Upečte si vánoční cukroví a vánočku podle Magdaleny Dobromily Rettigové! Připravili jsme pro vás 5 staročeských receptů
Chystáte se letos na svátky péct vánoční cukroví nebo vánočku? Pak se můžete inspirovat staročeskými recepty kuchařky a spisovatelky Magdaleny Dobromily Rettigové, která se proslavila v 19. století zejména publikací „Domácí kuchařka“. Původní receptury jsme upravili do dnešní mluvy, včetně gramáže ingrediencí, abyste se v žejdlíkách, kvintlících, lotech či librách neztratili.
Magdalena Dobromila Rettigová pekla nejen tradiční vánoční cukroví, které známe dnes, ale i to pro dnešní dobu neobvyklé. Vyzkoušejte sladké staročeské dobroty, jímž holdovali mlsouni na Vánoce v 19. století! Zaujmou vás snad mandlové koláčky s kořením a marcipánky nebo dáte přednost tradiční vánočce?
Vánoční cukroví podle Magdaleny D. Rettigové: MANDLOVÉ KOLÁČKY S KOŘENÍM
Jako první si můžete upéct vánoční cukroví s vůní mandlí, muškátového oříšku, skořice a hřebíčku. Tyto koláčky jsou výtečné s čajem, kávou nebo šálkem horkého kakaa.
Potřebné ingredience:
- 128 g sladkých mandlí (čtvrt libry)
- 96 g moučkového cukru (6 lotů)
- 1 muškátový oříšek (nastrouhaný)
- 4 g mleté skořice (1 kvintlík)
- 4 g mletého hřebíčku (1 kvintlík)
- kůra z půlky citronu (chemicky neošetřeného)
- 128 g másla (8 lotů)
- 128 g hladké mouky (8 lotů)
- 3 vaječné žloutky
- poleva dle chuti (barevná cukrová nebo jednoduchá citronová)
RECEPT na mandlové koláčky s kořením
- Příprava mandlí: Mandle oloupejte. Pokud mají slupku, spařte je horkou vodou, nechte chvíli odstát, a poté slupky snadno sloupněte. Oloupané mandle osušte a jemně nastrouhejte nebo umelte.
- Smíchání suchých ingrediencí: V míse smíchejte nastrouhané mandle, moučkový cukr, nastrouhaný muškátový oříšek, skořici, mletý hřebíček a jemně nasekanou citronovou kůru. Tato směs bude voňavým základem těsta.
- Příprava těsta: K suché směsi přidejte změkčené máslo a hladkou mouku. Prsty promíchejte, aby se ingredience spojily. Nakonec přidejte žloutky a vypracujte hladké těsto. Pokud se těsto lepí, můžete přidat trochu mouky, ale těsto by mělo být měkké a vláčné.
- Odpočinek těsta: Těsto zabalte do potravinové fólie a nechte odpočívat asi hodinu v chladničce. Tento krok pomůže rozvinout chutě koření.
- Tvarování koláčků: Na lehce pomoučeném válu těsto rozválejte na tloušťku asi 3 až 4 mm. Pomocí vykrajovátek vytvořte různé tvary (hvězdičky, srdíčka, kolečka). Hotové koláčky přeneste na plech vyložený pečicím papírem.
- Pečení: Předehřejte troubu na 170 °C (horkovzdušná 150 °C). Koláčky pečte přibližně 10 až 12 minut, dokud nezačnou zlátnout. Dávejte pozor, aby se nespálily, protože jsou tenké.
- Zdobení: Nechte koláčky vychladnout. Poté je potřete barevnou cukrovou polevou nebo jednoduchou citronovou glazurou (smíchejte moučkový cukr s citronovou šťávou). Pro pestřejší efekt můžete použít potravinářské barvy.
- Podávání: Hotové koláčky nechte na vzduchu zaschnout a poté je naaranžujte na talíř mezi ostatní vánoční cukroví.
Vánoční cukroví podle Magdaleny D. Rettigové: MARCIPÁNKY
Jemné vánoční cukroví zvané marcipánky si zamilujete už po prvním ochutnání. Jeho název vychází z klasického čistého marcipánu, který však býval poměrně drahý kvůli vysoké ceně mandlí a cukru. Proto vznikla tato „levnější“ variace s moukou a kořením.
