Omáčka na těstoviny podle babiček 5x jinak

img

Omáčka na těstoviny může mít hned několik podob. Pokud si tedy chcete rozšířit obzory i naplnit svůj receptář o nové tipy, inspirujte se následujícími recepty babiček. Jsou dá se říct velmi chutné, levné a rychlé. Zkrátka je ocení jakákoliv zaneprázdněná žena nebo i muž.

Protože se dá omáčka na těstoviny vařit skutečně v několika variacích, připravili jsme si pro vás pět skvělých receptů, díky nimž připravíte pro své blízké ty nejchutnější pokrmy. Dáte si třeba omáčku zeleninovou, poctivou rajskou, cibulovou s kari kořením, sýrovou anebo tu paprikovou s kuřetem?

Omáčka na těstoviny podle babiček 5x jinak: Zeleninová, která je vhodná zejména na špagety

Zeleninová omáčka na těstoviny je vhodná zejména pro vegetariány. Pochutnají si však na ní i ti, kteří maso konzumují zcela běžně. Příprava vám nezabere více jak dvacet minut.

Čtěte také:

Rajská omáčka 3x jinak podle zkušených babiček

Potřebné ingredience

  • velká dobře zralá rajčata: 2 ks
  • sladká čerstvá paprika: ½ až 1 ks
  • větší cibule: 1 ks
  • čerstvá bazalka: dle chuti
  • sůl: dle chuti
  • mletý pepř: dle chuti
  • pálivý kečup: dle chuti
  • slunečnicový olej: dle potřeby
  • domácí zeleninový vývar: asi 500 ml (nebo 1 kostka bujónu a voda)

Recept na zeleninovou omáčku na špagety

Nejprve si nařízněte z obou stran rajčata do jakéhosi kříže a spařte je převařenou vodou v sítku. Poté šetrně odstraňte slupku a zeleninu pokrájejte na kousky. Dále si oloupejte cibuli a najemno nasekejte. Následně ji restujte na rozpáleném slunečnicovém oleji. Až zesklovatí, přidejte pokrájená rajčata a očištěnou a na kostky nakrájenou sladkou papriku. Vše okořeňte solí, mletým pepřem a přidejte i nasekanou bazalku (může být i sušená). Směs duste pod poklicí několik minut, a nakonec ještě podlijte vývarem, nebo vodou s rozpuštěným bujónem. Až rajčata i paprika změní konzistenci na kaši, vlijte ještě pálivý kečup dle chuti, promíchejte a vaše omáčka na těstoviny je připravená. Přejeme dobrou chuť.

Omáčka na těstoviny podle babiček 5x jinak: Klasická rajská, která vynikne s kolínky

Když se řekne omáčka na těstoviny, určitě nesmí chybět ta klasická rajská, která snad nikdy neomrzí. Na její chuť si dozajista vzpomene každý, komu ji babička s láskou vařila v dětství. Uvařte si tuto dobrotu i sami a potěšte nejen sebe, ale hlavně své děti.

Potřebné ingredience

  • rajský protlak: 1 ks
  • sůl: dle chuti
  • masový vývar (ideálně domácí): cca 500 ml až 1 litr
  • středně velká cibule: 1 ks
  • celé nové koření: 3 bobule
  • celý černý pepř: 5 bobulí
  • bobkový list: 1 ks
  • hladká mouka: dle potřeby na jíšku
  • máslo: 1 velká lžíce
  • sušený tymián: dle chuti (nemusí být)
  • krupicový cukr: dle potřeby na doslazení
  • smetana na vaření: na zjemnění omáčky dle potřeby (nemusí být)

Recept na klasickou rajskou omáčku na kolínka

Začněte tím, že si oloupete cibuli, nakrájíte ji najemno a orestujete dozlatova na rozpáleném másle. K vaření použijte ideálně středně velký hrnec. Poté ke směsi přidejte jednu až dvě vrchovaté lžíce hladké mouky a vymíchejte světlou jíšku (což bude trvat asi 4 až 6 minut). V dalším kroku jíšku přelijte masovým vývarem. Můžete však použít i vodu s rozpuštěným bujónem. Množství tekutiny zvolte podle toho, kolik chcete omáčky. Ideální je však cca litr, ne více. Také přidejte do hrnce nové koření, bobkový list a celý černý pepř. Vhodné je toto koření vložit do speciální síťky, abyste ho nemuseli po jednom vyndávat po uvaření rajské omáčky na těstoviny. Asi po půl hodině vaření koření vyjměte, vložte rajský protlak, přidejte sůl a cukr dle chuti a pečlivě promíchejte. Povařte omáčku dalších patnáct minut a pak odstavte z plamene. Ke zjemnění lze použít smetanu na vaření (není nutné). Podávejte třeba s vařeným či pečeným hovězím masem. Dobrou chuť.

