Šalvěj lékařská je nejen léčivým pomocníkem ale i výtečnou bylinkou k vaření. Inspirujte se šesti masovými recepty!
Šalvěj lékařská je známou bylinkou, která vyniká kořenitou a dřevitou vůní. S oblibou se používá k přípravě čajů, avšak je také skvělou ingrediencí v kulinářském světě. Její zemitá a lehce nahořklá chuť vynikne zejména v pokrmech s vepřovým, kuřecím, telecím a jehněčím masem, velice vhodná je ale i k přípravě tučnějších mas, neboť napomáhá trávit tuky. Uvařte si tedy společně s námi snadná a lahodná jídla se šalvějovým aroma!
Pokud jste dosud nepoužívali šalvěj lékařskou k vaření, jistě brzy změníte názor. Jakmile vyzkoušíte některé z níže uvedených receptů, budete výsledkem nadšeni. Vsadíte na jemnou vepřovou panenku ovoněnou šalvějí, na jazyku se rozplývající telecí rolky s šalvějí a parmezánem nebo snad na lehké kuřecí prso s nádechem Středozemí?
Původ a historie šalvěje lékařské
Šalvěj lékařská (latinsky Salvia officinalis) pochází z oblasti Středozemí, kde se přirozeně vyskytuje v teplejších a sušších oblastech. Její latinský název "Salvia" je odvozen ze slova "salvere", což znamená „být zdráv“. Starověcí Egypťané, Řekové a Římané tuto blahodárnou bylinku využívali nejen k léčbě různých onemocnění, ale také jako konzervační prostředek na potraviny. Ve starověkém Římě se pak šalvěj používala při náboženských rituálech a věřilo se, že má schopnost chránit před zlem a přinášet zdraví. V Evropě se bylina stala běžnou součástí klášterních zahrad během středověku, kdy mniši šířili její pěstování a využívání.
Účinky šalvěje lékařské na zdraví
Ještě, než se pustíte do vaření, pojďme si představit širokospektré léčivé účinky šalvěje lékařské. Tato bylinka má totiž skutečně co nabídnout! Vyniká vysokým obsahem antioxidantů a silicí, které mají antibakteriální, antivirové a protizánětlivé účinky. Mezi hlavní zdravotní přínosy šalvěje tedy patří:
- Podpora trávení: šalvěj lékařská se často používá k úlevě od trávících potíží, jako je nadýmání, průjem nebo žaludeční křeče
- Antibakteriální a antivirové účinky: účinné látky šalvěje dokážou bojovat proti bakteriím a virům, proto se s oblibou používá například při léčbě bolesti v krku nebo zánětech dutiny ústní
- Podpora nervového systému: šalvěj lékařská má uklidňující účinky na nervový systém, tedy může pomoci zmírnit stres, úzkost a zlepšit kvalitu spánku
- Hormonální rovnováha: v tomto ohledu je šalvěj vhodná zejména pro ženy potýkající se s menopauzou – ulevuje totiž od příznaků spojených s klimakteriem, jako jsou návaly horka a noční pocení
- Podpora imunitního systému: díky vysokému obsahu antioxidantů podporuje bylinka přirozenou obranyschopnost organismu, hodí se tedy zejména v podzimním a zimním období jako prevence nemocí
Využití šalvěje lékařské v lidovém léčitelství
V lidovém léčitelství má šalvěj lékařská své pevné místo již po staletí. Lidé ji nejčastěji používají ve formě čajů, tinktur nebo esenciálních olejů. Konkrétně se dá bylinka použít na:
- Inhalace: při nachlazení nebo zánětech dýchacích cest je inhalace páry s přídavkem šalvějového oleje účinným prostředkem pro uvolnění dýchacích cest
- Šalvějový čaj: tento nápoj se používá pro své uklidňující účinky na trávení a podporu zdraví ústní dutiny, je také doporučován pro ženy během menopauzy nebo při menstruačních problémech
- Obklady a tinktury: šalvějová tinktura se často používá k dezinfekci ran a v boji proti kožním infekcím, obklady namočené v šalvějovém výluhu pak mohou pomoci při léčbě ekzémů nebo akné
Šalvěj lékařská v kuchyni: 6 receptů, které si zamilujete
A nyní si konečně představme šest receptů se šalvějí lékařskou! Bylinka dodá výjimečnou chuť nejen těmto pokrmům, a tak pokud si chcete zpestřit jídelníček, zařaďte ji jednou za čas do svého rutinního vaření:
Vepřová panenka se slaninou a šalvějí lékařskou
Na vepřovou panenku se slaninou a šalvějí lékařskou si připravte tyto ingredience:
- 500 g vepřové panenky
- 10 listů šalvěje lékařské
- 8 plátků slaniny
- 2 stroužky česneku
- olivový olej dle potřeby
- sůl a pepř dle chuti
RECEPT na vepřovou panenku se slaninou a šalvějí lékařskou
- Vepřovou panenku osolte, opepřete a potřete nasekaným česnekem.
- Na panenku pak položte listy šalvěje lékařské a poté ji celou zabalte do plátků slaniny.
- Na pánvi rozpalte trochu olivového oleje a maso opečte ze všech stran, aby slanina získala zlatavou barvu.
- Maso přendejte do pekáčku vyloženého pečícím papírem a pečte v troubě předehřáté na 180 °C asi 15 minut. Po upečení nechte maso 5 minut odpočinout a poté nakrájejte na plátky.
