Bylinky v kuchyni se využívaly odjakživa

Bylinky v kuchyni a jejich historie. Kde se vzaly a jak se využívaly?

Bylinky v kuchyni a jejich využívání pro kulinářské účely bylo rozšířeno do všech kultur již v době, kdy ještě nebyla historie písemně zaznamenána. Kmenové kultury používali divoké i kultivované bylinky k léčebným a rituálním účelům.

Asi nejstarší důkaz o užívání bylinek na evropském kontinentě pochází z jeskynního komplexu Lascaux v jihozápadní Francii, kde byly objeveny malby bylinek staré 13 000 až 15 000 let. Léčivé rostliny jsou již zmíněny v knize Genesis, první kapitole bible. 

Bylinky v kuchyni a bylinkové zahrádky

První bylinné zahrady jsou v Evropě datovány do středověku. Tehdy se lidé zajímali především o jejich užití v medicíně, kosmetice, kuchyni a během náboženských obřadů. Například brutnák lékařský se používal k získání odvahy. Rozmarýn se užíval na vylepšení paměti. Bylinky však byly používány pouze v sezóně jejich růstu a teprve později se přistoupilo i k jejich sušení. Sám Hippokrates ve starém Řecku vytvořil seznam 400 bylinek a popsal jejich obecné používání. Ve středověku byly bylinky v kuchyni používány nejen na vylepšení chutě jídla, ale také na překrytí dobré chutě pokrmů, jež nebylo možné uchovat v ledničce, jako je tomu dnes. 

Čtěte také:

Byliny v ájurvédě - dokonalost stará 5000 let

Nechte rozkvést talíře! Poradíme, které jedlé květy z vás udělají mistry kuchyně

Citronová tráva – voňavá bylinka, která se dá využít v kuchyni i kosmetice

První bylinky v kuchyni

Bylinky v kuchyni a jejich využívání už můžeme datovat například ve starověkém Egyptě. Seznam používaných rostlin lze dohledat na papyru pocházejícím z doby kolem roku 1550 před naším letopočtem. Jsou zde vyjmenovány bylinky, jako je anýz, hořčičné semínko, šafrán, skořice. Díky tomuto záznamu lze také doložit existenci obchodu s kořením minimálně 3 500 let před Kristem, protože skořice se do Egypta dovážela z jihovýchodní Asie a z Číny. Zhruba kolem roku 950 před naším letopočtem dováželi arabští obchodníci ve svých karavanech vzácné koření z Indie, Číny a jihovýchodní Asie do Řecka. V 16. století pak objevili Španělé mořskou cestu na „ostrov koření“ blízko Indonésie. Zde byla naprosto výjimečně bohatá produkce hřebíčku, pepře či muškátového oříšku. Díky obchodnímu monopolu pak Španělsko závratně zbohatlo. 

Cenné bylinky v kuchyni

Z historie bylin a koření vyplývá, že bylinky a vzácné koření byly vedle soli velmi důležitá obchodní komodita už od nepaměti. Poměrně nudnou středověkou kuchyni oživovali bylinky jen vzácně. Dovážené bylinné koření se doslova vyvažovalo zlatem. V zahradách středověkých hradů se pěstovala nejčastěji pažitka, kopr, kmín a samozřejmě cibule a česnek. Prostý lid se musel spokojit s divoce rostoucím jalovcem, šalvějí, luční hořčicí a s divoce rostoucími lesními plody k dochucování sladkých jídel.

Bylinky v kuchyni: Francie 

Na bylinky v kuchyni měla vliv i Kateřina Medicejská. Narodila ve Florencii ve velmi bohatém rodu Medicejských. Díky sňatku se později stala francouzskou královnou. Jenomže francouzská kuchyně jí nechutnala, tudíž pozvala ke dvoru italské kuchaře. Do té doby francouzská kuchyně bylinky nevyužívala. Až teprve italští kuchaři zavedli správné používání bylinek a koření při přípravě pokrmů. Začali používat houby, lanýže a česnek. A také bazalku, kterou využívali jak v teplé, tak i studené kuchyni.

Umíte si to bez bylinek v kuchyni vůbec představit?

