Kroupové rizoto s uzeným masem a kapustou
Ingredience
- kroupy: 150 g
- uzené vepřové maso: 150 g
- kapusta: 100 g
- mrkev: 1 ks
- malá cibule: 1 ks
- stroužky česneku: 1 ks
- zeleninový vývar: 800 ml
- máslo: 1 PL
- olej: 1 KL
- čerstvá majoránka: 2 PL
- pepř
KL - Kávová lžička, PL - Polévková lžíce
Kroupové rizoto s uzeným masem a kapustou - recept
V hrnci na troše oleje rozpustíme máslo a necháme na něm zesklovatět nadrobno nakrájenou cibuli. Přidáme česnek a max. po 1 minutě kroupy, které důkladně zamícháme, aby se obalily tukem. Orestujeme a zalijeme 1 naběračkou horkého vývaru. Vývar necháme odpařit a opět přidáme naběračku vývaru. Takto postupujeme až do změknutí krup. Množství vývaru je orientační, záleží na velikosti krup.
Z kapusty odstraníme tuhé stonky a listy nakrájíme na proužky, které spaříme ve vroucí vodě, prudce zchladíme studenou vodou a necháme okapat.
Uzené maso a mrkev nakrájíme na kostičky a na oleji opečeme na pánvi. Nakonec přidáme i spařenou kapustu, opepříme a společně prohřejeme. Sůl by neměla být potřeba, protože uzené maso je dost slané a osolený je i vývar.
Směs s masem vmícháme asi 10 minut před koncem vaření krup a přidáme ještě čerstvou majoránku. Použijeme-li sušenou, stačí přidat poloviční množství už s první naběračkou vývaru.
Kroupové rizoto s uzeným masem a kapustou můžeme na závěr posypat strouhaným parmezánem.
Diskuse k receptu: 0 příspěvky.