Máta peprná osvěží jídelníček a povzbudí trávení. Inspirujte se třemi směsmi koření, které mají široké upotřebení!

img

Máta peprná je silně aromatická bylina, která nachází uplatnění nejen v alternativní medicíně či v kosmetice ale také v kulinářském světě. Je totiž velmi oblíbeným dochucovadlem cukrovinek, žvýkaček, nápojů, salátů nebo dezertů. Její štiplavá a zároveň chladivá chuť však vynikne i v různých kořenících směsích! Objevte s námi všestranné mixy koření.

Máte-li v oblibě středomořskou nebo blízkovýchodní kuchyni, následující kořenící směsi s mátou peprnou vás nadchnou. Aby si pak koření zachovalo své senzorické vlastnosti (vzhled, barvu, chuť, vůni), uchovávejte ho ideálně ve vzduchotěsné nádobě na chladném a suchém místě. Doba spotřeby by dále neměla přesáhnout více než rok.  

Máta peprná: Historie a její léčivé účinky

Voňavá máta peprná bývala oblíbenou léčivou bylinkou již ve starověku, o čemž svědčí i dochované historické dokumenty ze starověkého Egypta – Egypťané mátu údajně používali proti žaludečním potížím. Roku 1550 př. n. l. byla dokonce tak cenná, že ji lidé brali jako platidlo. Nakonec se tato svěží rostlinka dostala z Blízkého východu do severních částí Evropy, kde se rychle rozkřikly její kulinářské i léčivé vlastnosti. Středověcí mniši pak mátu denně používali k čištění chrupu i osvěžení dechu a výrobci sýru využívali její silné aroma k odpuzování hlodavců ve skladech. Zásadní však byla polovina 18. století, kdy začal být léčitelský potenciál máty využíván naplno.

Čtěte také:

Domácí koření v pěti netradičních receptech nejen na letní grilování. Obohaťte svůj jídelníček o nové chutě!

Dnes je máta peprná celosvětově rozšířenou bylinkou s širokospektrými účinky na zdraví. Používá se buď napřímo (sušená, čerstvá) ve formě čajů a obkladů nebo v různých léčivých preparátech třeba proti:

  • plynatosti/nadýmání
  • žaludeční nevolnosti
  • svědění a podráždění kůže (má chladivý a uklidňující účinek na pokožku)
  • bolestem hlavy a menstruačním křečím
  • zápachu z úst a zánětu dásní
  • úzkostným stavům/stresu – zlepšuje duševní pohodu
  • nachlazení a chřipce (díky hlavní účinné látce mentolu napomáhá vykašlávání a odstranění pocitu ucpaného nosu/při zduření sliznice)

Máta peprná v kulinářském světě

V gastronomii má máta peprná doslova nevyčerpatelné využití. Velice oblíbená je například v bylinných čajích, ovocných či zeleninových smoothie, limonádách, koktejlech, zmrzlinách, koláčích a bonbonech. Výtečně se ale bude vyjímat i v dresinkách nebo zeleninových i ovocných salátech. Jedinečný šmrnc pak dodá zejména grilované zelenině, mořským plodům nebo drůbežímu masu, proto ji můžete směle použít do marinád – co si tedy připravit k tomuto účelu domácí kořenící směs?

Máta peprná se perfektně snoubí s jinými druhy bylinek.

Máta peprná a domácí kořenící směsi

Následující kořenící směsi s mátou peprnou zmizí z kořenek rychlostí blesku, neboť jsou výtečné a tím pádem neodolatelné. Vsadíte na řeckou kořenící směs, tu blízkovýchodní nebo univerzální s paprikou?

Máta peprná v ŘECKÉ KOŘENÍCÍ SMĚSI

Řeckou kořenící směs s mátou peprnou můžete použít na marinování/ochucení jakéhokoliv masa, mořských plodů, zeleniny, kebabu nebo do salátů.

Potřebné ingredience na řeckou kořenící směs s mátou peprnou

  • 1 lžíce česnekového prášku
  • 1 lžíce sušeného oregana
  • 1 lžíce sušené petrželky
  • 1 lžíce cibulového prášku
  • 2 lžičky jemné mořské soli
  • 2 lžičky již hotového citronového pepře (nebo 1 lžička sušené citronové kůry smíchaná s 1 lžičkou mletého černého pepře)
  • 1 lžička sušené majoránky
  • 1 lžička sušeného tymiánu
  • 1 lžička sušené máty
  • 1 lžička sušeného kopru
  • 1 lžička sušeného rozmarýnu
  • ¼ lžičky mleté skořice
  • ¼ lžičky mletého muškátového oříšku

Všechny druhy koření včetně máty peprné pečlivě promíchejte v misce a poté řeckou směs přesypte do uzavíratelné kořenky. Využívejte dle libosti na různé suroviny – na sucho nebo v kombinaci s přírodními oleji, tj. slunečnicovým, řepkovým nebo olivovým.

Máta peprná v BLÍZKOVÝCHODNÍ KOŘENÍCÍ SMĚSI „BAHARAT“

Blízkovýchodní kořenící směs „Baharat“ s mátou peprnou se hodí perfektně na jakékoliv maso, ryby, luštěniny a zeleninu. Pro tento mix koření je typická zemitá chuť se sladkými a kouřovými tóny.

Potřebné ingredience na blízkovýchodní kořenící směs „Baharat“

  • 2 lžíce čerstvě mletého černého pepře
  • 1 lžíce mletého kmínu
  • 1 lžíce mletého koriandru
  • 2 lžičky mletého nového koření
  • 1 lžíce mleté ​​skořice
  • 2 lžičky strouhaného muškátového oříšku
  • 2 lžíce mleté ​​papriky Aleppo (nebo uzené papriky)
  • 2 lžíce sušené máty

Všechny druhy koření včetně máty peprné promíchejte a přesuňte do uzavíratelné nádoby. Uchovávejte na suchém a chladnějším místě.

Máta peprná v UNIVERZÁLNÍ KOŘENÍCÍ SMĚSI S PAPRIKOU

A do třetice tu máme univerzální kořenící směs s paprikou, mátou peprnou a dalšími voňavými ingrediencemi, kterou využijete například na kuřecí maso, ryby a zeleninu. Připravit z koření a oleje můžete marinádu před grilováním nebo chutný dip (z 2 lžic kořenící směsi, 3/4 šálku řeckého jogurtu, 1/4 šálku zakysané smetany a 2 lžic extra panenského olivového oleje).

Potřebné ingredience na univerzální kořenící směs s paprikou

  • 6 lžic mleté sladké papriky
  • 3 lžíce sušené máty
  • 2 lžíce mleté skořice
  • 2 lžíce česnekového prášku
  • 1 lžíce hrubě mletého kmínu
  • 1 lžíce soli
  • 2 lžičky mletého černého pepře
  • 1 lžička mletého hřebíčku

V míse smíchejte pečlivě mletou papriku, sušenou mátu peprnou, mletou skořici, česnekový prášek, mletý kmín, sůl, pepř, mletý hřebíček a přesypte do vzduchotěsné nádoby. Tato kořenící směs by se měla spotřebovat ideálně do čtvrt roku.

Autor článku: Iveta Reinisch



Diskuse k článku

Diskuse neobsahuje zatím žádný komentář. Buďte první!
Odesláním souhlasíte s pravidly diskuze.