Potřebné ingredience:
- 48 g másla (3 loty)
- 128 g moučkového cukru (čtvrt libry)
- 8 g mleté skořice (půl lotu)
- 4 g mletého hřebíčku (čtvrt lotu)
- kůra z půlky citronu (chemicky neošetřeného, drobně nasekaná)
- 80 g mandlí (5 lotů, strouhaných i se slupkou)
- 1 vejce (celé)
- 128 g hladké mouky (čtvrt libry)
- vejce na potření
- mandlové půlky na ozdobu
RECEPT na marcipánky
- Příprava těsta: V míse utřete máslo s moučkovým cukrem do světlé pěny. Přidejte mletou skořici, mletý hřebíček a nastrouhanou citronovou kůru. Vmíchejte strouhané mandle. Přidejte jedno celé vejce a důkladně směs vyšlehejte. Nakonec zapracujte hladkou mouku a vytvořte hladké těsto.
- Tvarování a příprava na pečení: Přeneste těsto na vál posypaný moukou. Rozválejte ho na tloušťku asi 3 mm. Nakrájejte těsto na malé čtyřhranné tabulky, aby připomínaly tvar tradičních marcipánek. Tabulky přendejte na plech vyložený pečicím papírem nebo lehce vymazaný máslem.
- Zdobení a pečení: Pomažte povrch marcipánek rozšlehaným vejcem. Na každý kousek položte rozpůlenou mandli. Pečte v předehřáté troubě na 160 °C dozlatova, přibližně 15 až 20 minut. Pečte pomalu, aby se marcipánky rovnoměrně propekly. Hotové vánoční cukroví nechte zchladnout a podávejte.
Vánoční cukroví podle Magdaleny D. Rettigové: ZÁZVORKY
Aromatické a pikantní vánoční cukroví zvané zázvorky zvládne připravit i úplný začátečník v pečení. Tato sladká dobrota má také jednu velkou výhodu, a to takovou, že je vydrží poměrně dlouhou dobu čerstvá. Dopřát si zázvorky můžete třeba s oblíbeným vánočním čajem, grogem nebo svařákem.
Potřebné ingredience:
- 192 g moučkového cukru (12 lotů)
- 192 g hladké mouky (12 lotů)
- 32 g mletého zázvoru (2 loty)
- 9 vaječných žloutků
- 1 vaječný bílek (na potření)
- moučkový cukr (na posypání)
RECEPT na zázvorky
- Příprava těsta: Na vál prosejte moučkový cukr a hladkou mouku, aby byly obě ingredience jemné a dobře se spojily. Přidejte mletý zázvor a vše promíchejte. Uprostřed směsi udělejte důlek, přidejte žloutky a vypracujte hladké a pevné těsto.
- Tvarování: Těsto rozválejte na tloušťku přibližně 3 mm. Pomocí formičky na zázvorky vykrajujte různé tvary.
- Pečení: Přeneste vykrojené zázvorky na plech vyložený pečicím papírem. Potřete je rozšlehaným bílkem a lehce posypte moučkovým cukrem. Pečte v troubě předehřáté na 160 °C dozlatova, přibližně 10 až 15 minut. Cukr na povrchu by měl jemně zkaramelizovat.
- Dokončení: Po upečení nechte zázvorky zchladnout a opatrně je sundejte z pečicího papíru. Vánoční cukroví skladujte v uzavřené dóze, kde vydrží vláčné i několik dní.
Vánoční cukroví podle Magdaleny D. Rettigové: ČOKOLÁDOVÉ VĚNEČKY (HUBINKY)
Máte-li v oblibě extra sladké vánoční cukroví v podobě pusinek, jistě si zamilujete i tyto čokoládové věnečky neboli hubinky. Doslova se rozplývají v ústech.
Potřebné ingredience:
- 192 g moučkového cukru (8 lotů)
- 2 vaječné bílky
- 1 lžíce citronové šťávy
- 64 g strouhané čokolády (4 loty)
- moučkový cukr (na vál pro vyválení těsta)
RECEPT na čokoládové věnečky (hubinky)
- Příprava těsta: Na mísu dejte moučkový cukr a přidejte k němu vaječné bílky. Šlehejte je, dokud směs nezhoustne a nezbělí. Do této směsi přidejte citronovou šťávu a strouhanou čokoládu, dobře promíchejte, aby se všechny ingredience spojily. Na vál si nasypte moučkový cukr a těsto zpracujte do tuhé konzistence, poté ho vyválejte do hladkého, kompaktního těsta.
