Smažené karbanátky budou chutné nejen z masa, ale také z cukety, květáku i hermelínu. Jaké si dáte?

Smažené karbanátky na pět různých způsobů

Smažené karbanátky jsou v našich končinách tuze oblíbené. Nejčastěji se připravují z mletého vepřového a hovězího masa. Ovšem existují i vegetariánské variace, na kterých si taktéž pochutnáte. Představíme vám obě verze, které vařívaly naše babičky již kdysi dávno.

Mezi smažené karbanátky můžeme zařadit například ty klasické z mletého vepřového a hovězího masa. Až je ochutnáte, vzpomenete si jistě na své dětství. Ovšem velmi lahodné a také zdravé budou i kapustové karbanátky anebo ty cuketové. Všechny tyto a další recepty naleznete níže. Inspirujte se!

Smažené karbanátky na pět různých způsobů: Klasické z mletého vepřového a hovězího masa podle babičky Elišky

Klasické smažené karbanátky z mletého vepřového a hovězího masa miluje snad každý. S vařeným bramborem maštěným máslem anebo s bramborovou kaší a kyselou okurkou jsou vlastně nejdokonalejší. Udělejte rodině radost a připravte tento chutný oběd.

Čtěte také:

Rybí karbanátky z lososa a sladkých brambor

Potřebné ingredience na klasické smažené karbanátky z mletého masa

Na čtyři porce si obstarejte:

  • mleté hovězí maso: ½ kg

  • mleté vepřové maso: ½ kg

  • polotučné mléko: 150 ml

  • polotvrdé housky anebo rohlíky (starší): 2 kusy

  • vajíčka: 2 kusy

  • žlutou cibuli: 2 kusy

  • česnekové stroužky: 2 kusy

  • sůl a mletý černý pepř: podle chuti

  • sušenou majoránku: 2 velké lžíce

  • jemnou strouhanku: 4 hrsti

  • rostlinný olej: dle potřeby ke smažení karbanátků

Recept na smažené karbanátky s mletého masa

Začněte tím, že si vybrané starší pečivo (housky anebo rohlíky) pokrájíte na kostičky, umístíte je do mísy a přelijete polotučným mlékem. Dobře směs promíchejte a nechte nasáknout a nabobtnat. Po čtvrt hodině namočené pečivo vymačkejte, přemístěte do větší mísy a přidejte k němu rozklepnutá vajíčka, sůl, mletý pepř, jemně nasekanou cibuli, sušenou majoránku, mleté hovězí i vepřové maso, lisované česnekové stroužky a trochu strouhanky. Vše důkladně propojte pomocí čistých rukou anebo vařečky a tvořte z těsta stejně velké placky. Ty smažte na rozpáleném rostlinném oleji dozlatova z obou stran. Smažené karbanátky podle babičky Elišky podávejte teplé třeba i s čerstvým pečivem, kyselou okurkou, plnotučnou hořčicí , kečupem a křenem. Přejeme vám dobrou chuť!

Smažené karbanátky na pět různých způsobů: Kapustové podle babičky Alžběty

Máte raději teplá zeleninová jídla? Potom vás zcela určitě zaujmou smažené karbanátky z kapusty podle babičky Alžběty. Na přípravu jsou skutečně velmi jednoduché. A z jejich výsledné chuti budete naprosto unesení!

Potřebné ingredience na přípravu smažených karbanátků z kapusty

  • velká čerstvá kapusta: 1 kus

  • sůl: dle chuti

  • hrubá mouka: 6 velkých lžic

  • mletý černý pepř: 1 malá lžička nebo dle chuti

  • vajíčka: 6 kusů

  • rostlinný olej: dle potřeby na smažení karbanátků

Recept na smažené karbanátky z kapusty

Nejprve si omyjte kapustu, otrhejte vrchní listy, vykrojte košťál a vložte ji do napařovacího hrnce (nebo do obyčejného s napařovačem na knedlíky). Dále vlijte do nádoby trochu vody a přiveďte vše k varu. Zeleninu přiklopte poklicí a duste asi 10 až 15 minut. Nakonec kapustu vyjměte a po zchladnutí rozmělněte v mixéru na pyré. To vlijte do velké mísy a promíchejte spolu s hrubou moukou, mletým pepřem, vaječnými žloutky a solí. Nyní si k ruce vezměte středně velkou mísu a v ní vyšlehejte do tuhého sněhu vaječné bílky. Bílkový sníh následně zakomponujte pomocí vařečky do kapustové hmoty. Z těsta pak tvořte stejně velké placky a smažte je na rozpáleném oleji dozlatova z jedné i druhé strany. Hotové smažené karbanátky z kapusty podávejte nejlépe s bramborovou kaší a nakládanou zeleninou. Dobrou chuť!

