Ovocný koláč na pět různých způsobů. Inspirujte se recepty babiček!

Ovocný koláč na pět různých způsobů. Inspirujte se recepty babiček!

Ovocný koláč chutná nejlépe v letních měsících. Při jeho přípravě totiž můžete využít čerstvé a pěkně zralé sezónní ovoce ze zahrádky, jako jsou například třešně, švestky, meruňky, jahody, jablka anebo rybíz. Dáte přednost kynutému či piškotovému těstu?

Také si vzpomenete na láskyplné pečení svých babiček? Ovocný koláč podle těchto zkušených dam chutná zkrátka všem v kterýkoliv čas. Provoňte svůj domov sladkým aroma jemného a na jazyku se rozplývajícího dezertu! Pochutnat si na něm můžete třeba s čajem anebo s kávou.

Ovocný koláč podle babiček 5x jinak: Meruňkový s tvarohem a drobenkou

Když natrefíte na pěkně zralé meruňky, můžete si z nich připravit skutečně skvostný ovocný koláč s tvarohem a drobenkou. Oblizovat se nad ním budou hlavně děti.

Čtěte také:

Jahodové tvarohové knedlíky: Babiččin recept

Potřebné ingredience na ovocný koláč s meruňkami a drobenkou

Na těsto budete potřebovat:

  • krupicový cukr: 150 gramů

  • vajíčka: 2 kusy

  • hladkou mouku: 300 gramů

  • měkké máslo: 100 gramů

  • mléko: 150 mililitrů

  • sůl: 1 špetku

  • prášek do pečiva: 1 balíček

Na náplň a drobenku si obstarejte:

  • pěkně zralé meruňky: 8 až 9 kusů

  • měkký tvaroh (polotučný): ¼ kg

  • vanilkový cukr: 1 balíček

  • měkké máslo: 40 gramů (na drobenku)

  • krystalový cukr: 40 gramů (na drobenku)

  • hladkou mouku: 80 gramů (na drobenku)

Recept na meruňkový koláč s tvarohem a drobenkou

Začněte tím, že si zapnete troubu a předehřejete ji na 160 až 170 °C. Poté si v míse vyšlehejte vejce spolu s krupicovým cukrem do pěny. Následně přidejte měkké máslo, mléko, sůl, kypřící prášek do pečiva, hladkou mouku a vypracujte polotekuté těsto. To naneste na plech s pečícím papírem a rovnoměrně rozprostřete. Dále si v menší misce smíchejte měkký tvaroh spolu s vanilkovým cukrem a omyjte meruňky. Ty pak rozřízněte na čtvrtky. Nakonec koláč sestavte. Na těsto naneste po lžících slazený tvaroh, na něj poklaďte ovoce a vše zasypte důkladně drobenkou z cukru, másla a mouky. Ovocný koláč pečte v troubě asi půl hodiny. Na povrchu by měl zezlátnout. Podávejte po zchladnutí třeba s kopečkem šlehačky. Dobrou chuť!

Ovocný koláč podle babiček 5x jinak: Piškotový s třešněmi

Třešňovou bublaninu pravděpodobně znáte. Připravte si však tak trochu jiný ovocný koláč, který se bublanině mírně podobá. Následující piškotový dezert s třešněmi si zamilujete. Je velmi jemný a šťavnatý!

Potřebné ingredience na piškotový koláč s třešněmi

Na těsto si obstarejte:

  • vajíčka: 4 kusy

  • měkké máslo: 200 gramů

  • krupicový cukr: 200 gramů

  • vanilkový cukr: ½ balíčku nebo dle chuti

  • polohrubou mouku: 200 gramů

Na plnění budete potřebovat:

  • velmi zralé vypeckované třešně: ½ kilogramu (lze nahradit višněmi)

Recept na piškotový koláč s třešněmi

Začněte tím, že si v míse utřete do pěny vaječné žloutky spolu s krupicovým cukrem, vanilkovým cukrem a měkkým máslem. V jiné misce si pak vyšlehejte do nadýchané pěny bílky. Následně směs na ovocný koláč dokončete. Do žloutkového krému zakomponujte pomocí metličky bílkový sníh a také prosátou polohrubou mouku. Vznikne vám polotuhé nadýchané těsto. To navrstvěte do kulaté koláčové formy s pečícím papírem (lze nalít i na plech) a povrch pěkně zahlaďte špachtlí. Na těsto nakonec poklaďte rovnoměrně vypeckované třešně a dejte vše péct do předehřáté trouby na asi 40 minut při teplotě 180 stupňů Celsia. Upečený koláč podávejte po zchladnutí s oblíbeným nápojem. Povrch můžete posypat dle libosti moučkovým cukrem. Dobré chutnání!

Ovocný koláč si můžete upéct kdykoliv během léta ze sezónního ovoce.

Ovocný koláč podle babiček 5x jinak: Jablečný z jemného máslového těsta

I jablíček je v letních měsících více než dost. Pokud nevíte co s nimi, zkuste si připravit křehký ovocný koláč se strouhanými jablíčky, který s oblibou pekly i naše babičky. Jemné máslové těsto vás nadchne!

