Domácí sulc podle babiček 8x jinak

img

Domácí sulc neboli huspenina je velmi chutný pokrm, díky kterému doplníte tělu potřebný kolagen. Ten udržuje v kondici kloubní aparát a pomáhá vypínat pokožku. Kromě jiného má i určitý vliv na proces hojení. Zpestřete si jídelníček touto dobrotou a udělejte něco pozitivního pro své zdraví!

Protože víme, že nejlepší domácí sulc uměly a stále umí naše babičky, přinášíme vám právě jejich skvostné a snadné recepty, díky kterým připravíte huspeninu jedna báseň! Až ochutnáte, nebudete chtít přestat jíst! Jaký z osmi tipů si vyberete?

Domácí sulc 8x jinak: Z vepřových nožek podle Aleny

Kdo by neznal klasický domácí sulc z vepřových nožek! Jeho příprava je snadná a náklady na pokrm skutečně nízké. Přesvědčte se o tom sami. Skvělý recept přináší babička Alena.

Čtěte také:

Staročeské polévky 3x jinak: Uvařte si je levně a chutně na oběd nebo k večeři

Potřebné ingredience na domácí sulc z vepřových nožek

  • čerstvé vepřové nožky: 3 ks

  • ocet: dle chuti

  • čerstvý celer: ¼ kusu

  • cibule: 1 a ½ kusu

  • mrkev: 1 kus

  • celý černý pepř: 8 bobulí

  • celé nové koření: 3 bobule

  • bobkový list: 1 kus

  • sůl: dle chuti

  • mletý černý pepř: dle chuti

Recept na domácí sulc z vepřových nožek podle Aleny

Začněte tím, že si pečlivě omyjete vepřové nožky a umístíte je do papiňáku spolu s loupaným celerem, mrkví, půlkou cibule, celým novým kořením, bobkovým listem a s celým černým pepřem. Také přisypte trochu soli, suroviny přelijte studenou vodou a pod poklicí duste asi půl hodiny. Po uplynutí doby varu nechte stát zavřený hrnec na vypnuté plotně asi čtvrt hodiny. Nakonec vepřový vývar přeceďte přes velmi jemné sítko nebo bavlněnou tkaninu (předtím však vyjměte zeleninu a vepřové nožky). Dále do vývaru přidejte dle chuti mletý černý pepř, ocet, jemně nasekanou čerstvou cibuli, pokrájenou vařenou zeleninu (lze vynechat) a obrané maso z nožek. Tekutinu přelijte do zapékací misky anebo do formy na srnčí hřbet, překryjte fólií a dejte do lednice tuhnout přes noc (až bude mít směs pokojovou teplotu). Následující den domácí sulc podávejte třeba s čerstvým chlebem. Dobrou chuť!

Domácí sulc 8x jinak: Z kuřete podle Boženy

Domácí sulc je velmi chutný i z kuřecího masa. Své o tom ví paní Božena, která dala k dispozici následující recept. Huspeninu doplní nejen výrazná chuť koření, ale také hrášek a mrkev.

