Olivy a olivový olej - zázrak v kuchyni i kosmetice

Olivy a olivový olej - zázrak v kuchyni i kosmetice

Olivy mají velice kladný vliv na lidský organismus a jeho zdraví. Díky svým detoxikačním účinkům hrají velkou roli v boji proti stárnutí, proti civilizačním a srdečním chorobám a pomáhají i v léčbě mnohých kožních onemocnění. Olivy zlepšují trávení a chuť k jídlu. Několik oliv požitých před hlavním jídlem zvýší hladinu žaludečních šťáv a urychlí tak trávení. Z oliv se rovněž vyrábí velice kvalitní olivový olej, jehož využívali již staří Řekové.

I dnes pro Řeky olivy dnes představují míru majetku – jednotlivé stromy jsou registrovány podobně jako u nás třeba nemovitosti. Větvička olivovníku je symbolem míru a plodnosti a věnce z ní uvité nosívali jako symbolickou ozdobu vítězové olympijských her i vojevůdci.

Z historie oliv

O olivách najdeme zmínky i v Bibli, hrály důležitou roli v řecké mytologii a setkáváme se s nimi i v umění egyptském. Mnoho starověkých civilizací využívalo olivovník jako zdroj potravy, dřeva a těžila z jeho léčivých účinků. Olivovník symbolizoval moudrost a mír. Olivový olej se ke konzumaci používal již 3000 před naším letopočtem. Na americký kontinent se olivy dostaly v průběhu 15. a 16. století díky španělským a portugalským cestovatelům.

Olivovníky – olivové stromy

Olivovníků existuje přes čtyřicet různých druhů a jsou rozšířeny od oblasti Afriky, přes jižní Evropu, až po Asii a Austrálii. U nás zřejmě nejznámějším olivovým stromem je olivovník evropský, který je pěstován právě pro jeho plody, olivy.

Olivovník je stálezelený strom, který dorůstá výšky pěti až deseti metrů. Jeho kmen je šedozelený, s rozpukanou borkou a koruna stromu bývá bohatě a nepravidelně větvená. Listy olivovníku bývají tuhé a elipsovité, kožovitého vzhledu, spodní strana listů je šedozelená a svrchní tmavozelená. Olivovník kvete drobnými žlutobílými vonnými květy se čtyřzubým kalichem a čtyřdílnou žlutavou korunou. Plod olivy se řadí mezi ovoce, konkrétně jde o peckovice kulovitého až válcovitého tvaru.

Tyto stromy patří mezi nejstarší kulturně pěstované rostliny vůbec, jeho plody jsou velice oblíbenou pochutinou, používají se v kosmetickém průmyslu, olivový olej je použitelný v potravinářství i kosmetice a dřevo některých druhů olivovníku se používá pro výrobu podlah a nejrůznější tesařské práce.

Olivové stromy jsou schopny přežít i nepříznivé podmínky, kterými jsou kamenité svahy, chudá půda, vítr i tornáda apod. Teprve po sedmi letech svého růstu začne strom produkovat úrodu a až do 30ti let je schopen plné produkce.

Jaký je rozdíl mezi zelenou a černou olivou?

Olivy mění v průběhu svého dozrávání svoji barvu, nejprve jsou zelené, pak mají barvu vínově červenou, pak ještě více červenou, fialovou a nakonec černou.

Zelené olivy jsou nejprve tvrdé, chutnají mírně nahořkle a obsah oleje v nich je nízký, když ale dozrávají, postupně měknou a stávají se jemnějšími s vyšším obsahem olejů.

Obvykle jsou olivy sklízeny před jejich úplným uzráním, sklízejí se buď ručně, nebo pomoci hrábí do sítí, zavěšených nízko nad zemí. Aby byly olivy chutné, musejí se nasolovat. Hořkost z oliv vytáhneme namáčením do hydroxidu sodného, délka louhování záleží na zralosti a velikosti oliv. Namáčení může trvat jen několik málo hodin nebo až po dobu pěti dnů. Poté se olivy nakládají a nechají se kvasit v nálevu po dobu šesti až dvanácti měsíců. Nakonec se skladují v nálevu z octa i oleje s různými dochuceními.

Jak koupit ty nejlepší olivy?

Olivy jsou běžně prodávány v sáčku nebo plechovce. Obecně je možné se řídit tím, že olivy v sáčku mívají nejnižší kvalitu. Sáček totiž nedokáže ochránit olivy před jejich mechanickým poškozením, při nákupu se tak jednoduše může stát, že olivy budou poškozené a zdeformované. Na druhém místě skladování oliv jsou skleničky, nálev je v nich obvykle méně agresivní, než je tomu u oliv v sáčku a plody by neměly být zdeformované. Nevýhodou skladování ve skleničkách může být to, že jsou vystaveny působení světla a to na ně nemá právě příznivý účinek. Nejvyšší kvality by měly dosáhnout olivy, které jsou uloženy v plechovkách. Tyto olivy jsou sterilované, nepoškozují se mechanicky a ani nejsou vystaveny působení světla.

