Provoňte svůj domov domácími kořenícími směsmi a dodejte jim punc exotiky!

Domácí koření v pěti netradičních receptech nejen na letní grilování. Obohaťte svůj jídelníček o nové chutě!

Domácí koření nemusí být „nudné“. Vlastníma rukama můžete vykouzlit originální a chutné směsi, které dodají vašim pokrmům nebývalý šmrnc – v některých případech i s dotekem exotiky. Dejte tedy vale kupovaným produktům a inspirujte se kořenícími směsmi, které jste možná dosud neznali. Upotřebení mají skutečně široké!

Máte v kuchyni kořenky naplněné klasikou, jako je pepř, sůl, sladká paprika, grilovací směs, kmín nebo majoránka? Pak je doplňte o ty, které se budou hodit nejen na leckterou grilovačku! Víte například, na co se používá směs domácího koření zvaná Dukkah? S ní se doslova dotknete egyptského slunce – toto koření totiž pochází právě z Egypta. Máme pro vás ale daleko více „kořenících dobrot“, jimiž ochutíte masa, zeleninu, mořské plody, polévky a další oblíbené pokrmy.

Domácí koření: DUKKAH

Variace domácího koření zahájíme egyptskou směsí Dukkah, která se perfektně hodí na zeleninové saláty, k obalování masa před grilováním, jako příměs do jehněčích koft nebo k dochucení různých pomazánek. Skvělé je toto exotické koření i samotné s kvalitním olivovým olejem a čerstvým plochým (např. arabským) chlebem – ten nejprve namočíte do oleje a poté do směsi.

Čtěte také:

Využíváte léčivé koření do jídla? Druhy koření, které by ve vaší kuchyni neměly chybět

Potřebné ingredience na směs domácího koření Dukkah

  • 160 g lískových ořechů
  • 80 g sezamových semínek
  • 3 polévkové lžíce semínek koriandru
  • 3 polévkové lžíce celého kmínu
  • 2 lžičky mletého černého pepře
  • 1 a ½ lžičky vločkové mořské soli
  • ½ lžičky sušeného tymiánu

Recept na směs domácího koření Dukkah

Nejprve rozprostřete lískové ořechy na plech s pečícím papírem a dejte do rozehřáté trouby (175 °C) opékat na 8 až 10 minut. Během procesu je asi jednou nebo dvakrát promíchejte a dejte pozor, abyste ořechy nespálili. Opečené lískové oříšky vsypte do čisté utěrky a párkrát je v ní promněte, tak se uvolní slupky – ty posléze vyhoďte. Dále si na pánvi opražte sezamová semínka (asi 5 minut) – měla by být světle hnědá. Nakonec je přesypte do středně velké mísy a pokračujte v přípravě směsi domácího koření. Do stejné pánve vsypte semínka koriandru i celý kmín a opékejte koření 1 až 2 minuty. Pak pánev dejte stranou a koření nechte chladnout. Mezitím si v mixéru rozdrťte pražené lískové oříšky bez slupky, které následně smíchejte v míse s opečenými sezamovými semínky. Také si najemno nadrťte v mixéru opražený koriandr s kmínem a tuto směs zakomponujte k ořechům a sezamu. Závěr pak patří dochucení o sůl, pepř a sušený drcený tymián. Takto je směs Dukkah připravena k použití – uchovávejte ji v uzavřené nádobě, v chladu/ideálně tedy v lednici. Doporučená doba spotřeby je do 30 dní.

Domácí koření: AARONOVO MEXICKÉ KOŘENÍ ADOBO

Tento typ domácího koření je v podstatě americko-mexickou fúzí a ocení jej zejména milovníci pikantnějších chutí. Směs se používá k přípravě suchých i mokrých marinád – v kombinaci s olivovým olejem nebo citrusovou šťávou (obvykle pomerančovou nebo limetkovou) a někdy i s vinným octem. Hodí se perfektně na všechny druhy mas před grilováním anebo i na ryby. Často se Aaronova kořenící směs Adobo užívá i na dochucování dušených mas nebo polévky z černých fazolí.

Potřebné ingredience na Aaronovu směs domácího koření Adobo

  • 1 lžíce celého římského kmínu
  • 1 lžíce semínek koriandru
  • 1 lžíce fenyklových semínek
  • 1 lžíce hořčičných semínek
  • ½ sušené chilli papričky Pasilla (odstopkovaná, zbavená semínek a natrhaná na menší kousky)
  • ½ sušené chilli papričky Ancho (odstopkovaná, zbavená semínek a natrhaná na menší kousky)
  • 2 lžíce celého sušeného mexického oregana
  • ½ lžičky cibulového prášku
  • ½ lžičky česnekového prášku
  • 1 lžíce sladké mleté papriky (španělské)

Recept na Aaronovu směs domácího koření Adobo

Nejprve si rozehřejte suchou pánev a na ní poté opražte semínka římského kmínu, koriandru, fenyklu a hořčice. Také přidejte sušené chilli papričky Pasilla a Ancho. Po zhruba třech minutách směs odstavte z plotny, přesuňte na talíř a nechte zchladnout na pokojovou teplotu. Koření nakonec umelte najemno v mlýnku a propojte s ostatními ingrediencemi v míse, tj. s celým sušeným mexickým oreganem, cibulovým a česnekovým práškem i se sladkou španělskou paprikou. Směs domácího koření Adobo uchovávejte v uzavřené nádobě a na chladném/temném místě po dobu jednoho měsíce. Z celkového množství výše uvedených surovin získáte asi ½ šálku kořenící směsi.