Potřebné ingredience na domácí sulc z kuřecího masa

  • čerstvé kuře: ½ kusu

  • mražený hrášek: cca 50 gramů

  • čerstvá mrkev (nebo mražená): cca 50 gramů

  • želatina v prášku (čirá): 1 balení

  • žlutá cibule: 1 kus

  • celé nové koření: 6 bobulí

  • celý černý pepř: 10 bobulí

  • bobkový list: 2 kusy

  • sůl: dle chuti

  • máslo: dle potřeby

Recept na domácí sulc z kuřecího masa podle Boženy

Nejprve si omyjte pod studenou vodou půlku kuřete a tu pak vložte do velkého hrnce spolu s loupanou cibulí, novým kořením, celým pepřem, solí a bobkovými listy. Vše přelijte vodou (cca ½ cm až 1 cm nad maso) a vařte do měkka asi 120 minut na mírnějším plamenu. Následně kuře opatrně vyjměte, totéž učiňtě i s cibulí. Vývar přeceďte přes jemné síto do středně velkého hrnce a provařte v něm dle návodu želatinu. Pak do něj zakomponujte obrané kuřecí maso. V poslední fázi orestujte na troše másla mražený hrášek spolu s pokrájenou a loupanou mrkví. Až bude zelenina měkká, odstavte ji z plotny a po zchladnutí vložte taktéž do vývaru. Vše přelijte do formy na srnčí hřbet, překryjte potravinovou fólií a až bude mít tekutina pokojovou teplotu, dejte ji tuhnout do chladničky. Po několika hodinách domácí sulc z kuřete vyjměte a podávejte s oblíbeným pečivem. Dobrou chuť!

Domácí sulc 8x jinak: Z vepřového kolena a nožek podle Jiřiny

Další tradiční recept na vepřový domácí sulc přináší paní Jiřina. Je ochucený česnekem, a tak má zcela jiný šmak, než ten první od Aleny. Vyzkoušejte ho a nebudete litovat!

Potřebné ingredience na domácí sulc z vepřového kolena a nožek

  • čerstvé vepřové nožky: 3 kusy

  • čerstvé vepřové koleno: 1 kus

  • celé nové koření: 12 bobulek

  • celý bobkový list: 5 kusů

  • česnekové stroužky: 2 až 3 kusy

  • sůl: dle chuti

  • mletý pepř: dle chuti

Recept na domácí sulc z vepřového kolena a nožek podle Jiřiny

Začněte tím, že si omyjete vepřové koleno a nožky. Maso pak umístěte do velkého hrnce spolu s novým kořením, solí, bobkovým listem a vše přelijte dostatečným množstvím studené vody (vepřové by mělo být potopené). Hrnec přikryjte poklicí a suroviny vařte na mírném plamenu celé tři až čtyři hodiny. Po uplynutí této doby vyjměte koleno i nožky a oberte libovější kusy masa. Kůži a tučné části semelte v mlýnku na maso a vložte do přecezeného vývaru spolu s libovými kusy. Do vývaru taktéž přimíchejte prolisované česnekové stroužky, mletý pepř dle chuti a nechte zchladnout na pokojovou teplotu (například ve formě na srnčí hřbet). Až se tak stane, umístěte domácí sulc přes noc do lednice. Podávejte třeba pokapané octem a posypané nasekanou cibulí. Přejeme dobré chutnání.

Domácí sulc 8x jinak: Ze kančího masa podle Zuzany

I zvěřinový domácí sulc může skvěle chutnat! Přesvědčte se o tom díky receptu paní Zuzany, která k přípravě použila kančí maso.

Potřebné ingredience na domácí sulc z kančího masa

  • čerstvá kančí plec: 200 gramů

  • čerstvá mrkev: 50 gramů

  • žlutá cibule: 100 gramů

  • čerstvý celer: 50 gramů

  • celý jalovec: cca 3 až 4 bobulky (nebo dle chuti)

  • bobkový list: 2 kusy (nebo dle chuti)

  • celý pepř: 4 až 5 bobulí (nebo dle chuti)

  • celé nové koření: 4 až 5 bobulí (nebo dle chuti)

  • čirá želatina v prášku: 1 balení

  • sůl a mletý pepř: dle chuti

Recept na domácí sulc z kančího masa podle Zuzany

Nejprve si omyjte kančí maso a následně jej vložte do hrnce spolu s loupanou mrkví, celerem, cibulí, jalovcem, novým kořením, bobkovým listem a celým pepřem. Vše přelijte studenou vodou a vařte pod poklicí pozvolna asi dvě až tři hodiny (maso musí změknout). Dále vařený vývar přeceďte přes jemné síto a maso spolu s kořenovou zeleninou umelte na kaši. Tu zatím dejte stranou a nezapomeňte okořenit solí a pepřem. Nakonec provařte ve vývaru želatinu dle návodu a do teplé směsi zakomponujte masovou kaši se zeleninou. Pečlivě promíchejte a tekutinu přelijte do formy na srnčí hřbet anebo do jiné vhodné nádoby. Až vývar zchladne na pokojovou teplotu, vložte jej přikrytý do lednice na noc. Domácí sulc z kančího masa podávejte pokrájený třeba s glazovanou cibulí a pečivem. Dobrou chuť!