Olivy a jejich vliv na zdraví

Olivy jsou bohatým zdrojem vitamínů A a E, rovněž nenasycených mastných kyselin, přírodní vlákniny a minerálů. Obsahují železo, vápník, draslík a hořčík. Díky obsahu účinných látek napomáhají snížení hladiny cholesterolu v krvi a omezují riziko vzniku cévních onemocnění i některých druhů rakoviny. Posilují rovněž imunitní systém člověka, naše srdce a chrání žlázy produkující hormony. Rovněž jsou schopny mírnit zánětlivé procesy v těle a s nimi spojené bolesti. Díky konzumaci oliv také zpomalíte stárnutí organismu.

Olivový olej

Olivový olej obsahuje množství látek působících pozitivně na lidský organismus. Nejvýraznějším přínosem panenského olivového oleje je to, že snižuje vysoký obsah cholesterolu v krvi, čímž zmírňuje projevy dalších civilizačních onemocnění, vysokého tlaku a cukrovky. Olivový olej je rovněž znám svými antioxidačními účinky, je to především díky obsahu vitamínu E a obsažených fenolových sloučenin. Při pravidelném užívání se projeví jejich pozitivní vliv na trávení, funkci žlučníku a jater.

Jak vybrat správný olivový olej?

Při výběru olivového oleje věnujte pozornost materiálu, ve kterém je olivový olej uchováván. Je velice citlivý na světlo, takže obal by měl být co možná nejtmavší, ideálně kompletně neprůsvitný. Nejlepší je tedy skladování oleje v neprůhledných plechovkách, kam sluneční paprsky nedosáhnou. Pokud nemá olej plechový obal, pak jsou relativně vhodné tmavé skleněné láhve. V plastových lahvích se sklauje obvykle rafinovaný produkt. Samotná barva a hustota oleje není až tolik směrodatná, liší se v závislosti na podmínkách sklizně, způsobu pěstování i zpracování oliv. Žádnou roli obvykle nehraje, zda je olej zakalený nebo obsahuje usazeniny.

Samotná etiketa by měla obsahovat přesný popis druhu oleje, o jaký se jedná. V pořádku je olej extra panenský nebo panenský, pokud nese název olivový, jedná se často o směs olejů, nejčastěji rafinovaného a panenského oleje.

Druhy olivového oleje

  • Výběrový panenský olivový olej, Olio extravergine di oliva

Jedná se o olej z prvního tlačení, tedy olej nejzdravější. Obsah kyseliny olejové nesmí u něj přesahovat 1%, neprochází žádným fyzickým ani chemickým procesem a má výborné organické kvality.

  • Panenský olivový olej, Olio di oliva vergine

Je získán pouhým přímým mechanickým nebo fyzickým vytláčením a lisováním bez využití jiných technologií nebo chemických ředitel. Obsah kyseliny olejové v panenském olivovém oleji nesmí překročit 2%.

  • Olivový olej, Olio di oliva

Je získáván při druhém a třetím lisování oliv, zbytky oliv rozemleté na kaši se smíchají s chemickými ředidly, aby se vytlačil další olej a olivy byly maximálně využity.

  • Olivový olej „bez oliv“, Olio di sansa oliva

Tento olej se získává z posledního tlačení, z vylisovaných olivových slupek a pecek

olivy na olivovníku

Olivy a olivový olej v kosmetice

Olej za studena lisovaný je opravdový zázrak pro lidskou pokožku. Je velmi vhodný pro suchou, zánětlivou a alergickou pokožku. Díky svým vlastnostem dokáže proniknout hluboko do pokožky a vázat na sebe vlhkost, což ocení především vysušená pleť, kterou olej vypne a chrání ji před tvorbou vrásek. Olivový olej působí protizánětlivě a hojivě, lze jej doporučit pro citlivou pleť a je vhodný k péči i o velmi jemnou pokožku dětí a batolat.

Olivový olej je využíván jako součást kosmetických receptur již od nepaměti. Již starověké prameny se zmiňují o jeho oblibě, kdy se používal k promašťování pleti a na výrobu mýdla. Olivový olej napomáhá vypínat pokožku, chrání ji před tvorbou vrásek, obsahuje přírodní vitamín E, který podporuje elasticitu a odolnost pokožky a omlazuje ji, navíc napomáhá i regeneraci buněk.

