Upečte si vánoční cukroví a vánočku podle Magdaleny Dobromily Rettigové! Připravili jsme pro vás 5 staročeských receptů

Upečte si vánoční cukroví a vánočku podle Magdaleny Dobromily Rettigové! Připravili jsme pro vás 5 staročeských receptů

Chystáte se letos na svátky péct vánoční cukroví nebo vánočku? Pak se můžete inspirovat staročeskými recepty kuchařky a spisovatelky Magdaleny Dobromily Rettigové, která se proslavila v 19. století zejména publikací „Domácí kuchařka“. Původní receptury jsme upravili do dnešní mluvy, včetně gramáže ingrediencí, abyste se v žejdlíkách, kvintlících, lotech či librách neztratili.

Magdalena Dobromila Rettigová pekla nejen tradiční vánoční cukroví, které známe dnes, ale i to pro dnešní dobu neobvyklé. Vyzkoušejte sladké staročeské dobroty, jímž holdovali mlsouni na Vánoce v 19. století! Zaujmou vás snad mandlové koláčky s kořením a marcipánky nebo dáte přednost tradiční vánočce?

Vánoční cukroví podle Magdaleny D. Rettigové: MANDLOVÉ KOLÁČKY S KOŘENÍM

Jako první si můžete upéct vánoční cukroví s vůní mandlí, muškátového oříšku, skořice a hřebíčku. Tyto koláčky jsou výtečné s čajem, kávou nebo šálkem horkého kakaa.

Čtěte také:

Krémy do vánočního cukroví: Nejlepší máslový, čokoládový i ořechový krém

Potřebné ingredience:

  • 128 g sladkých mandlí (čtvrt libry)
  • 96 g moučkového cukru (6 lotů)
  • 1 muškátový oříšek (nastrouhaný)
  • 4 g mleté skořice (1 kvintlík)
  • 4 g mletého hřebíčku (1 kvintlík)
  • kůra z půlky citronu (chemicky neošetřeného)
  • 128 g másla (8 lotů)
  • 128 g hladké mouky (8 lotů)
  • 3 vaječné žloutky
  • poleva dle chuti (barevná cukrová nebo jednoduchá citronová)

RECEPT na mandlové koláčky s kořením

  1. Příprava mandlí: Mandle oloupejte. Pokud mají slupku, spařte je horkou vodou, nechte chvíli odstát, a poté slupky snadno sloupněte. Oloupané mandle osušte a jemně nastrouhejte nebo umelte.
  2. Smíchání suchých ingrediencí: V míse smíchejte nastrouhané mandle, moučkový cukr, nastrouhaný muškátový oříšek, skořici, mletý hřebíček a jemně nasekanou citronovou kůru. Tato směs bude voňavým základem těsta.
  3. Příprava těsta: K suché směsi přidejte změkčené máslo a hladkou mouku. Prsty promíchejte, aby se ingredience spojily. Nakonec přidejte žloutky a vypracujte hladké těsto. Pokud se těsto lepí, můžete přidat trochu mouky, ale těsto by mělo být měkké a vláčné.
  4. Odpočinek těsta: Těsto zabalte do potravinové fólie a nechte odpočívat asi hodinu v chladničce. Tento krok pomůže rozvinout chutě koření.
  5. Tvarování koláčků: Na lehce pomoučeném válu těsto rozválejte na tloušťku asi 3 až 4 mm. Pomocí vykrajovátek vytvořte různé tvary (hvězdičky, srdíčka, kolečka). Hotové koláčky přeneste na plech vyložený pečicím papírem.
  6. Pečení: Předehřejte troubu na 170 °C (horkovzdušná 150 °C). Koláčky pečte přibližně 10 až 12 minut, dokud nezačnou zlátnout. Dávejte pozor, aby se nespálily, protože jsou tenké.
  7. Zdobení: Nechte koláčky vychladnout. Poté je potřete barevnou cukrovou polevou nebo jednoduchou citronovou glazurou (smíchejte moučkový cukr s citronovou šťávou). Pro pestřejší efekt můžete použít potravinářské barvy.
  8. Podávání: Hotové koláčky nechte na vzduchu zaschnout a poté je naaranžujte na talíř mezi ostatní vánoční cukroví.

Vánoční cukroví podle Magdaleny D. Rettigové: MARCIPÁNKY

Jemné vánoční cukroví zvané marcipánky si zamilujete už po prvním ochutnání. Jeho název vychází z klasického čistého marcipánu, který však býval poměrně drahý kvůli vysoké ceně mandlí a cukru. Proto vznikla tato „levnější“ variace s moukou a kořením.