Nechte se unést exotickými chutěmi a vykouzlete nezaměnitelné kořenící směsi!

Domácí koření: JAMAJSKÁ SMĚS

Nyní se přesuneme na slunnou a pohodovou Jamajku, odkud pochází následující směs vhodná na suché i mokré marinády. Tohle domácí koření je všestranně upotřebitelné – můžete jím marinovat před pečením či grilováním jakékoliv maso – nejlepší je však na kuřeti anebo na rybách. Jamajská směs se ovšem hodí i k dochucení těstovin.

Potřebné ingredience na jamajskou směs

  • 15 g cibulového prášku
  • 15 g lžíce česnekového prášku
  • 5 g mletého zázvoru
  • 5 g sušeného tymiánu
  • 2 g mletého bílého pepře
  • 3,5 g mleté skořice
  • 7 g mletého nového koření
  • 7 g mleté uzené papriky
  • 3,5 g mletého muškátového oříšku
  • 28 až 42 g hnědého nebo kokosového cukru
  • 5 až 10 g Vegety, Podravky či jiného sypkého dochucovadla (může být zeleninové nebo jiné příchuti, množství lze korigovat dle chuti)
  • 5 g mleté chilli papričky nebo kajenského pepře
  • 10 g sušené zelené cibule

Recept na jamajskou směs

Příprava jamajského domácího koření je velmi snadná. Pouze smícháte v misce všechny ingredience a přesunete do uzavíratelné vzduchotěsné nádoby. Směs uchovávejte ideálně v chladu a temnu – vydrží vám klidně i dva roky.

Domácí koření: LIBANONSKÝ ZAATAR

Další exotické domácí koření se nese v duchu Libanonu. Tamější koření Zaatar je upotřebitelné jako posyp na naolejovaný pita chléb, jakékoliv chlebové placky či naan. Posypat směsí můžete i pomazánku hummus. Hodí se však i k dochucení polévek, salátů, grilovaných a dušených mas anebo na marinády (skvěle vynikne na kuřecím či hovězím mase).

Potřebné ingredience na libanonské domácí koření Zaatar

  • 6 lžic sušeného drceného tymiánu
  • 6 lžic pražených sezamových semínek
  • 4 lžíce mleté škumpy (sumac)
  • 1 lžíce soli
  • 1 lžíce mletého kmínu (nebo dle chuti)

Recept na libanonské domácí koření Zaatar

Nejprve si na suché pánvi opražte sezamová semínka. Až budou lehce zlatavá, odstraňte je z plotny a nechte zchladnout. Poté je smíchejte v misce s ostatními druhy koření, tedy s tymiánem, mletou škumpou, solí a kmínem. Směs domácího koření Zaatar přesypte do uzavíratelné vzduchotěsné nádoby a uchovávejte v chladu a temnu nejdéle půl roku. Z výše uvedeného množství vyrobíte asi 1 šálek koření.

Domácí koření: BAHARAT

Nyní si můžete připravit domácí koření zvané Baharat, které je velmi oblíbené zejména na Středním východě. Nejčastěji se přidává do kebabu nebo jiných masových jídel. Skvělá je tato směs i k dochucení koft z mletého masa.

Potřebné ingredience na směs domácího koření Baharat

  • ¼ šálku celého černého pepře
  • ¼ šálku celého nového koření
  • 8 hřebíčků
  • 5 celých lusků kardamomu
  • 1 lžička mletého muškátového oříšku
  • 1 lžička mleté skořice

Recept na směs domácího koření Baharat

Na suché pánvi si opražte krátce celý pepř společně s celým novým kořením, hřebíčkem a lusky kardamomu. Až se koření rozvoní, odstavte jej z plotny a nechte zchladnout. Posléze směs pomelte v mlýnku najemno. Nakonec smíchejte s mletým muškátovým oříškem a mletou skořicí. Takto je domácí koření Baharat hotové. Uchovávejte v uzavřené vzduchotěsné nádobě na temném a chladnějším místě.

Autor článku: Iveta Reinisch



Diskuse k článku

Diskuse neobsahuje zatím žádný komentář. Buďte první!

