Připravit pomalu tažený vývar není žádný kumšt. Dejte na rady babiček!
Pomalu tažený vývar připravovaly naše babičky s jistou pravidelností. A dokázal vskutku postavit na nohy kdejakého maroda. Také se stal základem chutných polévek, které dodají tělu potřebné vitamíny a minerální látky.
Víte, jak takový pomalu tažený vývar podle babiček připravit? Pokud ne, přinášíme vám několik praktických rad. A nakonec si k tomu všemu můžete chutnou polévku uvařit společně s námi. Osvědčený recept do jistí!
Pomalu tažený vývar podle babiček: Několik rad na úvod
Rozhodli jste se poprvé ve svém životě připravit pro rodinu pomalu tažený vývar? Anebo jej potřebujete jako základ na vaření jiných pokrmů? Pak načerpejte několik praktických rad od babiček, ještě než začnete.
-
Na pomalu tažený vývar vybírejte čerstvé maso a kosti. U hovězího potřebujete zejména morkové kosti, žebra anebo volskou oháňku. K vaření kuřecího vývaru si obstarejte skelety z kuřat.
-
Ke kostím a případně i k masu přidávejte menší část neloupané avšak omyté kořenové zeleniny (mrkev, petržel, celer) a zlehka loupanou cibuli. Vybrané druhy koření (bobkový list, nové koření, celý pepř) vkládejte do vývaru až po několika minutách vaření. Některé hospodyňky dodávají k surovinám i stroužky česneku.
-
Aby byl pomalu tažený vývar kvalitně připravený, suroviny připravené k varu přelévejte pouze studenou vodou.
-
Pomalu tažený vývar se musí skutečně zlehka táhnout několik hodin, proto udržujte mírnější plamen, abyste dosáhli maximálně teploty 95 °C.
-
Zhruba po hodině varu pomalu tažený vývar očistěte lžící od pěny na hladině, poté jej na konci vaření přeceďte přes jemné sítko anebo plátýnko. Bude krásně čirý.
-
Hovězí vývar lze táhnout klidně i dvanáct hodin. Kuřecí bude hotový o něco rychleji, a to už za čtyři hodiny. Nejkratší čas vám zabere ten zeleninový, který máte hotový do hodiny. Pokud se rozhodnete vařit rybí vývar, taktéž mu dopřejte 60 minut.
Pomalu tažený vývar podle babiček: Recept, který zvládne i začátečník
A nyní si společně s námi připravte pomalu tažený vývar, který vás postaví na nohy při jakémkoliv zdravotním neduhu.
Potřebné ingredience na pomalu tažený vývar
-
hovězí kosti a maso (anebo kuřecí skelety): cca 750 gramů
-
čerstvý celer: ½ kusu
-
žlutá cibule: 1 kus
-
česnekové stroužky: 2 menší kusy
-
čerstvá petržel: 1 až 2 kusy
-
čerstvá mrkev: 2 kusy
-
bobkový list: 1 až 2 kusy
-
nové koření: 2 až 4 bobule
-
celý černý pepř: 4 až 6 bobulí
Recept na pomalu tažený vývar
Začněte tím, že si v hluboké pánvi na malém množství oleje orestujete zprudka vybraný druh masa a kostí dozlatova. Poté suroviny vyjměte a vložte do velkého hrnce. Zde kosti a maso přelijte studenou vodou, aby bylo vše ponořené a přiveďte k varu (teplotu udržujte do max. 95 °C). Vodu nechte probublávat asi půl hodiny a dále vložte do hrnce i bobkový list, nové koření, černý pepř. Po zhruba dvou až třech hodinách (u kuřecího vývaru) anebo po pěti hodinách (u hovězího vývaru) vložte rovněž omytou a neloupanou kořenovou zeleninu pokrájenou na kousky, loupané česnekové stroužky a také cibuli bez svrchní slupky (zbylé slupky ponechejte). Pak vývar táhněte na středním plamenu ještě dalších 60 minut. Po uplynutí doby odstavte pomalu tažený vývar z plotny, vyjměte maso, kosti, koření i zeleninu, přeceďte přes plátýnko a polévku dokončete podle potřeby. Obrané maso vraťte zpět do hrnce společně s pokrájenou zeleninou. Doplňte případně o domácí nudle a podávejte horké. Nespotřebovaný vývar uskladněte do další konzumace v lednici. Dobrou chuť!
Pomalu tažený vývar a jeho blahodárné účinky
Naše babičky považovaly právem pomalu tažený vývar za jakýsi všelék. Pozvolným vařením se totiž do vody z kostí a masa vyplaví mnoho důležitých minerálů (vápník, fosfor, hořčík, draslík) i vitamínů (zejména A, E, K a D). A na co tedy takový chutný a léčivý vývar použít? Zde je několik tipů:
-
Pomalu tažený vývar k posílení obranyschopnosti. Pokud cítíte, že na vás „něco leze“, dopřejte si horký vývar! Bacily nebudou mít šanci! Kromě jiného urychlíte i rekonvalescenci při nachlazení a virózách.
-
Pomalu tažený vývar pro zdravý pohybový aparát. Pakliže si chcete udržet pevné kosti a pohyblivé klouby, může vám s tím poctivý vývar skvěle pomoci.
-
Pomalu tažený vývar pro lepší zažívání. Už od pradávna se věřilo, že horká hovězí anebo kuřecí polévka je balzám pro žaludek a trávení obecně. A je tomu skutečně tak. Vyzkoušejte na vlastní kůži. Vývar vás doslova zregeneruje.
Autor článku: Iveta Reinisch
Diskuse k článku
RE : Připravit pomalu tažený vývar není žádný kumšt. Dejte na rady babiček!