Do domácí huspeniny můžete zakomponovat i zeleninu.

Domácí sulc 8x jinak: Staročeská huspenina podle Ivany

Staročeský domácí sulc je sice o něco málo náročnější na přípravu, ovšem jeho výsledná chuť je fantastická. Obsahuje nejen vepřové maso, ale i spoustu zdravé zeleniny!

Potřebné ingredience na staročeský domácí sulc

  • čerstvá vepřová nožka: 1 kus

  • čerstvé vepřové koleno: 1 kus

  • čerstvý vepřový jazyk: 1 kus

  • kořenová zelenina: 1 mrkev, 1 petržel, půlka celeru

  • čerstvá kapusta: ¼ kusu

  • žlutá cibule: ½ kusu

  • sušené lesní houby: ½ malého šálku

  • ocet: 3 lžíce nebo dle chuti

  • krupicový cukr: dle chuti

  • sůl a mletý pepř: dle chuti

  • zeleninový vývar: cca 1 litr

  • bobkový list: 1 až 2 kusy

  • čerstvý tymián: 1 snítka

  • celý černý pepř: dle chuti

Recept na staročeský domácí sulc podle Ivany

Nejprve si vepřové koleno, nožku a jazyk omyjte a očistěte. Pak vše vložte do velkého hrnce, přelijte vodou a přiveďte k varu. Po asi dvou hodinách pozvolného vaření vlijte k masu zeleninový vývar, vložte lesní houby, loupanou kořenovou zeleninu, celé koření, tymián a pokračujte ve varu další půl hodinu. Nakonec měkké maso vyjměte z vývaru, oberte jej od kosti a pokrájejte na menší kousky. Také nezapomeňte vyjmout zeleninu a přeceďte tekutinu do jiného hrnce. Vývar dochuťte dle libosti solí, cukrem, octem a ještě krátce povařte na mírnějším plamenu. Dále do vývaru vložte obrané maso, pokrájenou kořenovou zeleninu a pečlivě promíchejte. Až vše zchladne na pokojovou teplotu, přelijte směs do vhodné formy a dejte tuhnout do lednice přes noc. Domácí sulc po staročesku podávejte s kváskovým chlebem anebo houskou. Dobrou chuť!

Domácí sulc 8x jinak: Vaječná huspenina podle Zdeňky

Neholdujete příliš masu? Potom se vám zde nabízí vaječný domácí sulc podle paní Zdeňky. Hodí se jak na lehkou svačinku, tak k občerstvení pro hosty.

Potřebné ingredience na přípravu vaječné huspeniny

  • vařená vejce: 6 až 8 kusů

  • zelenina zavařená v sladkokyselém láku (druh dle libosti): 1 velká sklenice o 500 ml

  • želatina v prášku (čirá): 2 balíky

  • zeleninový vývar: 400 mililitrů

  • sůl: dle chuti

  • majonéza: cca 250 gramů

Recept na vaječnou huspeninu podle Zdeňky

Začněte tím, že si jedno balení želatiny necháte ve studené vodě nabobtnat. To druhé pak svařte se zeleninovým vývarem. Nakonec obě tekutiny propojte a pečlivě promíchejte. V další fázi si pokrájejte na menší kusy vařená vejce spolu s nakládanou zeleninou. Tyto suroviny následně přendejte do vývaru spolu s majonézou a sladkokyselým lákem. Výslednou tekutinu přelijte do formy na srnčí hřbet, překryjte fólií a dejte na noc tuhnout do chladničky. Další den vaječný domácí sulc podávejte s oblíbeným pečivem a čerstvou zeleninou. Dobrou chuť!

Domácí sulc 8x jinak: Rybí huspenina podle Marie

Nyní pro vás máme skutečnou delikatesu v podobě rybí huspeniny podle Marie. Tento výjimečný domácí sulc vám při přípravách rozhodně nezabere mnoho času. A z výsledku se bude radovat celá rodina!

