Smažené karbanátky na pět různých způsobů
Smažené karbanátky jsou v našich končinách tuze oblíbené. Nejčastěji se připravují z mletého vepřového a hovězího masa. Ovšem existují i vegetariánské variace, na kterých si taktéž pochutnáte. Představíme vám obě verze, které vařívaly naše babičky již kdysi dávno.
Mezi smažené karbanátky můžeme zařadit například ty klasické z mletého vepřového a hovězího masa. Až je ochutnáte, vzpomenete si jistě na své dětství. Ovšem velmi lahodné a také zdravé budou i kapustové karbanátky anebo ty cuketové. Všechny tyto a další recepty naleznete níže. Inspirujte se!
Smažené karbanátky na pět různých způsobů: Klasické z mletého vepřového a hovězího masa podle babičky Elišky
Klasické smažené karbanátky z mletého vepřového a hovězího masa miluje snad každý. S vařeným bramborem maštěným máslem anebo s bramborovou kaší a kyselou okurkou jsou vlastně nejdokonalejší. Udělejte rodině radost a připravte tento chutný oběd.
Potřebné ingredience na klasické smažené karbanátky z mletého masa
Na čtyři porce si obstarejte:
-
mleté hovězí maso: ½ kg
-
mleté vepřové maso: ½ kg
-
polotučné mléko: 150 ml
-
polotvrdé housky anebo rohlíky (starší): 2 kusy
-
vajíčka: 2 kusy
-
žlutou cibuli: 2 kusy
-
česnekové stroužky: 2 kusy
-
sůl a mletý černý pepř: podle chuti
-
sušenou majoránku: 2 velké lžíce
-
jemnou strouhanku: 4 hrsti
-
rostlinný olej: dle potřeby ke smažení karbanátků
Recept na smažené karbanátky s mletého masa
Začněte tím, že si vybrané starší pečivo (housky anebo rohlíky) pokrájíte na kostičky, umístíte je do mísy a přelijete polotučným mlékem. Dobře směs promíchejte a nechte nasáknout a nabobtnat. Po čtvrt hodině namočené pečivo vymačkejte, přemístěte do větší mísy a přidejte k němu rozklepnutá vajíčka, sůl, mletý pepř, jemně nasekanou cibuli, sušenou majoránku, mleté hovězí i vepřové maso, lisované česnekové stroužky a trochu strouhanky. Vše důkladně propojte pomocí čistých rukou anebo vařečky a tvořte z těsta stejně velké placky. Ty smažte na rozpáleném rostlinném oleji dozlatova z obou stran. Smažené karbanátky podle babičky Elišky podávejte teplé třeba i s čerstvým pečivem, kyselou okurkou, plnotučnou hořčicí , kečupem a křenem. Přejeme vám dobrou chuť!
Smažené karbanátky na pět různých způsobů: Kapustové podle babičky Alžběty
Máte raději teplá zeleninová jídla? Potom vás zcela určitě zaujmou smažené karbanátky z kapusty podle babičky Alžběty. Na přípravu jsou skutečně velmi jednoduché. A z jejich výsledné chuti budete naprosto unesení!
Potřebné ingredience na přípravu smažených karbanátků z kapusty
-
velká čerstvá kapusta: 1 kus
-
sůl: dle chuti
-
hrubá mouka: 6 velkých lžic
-
mletý černý pepř: 1 malá lžička nebo dle chuti
-
vajíčka: 6 kusů
-
rostlinný olej: dle potřeby na smažení karbanátků
Recept na smažené karbanátky z kapusty
Nejprve si omyjte kapustu, otrhejte vrchní listy, vykrojte košťál a vložte ji do napařovacího hrnce (nebo do obyčejného s napařovačem na knedlíky). Dále vlijte do nádoby trochu vody a přiveďte vše k varu. Zeleninu přiklopte poklicí a duste asi 10 až 15 minut. Nakonec kapustu vyjměte a po zchladnutí rozmělněte v mixéru na pyré. To vlijte do velké mísy a promíchejte spolu s hrubou moukou, mletým pepřem, vaječnými žloutky a solí. Nyní si k ruce vezměte středně velkou mísu a v ní vyšlehejte do tuhého sněhu vaječné bílky. Bílkový sníh následně zakomponujte pomocí vařečky do kapustové hmoty. Z těsta pak tvořte stejně velké placky a smažte je na rozpáleném oleji dozlatova z jedné i druhé strany. Hotové smažené karbanátky z kapusty podávejte nejlépe s bramborovou kaší a nakládanou zeleninou. Dobrou chuť!
Smažené karbanátky na pět různých způsobů: Cuketové s vepřovým masem podle babičky Jany
Urodilo se vám na zahradě mnoho cuket? Potom připravte třeba na rodinný oběd smažené karbanátky z cukety a vepřového masa podle babičky Jany. Jsou velmi šťavnaté a chutné! Budete se oblizovat až za ušima!