Středomořská kuřecí prsa s citronem a šalvějí lékařskou
Na středomořská kuřecí prsa s citronem a šalvějí lékařskou si připravte následující ingredience:
- 4 kuřecí prsa
- 1 chemicky neošetřený citron (šťáva a kůra)
- 12 listů šalvěje lékařské
- 3 lžíce másla
- 2 stroužky česneku
- sůl a pepř dle chuti
RECEPT na středomořská kuřecí prsa s citronem a šalvějí lékařskou
- Kuřecí prsa osolte, opepřete a na povrchu jemně nařízněte ostrým nožem.
- Na pánvi rozehřejte máslo a přidejte nasekaný česnek s listy šalvěje lékařské. Vše opékejte na středním plamenu, dokud šalvěj nezezlátne.
- Následně přidejte kuřecí prsa a opékejte je z obou stran dozlatova.
- Na závěr maso zakápněte šťávou z citronu a posypte nastrouhanou citronovou kůrou. Nechte ještě chvíli prohřát a podávejte s oblíbenou přílohou.
Telecí rolky se šalvějí lékařskou a parmezánem
Na telecí rolky se šalvějí lékařskou a parmezánem si připravte následující ingredience:
- 4 plátky telecího masa
- 8 listů šalvěje lékařské
- 50 g strouhaného parmazánu
- 4 plátky šunky (prosciutto)
- olivový olej dle potřeby
- sůl a pepř dle chuti
RECEPT na telecí rolky se šalvějí lékařskou a parmezánem
- Plátky telecího masa osolte a opepřete, na každý položte dva listy šalvěje lékařské, plátek šunky a posypte parmazánem.
- Maso srolujte a zafixujte párátkem.
- Na pánvi rozehřejte olivový olej a rolky opečte dozlatova ze všech stran.
- Hotové telecí rolky podávejte dle libosti buď s bramborovou kaší, opečenými bramborami nebo zeleninovým salátem.
Jehněčí kotlety se šalvějí lékařskou a česnekem
Na jehněčí kotlety se šalvějí lékařskou a česnekem si připravte tyto ingredience:
- 8 jehněčích kotlet
- 12 listů šalvěje lékařské
- 3 stroužky česneku
- olivový olej dle potřeby
- sůl a pepř dle chuti
RECEPT na jehněčí kotlety se šalvějí lékařskou a česnekem
- Telecí kotlety osolte a opepřete.
- V misce pak smíchejte nasekanou šalvěj lékařskou, prolisovaný česnek a olivový olej.
- Bylinkovou směsí potřete jehněčí kotlety a opékejte je 4 až 5 minut z každé strany na pánvi s rozpáleným olivovým olejem, dokud nebudou propečené. Podávat můžete maso třeba s opečenými bramborami nebo zeleninovým salátem.
Vepřová pečeně s šalvějí lékařskou a jablky
Na vepřovou pečeni s šalvějí lékařskou a jablky si připravte tyto ingredience:
- 1 kg vepřové pečeně
- 2 jablka nakrájená na plátky
- 10 listů šalvěje lékařské
- 2 stroužky česneku
- olivový olej dle potřeby
- sůl a pepř dle chuti
RECEPT na vepřovou pečeni se šalvějí lékařskou a jablky
- Vepřovou pečeni zakápněte mírně olivovým olejem. Poté osolte, opepřete a potřete i prolisovaným česnekem a nasekanými listy šalvěje lékařské.
- Vepřové maso následně vložte do pekáčku s pečícím papírem (můžete mírně podlít vodou) a pečte v troubě předehřáté na 180 °C asi 1 s půl hodiny.
- Asi v půlce pečení přidejte k masu plátky jablek a dopečte do zlatova. Podávejte s oblíbenou přílohou. Hodit se mohou domácí knedlíky se sladkokyselým zelím nebo například opečené brambory.
Kachní prsa s medem a šalvějí lékařskou
Na kachní prsa s medem a šalvějí lékařskou si připravte následující ingredience:
- 4 kachní prsa
- 8 listů šalvěje lékařské
- 2 lžíce medu
- 50 ml balzamikového octa
- sůl a pepř dle chuti
RECEPT na kachní prsa s medem a šalvějí lékařskou
- Kachní prsa nejprve dle chuti osolte a opepřete z obou stran.
- Poté na pánvi s nepřilnavým povrchem (kterou můžete umístit do trouby) opečte kachní prsa kůží dolů, dokud nezískají zlatavou barvu. Pak je otočte a přidejte med, šalvěj lékařskou a balzamikový ocet.
- Směs v pánvi s kachními prsy promíchejte, a nakonec vše vložte do trouby. Dopékejte asi 10 minut na 180 °C. Jako přílohu můžete zvolit třeba gratinované brambory, zeleninový salát nebo cokoliv jiného oblíbeného.
Autor článku: Iveta Reinisch
Diskuse k článku
RE : Šalvěj lékařská je nejen léčivým pomocníkem ale i výtečnou bylinkou k vaření. Inspirujte se šesti masovými recepty!
ano, šalvějový odvar můžete použít i k výplachům dutiny ústní - může pomoci i při bolesti zubů - má totiž protizánětlivé účinky, jak již odkazujeme částečně i v článku, viz:
Antibakteriální a antivirové účinky: účinné látky šalvěje dokážou bojovat proti bakteriím a virům, proto se s oblibou používá například při léčbě bolesti v krku nebo zánětech dutiny ústní
S přáním krásného dne, redakce