Potřebné ingredience na ovocný koláč s jablky

Na těsto budete potřebovat:

  • moučkový cukr: 100 gramů

  • vajíčka: 2 kusy

  • polohrubou mouku: ½ kilogramu

  • prášek do pečiva: 1 balíček

  • měkké máslo: ¼ kilogramu

  • mléko: 2 až 3 velké lžíce

Na náplň si připravte:

  • zralá jablka: 1 kilogram

  • mletou skořici: dle chuti

  • krupicový cukr: 100 gramů

  • vanilkový pudink v prášku: 1 balíček

Recept na ovocný koláč s jablky

Nejprve se pusťte do těsta. Smíchejte si tedy v míse měkké máslo, vejce, moučkový cukr, polohrubou mouku, mléko a prášek do pečiva. Ze všech surovin pak vypracujte ideálně rukama polotuhé homogenní těsto. To zabalte do potravinové fólie a dejte asi na 15 až 20 minut do lednice. Mezitím si připravte náplň. Jablka si oloupejte, nastrouhejte nahrubo do mísy a ochuťte cukrem a mletou skořicí. Také přidejte vanilkový pudink v prášku a řádně promíchejte. Nakonec začněte ovocný koláč kompletovat. Zchladlé těsto vyjměte z lednice, rozdělte na dva stejně velké kusy a vyválejte na pomoučeném vále v tenčí plát. Ten poklaďte do plechu s pečícím papírem a naneste na něj jablečnou směs. Poté jablíčka překryjte druhým plátem těsta a vše dejte péct do předehřáté trouby na 30 minut při teplotě cca 170 až 180 °C. Hotový koláč podávejte po zchladnutí třeba s ovocným čajem anebo s kávou. Lze posypat moučkovým cukrem na povrchu. Přejeme dobrou chuť.

Ovocný koláč podle babiček 5x jinak: Piškotový s rybízem a drobenkou

Piškotová těsta nikdy neomrzí. Proč si tedy nepřipravit nadýchaný a na jazyku se rozplývající ovocný koláč s rybízem a drobenkou? Je velmi chutný a hodit se bude třeba k snídani s šálkem horkého kakaa.

Potřebné ingredience na ovocný koláč s rybízem a drobenkou

Na piškotové těsto si připravte:

  • krupicový cukr: 1 hrnek

  • polotučné mléko: 1 hrnek

  • hrubou mouku: 1 hrnek

  • polohrubou mouku: 1 hrnek

  • slunečnicový olej: ½ hrnku

  • kypřící prášek do pečiva: 1 balíček

  • vajíčko: 1 kus

Na náplň a drobenku budete potřebovat:

  • červený rybíz: ½ kilogramu

  • měkké máslo: 100 gramů

  • hrubou mouku: 1 hrnek

  • krupicový cukr: 1 hrnek

Recept na ovocný koláč s rybízem a drobenkou

V míse si vyšlehejte vejce spolu s krupicovým cukrem do pěny. Poté přilijte mléko, slunečnicový olej a pečlivě propojte. Nakonec vsypte i polohrubou mouku, hrubou mouku, kypřící prášek a vypracujte polotekuté těsto bez hrudek. To nalijte na plech s pečícím papírem (lze použít i kulatou formu). Následně na těsto poklaďte rovnoměrně omytý a očištěný rybíz a posypte jej drobenkou z másla, mouky a cukru. Ovocný koláč pečte v předehřáté troubě asi 20 minut při teplotě 180 °C. Podávejte vychladlé třeba s cappuccinem anebo s čajem. Hodit se bude k porci i kopeček šlehačky. Přejeme dobrou chuť.

Ovocný koláč podle babiček 5x jinak: Kynutý švestkový se skořicovou drobenkou

A nyní zde máme skutečnou delikatesu. Upečte si podle babiček šťavnatý ovocný koláč se švestkami a skořicovou drobenkou. Nejen, že krásně voní, ale také výjimečně chutná.

Potřebné ingredience na švestkový koláč se skořicovou drobenkou

Na těsto potřebujete:

  • čerstvé droždí: 1 kostku

  • polohrubou mouku: ½ kilogramu

  • vlažné mléko: ¼ litru

  • krystalový cukr: 7 lžiček

  • vajíčka: 2 kusy

  • sůl: 1 špetku

  • jemně strouhanou kůru: z 1 kusu chemicky neošetřeného citronu

  • rozpuštěné sádlo: 100 gramů

Na plnění koláče a drobenku si obstarejte:

  • zralé čerstvé švestky (bez pecek): cca 1 kilogram nebo dle chuti

  • polohrubou mouku: 100 gramů

  • hrubou mouku: 50 gramů

  • měkké máslo: 50 gramů

  • mletou skořici: ½ až 1 lžičku

  • vanilkový cukr: 2 balíčky

  • krupicový cukr: 50 gramů

Recept na ovocný koláč se švestkami a skořicovou drobenkou

Začněte tím, že si v míse smícháte vlažné mléko spolu s rozdrobeným droždím a krystalovým cukrem. Chvíli nechte vzejít kvásek a pak pokračujte. K surovinám přidejte strouhanou citronovou kůru, špetku soli, vejce, rozpuštěné a mírně zchladlé sádlo a také polohrubou mouku. Nakonec vypracujte ideálně rukama polotuhé a vláčné těsto. To přikryjte v míse utěrkou a nechte kynout na teplém místě asi hodinu. Po uplynutí této doby těsto vyjměte na pomoučený vál a vyválejte v plát, který vložíte do plechu s pečícím papírem. Následně povrch poklaďte vypeckovanými a omytými švestkami a hojně posypte drobenkou (z hrubé a polohrubé mouky, měkkého másla, vanilkového cukru, krupicového cukru a mleté skořice). Po dvaceti minutách dokynutí (při pokojové teplotě) dejte ovocný koláč do předehřáté trouby a pečte jej asi 30 až 40 minut při teplotě 180 stupňů Celsia. Podávejte vychladlé třeba s šálkem latté anebo espressa. Povrch můžete posypat také moučkovým cukrem. Dobrou chuť!

Autor článku: Iveta Berezkinová



Diskuse k článku

Diskuse neobsahuje zatím žádný komentář. Buďte první!
Odesláním souhlasíte s pravidly diskuze.