Smažené karbanátky budou chutné nejen z masa, ale také z cukety, květáku i hermelínu. Jaké si dáte?

Smažené karbanátky na pět různých způsobů

Smažené karbanátky jsou v našich končinách tuze oblíbené. Nejčastěji se připravují z mletého vepřového a hovězího masa. Ovšem existují i vegetariánské variace, na kterých si taktéž pochutnáte. Představíme vám obě verze, které vařívaly naše babičky již kdysi dávno.

Mezi smažené karbanátky můžeme zařadit například ty klasické z mletého vepřového a hovězího masa. Až je ochutnáte, vzpomenete si jistě na své dětství. Ovšem velmi lahodné a také zdravé budou i kapustové karbanátky anebo ty cuketové. Všechny tyto a další recepty naleznete níže. Inspirujte se!

Smažené karbanátky na pět různých způsobů: Klasické z mletého vepřového a hovězího masa podle babičky Elišky

Klasické smažené karbanátky z mletého vepřového a hovězího masa miluje snad každý. S vařeným bramborem maštěným máslem anebo s bramborovou kaší a kyselou okurkou jsou vlastně nejdokonalejší. Udělejte rodině radost a připravte tento chutný oběd.

Čtěte také:

Rybí karbanátky z lososa a sladkých brambor

Potřebné ingredience na klasické smažené karbanátky z mletého masa

Na čtyři porce si obstarejte:

  • mleté hovězí maso: ½ kg

  • mleté vepřové maso: ½ kg

  • polotučné mléko: 150 ml

  • polotvrdé housky anebo rohlíky (starší): 2 kusy

  • vajíčka: 2 kusy

  • žlutou cibuli: 2 kusy

  • česnekové stroužky: 2 kusy

  • sůl a mletý černý pepř: podle chuti

  • sušenou majoránku: 2 velké lžíce

  • jemnou strouhanku: 4 hrsti

  • rostlinný olej: dle potřeby ke smažení karbanátků

Recept na smažené karbanátky s mletého masa

Začněte tím, že si vybrané starší pečivo (housky anebo rohlíky) pokrájíte na kostičky, umístíte je do mísy a přelijete polotučným mlékem. Dobře směs promíchejte a nechte nasáknout a nabobtnat. Po čtvrt hodině namočené pečivo vymačkejte, přemístěte do větší mísy a přidejte k němu rozklepnutá vajíčka, sůl, mletý pepř, jemně nasekanou cibuli, sušenou majoránku, mleté hovězí i vepřové maso, lisované česnekové stroužky a trochu strouhanky. Vše důkladně propojte pomocí čistých rukou anebo vařečky a tvořte z těsta stejně velké placky. Ty smažte na rozpáleném rostlinném oleji dozlatova z obou stran. Smažené karbanátky podle babičky Elišky podávejte teplé třeba i s čerstvým pečivem, kyselou okurkou, plnotučnou hořčicí , kečupem a křenem. Přejeme vám dobrou chuť!

Smažené karbanátky na pět různých způsobů: Kapustové podle babičky Alžběty

Máte raději teplá zeleninová jídla? Potom vás zcela určitě zaujmou smažené karbanátky z kapusty podle babičky Alžběty. Na přípravu jsou skutečně velmi jednoduché. A z jejich výsledné chuti budete naprosto unesení!