Lunární kalendář

STŘEDA 03. 07. 2024
blíženci
Měsíc putuje v Blížencích a je v ubývající fázi. Blíženci ovlivňují ramena, paže, záda, ruce, průdušky a plíce. Jděte na procházku, čerstvý vzduch…
více o tomto dni
ČTVRTEK 04. 07. 2024
blíženci
Měsíc putuje v Blížencích a je v ubývající fázi. Blíženci ovlivňují ramena, paže, záda, ruce, průdušky a plíce. Jděte na procházku, čerstvý vzduch…
více o tomto dni
PÁTEK 05. 07. 2024
rak
Měsíc ubývá a putuje znamením Raka. Nevětrejte peřiny venku, zůstala by vám v nich vlhkost. Jezte jen lehkou stravu, žaludek je citlivý. Věnujte se…
více o tomto dni
SOBOTA 06. 07. 2024
rak
Měsíc putuje znamením Raka, dnes je novoluní. Něco si přejte, v novoluní se přání plní. Udělejte si očistný den, skoncujte se svými zlozvyky. Věnujte…
více o tomto dni
NEDĚLE 07. 07. 2024
rak
Měsíc přibývá a putuje znamením Raka. Nevětrejte peřiny venku, zůstala by vám v nich vlhkost. Jezte jen lehkou stravu, žaludek je citlivý. Věnujte se…
více o tomto dni
PONDĚLÍ 08. 07. 2024
lev
Měsíc putuje znamením Lva a je v přibývající fázi. Běžte na procházku, ale nepřetěžujte se, srdce je dnes namáháno více, než v jiné dny. Snažte se…
více o tomto dni
ÚTERÝ 09. 07. 2024
lev
Měsíc putuje znamením Lva a je v přibývající fázi. Běžte na procházku, ale nepřetěžujte se, srdce je dnes namáháno více, než v jiné dny. Snažte se…
více o tomto dni

Nuda pláže v Česku - máme pro vás přehledný seznam nuda pláží podle 14 krajů 

A co Jindřiš nedaleko Jindřichova Hradce.. Malé ale hezké koupání, čistá voda...😎

Nová podlaha v bytě? Poradíme, jakou zvolit pro jednotlivé místnosti, abyste byli opravdu spokojeni

Já jsem nedávno zde https://magazin.nejlevnejsipodlahy.cz/clanek/co-je-to-pokladka-masivnich-parket-na-stromec...

Je vodíková voda zázračným nápojem nebo jde o největší podvod 21. století?

Nechápu příteli Rudo,že se tak schazuješ a mluvíš o čemu naprosto vůbec nerozumíš. Když já jsem se zabýval výr...

Krabičková dieta – zdravé stravování bez vaření a počítání kalorií

Zdravé stravování jsem si vyzkoušela taky, objednávala jsem čtyři měsíce a s jídlem a výslednou váhou jsem spo...

Tipy, jak ušetřit při nákupu kosmetiky a neslevit na kvalitě

Hodně zajímavých slev je také na https://slevovykupon.net/

Přrodní látky na zvýšený cholesterol

Ahoj, taky sem mel problemy s vysokym cholesterolem. Kamarad mi doporučil fermentovanou ryzi, ...

Zhoubný nádor slinné žlázy

Dobrý den, já to měla jinak...ne na horním patře, ale jako zvetsenou uzlinku, která se ...
Zobrazit všechna témata

Co je klíčem ke komfortnímu a úspornému bydlení?

Pohodlí, úspora financí a nenáročná údržba bydlení je snem každého majitele nemovitosti. Základním prvkem, který přispívá ke spokojenosti, jsou kvalitní okna, která odpovídají moderním standardům a jsou vybraná...

Vysvědčení je tu! Je rozumné děti za známky odměňovat nebo trestat?

Školní rok je u konce a začínají prázdniny. Oddychnou si všichni. Školáci, studenti i učitelé. Po náročných deseti měsících startují dva měsíce klidu, pohody a odpočinku. Ovšem s koncem školního roku je spjato ...

Zoodle neboli zeleninové nudle: Připravte si netradiční, rychlý a zdravý pokrm

Nízkokalorické zeleninové nudle jsou trend! Zoodle můžete vyrobit prakticky z čehokoliv, nejčastěji se pro tento účel využívá cuketa, řepa, dýně, mrkev nebo třeba celer. Zeleninové nudle lze připravit sladké i ...

Zlomeniny pánve

Pletenec pánevní je označení pro anatomickou strukturu prstencovitého tvaru, která leží na bázi páteře. Kost pánevní je párová a srůstá ve stydké oblasti. Kost je plochá a vznikla srůstem kostí kyčelní, sedací ...

Bezlepkový banánový chlebíček

Začněte tím, že si předehřejte troubu na 170 až 190 °C a smícháte si v míse tyto ingredience – rozmačkané banány, rozpuštěné máslo, krystalový cukr, vejce a vanilkový extrakt. V dalším kroku pak přidejte bezlep...

Cévní mozková příhoda: Boj s časem

Příčiny vzniku cévní mozkové příhody jsou dvojího typu: Prvním typem je takzvaná hemoragická cévní mozková příhoda. K hemoragické cévní mozkové…

Nová etapa života začíná... aneb Znovu a lépe

Taky jste v životě někdy udělali věci, na který nejste zrovna pyšný? Já mnohokrát. Ale vždycky jsem se z nich snažila ponaučit. A právě teď skončila jedna etapa, která mě celý tři roky tížila. Nebudu zastírat skutečnosti, protože můj příběh může třeba někoho inspirovat k tomu, žít líp a vyvarovat se stejným chybám. Co mě tedy posunulo dál?