Bylinky v kuchyni: Perská říše

Peršané od nepaměti k přípravě tradičních pokrmů využívali kombinace masa, rýže a bylinek, jako je petržel, šafrán, cibule a skořice. K dochucování jídel pak hojně používali limetky, švestky, granátové jablko, kdoule a papriky. Zajímavostí je, že první pizza vznikla právě v Persii. Bylo to původně vojenské jídlo. Na žhavé uhlíky se položil plechový štít, na něj se dala vrstva těsta a dále pak vrstva dalších ingrediencí, které byly zrovna k dispozici, včetně masa a rostlin. A protože vojenské štíty byly kulaté, vznikl tak charakteristický tvar pizzy

Bylinky v kuchyni: Čína

Podle dochovaných záznamů byly první používané bylinky v kuchyni ve starověké Číně konopí, sezam, sója, pšenice, proso a bambusové výhonky. V dalších dynastiích začali čínští kuchaři používat lískové oříšky, ječmen, papriky, piniové oříšky, kardamom a zázvor. Postupně dovozem z asijských zemí obohatily své jídlo o fíky z Persie, kořen ženšen z Koreje, mango z jihovýchodní Asie a naprosto výjimečnou ingrediencí se stal sečuánský pepř. 

Autor článku: Monika Poledníková



Diskuse k článku

Diskuse neobsahuje zatím žádný komentář. Buďte první!

Lunární kalendář

ÚTERÝ 28. 01. 2025
kozoroh
Měsíc putuje znamením Kozoroha a je v ubývající fázi. Kozoroh má vliv na pleť, ale působí také na kolena, kyčle a klouby. Nepodnikejte dnes dlouhé…
více o tomto dni
STŘEDA 29. 01. 2025
vodnář
Měsíc putuje ve znamení Vodnáře, dnes je novoluní. Něco si přejte, přání se o novoluní plní. Vodnář působí na lýtka, kotníky a žíly. Nepřetěžujte…
více o tomto dni
ČTVRTEK 30. 01. 2025
vodnář
Měsíc putuje ve znamení Vodnáře a je v přibývající fázi. Vodnář působí na lýtka, kotníky a žíly. Nezatěžujte nohy dlouhým chozením a stáním. …
více o tomto dni
PÁTEK 31. 01. 2025
vodnář
Měsíc putuje ve znamení Vodnáře a je v přibývající fázi. Vodnář působí na lýtka, kotníky a žíly. Nezatěžujte nohy dlouhým chozením a stáním. …
více o tomto dni
SOBOTA 01. 02. 2025
ryby
Měsíc putuje znamením Ryb, je v přibývající fázi. Ryby mají vliv na chodidla a prsty u nohou. Udělejte si čas na jejich koupel a masáž. Věnujte se…
více o tomto dni
NEDĚLE 02. 02. 2025
ryby
Měsíc putuje znamením Ryb, je v přibývající fázi. Ryby mají vliv na chodidla a prsty u nohou. Udělejte si čas na jejich koupel a masáž. Věnujte se…
více o tomto dni
PONDĚLÍ 03. 02. 2025
beran
Měsíc přibývá a putuje ve znamení Berana. Beran ovlivňuje hlavu, obličej, mozek, oči, nos a životní sílu. Trpíte-li na migrény, pijte hodně čisté…
více o tomto dni

Dobrý kontakt k tématu

Uzeniny Příbram, a.s.
Společnost Uzeniny Příbram, a. s. je český…
Zdravá výživa Ivančice
Obchůdek Spektrum Zdraví …
NATUR LIFE - zdravá výživa, Uherský Brod
Prodejna Zdravá výživa v Uhersk…

Tipy na zavařování hotových jídel se vám budou hodit třeba na dovolené mimo civilizaci

Naprosté nesmysly, co tu píšete.

U masa je klíčové dosáhnout dostatečně vysoké teploty (alespoň 120 °C) po ...

Pořiďte si rotoped. Urychlí hubnutí a cvičit na něm mohou i lidé s nemocnými klouby

Rotoped je skvělá záležitost, chce to ale hodně vůle na něm doma cvičit. U nás doma to vždycky dopadlo věšákem...