Potřebné ingredience na přípravu smažených karbanátků z kapusty

  • velká čerstvá kapusta: 1 kus

  • sůl: dle chuti

  • hrubá mouka: 6 velkých lžic

  • mletý černý pepř: 1 malá lžička nebo dle chuti

  • vajíčka: 6 kusů

  • rostlinný olej: dle potřeby na smažení karbanátků

Recept na smažené karbanátky z kapusty

Nejprve si omyjte kapustu, otrhejte vrchní listy, vykrojte košťál a vložte ji do napařovacího hrnce (nebo do obyčejného s napařovačem na knedlíky). Dále vlijte do nádoby trochu vody a přiveďte vše k varu. Zeleninu přiklopte poklicí a duste asi 10 až 15 minut. Nakonec kapustu vyjměte a po zchladnutí rozmělněte v mixéru na pyré. To vlijte do velké mísy a promíchejte spolu s hrubou moukou, mletým pepřem, vaječnými žloutky a solí. Nyní si k ruce vezměte středně velkou mísu a v ní vyšlehejte do tuhého sněhu vaječné bílky. Bílkový sníh následně zakomponujte pomocí vařečky do kapustové hmoty. Z těsta pak tvořte stejně velké placky a smažte je na rozpáleném oleji dozlatova z jedné i druhé strany. Hotové smažené karbanátky z kapusty podávejte nejlépe s bramborovou kaší a nakládanou zeleninou. Dobrou chuť!

Smažené karbanátky budou chutné nejen s bramborovou kaší, ale i s čerstvou zeleninou.

Smažené karbanátky na pět různých způsobů: Cuketové s vepřovým masem podle babičky Jany

Urodilo se vám na zahradě mnoho cuket? Potom připravte třeba na rodinný oběd smažené karbanátky z cukety a vepřového masa podle babičky Jany. Jsou velmi šťavnaté a chutné! Budete se oblizovat až za ušima!

Potřebné ingredience na smažené karbanátky z cukety a vepřového masa

  • mleté vepřové maso: 400 g

  • vajíčka: 2 kusy

  • strouhanka: 2 velké lžíce

  • mletý černý pepř: ½ malé lžičky

  • sůl: 1 malá lžička

  • čerstvá cuketa: 1 větší kus

  • hrubá mouka: 2 velké lžíce

  • rostlinný olej: dle potřeby na smažení

Recept na smažené karbanátky z cukety a vepřového masa

Začněte tím, že si cuketu očistíte od okrajů a oloupete. Potom ji najemno nastrouhejte do mísy a vymačkejte přebytečnou šťávu. Cuketu dále smíchejte ve větší míse spolu s vajíčky, hrubou moukou, vepřovým mletým masem, strouhankou, mletým pepřem, solí a vypracujte homogenní těsto. Z něj následně tvořte stejně velké placky, které smažte v rozpáleném rostlinném oleji dozlatova. Smažené karbanátky z cukety a vepřového masa budou dokonalé nejen s bramborovou kaší, ale třeba i s čerstvým kváskovým chlebem, s bagetkou a česnekovým dipem. Dobré chutnání přejeme!

Smažené karbanátky na pět různých způsobů: Hermelínové se šunkou podle babičky Stáni

Pakliže s oblibou konzumujete hermelín, budou se vám dozajista zamlouvat hermelínové smažené karbanátky podle babičky Stáni, které jsou doplněné o šunku. Chutnat budou rovněž odrostlejším dětem, a to jak k obědu, tak třeba i k večeři.

Potřebné ingredience na smažené karbanátky s hermelínem a šunkou

  • klasický hermelín: 3 kusy

  • šunkový salám (vcelku): 150 g

  • kořenící směs Vegeta: dle chuti (nebo pouze sůl)

  • mletý pepř: dle chuti

  • vajíčka: 4 až 5 kusů

  • strouhanka: dle potřeby k obalování karbanátků

  • rostlinný olej: dle potřeby ke smažení

Recept na smažené karbanátky s hermelínem a šunkou

Nejprve si hermelíny rozmixujte na kaši v mixéru. Můžete je samozřejmě i umlýt v mlýnku na maso. Dále k sýrové hmotě přidejte najemno nastrouhanou šunku, Vegetu či sůl, mletý pepř dle chuti, vejce a vypracujte homogenní směs. Z té tvarujte placičky, které následně obalte ve strouhance z obou stran. Nakonec vše smažte dozlatova na rozpáleném oleji. Smažené karbanátky s hermelínem a šunkou podávejte ideálně teplé s vařeným bramborem maštěným máslem a tatarskou omáčkou. Hodit se bude i kečup, barbecue, hořčice, majonéza, nakládaná zelenina a podobně. Přejeme dobrou chuť.

