Domácí koření v pěti netradičních receptech nejen na letní grilování. Obohaťte svůj jídelníček o nové chutě!
Domácí koření nemusí být „nudné“. Vlastníma rukama můžete vykouzlit originální a chutné směsi, které dodají vašim pokrmům nebývalý šmrnc – v některých případech i s dotekem exotiky. Dejte tedy vale kupovaným produktům a inspirujte se kořenícími směsmi, které jste možná dosud neznali. Upotřebení mají skutečně široké!
Máte v kuchyni kořenky naplněné klasikou, jako je pepř, sůl, sladká paprika, grilovací směs, kmín nebo majoránka? Pak je doplňte o ty, které se budou hodit nejen na leckterou grilovačku! Víte například, na co se používá směs domácího koření zvaná Dukkah? S ní se doslova dotknete egyptského slunce – toto koření totiž pochází právě z Egypta. Máme pro vás ale daleko více „kořenících dobrot“, jimiž ochutíte masa, zeleninu, mořské plody, polévky a další oblíbené pokrmy.
Domácí koření: DUKKAH
Variace domácího koření zahájíme egyptskou směsí Dukkah, která se perfektně hodí na zeleninové saláty, k obalování masa před grilováním, jako příměs do jehněčích koft nebo k dochucení různých pomazánek. Skvělé je toto exotické koření i samotné s kvalitním olivovým olejem a čerstvým plochým (např. arabským) chlebem – ten nejprve namočíte do oleje a poté do směsi.
Potřebné ingredience na směs domácího koření Dukkah
- 160 g lískových ořechů
- 80 g sezamových semínek
- 3 polévkové lžíce semínek koriandru
- 3 polévkové lžíce celého kmínu
- 2 lžičky mletého černého pepře
- 1 a ½ lžičky vločkové mořské soli
- ½ lžičky sušeného tymiánu
Recept na směs domácího koření Dukkah
Nejprve rozprostřete lískové ořechy na plech s pečícím papírem a dejte do rozehřáté trouby (175 °C) opékat na 8 až 10 minut. Během procesu je asi jednou nebo dvakrát promíchejte a dejte pozor, abyste ořechy nespálili. Opečené lískové oříšky vsypte do čisté utěrky a párkrát je v ní promněte, tak se uvolní slupky – ty posléze vyhoďte. Dále si na pánvi opražte sezamová semínka (asi 5 minut) – měla by být světle hnědá. Nakonec je přesypte do středně velké mísy a pokračujte v přípravě směsi domácího koření. Do stejné pánve vsypte semínka koriandru i celý kmín a opékejte koření 1 až 2 minuty. Pak pánev dejte stranou a koření nechte chladnout. Mezitím si v mixéru rozdrťte pražené lískové oříšky bez slupky, které následně smíchejte v míse s opečenými sezamovými semínky. Také si najemno nadrťte v mixéru opražený koriandr s kmínem a tuto směs zakomponujte k ořechům a sezamu. Závěr pak patří dochucení o sůl, pepř a sušený drcený tymián. Takto je směs Dukkah připravena k použití – uchovávejte ji v uzavřené nádobě, v chladu/ideálně tedy v lednici. Doporučená doba spotřeby je do 30 dní.
Domácí koření: AARONOVO MEXICKÉ KOŘENÍ ADOBO
Tento typ domácího koření je v podstatě americko-mexickou fúzí a ocení jej zejména milovníci pikantnějších chutí. Směs se používá k přípravě suchých i mokrých marinád – v kombinaci s olivovým olejem nebo citrusovou šťávou (obvykle pomerančovou nebo limetkovou) a někdy i s vinným octem. Hodí se perfektně na všechny druhy mas před grilováním anebo i na ryby. Často se Aaronova kořenící směs Adobo užívá i na dochucování dušených mas nebo polévky z černých fazolí.
Potřebné ingredience na Aaronovu směs domácího koření Adobo
- 1 lžíce celého římského kmínu
- 1 lžíce semínek koriandru
- 1 lžíce fenyklových semínek
- 1 lžíce hořčičných semínek
- ½ sušené chilli papričky Pasilla (odstopkovaná, zbavená semínek a natrhaná na menší kousky)
- ½ sušené chilli papričky Ancho (odstopkovaná, zbavená semínek a natrhaná na menší kousky)
- 2 lžíce celého sušeného mexického oregana
- ½ lžičky cibulového prášku
- ½ lžičky česnekového prášku
- 1 lžíce sladké mleté papriky (španělské)
Recept na Aaronovu směs domácího koření Adobo
Nejprve si rozehřejte suchou pánev a na ní poté opražte semínka římského kmínu, koriandru, fenyklu a hořčice. Také přidejte sušené chilli papričky Pasilla a Ancho. Po zhruba třech minutách směs odstavte z plotny, přesuňte na talíř a nechte zchladnout na pokojovou teplotu. Koření nakonec umelte najemno v mlýnku a propojte s ostatními ingrediencemi v míse, tj. s celým sušeným mexickým oreganem, cibulovým a česnekovým práškem i se sladkou španělskou paprikou. Směs domácího koření Adobo uchovávejte v uzavřené nádobě a na chladném/temném místě po dobu jednoho měsíce. Z celkového množství výše uvedených surovin získáte asi ½ šálku kořenící směsi.