Smažené karbanátky budou chutné nejen s bramborovou kaší, ale i s čerstvou zeleninou.

Smažené karbanátky na pět různých způsobů: Cuketové s vepřovým masem podle babičky Jany

Urodilo se vám na zahradě mnoho cuket? Potom připravte třeba na rodinný oběd smažené karbanátky z cukety a vepřového masa podle babičky Jany. Jsou velmi šťavnaté a chutné! Budete se oblizovat až za ušima!

Potřebné ingredience na smažené karbanátky z cukety a vepřového masa

  • mleté vepřové maso: 400 g

  • vajíčka: 2 kusy

  • strouhanka: 2 velké lžíce

  • mletý černý pepř: ½ malé lžičky

  • sůl: 1 malá lžička

  • čerstvá cuketa: 1 větší kus

  • hrubá mouka: 2 velké lžíce

  • rostlinný olej: dle potřeby na smažení

Recept na smažené karbanátky z cukety a vepřového masa

Začněte tím, že si cuketu očistíte od okrajů a oloupete. Potom ji najemno nastrouhejte do mísy a vymačkejte přebytečnou šťávu. Cuketu dále smíchejte ve větší míse spolu s vajíčky, hrubou moukou, vepřovým mletým masem, strouhankou, mletým pepřem, solí a vypracujte homogenní těsto. Z něj následně tvořte stejně velké placky, které smažte v rozpáleném rostlinném oleji dozlatova. Smažené karbanátky z cukety a vepřového masa budou dokonalé nejen s bramborovou kaší, ale třeba i s čerstvým kváskovým chlebem, s bagetkou a česnekovým dipem. Dobré chutnání přejeme!

Smažené karbanátky na pět různých způsobů: Hermelínové se šunkou podle babičky Stáni

Pakliže s oblibou konzumujete hermelín, budou se vám dozajista zamlouvat hermelínové smažené karbanátky podle babičky Stáni, které jsou doplněné o šunku. Chutnat budou rovněž odrostlejším dětem, a to jak k obědu, tak třeba i k večeři.

Potřebné ingredience na smažené karbanátky s hermelínem a šunkou

  • klasický hermelín: 3 kusy

  • šunkový salám (vcelku): 150 g

  • kořenící směs Vegeta: dle chuti (nebo pouze sůl)

  • mletý pepř: dle chuti

  • vajíčka: 4 až 5 kusů

  • strouhanka: dle potřeby k obalování karbanátků

  • rostlinný olej: dle potřeby ke smažení

Recept na smažené karbanátky s hermelínem a šunkou

Nejprve si hermelíny rozmixujte na kaši v mixéru. Můžete je samozřejmě i umlýt v mlýnku na maso. Dále k sýrové hmotě přidejte najemno nastrouhanou šunku, Vegetu či sůl, mletý pepř dle chuti, vejce a vypracujte homogenní směs. Z té tvarujte placičky, které následně obalte ve strouhance z obou stran. Nakonec vše smažte dozlatova na rozpáleném oleji. Smažené karbanátky s hermelínem a šunkou podávejte ideálně teplé s vařeným bramborem maštěným máslem a tatarskou omáčkou. Hodit se bude i kečup, barbecue, hořčice, majonéza, nakládaná zelenina a podobně. Přejeme dobrou chuť.

Smažené karbanátky na pět různých způsobů: Květákové podle babičky Ivany

A na závěr zde máme velice lahodné smažené karbanátky z květáku podle babičky Ivany, kterým neodolá i leckterý masožravec. Tento vegetariánský pokrm budete mít připravený během pár minut a pochutná si na něm celá vaše rodina!