Potřebné ingredience:

  • 48 g másla (3 loty)
  • 128 g moučkového cukru (čtvrt libry)
  • 8 g mleté skořice (půl lotu)
  • 4 g mletého hřebíčku (čtvrt lotu)
  • kůra z půlky citronu (chemicky neošetřeného, drobně nasekaná)
  • 80 g mandlí (5 lotů, strouhaných i se slupkou)
  • 1 vejce (celé)
  • 128 g hladké mouky (čtvrt libry)
  • vejce na potření
  • mandlové půlky na ozdobu

RECEPT na marcipánky

  1. Příprava těsta: V míse utřete máslo s moučkovým cukrem do světlé pěny. Přidejte mletou skořici, mletý hřebíček a nastrouhanou citronovou kůru. Vmíchejte strouhané mandle. Přidejte jedno celé vejce a důkladně směs vyšlehejte. Nakonec zapracujte hladkou mouku a vytvořte hladké těsto.
  2. Tvarování a příprava na pečení: Přeneste těsto na vál posypaný moukou. Rozválejte ho na tloušťku asi 3 mm. Nakrájejte těsto na malé čtyřhranné tabulky, aby připomínaly tvar tradičních marcipánek. Tabulky přendejte na plech vyložený pečicím papírem nebo lehce vymazaný máslem.
  3. Zdobení a pečení: Pomažte povrch marcipánek rozšlehaným vejcem. Na každý kousek položte rozpůlenou mandli. Pečte v předehřáté troubě na 160 °C dozlatova, přibližně 15 až 20 minut. Pečte pomalu, aby se marcipánky rovnoměrně propekly. Hotové vánoční cukroví nechte zchladnout a podávejte.

Vánoční cukroví podle Magdaleny D. Rettigové: ZÁZVORKY

Aromatické a pikantní vánoční cukroví zvané zázvorky zvládne připravit i úplný začátečník v pečení. Tato sladká dobrota má také jednu velkou výhodu, a to takovou, že je vydrží poměrně dlouhou dobu čerstvá. Dopřát si zázvorky můžete třeba s oblíbeným vánočním čajem, grogem nebo svařákem.

Potřebné ingredience:

  • 192 g moučkového cukru (12 lotů)
  • 192 g hladké mouky (12 lotů)
  • 32 g mletého zázvoru (2 loty)
  • 9 vaječných žloutků
  • 1 vaječný bílek (na potření)
  • moučkový cukr (na posypání)

RECEPT na zázvorky

  1. Příprava těsta: Na vál prosejte moučkový cukr a hladkou mouku, aby byly obě ingredience jemné a dobře se spojily. Přidejte mletý zázvor a vše promíchejte. Uprostřed směsi udělejte důlek, přidejte žloutky a vypracujte hladké a pevné těsto.
  2. Tvarování: Těsto rozválejte na tloušťku přibližně 3 mm. Pomocí formičky na zázvorky vykrajujte různé tvary.
  3. Pečení: Přeneste vykrojené zázvorky na plech vyložený pečicím papírem. Potřete je rozšlehaným bílkem a lehce posypte moučkovým cukrem. Pečte v troubě předehřáté na 160 °C dozlatova, přibližně 10 až 15 minut. Cukr na povrchu by měl jemně zkaramelizovat.
  4. Dokončení: Po upečení nechte zázvorky zchladnout a opatrně je sundejte z pečicího papíru. Vánoční cukroví skladujte v uzavřené dóze, kde vydrží vláčné i několik dní.

Vánoční cukroví podle Magdaleny D. Rettigové: ČOKOLÁDOVÉ VĚNEČKY (HUBINKY)

Máte-li v oblibě extra sladké vánoční cukroví v podobě pusinek, jistě si zamilujete i tyto čokoládové věnečky neboli hubinky. Doslova se rozplývají v ústech.