Potřebné ingredience na smažené karbanátky z cukety a vepřového masa
-
mleté vepřové maso: 400 g
-
vajíčka: 2 kusy
-
strouhanka: 2 velké lžíce
-
mletý černý pepř: ½ malé lžičky
-
sůl: 1 malá lžička
-
čerstvá cuketa: 1 větší kus
-
hrubá mouka: 2 velké lžíce
-
rostlinný olej: dle potřeby na smažení
Recept na smažené karbanátky z cukety a vepřového masa
Začněte tím, že si cuketu očistíte od okrajů a oloupete. Potom ji najemno nastrouhejte do mísy a vymačkejte přebytečnou šťávu. Cuketu dále smíchejte ve větší míse spolu s vajíčky, hrubou moukou, vepřovým mletým masem, strouhankou, mletým pepřem, solí a vypracujte homogenní těsto. Z něj následně tvořte stejně velké placky, které smažte v rozpáleném rostlinném oleji dozlatova. Smažené karbanátky z cukety a vepřového masa budou dokonalé nejen s bramborovou kaší, ale třeba i s čerstvým kváskovým chlebem, s bagetkou a česnekovým dipem. Dobré chutnání přejeme!
Smažené karbanátky na pět různých způsobů: Hermelínové se šunkou podle babičky Stáni
Pakliže s oblibou konzumujete hermelín, budou se vám dozajista zamlouvat hermelínové smažené karbanátky podle babičky Stáni, které jsou doplněné o šunku. Chutnat budou rovněž odrostlejším dětem, a to jak k obědu, tak třeba i k večeři.
Potřebné ingredience na smažené karbanátky s hermelínem a šunkou
-
klasický hermelín: 3 kusy
-
šunkový salám (vcelku): 150 g
-
kořenící směs Vegeta: dle chuti (nebo pouze sůl)
-
mletý pepř: dle chuti
-
vajíčka: 4 až 5 kusů
-
strouhanka: dle potřeby k obalování karbanátků
-
rostlinný olej: dle potřeby ke smažení
Recept na smažené karbanátky s hermelínem a šunkou
Nejprve si hermelíny rozmixujte na kaši v mixéru. Můžete je samozřejmě i umlýt v mlýnku na maso. Dále k sýrové hmotě přidejte najemno nastrouhanou šunku, Vegetu či sůl, mletý pepř dle chuti, vejce a vypracujte homogenní směs. Z té tvarujte placičky, které následně obalte ve strouhance z obou stran. Nakonec vše smažte dozlatova na rozpáleném oleji. Smažené karbanátky s hermelínem a šunkou podávejte ideálně teplé s vařeným bramborem maštěným máslem a tatarskou omáčkou. Hodit se bude i kečup, barbecue, hořčice, majonéza, nakládaná zelenina a podobně. Přejeme dobrou chuť.
Smažené karbanátky na pět různých způsobů: Květákové podle babičky Ivany
A na závěr zde máme velice lahodné smažené karbanátky z květáku podle babičky Ivany, kterým neodolá i leckterý masožravec. Tento vegetariánský pokrm budete mít připravený během pár minut a pochutná si na něm celá vaše rodina!
Potřebné ingredience na přípravu smažených karbanátků z květáku
-
čerstvý květák: 1 kus
-
vajíčka: 3 kusy
-
polohrubá mouka: 3 velké lžíce
-
sůl: dle chuti
-
mletý černý pepř: dle chuti
Recept na smažené karbanátky z květáku
Nejprve si omyjte květák, rozdělte ho na menší růžičky a ty vložte do hrnce. Zde je v osolené vodě vařte asi čtvrt hodiny (měly by změknout). Nakonec zeleninu sceďte a rozmělněte v mixéru na pyré (lze taktéž nasekat najemno ostrým nožem). Květákové pyré v další fázi smíchejte spolu s polohrubou moukou, solí, mletým pepřem a také s vaječnými žloutky. Z bílků pak vyšlehejte tuhý sníh. Ten pomocí vařečky zlehka zakomponujte do směsi s květákem a vypracujte homogenní těsto. Z něj následně tvořte placky, které smažte na horkém oleji dozlatova. Smažené karbanátky z květáku podávejte třeba s vařeným bramborem, bramborovou kaší, s pečivem a různými studenými omáčkami. Dobrou chuť!
Další inspiraci na obědy či večeře naleznete níže:
Zdravá večeře 20x jinak aneb Jak doplnit vitamíny a důkladně se nasytit
30 receptů na rychlý bezmasý oběd
Zapečené těstoviny 20x jinak aneb Skvělé recepty na oběd či večeři s masem a bez masa
Rychlá večeře (nejen) na neděli: 6 nápadů na jednoduchá a výživná jídla
Zapečené brambory ve čtyřech lahodných variacích
Rychlý oběd bez masa 5x jinak
Autor článku: Iveta Berezkinová
Diskuse k článku