Šalvěj lékařská je nejen léčivým pomocníkem ale i výtečnou bylinkou k vaření. Inspirujte se šesti masovými recepty!

img

Šalvěj lékařská je známou bylinkou, která vyniká kořenitou a dřevitou vůní. S oblibou se používá k přípravě čajů, avšak je také skvělou ingrediencí v kulinářském světě. Její zemitá a lehce nahořklá chuť vynikne zejména v pokrmech s vepřovým, kuřecím, telecím a jehněčím masem, velice vhodná je ale i k přípravě tučnějších mas, neboť napomáhá trávit tuky. Uvařte si tedy společně s námi snadná a lahodná jídla se šalvějovým aroma!

Pokud jste dosud nepoužívali šalvěj lékařskou k vaření, jistě brzy změníte názor. Jakmile vyzkoušíte některé z níže uvedených receptů, budete výsledkem nadšeni. Vsadíte na jemnou vepřovou panenku ovoněnou šalvějí, na jazyku se rozplývající telecí rolky s šalvějí a parmezánem nebo snad na lehké kuřecí prso s nádechem Středozemí?

Původ a historie šalvěje lékařské

Šalvěj lékařská (latinsky Salvia officinalis) pochází z oblasti Středozemí, kde se přirozeně vyskytuje v teplejších a sušších oblastech. Její latinský název "Salvia" je odvozen ze slova "salvere", což znamená „být zdráv“. Starověcí Egypťané, Řekové a Římané tuto blahodárnou bylinku využívali nejen k léčbě různých onemocnění, ale také jako konzervační prostředek na potraviny. Ve starověkém Římě se pak šalvěj používala při náboženských rituálech a věřilo se, že má schopnost chránit před zlem a přinášet zdraví. V Evropě se bylina stala běžnou součástí klášterních zahrad během středověku, kdy mniši šířili její pěstování a využívání.

Čtěte také:

Pažitka pobřežní neboli šnytlík ve čtyřech směsích koření

Účinky šalvěje lékařské na zdraví

Ještě, než se pustíte do vaření, pojďme si představit širokospektré léčivé účinky šalvěje lékařské. Tato bylinka má totiž skutečně co nabídnout! Vyniká vysokým obsahem antioxidantů a silicí, které mají antibakteriální, antivirové a protizánětlivé účinky. Mezi hlavní zdravotní přínosy šalvěje tedy patří:

  • Podpora trávení: šalvěj lékařská se často používá k úlevě od trávících potíží, jako je nadýmání, průjem nebo žaludeční křeče
  • Antibakteriální a antivirové účinky: účinné látky šalvěje dokážou bojovat proti bakteriím a virům, proto se s oblibou používá například při léčbě bolesti v krku nebo zánětech dutiny ústní
  • Podpora nervového systému: šalvěj lékařská má uklidňující účinky na nervový systém, tedy může pomoci zmírnit stres, úzkost a zlepšit kvalitu spánku
  • Hormonální rovnováha: v tomto ohledu je šalvěj vhodná zejména pro ženy potýkající se s menopauzou – ulevuje totiž od příznaků spojených s klimakteriem, jako jsou návaly horka a noční pocení
  • Podpora imunitního systému: díky vysokému obsahu antioxidantů podporuje bylinka přirozenou obranyschopnost organismu, hodí se tedy zejména v podzimním a zimním období jako prevence nemocí

Využití šalvěje lékařské v lidovém léčitelství

V lidovém léčitelství má šalvěj lékařská své pevné místo již po staletí. Lidé ji nejčastěji používají ve formě čajů, tinktur nebo esenciálních olejů. Konkrétně se dá bylinka použít na:

  • Inhalace: při nachlazení nebo zánětech dýchacích cest je inhalace páry s přídavkem šalvějového oleje účinným prostředkem pro uvolnění dýchacích cest
  • Šalvějový čaj: tento nápoj se používá pro své uklidňující účinky na trávení a podporu zdraví ústní dutiny, je také doporučován pro ženy během menopauzy nebo při menstruačních problémech
  • Obklady a tinktury: šalvějová tinktura se často používá k dezinfekci ran a v boji proti kožním infekcím, obklady namočené v šalvějovém výluhu pak mohou pomoci při léčbě ekzémů nebo akné

S kuřecím masem si šalvěj skvěle rozumí.

Šalvěj lékařská v kuchyni: 6 receptů, které si zamilujete

A nyní si konečně představme šest receptů se šalvějí lékařskou! Bylinka dodá výjimečnou chuť nejen těmto pokrmům, a tak pokud si chcete zpestřit jídelníček, zařaďte ji jednou za čas do svého rutinního vaření:

Vepřová panenka se slaninou a šalvějí lékařskou

Na vepřovou panenku se slaninou a šalvějí lékařskou si připravte tyto ingredience:

  • 500 g vepřové panenky
  • 10 listů šalvěje lékařské
  • 8 plátků slaniny
  • 2 stroužky česneku
  • olivový olej dle potřeby
  • sůl a pepř dle chuti

RECEPT na vepřovou panenku se slaninou a šalvějí lékařskou

  1. Vepřovou panenku osolte, opepřete a potřete nasekaným česnekem.
  2. Na panenku pak položte listy šalvěje lékařské a poté ji celou zabalte do plátků slaniny.
  3. Na pánvi rozpalte trochu olivového oleje a maso opečte ze všech stran, aby slanina získala zlatavou barvu.
  4. Maso přendejte do pekáčku vyloženého pečícím papírem a pečte v troubě předehřáté na 180 °C asi 15 minut. Po upečení nechte maso 5 minut odpočinout a poté nakrájejte na plátky.