Kromě použití na pleť je olej skvělý o pro vlasy a nehty, které díky němu budou zářit leskem a zdravím. Olivový olej pomáhá léčit rány, odstraňovat jizvy a je možné jej použít i při ošetřování mozolů, plísňových onemocnění nohou, ošetřování kuřích ok a ztvrdlé a suché kůže na nohou.

Je vhodný pro masáže, pak se používá především horký pro relaxační masáž, která tělo nejen uvolní, ale i zregeneruje. Horký olivový olej se aplikuje rovněž na pokožku hlavy a do vlasů, poskytuje také úžasný relaxační požitek.

Chcete-li zjemnit svoji pokožku, zahřejte olivový olej a přidejte jej do svojí horké lázně. Můžete přisypat ještě i trochu soli a nakapat esenciální oleje.

Oblíbené olivové mýdlo čistí, hydratuje i zjemňuje pleť.

Olivy a olivový olej v kuchyni

Nejvíce se olivový olej hodí do studené kuchyně. Olivy přidáváme do salátů, pomazánek, na jednohubky, na pizzu, do omáček a masových směsí, zeleninových pokrmů, těstovin, paštik. Přidává se i do pečiva, například do ciabatty, uvařit z nich lze i olivovou polévku. Samotné olivy se jako pochutina výtečně hodí k vínu.

Samotné olivy servírují na miskách a bez nálevu. Po ruce by měla být napichovátka, abychom do nich nebořily prsty. Také se doporučuje olivy před podáváním pokapat olivovým olejem, získají tak lesk, zvýrazní barvu a neoschnou.

Speciální olivové tipy:

  • Polévková lžíce oleje užívaná každé ráno na lačný žaludek podpoří činnost střev, pomáhá při gastritidě, podráždění žaludku, nadýmání a pálení žáhy.
  • Při akutní zácpě je možné každé ráno na lačný žaludek užívat jednu polévkovou lžíci olivového oleje, smíchanou s citronovou šťávou, uleví od potíží.
  • Masáž pokožky hlavy olivovým olejem pomáhá proti padání vlasů a olivový zábal na hlavu můžete nechat působit i přes celou noc.
  • Olivový olej zjemňuje a zvláčňuje suchou pokožku, naneste jej každý den přímo na suché partie a jemně vmasírujte.
  • V případě otravy organismu je možné olivovým olejem vyvolat zvracení. Naplňte sklenici do její poloviny vlažnou vodou, doplňte olejem a poté vypijte.
  • Olivový olej čistí nerezové výrobky. Kuchyňský dřez, digestoř, lednici nebo myčku vyleštíte bez námahy hadříkem s kapkou olivového oleje. Dokonale zbavíte povrch nerezových výrobků všech nečistot, map a bez větší námahy i otisků prstů.
  • Čistý olivový olej poslouží dobře i jako leštěnka na nábytek. Připravíte ji tak, že smícháte jedno deci levného olivového oleje se lžící octa a pár kapkami vonného esenciálního oleje pro příjemnější aroma.
  • Také hrnce a pánve z nerezové oceli nebo mosazi můžete potřít velice tenkou vrstvou olivového oleje, pak je přeleštíte čistým, suchým hadříkem tak, aby se leskly. Zabráníte jejich zmatnění a korozi a dokonce i usazování „pruhů“ na vnitřní straně hrnců při vaření.


Diskuse k článku

Diskuse neobsahuje zatím žádný komentář. Buďte první!

Lunární kalendář

STŘEDA 03. 07. 2024
blíženci
Měsíc putuje v Blížencích a je v ubývající fázi. Blíženci ovlivňují ramena, paže, záda, ruce, průdušky a plíce. Jděte na procházku, čerstvý vzduch…
více o tomto dni
ČTVRTEK 04. 07. 2024
blíženci
Měsíc putuje v Blížencích a je v ubývající fázi. Blíženci ovlivňují ramena, paže, záda, ruce, průdušky a plíce. Jděte na procházku, čerstvý vzduch…
více o tomto dni
PÁTEK 05. 07. 2024
rak
Měsíc ubývá a putuje znamením Raka. Nevětrejte peřiny venku, zůstala by vám v nich vlhkost. Jezte jen lehkou stravu, žaludek je citlivý. Věnujte se…
více o tomto dni
SOBOTA 06. 07. 2024
rak
Měsíc putuje znamením Raka, dnes je novoluní. Něco si přejte, v novoluní se přání plní. Udělejte si očistný den, skoncujte se svými zlozvyky. Věnujte…
více o tomto dni
NEDĚLE 07. 07. 2024
rak
Měsíc přibývá a putuje znamením Raka. Nevětrejte peřiny venku, zůstala by vám v nich vlhkost. Jezte jen lehkou stravu, žaludek je citlivý. Věnujte se…
více o tomto dni
PONDĚLÍ 08. 07. 2024
lev
Měsíc putuje znamením Lva a je v přibývající fázi. Běžte na procházku, ale nepřetěžujte se, srdce je dnes namáháno více, než v jiné dny. Snažte se…
více o tomto dni
ÚTERÝ 09. 07. 2024
lev
Měsíc putuje znamením Lva a je v přibývající fázi. Běžte na procházku, ale nepřetěžujte se, srdce je dnes namáháno více, než v jiné dny. Snažte se…
více o tomto dni