Sýrová omáčka na těstoviny vám dozajista zachutná. K její přípravě lze použít i parmezán.

Omáčka na těstoviny podle babiček 5x jinak: Cibulová s kari kořením

Cibulová omáčka na těstoviny ochucená kari kořením se stane favoritem především těch gurmánů, kteří mají rádi exotické chutě. Na její přípravě není nic složitého. Zvládne ji i začátečník.

Potřebné ingredience

  • mleté kari koření: 2 lžíce
  • slunečnicový olej: dle potřeby
  • větší cibule: 4 ks
  • hladká mouka: 2 lžíce
  • smetana na vaření: asi 250 až 500 ml
  • sůl: dle chuti
  • bílý mletý pepř: dle chuti

Recept na cibulovou omáčku s kari kořením

Začněte tím, že si oloupete a jemně pokrájíte cibule. Ty pak orestujte na troše oleje. Až cibulka zesklovatí, přisypte k ní kari koření, dvě vrchovatější lžíce hladké mouky a promíchejte vařečkou. Tak vytvoříte během pěti minut jíšku. Tu následně přelijte smetanou na vaření a vařte do zhoustnutí při stálém míchání. Udržujte však mírnější plamen. Dle chuti nakonec dosolte, opepřete a omáčka na těstoviny je hotová. Možné je připravit recept i s kuřecími prsíčky. Přejeme vám dobrou chuť.

Omáčka na těstoviny podle babiček 5x jinak: Chutná sýrová s česnekem

I tato omáčka na těstoviny je vynikající. Vyzkoušejte ji a nebudete litovat. Kombinaci eidamu, nivy, smetany a česneku si prostě zamilujete.

Potřebné ingredience

  • strouhaný eidam: 100 g
  • strouhaná niva: 100 g
  • česnekové stroužky: 2 až 3 ks
  • slunečnicový olej: 2 až 3 lžíce
  • smetana na vaření: 300 ml
  • středně velká cibule: 1 ks
  • hladká mouka: 2 lžíce
  • mletý muškátový ořech: 1 špetka
  • mletý pepř: dle chuti
  • sůl: dle chuti

Recept na sýrovou omáčku

Nejprve si oloupejte cibuli a česnekové stroužky. Obojí následně pokrájejte najemno a orestujte na rozpáleném slunečnicovém oleji. Po chvíli suroviny zaprašte hladkou moukou a vytvořte mícháním světlou jíšku. Tu přelijte smetanou na vaření, promíchejte a vařte asi 7 až 8 minut. V další fázi přisypte do směsi i nahrubo strouhané sýry a nechte zcela rozpustit ve smetaně. Dochuťte špetkou muškátového ořechu, solí a případně i mletým pepřem. Sýrová omáčka na těstoviny by měla mít hustější konzistenci. Podávejte třeba se špagetami, vrtulemi, kolínky, nebo použijte i tagliatelle. Masožravci pak ocení i kousek kuřecího masa. Přejeme vám dobré chutnání.

Omáčka na těstoviny podle babiček 5x jinak: Papriková s kuřecím masem

Velmi sytá a lahodná je také papriková omáčka na těstoviny s kuřecím masem. Její lidový název kuře na paprice je však známější. Tato variace se hodí nejen k těstovinám všeho druhu, ale i ke knedlíkům.

Potřebné ingredience

  • kuřecí stehna: 3 až 4 větší kusy
  • mletá sladká paprika: 1 lžíce
  • větší cibule: 1 ks
  • smetana na vaření: 200 ml
  • rajský protlak: 1 lžíce
  • sůl: dle chuti
  • mletý pepř: dle chuti
  • máslo: cca 60 g
  • slepičí vývar (může být i z bujónu): asi 1 000 ml
  • hladká mouka: 2 lžíce

Recept na paprikovou omáčku s kuřecím masem

Začněte tím, že si oloupete cibuli a nakrájíte ji nadrobno. Pak ji orestujte ve velkém hrnci na rozpáleném másle dozlatova. V další fázi vložte kuřecí stehna a opékejte je ze všech stran po několik minut. Následně na to vsypte mletou sladkou papriku, sůl dle chuti, pepř, zakápněte rajským protlakem, přelijte slepičím vývarem, promíchejte a vařte asi 45 až 60 minut pod poklicí na středním plamenu. Až tato doba uplyne, vyjměte uvařené kuře a omáčku na těstoviny zahustěte smetanou s hladkou moukou. Nakonec vložte obrané kuřecí maso a podávejte. Dobrou chuť.

Autor článku: Iveta Berezkinová



Diskuse k článku

Diskuse neobsahuje zatím žádný komentář. Buďte první!
Odesláním souhlasíte s pravidly diskuze.