Vánoční cukroví bez cukru: užijte si zdravé Vánoce!

Tolik tuku na 40 g mouky je nesmysl, zvláště u těsta, do kterého dáme 200 g ořechů - to by v troubě neudrželo ...

Ovlivňuje bydlení naše duševní zdraví?

Skvělý článek, který připomíná, jak zásadní je prostředí, ve kterém žijeme, pro naše duševní zdraví. Právě v d...

Hodí se tepelné čerpadlo do starého domu?

Když jsme řešili vytápění našeho starého domu, tepelné čerpadlo bylo jednou z možností . :) Nakonec jsme šli d...

Nabídka rychlé a nebankovní půjčky pro každého do 24 hodin

100% jistá finanční pomoc Jste zaměstnanec, OSVČ nebo máte projekt, který vyžaduje ...

Nabídka rychlé a nebankovní půjčky pro každého do 24 hodin

Potřebujete urgentní půjčku od velmi silného investora na konsolidaci nevýhodných půj...

Nabídka rychlé a nebankovní půjčky pro každého do 24 hodin

Peníze na vašem účtu během několika minut Půjčit si můžete od 50 000 Kč do 91 50...
Zobrazit všechna témata

Vztah ve třech: Znáte pravidla a výzvy netradiční lásky?

Partnerství nejsou vždy černobílá a vztah ve třech je toho důkazem. Nabízí možnost prozkoumat zcela nový rozměr lásky, sdílení a intimity, kde každý z partnerů může být rovnocenným účastníkem. Tento netradiční ...

Finanční gramotnost u dětí: Mluvte s nimi o penězích a naučte je hospodařit

Finanční gramotnost je vedle psaní, čtení a počítání rozhodně další základní životní dovedností, kterou bychom měli naše potomky učit od raného věku. Uvádí se, že finanční návyky si děti fixují nejlépe ve věku ...

Zimní salát v 5 skvělých receptech, díky nimž doplníte potřebné vitamíny

Zimní salát je ideální volbou pro období, kdy naše tělo potřebuje zvýšený přísun vitamínů a minerálů, aby odolávalo chladu a nemocem. Skvělým způsobem, jak toho dosáhnout, jsou salátové variace z dostupné sezón...

Vzdělávání v jednotřídních školách: Proč je osobní přístup klíčem k úspěchu

Vzdělávání v jednotřídních školách přináší mnoho výhod, nejen bližší přístup učitelů k dětem, ale také jejich rozvoj a zvýšení socializace. Co konkrétně jednotřídní školy a školky nabízejí? A proč by právě toto...

Bezlepkový banánový chlebíček

Začněte tím, že si předehřejte troubu na 170 až 190 °C a smícháte si v míse tyto ingredience – rozmačkané banány, rozpuštěné máslo, krystalový cukr, vejce a vanilkový extrakt. V dalším kroku pak přidejte bezlep...

Cévní mozková příhoda: Boj s časem

Příčiny vzniku cévní mozkové příhody jsou dvojího typu: Prvním typem je takzvaná hemoragická cévní mozková příhoda. K hemoragické cévní mozkové…

Na vlastní kůži: Za jediný den jsem si ušila vlastní boty. Zvládnete to taky

Ušít boty za jediný den? Nesmysl. Ruční práce, které jsou pro většinu žen relax, pro mě vždy byly noční můrou. Uháčkovala jsem jednu křivou šálu, s pletením jsem si jako levoruká nedokázala poradit a šití? Za c...

Konec roku a obvyklý bilancování

Vždycky, jak se přiblíží konec roku, mám pocit, že všechno hrozně rychle uteklo. Přijde mi, že Silvestr 2024 se sousedy jsme prožili včera, ale už je to 365 dní. Taky bilancujete? Přemejšlíte, co se vám povedlo a co ne? Já pokaždý. A rozhodla jsem se, že rok 2025 bude pro mě v mnoha ohledech přelomovej. Však jsem v čínskym znamení Had, a tak si my Hadi pojďme "svůj" rok užít naplno!