Smažené karbanátky na pět různých způsobů: Květákové podle babičky Ivany

A na závěr zde máme velice lahodné smažené karbanátky z květáku podle babičky Ivany, kterým neodolá i leckterý masožravec. Tento vegetariánský pokrm budete mít připravený během pár minut a pochutná si na něm celá vaše rodina!

Potřebné ingredience na přípravu smažených karbanátků z květáku

  • čerstvý květák: 1 kus

  • vajíčka: 3 kusy

  • polohrubá mouka: 3 velké lžíce

  • sůl: dle chuti

  • mletý černý pepř: dle chuti

Recept na smažené karbanátky z květáku

Nejprve si omyjte květák, rozdělte ho na menší růžičky a ty vložte do hrnce. Zde je v osolené vodě vařte asi čtvrt hodiny (měly by změknout). Nakonec zeleninu sceďte a rozmělněte v mixéru na pyré (lze taktéž nasekat najemno ostrým nožem). Květákové pyré v další fázi smíchejte spolu s polohrubou moukou, solí, mletým pepřem a také s vaječnými žloutky. Z bílků pak vyšlehejte tuhý sníh. Ten pomocí vařečky zlehka zakomponujte do směsi s květákem a vypracujte homogenní těsto. Z něj následně tvořte placky, které smažte na horkém oleji dozlatova. Smažené karbanátky z květáku podávejte třeba s vařeným bramborem, bramborovou kaší, s pečivem a různými studenými omáčkami. Dobrou chuť!

Další inspiraci na obědy či večeře naleznete níže:

Zdravá večeře 20x jinak aneb Jak doplnit vitamíny a důkladně se nasytit

30 receptů na rychlý bezmasý oběd

Zapečené těstoviny 20x jinak aneb Skvělé recepty na oběd či večeři s masem a bez masa

Rychlá večeře (nejen) na neděli: 6 nápadů na jednoduchá a výživná jídla

Zapečené brambory ve čtyřech lahodných variacích

Rychlý oběd bez masa 5x jinak

Autor článku: Iveta Berezkinová



Diskuse k článku

Diskuse neobsahuje zatím žádný komentář. Buďte první!

Lunární kalendář

NEDĚLE 22. 12. 2024
panna
Měsíc putuje znamením Panny, je v ubývající fázi. Panna má vliv na trávící orgány, proto doporučujeme lehkou stravu. Je vhodný den pro pečení.…
více o tomto dni
PONDĚLÍ 23. 12. 2024
váhy
Měsíc prochází znamením Vah a je v ubývající fázi. Váhy mají vliv na kyčle, játra, krev, ledviny a močový měchýř. Pokud nemusíte, tak nedělejte žádná…
více o tomto dni
ÚTERÝ 24. 12. 2024
váhy
Měsíc prochází znamením Vah a je v ubývající fázi. Váhy mají vliv na kyčle, játra, krev, ledviny a močový měchýř. Pokud nemusíte, tak nedělejte žádná…
více o tomto dni
STŘEDA 25. 12. 2024
váhy
Měsíc prochází znamením Vah a je v ubývající fázi. Váhy mají vliv na kyčle, játra, krev, ledviny a močový měchýř. Pokud nemusíte, tak nedělejte žádná…
více o tomto dni
ČTVRTEK 26. 12. 2024
štír
Měsíc putuje znamením Štíra, je v ubývající fázi. Štír má vliv na intimní oblast a močové cesty. Pijte čaje, které tyto orgány posilují, udělejte si…
více o tomto dni
PÁTEK 27. 12. 2024
štír
Měsíc putuje znamením Štíra, je v ubývající fázi. Štír má vliv na intimní oblast a močové cesty. Pijte čaje, které tyto orgány posilují, udělejte si…
více o tomto dni
SOBOTA 28. 12. 2024
střelec
Měsíc putuje ve znamení Střelce, je v ubývající fázi. Plánujte, obchodujte, investujte, cestujte, kontaktujte staré přátele. Dopřejte si masáž nohou,…
více o tomto dni

Dobrý kontakt k tématu

Ovlivňuje bydlení naše duševní zdraví?