Potřebné ingredience na přípravu smažených karbanátků z květáku

  • čerstvý květák: 1 kus

  • vajíčka: 3 kusy

  • polohrubá mouka: 3 velké lžíce

  • sůl: dle chuti

  • mletý černý pepř: dle chuti

Recept na smažené karbanátky z květáku

Nejprve si omyjte květák, rozdělte ho na menší růžičky a ty vložte do hrnce. Zde je v osolené vodě vařte asi čtvrt hodiny (měly by změknout). Nakonec zeleninu sceďte a rozmělněte v mixéru na pyré (lze taktéž nasekat najemno ostrým nožem). Květákové pyré v další fázi smíchejte spolu s polohrubou moukou, solí, mletým pepřem a také s vaječnými žloutky. Z bílků pak vyšlehejte tuhý sníh. Ten pomocí vařečky zlehka zakomponujte do směsi s květákem a vypracujte homogenní těsto. Z něj následně tvořte placky, které smažte na horkém oleji dozlatova. Smažené karbanátky z květáku podávejte třeba s vařeným bramborem, bramborovou kaší, s pečivem a různými studenými omáčkami. Dobrou chuť!

Další inspiraci na obědy či večeře naleznete níže:

Zdravá večeře 20x jinak aneb Jak doplnit vitamíny a důkladně se nasytit

30 receptů na rychlý bezmasý oběd

Zapečené těstoviny 20x jinak aneb Skvělé recepty na oběd či večeři s masem a bez masa

Rychlá večeře (nejen) na neděli: 6 nápadů na jednoduchá a výživná jídla

Zapečené brambory ve čtyřech lahodných variacích

Rychlý oběd bez masa 5x jinak

Autor článku: Iveta Berezkinová



Diskuse k článku

Diskuse neobsahuje zatím žádný komentář. Buďte první!

Lunární kalendář

NEDĚLE 23. 02. 2025
střelec
Měsíc putuje ve znamení Střelce, je v ubývající fázi. Plánujte, obchodujte, investujte, cestujte, kontaktujte staré přátele. Dopřejte si masáž nohou,…
více o tomto dni
PONDĚLÍ 24. 02. 2025
kozoroh
Měsíc putuje znamením Kozoroha a je v ubývající fázi. Kozoroh má vliv na pleť, ale působí také na kolena, kyčle a klouby. Nepodnikejte dnes dlouhé…
více o tomto dni
ÚTERÝ 25. 02. 2025
kozoroh
Měsíc putuje znamením Kozoroha a je v ubývající fázi. Kozoroh má vliv na pleť, ale působí také na kolena, kyčle a klouby. Nepodnikejte dnes dlouhé…
více o tomto dni
STŘEDA 26. 02. 2025
vodnář
Měsíc putuje ve znamení Vodnáře a je v ubývající fázi. Vodnář působí na lýtka, kotníky a žíly. Nezatěžujte nohy dlouhým chozením a stáním. Vhodný den…
více o tomto dni
ČTVRTEK 27. 02. 2025
vodnář
Měsíc putuje ve znamení Vodnáře a je v ubývající fázi. Vodnář působí na lýtka, kotníky a žíly. Nezatěžujte nohy dlouhým chozením a stáním. Vhodný den…
více o tomto dni
PÁTEK 28. 02. 2025
ryby
Měsíc putuje znamením Ryb, dnes je novoluní. Ryby mají vliv na chodidla a prsty u nohou. Udělejte si čas na jejich koupel a masáž. Věnujte se…
více o tomto dni
SOBOTA 01. 03. 2025
ryby
Měsíc putuje znamením Ryb, je v přibývající fázi. Ryby mají vliv na chodidla a prsty u nohou. Udělejte si čas na jejich koupel a masáž. Věnujte se…
více o tomto dni

Dobrý kontakt k tématu

Přepadá Vás únava a ospalost během dne? Nepodceňujte je

V poslední době se mi pořád chce spát, i když spím celkem dost. Přes den se cítím unavená, večer už nemám sílu...

Houbová polévka z čerstvých hub

to není houbová polévka to je bramboračka. Moje maminka dávala jen brambory, houby koření a jíšku

Tipy na zavařování hotových jídel se vám budou hodit třeba na dovolené mimo civilizaci

Za mě je postup v článku k zavařování masa a hotových jídel v pořádku. Vždycky se zavařovalo na dvakrát. Jedno...

Ovlivňuje bydlení naše duševní zdraví?

Skvělý článek, který připomíná, jak zásadní je prostředí, ve kterém žijeme, pro naše duševní zdraví. Právě v d...

Hodí se tepelné čerpadlo do starého domu?

Když jsme řešili vytápění našeho starého domu, tepelné čerpadlo bylo jednou z možností . :) Nakonec jsme šli d...

