
- 1 ks cibule
- 1 ks petržele
- 1 ks mrkve
- asi ¼ ks celeru
- 1 ks housky
- mletý hřebíček dle chuti
- mletý pepř a sůl dle chuti
- mleté nové koření dle chuti
- mletý sušený zázvor dle chuti
Telecí a vepřové maso si nejprve pokrájejte na středně velké kusy. Pak jej orestujte na másle ze všech stran. Přisypte dle chuti mletý hřebíček, pepř, sůl, nové koření a sušený zázvor. Také vložte loupanou a najemno strouhanou kořenovou zeleninu spolu s jemně nasekanou cibulkou. Chvíli duste směs pod poklicí do změknutí masa a pak odstavte z plotny. Nyní si pomelte husí játra a přidejte k nim rozmixované ančovičky, vyšlehaná vajíčka a ve vodě rozmočenou housku. Nakonec ještě zakomponujte do hmoty pomleté restované maso se zeleninou a dobře promíchejte. K ruce si vezměte formu na srnčí hřbet, vystelte ji pečícím papírem, pomažte máslem a navrstvěte do ní masovou směs až po okraj. Povrch rovněž přikryjte pečícím papírem a vařte v páře asi 120 minut. Po uplynutí doby je játrová paštika po staročesku hotová, a tak ji z hrnce vyjměte, nechte zchladnout a podávejte. Skladujte v lednici do další konzumace. Dobré chutnání.
Játrová paštika se zvěřinou a koňakem
Zvěřinová játrová paštika bude chutnat zejména mysliveckým rodinám. Je to učiněná dobrota. Použít na její přípravu můžete například skvělé maso z daňka nebo jelena. Pokud chcete potěšit své blízké excelentním předkrmem, obstarejte si následující ingredience:
- ½ kg zvěřinového masa
- 200 g vepřových jater
- 2 vajíčka
- asi 150 g anglické slaniny
- trochu koňaku
- 200 g libovější slaniny
- 2 ks starších rohlíků
- 1 lžička koření na zvěřinu
- sůl a mletý pepř dle chuti
- 4 až 5 ks česnekových stroužků
- ½ až 1 lžíci sušené majoránky
- 1 špetka sušeného mletého zázvoru
- 1 špetka mletého muškátového oříšku
Začněte tím, že si pomocí masového mlýnku umelte najemno zvěřinu a také vepřová játra se slaninou. Do hmoty pak přidejte i ve vodě rozmáčené a namleté rohlíky, zvěřinové koření, sůl, mletý pepř dle chuti, majoránku, zázvor, muškátový oříšek, lisované česnekové stroužky, vyšlehaná vajíčka, přelijte trochou koňaku a pečlivě promíchejte. Nyní si k ruce vezměte menší plech nebo zapékací misku a vyložte ji plátky anglické slaniny po celém dnu. Dále do ní navrstvěte masovou směs a dobře uhlaďte. Formu položte na plech s trochou vody a dejte péct ve vodní lázni do trouby při 160 až 170 °C. Doba se odhaduje na asi 90 minut. Zvěřinová játrová paštika je chutná s jakýmkoliv čerstvým pečivem a brusinkami. Skladujte ji v lednici. Dobrou chuť.
Játrová paštika z vepřových jater a bůčku
Milovníci vepřového ocení poslední recept. Játrová paštika z vepřových jater a bůčku není rozhodně suchá. Klouzat do krku s voňavým a čerstvým pečivem bude jedna báseň. Připravili jsme pro vás osvědčený babičkovský recept. Potřebujete tyto suroviny:
- ½ kg vepřových jater
- 1 a ½ kg vepřového bůčku
- asi 20 až 30 g vepřového sádla
- 2 ks česnekových stroužků (nebo dle chuti)
- sůl a mletý pepř dle chuti
- cca 600 g žluté cibule
- nové koření dle chuti (pomleté)
V první řadě si oloupejte cibule a nasekejte je najemno. Pak zeleninu orestujte dozlatova na rozpáleném vepřovém sádle. Dále přidejte na kostky pokrájený vepřový bůček a opékejte do změknutí. Následně opečené maso pomelte asi dvakrát pomocí mlýnku a promíchejte s pomletými vepřovými játry (syrovými). Také dochuťte lisovaným česnekem, mletým pepřem, solí, novým kořením. Homogenní směs navrstvěte do čistých sklenic a zavíčkujte. Dejte péct do trouby ve vodní lázni po dobu 60 minut při cca 100 až 120 °C. Nádoby neplňte zcela po okraj, jelikož játrová paštika zvětší trochu svůj objem. Podávejte třeba s chlebem a kyselými okurčičkami. Přejeme dobrou chuť.
Autor článku: Iveta Berezkinová
Diskuse k článku
RE : Játrová paštika na pět různých způsobů