Hřebíček jako koření i lék. S čím ho namíchat a jak použít?
Hřebíček se získává z tropického stromu zvaného hřebíčkovec kořenný. Ten se nejvíce vyskytuje v oblasti Indonésie již od dob starověku. Je tedy zřejmé, že toto aromatické koření lidé používali již od pradávna. Hřebíčkem ochucovali své pokrmy a taktéž jej uplatnili v lidovém léčitelství.
Stejně jako za dob starověku, i dnes je hřebíček velmi oblíbeným kořením nejen v gastronomii. Díky antibakteriálním vlastnostem má své upotřebení i v již zmíněné přírodní léčbě nejrůznějších zdravotních neduhů. Řekněme si tedy o tomto skvělém koření něco víc.
Hřebíček a jeho pěstování
Strom zvaný hřebíčkovec kořenný je možné spatřit nejen v Indonésii, ale také na Srí Lance, v Malajsii anebo v Thajsku. Ve volné přírodě může dorůstat až do výšky dvaceti metrů. Ovšem pokud se pěstuje cíleně k produkci koření, udržuje se jeho výška jen do pěti metrů. Z tohoto stromu se zpravidla ručně sklízí ještě nerozvinuté květy (poupata červeného zbarvení) a následně se suší na slunci do podoby koření zvaného hřebíček. Za jeden rok je možné získat z jednoho hřebíčkovce až 5 kilogramů aromatického a léčivého hřebíčku.
Hřebíček a jeho obecná charakteristika
Hřebíček má nasládlou, štiplavou a svíravou chuť. Známý je též svým velmi intenzivním aroma. Jeho příchuť mu propůjčuje sloučenina zvaná eugenol. Mezi podobné „zahřívající“ koření lze zařadit i muškátový oříšek, skořici anebo nové koření. Obecně se hřebíček používá buď v mleté podobě, oblíbený je ale i vcelku, a to jak při vaření, tak při přípravě léčivých tinktur. Co se týká vlastností tohoto neocenitelného koření, je jich skutečně nespočet! Hřebíček působí antibakteriálně a obsahuje i antioxidanty či vitamín C. Proto se hodí rovněž k lidovému léčitelství.
Hřebíček a jeho využití v gastronomii
V kulinářském světě má hřebíček nezastupitelné místo. Často se používá k ochucování omáček, polévek a rýžových pokrmů. Zejména v indické kuchyni se hojně vyskytuje. Nalézt jej můžete i v známém koření zvaném garam masala. Toto voňavé koření však nemá upotřebení jen při přípravě slaných jídel. S oblibou je pro své příjemné aroma přidáváno i do vaječných koňaků, likérů, vybraných dezertů a sladkého pečiva.
Hřebíček a jeho využití v lidovém léčitelství
Koření zvané hřebíček by se dalo nazvat opravdovým přírodním zázrakem, který může pomoci při celé řadě zdravotních obtíží. Vyjmenujme si tedy některé metody možného použití:
-
Hřebíček pro zdravou dutinu ústní: pokud preferujete přírodní ústní vody, zcela určitě vsaďte na tu s obsahem hřebíčku. Toto koření totiž pomůže předcházet zánětům dásní, redukuje bakterie v ústech, podporuje hojení sliznice a eliminuje tvorbu plaku.
-
Hřebíček jako prevence onkologických nemocí: pro obsah antioxidantů bude hřebíček perfektní prevencí rakoviny. Konzumovat jej můžete i ve formě extraktů, olejů a podobně.
-
Hřebíček jako regulátor hladiny cukru v krvi: dle provedených studií může toto koření taktéž pomoci s regulací glykémie, což ocení především diabetici.
Hřebíček a kontraindikace
Rozhodli jste se používat k lidovému léčitelství hřebíček? Potom se raději poraďte se svým ošetřujícím lékařem, než tak učiníte. Obecně se však nedoporučuje nadměrné používání produktů z hřebíčku na sliznici dutiny ústní (aby nedošlo k poranění). Kontraindikací k zevnímu užití by měla být i citlivá pokožka, jelikož hrozí vznik alergické reakce. S dávkováním hřebíčku by měly být opatrné i ženy v těhotenství. Hřebíčkové oleje, tinktury a podobně se též nedoporučují malým dětem a když už, tak ve velice malém množství. Pakliže užíváte léky na ředění krve, před konzumací přírodních léčiv z hřebíčku konzultujte stav ideálně se svým lékařem.
Hřebíček a dvě směsi domácího koření
A na závěr si představme dvě jednoduché směsi domácího koření, v kterých se vyskytuje hřebíček:
-
Domácí koření na sladké pečení anebo k dochucování kaší, smoothie i horké čokolády: potřebujete tyto suroviny – skořice mletá v množství 4 lžičky, zázvor mletý v množství 1 lžička, mletý muškátový oříšek v množství 1 lžička, mletý hřebíček v množství 1 lžička.
-
Univerzální směs koření na vaření i pečení: pokud rádi chystáte exotické pokrmy, jistě vás nadchne tato kombinace. Potřebujete mletou skořici v množství 4 lžičky, mletý koriandr v množstí 2 lžičky, mletý zázvor v množství 1 lžička, mletá semena kopru v množství ½ lžičky, mletý muškátový oříšek v množství ½ lžičky, mletý hřebíček v množství ½ lžičky.
Autor článku: Iveta Berezkinová
Diskuse k článku
RE : Hřebíček jako koření i lék. S čím ho namíchat a jak použít?