Středomořská kuřecí prsa s citronem a šalvějí lékařskou

Na středomořská kuřecí prsa s citronem a šalvějí lékařskou si připravte následující ingredience:

  • 4 kuřecí prsa
  • 1 chemicky neošetřený citron (šťáva a kůra)
  • 12 listů šalvěje lékařské
  • 3 lžíce másla
  • 2 stroužky česneku
  • sůl a pepř dle chuti

RECEPT na středomořská kuřecí prsa s citronem a šalvějí lékařskou

  1. Kuřecí prsa osolte, opepřete a na povrchu jemně nařízněte ostrým nožem.
  2. Na pánvi rozehřejte máslo a přidejte nasekaný česnek s listy šalvěje lékařské. Vše opékejte na středním plamenu, dokud šalvěj nezezlátne.
  3. Následně přidejte kuřecí prsa a opékejte je z obou stran dozlatova.
  4. Na závěr maso zakápněte šťávou z citronu a posypte nastrouhanou citronovou kůrou. Nechte ještě chvíli prohřát a podávejte s oblíbenou přílohou.

Telecí rolky se šalvějí lékařskou a parmezánem

Na telecí rolky se šalvějí lékařskou a parmezánem si připravte následující ingredience:

  • 4 plátky telecího masa
  • 8 listů šalvěje lékařské
  • 50 g strouhaného parmazánu
  • 4 plátky šunky (prosciutto)
  • olivový olej dle potřeby
  • sůl a pepř dle chuti

RECEPT na telecí rolky se šalvějí lékařskou a parmezánem

  1. Plátky telecího masa osolte a opepřete, na každý položte dva listy šalvěje lékařské, plátek šunky a posypte parmazánem.
  2. Maso srolujte a zafixujte párátkem.
  3. Na pánvi rozehřejte olivový olej a rolky opečte dozlatova ze všech stran.
  4. Hotové telecí rolky podávejte dle libosti buď s bramborovou kaší, opečenými bramborami nebo zeleninovým salátem.

Jehněčí kotlety se šalvějí lékařskou a česnekem

Na jehněčí kotlety se šalvějí lékařskou a česnekem si připravte tyto ingredience:

  • 8 jehněčích kotlet
  • 12 listů šalvěje lékařské
  • 3 stroužky česneku
  • olivový olej dle potřeby
  • sůl a pepř dle chuti

RECEPT na jehněčí kotlety se šalvějí lékařskou a česnekem

  1. Telecí kotlety osolte a opepřete.
  2. V misce pak smíchejte nasekanou šalvěj lékařskou, prolisovaný česnek a olivový olej.
  3. Bylinkovou směsí potřete jehněčí kotlety a opékejte je 4 až 5 minut z každé strany na pánvi s rozpáleným olivovým olejem, dokud nebudou propečené. Podávat můžete maso třeba s opečenými bramborami nebo zeleninovým salátem.

Vepřová pečeně s šalvějí lékařskou a jablky

Na vepřovou pečeni s šalvějí lékařskou a jablky si připravte tyto ingredience:

  • 1 kg vepřové pečeně
  • 2 jablka nakrájená na plátky
  • 10 listů šalvěje lékařské
  • 2 stroužky česneku
  • olivový olej dle potřeby
  • sůl a pepř dle chuti

RECEPT na vepřovou pečeni se šalvějí lékařskou a jablky

  1. Vepřovou pečeni zakápněte mírně olivovým olejem. Poté osolte, opepřete a potřete i prolisovaným česnekem a nasekanými listy šalvěje lékařské.
  2. Vepřové maso následně vložte do pekáčku s pečícím papírem (můžete mírně podlít vodou) a pečte v troubě předehřáté na 180 °C asi 1 s půl hodiny.
  3. Asi v půlce pečení přidejte k masu plátky jablek a dopečte do zlatova. Podávejte s oblíbenou přílohou. Hodit se mohou domácí knedlíky se sladkokyselým zelím nebo například opečené brambory.

Kachní prsa s medem a šalvějí lékařskou

Na kachní prsa s medem a šalvějí lékařskou si připravte následující ingredience:

  • 4 kachní prsa
  • 8 listů šalvěje lékařské
  • 2 lžíce medu
  • 50 ml balzamikového octa
  • sůl a pepř dle chuti

RECEPT na kachní prsa s medem a šalvějí lékařskou

  1. Kachní prsa nejprve dle chuti osolte a opepřete z obou stran.
  2. Poté na pánvi s nepřilnavým povrchem (kterou můžete umístit do trouby) opečte kachní prsa kůží dolů, dokud nezískají zlatavou barvu. Pak je otočte a přidejte med, šalvěj lékařskou a balzamikový ocet.
  3. Směs v pánvi s kachními prsy promíchejte, a nakonec vše vložte do trouby. Dopékejte asi 10 minut na 180 °C. Jako přílohu můžete zvolit třeba gratinované brambory, zeleninový salát nebo cokoliv jiného oblíbeného.

Autor článku: Iveta Reinisch



Diskuse k článku

Diskuse neobsahuje zatím žádný komentář. Buďte první!
Odesláním souhlasíte s pravidly diskuze.