Skvělý článek, který připomíná, jak zásadní je prostředí, ve kterém žijeme, pro naše duševní zdraví. Právě v d...

Hodí se tepelné čerpadlo do starého domu?

Když jsme řešili vytápění našeho starého domu, tepelné čerpadlo bylo jednou z možností . :) Nakonec jsme šli d...

Arganový olej

Mně se nejvíc osvědčil arganový šampon. Vlasy jsou po něm fakt jemný a hebký, a hlavn�...

Regenerace suché a jemné kůže

Dobrý den paní Matrino, dnes trh nabízí různé druhy masti, krémů a gelů a každému n�...

Regenerace suché a jemné kůže

Dobrý den, zkuste se podívat na výrobky od vabios.com, které jsou zaměřeny právě na tu ...
Zobrazit všechna témata

První společné Vánoce: Jak je prožít v harmonii a radosti

První společné Vánoce ve dvou jsou jedinečnou příležitostí k vytvoření vlastních svátečních tradic. Můžete čerpat z oblíbených rituálů z dětství a přidat nové, které budou odrážet váš společný příběh. Rozhodová...

Přemýšlíte o zútulnění bytu? Máme pro vás 7 praktických tipů od designerů

Zútulnění bytu si každý člověk představuje jinak, v konečném důsledku má ale jedno společné – v útulném domově se totiž každý cítí příjemně, uvolněně a bezpečně. Chcete-li i vy docílit jedinečné atmosféry, kter...

Jak vysvětlit větším dětem, že Ježíšek neexistuje?

Máte doma dítka, která mají tušení, že Ježíšek neexistuje? Pak se možná budete zaobírat otázkou, jak jim citlivě sdělit pravdu. Připravili jsme pro vás několik praktických tipů, díky nimž bude sdělování vánoční...

Nejlepší adventní trhy. Tipy, kam vyrazit v Česku i  v zahraničí

Je nejvyšší čas nasát pořádnou vánoční atmosféru. Koledy, svařené víno, punč, klobása na zahřátí, ale taky třeba trdelník. To všechno nabízejí tradiční adventní trhy. I když venku není sníh a rozhodně se nezdá,...

Vzdělávání v jednotřídních školách: Proč je osobní přístup klíčem k úspěchu

Vzdělávání v jednotřídních školách přináší mnoho výhod, nejen bližší přístup učitelů k dětem, ale také jejich rozvoj a zvýšení socializace. Co konkrétně jednotřídní školy a školky nabízejí? A proč by právě toto...

Bezlepkový banánový chlebíček

Začněte tím, že si předehřejte troubu na 170 až 190 °C a smícháte si v míse tyto ingredience – rozmačkané banány, rozpuštěné máslo, krystalový cukr, vejce a vanilkový extrakt. V dalším kroku pak přidejte bezlep...

Cévní mozková příhoda: Boj s časem

Příčiny vzniku cévní mozkové příhody jsou dvojího typu: Prvním typem je takzvaná hemoragická cévní mozková příhoda. K hemoragické cévní mozkové…

Na vlastní kůži: Za jediný den jsem si ušila vlastní boty. Zvládnete to taky

Ušít boty za jediný den? Nesmysl. Ruční práce, které jsou pro většinu žen relax, pro mě vždy byly noční můrou. Uháčkovala jsem jednu křivou šálu, s pletením jsem si jako levoruká nedokázala poradit a šití? Za c...

Letos pečeme na Vánoce...

Dneska se předem omlouvám těm, kteří milují Vánoce a nemůžou se jich dočkat. Protože dneska bude můj blogovej článek spíše vyhovovat těm, co je neslaví anebo nechtějí slavit pro letošek. Já se na ně vždycky těšila, ale vlivem okolností je slavit vlastně letos ani nechci...