Potřebné ingredience:

  • 192 g moučkového cukru (8 lotů)
  • 2 vaječné bílky
  • 1 lžíce citronové šťávy
  • 64 g strouhané čokolády (4 loty)
  • moučkový cukr (na vál pro vyválení těsta)

RECEPT na čokoládové věnečky (hubinky)

  1. Příprava těsta: Na mísu dejte moučkový cukr a přidejte k němu vaječné bílky. Šlehejte je, dokud směs nezhoustne a nezbělí. Do této směsi přidejte citronovou šťávu a strouhanou čokoládu, dobře promíchejte, aby se všechny ingredience spojily. Na vál si nasypte moučkový cukr a těsto zpracujte do tuhé konzistence, poté ho vyválejte do hladkého, kompaktního těsta.
  2. Tvarování věnečků: Těsto rozválejte na tloušťku asi 1 cm (přibližně tloušťka malíku). Pomocí formičky nebo rukou vykrájejte malé věnečky nebo jiný požadovaný tvar.
  3. Kynutí: Plech vyložte papírem. Na něj pak klaďte vykrojené tvary a nechte je stát na teplém místě přibližně jednu hodinu, aby těsto lehce oschlo.
  4. Pečení: Předehřejte troubu na 180 °C. Věnečky pečte rychle ve velmi horké troubě, dokud nezezlátnou a nebudou křupavé (asi 10 až 15 minut). Po upečení je opatrně sejměte z plechu a nechte je zcela vychladnout.
  5. Dekorace: Jakmile věnečky vychladnou, můžete je ozdobit bílou polevou (moučkový cukr a trochu vody). Polevu nanášejte pomocí malé stříkačky na cukrovinky nebo skrze malý papírový trychtýřek. Nechte polevu uschnout a poté vánoční cukroví uskladněte na suchém místě, aby zůstalo křehké.

Tradiční vánočka.

Vánoční recept podle Magdaleny D. Rettigové na závěr: TRADIČNÍ VÁNOČKA

Spolu s vánočním cukrovím nemůže na svátečním stole chybět ani tradiční vánočka. Vyzkoušejte tu podle Magdaleny Dobromily Rettigové.

Potřebné ingredience:

  • 560 g hladké mouky (4 žejdlíky)
  • 160 g másla (10 lotů, změklého)
  • 96 g moučkového cukru (6 lotů)
  • kůra z 1 citronu (jemně nastrouhaná)
  • 32 g čerstvého droždí (2 loty)
  • špetka soli
  • 250 ml mléka (podle potřeby na zadělání těsta)
  • 128 g hrozinek (čtvrt libry, nejlépe sultánek)
  • 128 g sladkých mandlí (čtvrt libry, spařených, oloupaných a nakrájených)
  • 1 vejce (na potření)

RECEPT na tradiční vánočku

  1. Příprava těsta: V míse promíchejte mouku se solí. Přidejte změklé máslo a prsty ho zapracujte do mouky, aby směs připomínala drobenku. Do směsi přidejte moučkový cukr a nastrouhanou citronovou kůru. Droždí rozdrobte do trošky vlažného mléka (z celkového množství), přidejte špetku cukru a nechte vzejít kvásek (asi 10 minut). Do mísy přidejte kvásek a zbytek mléka. Vypracujte tuhé, ale pružné těsto. Pokud se těsto lepí, přidejte trochu mouky, pokud je příliš tuhé, přilijte mléko. Těsto hněťte 10 až 15 minut, dokud nebude hladké a elastické. Přikryjte utěrkou a nechte kynout na teplém místě, dokud těsto nezdvojnásobí objem (asi 1 až 1,5 hodiny).
  2. Příprava surovin: Mezitím si připravte náplň: hrozinky opláchněte a osušte, mandle spařte, oloupejte a nakrájejte na nudličky.
  3. Zpracování těsta: Vykynuté těsto přeneste na pomoučený vál. Přidejte hrozinky a mandle a důkladně je zapracujte, aby byly rovnoměrně rozprostřené v těstě. Těsto rozdělte na 9 stejných částí. Čtyři největší kousky rozválejte do dlouhých pramenů a spleťte z nich základní vrstvu vánočky. Ze tří dalších kousků vytvořte další prameny, spleťte je a položte na základní vrstvu. Z posledních dvou kousků vytvořte prameny, stočte je do spirály a položte na vrchol vánočky. Konce na obou stranách dobře přimáčkněte, aby vánočka držela tvar.
  4. Kynutí a pečení: Vánočku přeneste na plech vyložený pečicím papírem. Pomažte ji rozšlehaným vejcem a nechte ještě kynout na teplém místě asi 1,5 hodiny. Předehřejte troubu na 160 °C. Vánočku pečte přibližně 60 minut, dokud není krásně zlatavá. Pokud začne povrch příliš hnědnout, přikryjte ji alobalem.

Autor článku: Iveta Reinisch



Diskuse k článku

Diskuse neobsahuje zatím žádný komentář. Buďte první!
Odesláním souhlasíte s pravidly diskuze.