- Tvarování věnečků: Těsto rozválejte na tloušťku asi 1 cm (přibližně tloušťka malíku). Pomocí formičky nebo rukou vykrájejte malé věnečky nebo jiný požadovaný tvar.
- Kynutí: Plech vyložte papírem. Na něj pak klaďte vykrojené tvary a nechte je stát na teplém místě přibližně jednu hodinu, aby těsto lehce oschlo.
- Pečení: Předehřejte troubu na 180 °C. Věnečky pečte rychle ve velmi horké troubě, dokud nezezlátnou a nebudou křupavé (asi 10 až 15 minut). Po upečení je opatrně sejměte z plechu a nechte je zcela vychladnout.
- Dekorace: Jakmile věnečky vychladnou, můžete je ozdobit bílou polevou (moučkový cukr a trochu vody). Polevu nanášejte pomocí malé stříkačky na cukrovinky nebo skrze malý papírový trychtýřek. Nechte polevu uschnout a poté vánoční cukroví uskladněte na suchém místě, aby zůstalo křehké.
Vánoční recept podle Magdaleny D. Rettigové na závěr: TRADIČNÍ VÁNOČKA
Spolu s vánočním cukrovím nemůže na svátečním stole chybět ani tradiční vánočka. Vyzkoušejte tu podle Magdaleny Dobromily Rettigové.
Potřebné ingredience:
- 560 g hladké mouky (4 žejdlíky)
- 160 g másla (10 lotů, změklého)
- 96 g moučkového cukru (6 lotů)
- kůra z 1 citronu (jemně nastrouhaná)
- 32 g čerstvého droždí (2 loty)
- špetka soli
- 250 ml mléka (podle potřeby na zadělání těsta)
- 128 g hrozinek (čtvrt libry, nejlépe sultánek)
- 128 g sladkých mandlí (čtvrt libry, spařených, oloupaných a nakrájených)
- 1 vejce (na potření)
RECEPT na tradiční vánočku
- Příprava těsta: V míse promíchejte mouku se solí. Přidejte změklé máslo a prsty ho zapracujte do mouky, aby směs připomínala drobenku. Do směsi přidejte moučkový cukr a nastrouhanou citronovou kůru. Droždí rozdrobte do trošky vlažného mléka (z celkového množství), přidejte špetku cukru a nechte vzejít kvásek (asi 10 minut). Do mísy přidejte kvásek a zbytek mléka. Vypracujte tuhé, ale pružné těsto. Pokud se těsto lepí, přidejte trochu mouky, pokud je příliš tuhé, přilijte mléko. Těsto hněťte 10 až 15 minut, dokud nebude hladké a elastické. Přikryjte utěrkou a nechte kynout na teplém místě, dokud těsto nezdvojnásobí objem (asi 1 až 1,5 hodiny).
- Příprava surovin: Mezitím si připravte náplň: hrozinky opláchněte a osušte, mandle spařte, oloupejte a nakrájejte na nudličky.
- Zpracování těsta: Vykynuté těsto přeneste na pomoučený vál. Přidejte hrozinky a mandle a důkladně je zapracujte, aby byly rovnoměrně rozprostřené v těstě. Těsto rozdělte na 9 stejných částí. Čtyři největší kousky rozválejte do dlouhých pramenů a spleťte z nich základní vrstvu vánočky. Ze tří dalších kousků vytvořte další prameny, spleťte je a položte na základní vrstvu. Z posledních dvou kousků vytvořte prameny, stočte je do spirály a položte na vrchol vánočky. Konce na obou stranách dobře přimáčkněte, aby vánočka držela tvar.
- Kynutí a pečení: Vánočku přeneste na plech vyložený pečicím papírem. Pomažte ji rozšlehaným vejcem a nechte ještě kynout na teplém místě asi 1,5 hodiny. Předehřejte troubu na 160 °C. Vánočku pečte přibližně 60 minut, dokud není krásně zlatavá. Pokud začne povrch příliš hnědnout, přikryjte ji alobalem.
Autor článku: Iveta Reinisch
Diskuse k článku
RE : Upečte si vánoční cukroví a vánočku podle Magdaleny Dobromily Rettigové! Připravili jsme pro vás 5 staročeských receptů