Domácí koření: JAMAJSKÁ SMĚS
Nyní se přesuneme na slunnou a pohodovou Jamajku, odkud pochází následující směs vhodná na suché i mokré marinády. Tohle domácí koření je všestranně upotřebitelné – můžete jím marinovat před pečením či grilováním jakékoliv maso – nejlepší je však na kuřeti anebo na rybách. Jamajská směs se ovšem hodí i k dochucení těstovin.
Potřebné ingredience na jamajskou směs
- 15 g cibulového prášku
- 15 g lžíce česnekového prášku
- 5 g mletého zázvoru
- 5 g sušeného tymiánu
- 2 g mletého bílého pepře
- 3,5 g mleté skořice
- 7 g mletého nového koření
- 7 g mleté uzené papriky
- 3,5 g mletého muškátového oříšku
- 28 až 42 g hnědého nebo kokosového cukru
- 5 až 10 g Vegety, Podravky či jiného sypkého dochucovadla (může být zeleninové nebo jiné příchuti, množství lze korigovat dle chuti)
- 5 g mleté chilli papričky nebo kajenského pepře
- 10 g sušené zelené cibule
Recept na jamajskou směs
Příprava jamajského domácího koření je velmi snadná. Pouze smícháte v misce všechny ingredience a přesunete do uzavíratelné vzduchotěsné nádoby. Směs uchovávejte ideálně v chladu a temnu – vydrží vám klidně i dva roky.
Domácí koření: LIBANONSKÝ ZAATAR
Další exotické domácí koření se nese v duchu Libanonu. Tamější koření Zaatar je upotřebitelné jako posyp na naolejovaný pita chléb, jakékoliv chlebové placky či naan. Posypat směsí můžete i pomazánku hummus. Hodí se však i k dochucení polévek, salátů, grilovaných a dušených mas anebo na marinády (skvěle vynikne na kuřecím či hovězím mase).
Potřebné ingredience na libanonské domácí koření Zaatar
- 6 lžic sušeného drceného tymiánu
- 6 lžic pražených sezamových semínek
- 4 lžíce mleté škumpy (sumac)
- 1 lžíce soli
- 1 lžíce mletého kmínu (nebo dle chuti)
Recept na libanonské domácí koření Zaatar
Nejprve si na suché pánvi opražte sezamová semínka. Až budou lehce zlatavá, odstraňte je z plotny a nechte zchladnout. Poté je smíchejte v misce s ostatními druhy koření, tedy s tymiánem, mletou škumpou, solí a kmínem. Směs domácího koření Zaatar přesypte do uzavíratelné vzduchotěsné nádoby a uchovávejte v chladu a temnu nejdéle půl roku. Z výše uvedeného množství vyrobíte asi 1 šálek koření.
Domácí koření: BAHARAT
Nyní si můžete připravit domácí koření zvané Baharat, které je velmi oblíbené zejména na Středním východě. Nejčastěji se přidává do kebabu nebo jiných masových jídel. Skvělá je tato směs i k dochucení koft z mletého masa.
Potřebné ingredience na směs domácího koření Baharat
- ¼ šálku celého černého pepře
- ¼ šálku celého nového koření
- 8 hřebíčků
- 5 celých lusků kardamomu
- 1 lžička mletého muškátového oříšku
- 1 lžička mleté skořice
Recept na směs domácího koření Baharat
Na suché pánvi si opražte krátce celý pepř společně s celým novým kořením, hřebíčkem a lusky kardamomu. Až se koření rozvoní, odstavte jej z plotny a nechte zchladnout. Posléze směs pomelte v mlýnku najemno. Nakonec smíchejte s mletým muškátovým oříškem a mletou skořicí. Takto je domácí koření Baharat hotové. Uchovávejte v uzavřené vzduchotěsné nádobě na temném a chladnějším místě.
Autor článku: Iveta Reinisch
Diskuse k článku