Sumah neboli škumpa koželužská je využívána zejména v turecké kuchyni. Objevte její chuť!
Sumah je aromatické koření, které se získává pomletím palic škumpy koželužské. Ta patří mezi vzrostlejší keře, na které je možné natrefit například v Turecku, Gruzii anebo i v Arménii a Libanonu. Pokud jste ještě tuto směs nevyzkoušeli, určitě tak učiňte. Rozhodně stojí za to! Má příjemnou citrusovou chuť a jasný červený odstín.
Nejvíce se sumah používá k vaření pokrmů na Blízkém východě. Ovšem koření se těší velkému zájmu po celém světě. Dle dostupných informací bylo dokonce používáno už ve starověkém Římě. Použít sumah lze nejen na maso, ale třeba i na čerstvou zeleninu a do vybraných dezertů.
Sumah neboli škumpa koželužská a upotřebení v kuchyni
Koření zvané sumah se skvěle hodí například k ochucování masa kuřecího. Ovšem pro svěží citrusovou chuť jej můžete přidat i k rybám, do cizrnového hummusu a do zeleninových salátů. Například ten s pokrájenou salátovou okurkou, fetou, olivovým olejem, vinným červeným octem, solí a pepřem bude geniální. Sumah v něm skvěle vynikne. Velmi často se pak tato exotická kořenící směs používá i k marinování jehněčího masa. A pokud máte rádi kavkazkou kuchyni, jistě koření oceníte při přípravě populárního šašliku (opékané maso na jehle).
Zelený kardamom se hodí do sladkých i slaných pokrmů. Připravte si domácí koření ve třech variacích
Sumah a jeho léčebné účinky
Již před dvěma tisíci lety bylo známé, že sumah je nejen chutný, ale také léčivý. Používal se v lidovém léčitelství jako diuretikum (lék na odvodnění organismu) a také proti nadýmání. Domorodí obyvatelé Severní Ameriky tuto přírodní směs užívali kromě jiného k léčbě kašle anebo k potlačení bolestí v krku. V dnešní době se má obecně za to, že sumah neboli škumpa koželužská pomáhá proti žaludečním obtížím a průjmům.
Sumah a jeho dostupnost na trhu
I tak exotické koření jako je sumah (někdy také sumac) seženete v dnešní době na českém trhu. Možné je použít k nakupování třeba e-shopy. Zavítat ovšem můžete i osobně do speciálních voňavých obchůdků s kořením. Zhruba čtvrt kilogramu vás vyjde na cca 100 korun českých. Nakoupený produkt pak uchovávejte v těsných uzavíratelných kořenkách na suchém a tmavém místě.
Sumah v univerzálně upotřebitelné domácí směsi koření
Nyní si ještě představme univerzálně použitelné domácí koření, v kterém hraje hlavní roli sumah neboli škumpa koželužská. Snoubí se v něm pikantní a citrusová chuť. Jaké potřebujete ingredience?
-
2 velké lžíce sumahu
-
2 velké lžíce opražených sezamových semínek
-
2 velké lžíce sušeného oregana
-
1 velkou lžíci sušeného tymiánu
-
1 malou lžičku soli
-
½ lžičky mletého černého pepře
Malý tip na závěr: domácí směs koření, kde se objevuje i sumah, můžete použít například na čerstvý chléb. Ten pouze potřete olivovým olejem a posypete zlehka výše uvedenou směsí. Tak se jí na Blízkém východě. Na tom Středním pak kořenící směs používají k posypu speciální pizzy zvané Manakisch ještě před upečením.
Autor článku: Iveta Berezkinová
Diskuse k článku
RE : Sumah neboli škumpa koželužská je využívána zejména v turecké kuchyni. Objevte její chuť!