Dobrý kontakt k tématu

Nuda pláže v Česku - máme pro vás přehledný seznam nuda pláží podle 14 krajů 

A co Jindřiš nedaleko Jindřichova Hradce.. Malé ale hezké koupání, čistá voda...😎

Nová podlaha v bytě? Poradíme, jakou zvolit pro jednotlivé místnosti, abyste byli opravdu spokojeni

Já jsem nedávno zde https://magazin.nejlevnejsipodlahy.cz/clanek/co-je-to-pokladka-masivnich-parket-na-stromec...

Je vodíková voda zázračným nápojem nebo jde o největší podvod 21. století?

Nechápu příteli Rudo,že se tak schazuješ a mluvíš o čemu naprosto vůbec nerozumíš. Když já jsem se zabýval výr...

Krabičková dieta – zdravé stravování bez vaření a počítání kalorií

Zdravé stravování jsem si vyzkoušela taky, objednávala jsem čtyři měsíce a s jídlem a výslednou váhou jsem spo...

Tipy, jak ušetřit při nákupu kosmetiky a neslevit na kvalitě

Hodně zajímavých slev je také na https://slevovykupon.net/

Přrodní látky na zvýšený cholesterol

Ahoj, taky sem mel problemy s vysokym cholesterolem. Kamarad mi doporučil fermentovanou ryzi, ...

Zhoubný nádor slinné žlázy

Dobrý den, já to měla jinak...ne na horním patře, ale jako zvetsenou uzlinku, která se ...
Zobrazit všechna témata

Co je klíčem ke komfortnímu a úspornému bydlení?

Pohodlí, úspora financí a nenáročná údržba bydlení je snem každého majitele nemovitosti. Základním prvkem, který přispívá ke spokojenosti, jsou kvalitní okna, která odpovídají moderním standardům a jsou vybraná...

Vysvědčení je tu! Je rozumné děti za známky odměňovat nebo trestat?

Školní rok je u konce a začínají prázdniny. Oddychnou si všichni. Školáci, studenti i učitelé. Po náročných deseti měsících startují dva měsíce klidu, pohody a odpočinku. Ovšem s koncem školního roku je spjato ...

Zoodle neboli zeleninové nudle: Připravte si netradiční, rychlý a zdravý pokrm

Nízkokalorické zeleninové nudle jsou trend! Zoodle můžete vyrobit prakticky z čehokoliv, nejčastěji se pro tento účel využívá cuketa, řepa, dýně, mrkev nebo třeba celer. Zeleninové nudle lze připravit sladké i ...

Zlomeniny pánve

Pletenec pánevní je označení pro anatomickou strukturu prstencovitého tvaru, která leží na bázi páteře. Kost pánevní je párová a srůstá ve stydké oblasti. Kost je plochá a vznikla srůstem kostí kyčelní, sedací ...

Bezlepkový banánový chlebíček

Začněte tím, že si předehřejte troubu na 170 až 190 °C a smícháte si v míse tyto ingredience – rozmačkané banány, rozpuštěné máslo, krystalový cukr, vejce a vanilkový extrakt. V dalším kroku pak přidejte bezlep...

Cévní mozková příhoda: Boj s časem

Příčiny vzniku cévní mozkové příhody jsou dvojího typu: Prvním typem je takzvaná hemoragická cévní mozková příhoda. K hemoragické cévní mozkové…

Nová etapa života začíná... aneb Znovu a lépe

Taky jste v životě někdy udělali věci, na který nejste zrovna pyšný? Já mnohokrát. Ale vždycky jsem se z nich snažila ponaučit. A právě teď skončila jedna etapa, která mě celý tři roky tížila. Nebudu zastírat skutečnosti, protože můj příběh může třeba někoho inspirovat k tomu, žít líp a vyvarovat se stejným chybám. Co mě tedy posunulo dál?