Nabídka rychlé a nebankovní půjčky pro každého do 24 hodin

NABÍZÍM FLEXIBILNÍ PŮJČKY-- Dobrý den, jste v tíživé finanční situaci? Potřebuje...

Nabídka rychlé a nebankovní půjčky pro každého do 24 hodin

NABÍZÍM FLEXIBILNÍ PŮJČKY- Dobrý den, jste v tíživé finanční situaci? Potřebujet...

Nabídka rychlé a nebankovní půjčky pro každého do 24 hodin

Požádejte o půjčku 100% online, získejte rozhodnutí za 10 minut. Požádejte o půjčk...
Zobrazit všechna témata

Zpomalený metabolismus: Mýtus nebo fakt? Jak si s tím poradit?

Zpomalený metabolismus je téma, které vzbuzuje mnoho diskuzí. Mnozí se domnívají, že pomalejší metabolismus může být příčinou přibývání na váze nebo únavy, ale je to skutečně pravda? A jak můžeme podpořit správ...

Přílišná citová vazba: Jak rozpoznat a vyřešit závislost na vztazích?

Citová vazba je v romantických vztazích přirozená, ale její přehnaná intenzita může vést k emocionální závislosti a problémům v komunikaci. Rozpoznejte včas znaky přílišné citové připoutanosti, její dopady na p...

Valentýnské menu jako z restaurace: Vsaďte na tyto delikátní recepty

Valentýnské menu je skvělým způsobem, jak oslavit 14. února svátek zamilovaných. Jste zapálenými amatérskými kuchaři či cukráři? Pak vás jistě potěší inspirace na výtečné pokrmy, neboť jak praví přísloví: „Lásk...

Toužíte si splnit sny? 7 tipů, jak se konečně dostat k vysněnému cíli

Každý večer usínáte s tím, že si moc přejete, aby se vaše sny vyplnili. Přes den myslíte na to, jaké by to bylo, kdyby… Poznáváte se v tom? Jestli toužíte po změně a chcete si začít plnit sny, začněte hned teď....

Vzdělávání v jednotřídních školách: Proč je osobní přístup klíčem k úspěchu

Vzdělávání v jednotřídních školách přináší mnoho výhod, nejen bližší přístup učitelů k dětem, ale také jejich rozvoj a zvýšení socializace. Co konkrétně jednotřídní školy a školky nabízejí? A proč by právě toto...

Kávová masáž zpevní tělo a zajistí hladkou pokožku

Kávová masáž je luxusní procedura, která spojuje blahodárné účinky kávy s regenerací pleti. Díky kofeinu, který podporuje prokrvení a detoxikaci, se tato masáž stává účinným prostředkem pro zpevnění pokožky a z...

Digitální empatie jako terapeutický nástroj 21. století. Skutečně to funguje?

Na první přečtení se může zdát, že jde o oxymorón. Ovšem není tomu tak. Technologie v dnešní době je schopna poskytnout nám ono porozumění, po kterém tolik zdánlivě toužíme. V tomto směru je nejvíce užitečná um...

Bezlepkový banánový chlebíček

Začněte tím, že si předehřejte troubu na 170 až 190 °C a smícháte si v míse tyto ingredience – rozmačkané banány, rozpuštěné máslo, krystalový cukr, vejce a vanilkový extrakt. V dalším kroku pak přidejte bezlep...

Cévní mozková příhoda: Boj s časem

Příčiny vzniku cévní mozkové příhody jsou dvojího typu: Prvním typem je takzvaná hemoragická cévní mozková příhoda. K hemoragické cévní mozkové…

Na vlastní kůži: Za jediný den jsem si ušila vlastní boty. Zvládnete to taky

Ušít boty za jediný den? Nesmysl. Ruční práce, které jsou pro většinu žen relax, pro mě vždy byly noční můrou. Uháčkovala jsem jednu křivou šálu, s pletením jsem si jako levoruká nedokázala poradit a šití? Za c...

Život je jako jízda na horské dráze. Jednou jsi nahoře a pak dole

Novej rok 2025 je v plnym běhu a zima ve svym středu. Zanedlouho tu bude jaro, který mám spojený s takovou pohodou - pro mě je jaro znamením nový naděje a větší energie. Zpátky ale do přítomnosti. To, co mi připravil začátek roku, jsem si ani ve snu nedokázala představit.