Potřebné ingredience na domácí sulc z ryby

  • čerstvá vykostěná treska, candát, štika anebo halibut: cca 800 gramů

  • čerstvá mrkev: 40 gramů

  • čerstvá petržel: 40 gramů

  • žlutá cibule: 2 kusy

  • sůl: dle chuti

  • mletá sladká paprika: dle chuti

Recept na domácí sulc z ryby podle Marie

Začněte tím, že si vykostěné filety zvolené ryby osolíte z obou stran. Pak je dejte stranou a pusťte se do loupání cibule. Tu následně nakrájejte na stejně silná kolečka a umístěte do většího hrnce spolu s loupanou kořenovou zeleninou. Nakonec vložte k surovinám i zvolenou rybu, přelijte studenou vodou a vařte do změknutí na mírném plamenu zhruba 60 minut. Tekutina by se měla značně zredukovat. Po uplynutí nezbytné doby varu vyjměte z hrnce rybí maso a to rozprostřete do formy na srnčí hřbet anebo do jiné vhodné nádoby. Následně rybu přelijte zredukovaným vývarem, který jste předtím přecedili přes jemné sítko. Přidat k rybě můžete i kousky kořenové zeleniny. Pokrm dejte tuhnout do lednice alespoň na 48 hodin (až bude mít pokojovou teplotu). Po uplynutí doby domácí sulc z rybího masa vyjměte z chladu, pokrájejte na plátky a podávejte s oblíbeným pečivem. Dobré chutnání!

Domácí sulc 8x jinak: Z kuřecího masa, srdíček, pařátků a krků podle Tamary

Intenzivní chuť získá kuřecí domácí sulc i díky provaření s vnitřnostmi a odřezky kuřete. Své o tom ví paní Tamara, která pro vás připravila tento snadný recept.

Potřebné ingredience na kuřecí domácí sulc

  • čerstvé kuře: ½ kusu

  • kuřecí krky: 2 kusy

  • kuřecí srdíčka: 2 až 3 kusy

  • kuřecí prsíčka: 2 kusy

  • kuřecí pařátky: cca 650 až 700 gramů

  • studená voda: cca 2 500 mililitrů

  • celý černý pepř: cca 12 bobulí

  • česnekové stroužky: 3 kusy

  • žlutá cibule: ½ kusu

  • mrkev: 2 kusy

  • bobkový list: 2 kusy

  • celé nové koření: cca 5 bobulí

  • sůl a mletý pepř: dle chuti

Recept na kuřecí domácí sulc podle Tamary

Začněte tím, že si řádně omyjete a očistíte kuřecí pařátky, krky a také obecně kuřecí maso a vnitřnosti. Vše umístěte do velkého hrnce a přidejte omytou neloupanou cibuli, mrkve bez slupky, nové koření, bobkové listy, celý pepř, sůl a suroviny přelijte studenou vodou. Vývar nechte táhnout asi čtyři hodiny na mírnějším plamenu. Pokud máte papiňák, výrazně zkrátíte dobu. V tom případě postačí i polovina z celkového času. Po uplynutí doby varu vyjměte opatrně z vývaru maso i zeleninu a tekutinu přeceďte přes jemné sítko do jiného hrnce. Vývar nakonec doplňte obraným kuřecím masem pokrájeným na menší kusy, kostičkami uvařené zeleniny, prolisovanými česnekovými stroužky a vše pečlivě promíchejte. Možné je dochutit dle libosti i solí a pepřem. Tekutinu přelijte do skleněné misky, překryjte fólií a při pokojové teplotě umístěte do lednice, kde bude domácí sulc tuhnout do druhého dne. Podávejte třeba s chlebem. Dobrou chuť přejeme!

Autor článku: Iveta Berezkinová



Diskuse k článku

Diskuse neobsahuje zatím žádný komentář. Buďte první!
Odesláním souhlasíte s pravidly diskuze.