Šípky jsou nabité vitaminem C. Dejte jim šanci a nakopněte svou imunitu v podzimních dnech!

Šípky jsou nabité vitaminem C. Dejte jim šanci a nakopněte svou imunitu v podzimních dnech!

Jakmile okvětní lístky růže šípkové opadají, začínají se objevovat první plody – takzvané šípky, které jsou doslova přírodním pokladem, co se týká působení na lidské zdraví. Vyplatí se na ně vsadit zejména v sychravých podzimních dnech, kdy naše obranyschopnost potřebuje tak trochu nabudit.

Šípky se obvykle sbírají začátkem nebo v polovině podzimu. Zkušení sběratelé také vědí, že sběr po prvních mrazících zajistí jejich větší sladkost. Z těchto velmi známých plodů růže šípkové lze připravovat třeba léčivý čaj. Zasvěťte se tedy společně s námi do šípkového světa a objevujte jeho benefity!

Jaké látky šípky obsahují?

Jak již bylo uvedeno v úvodu, šípky jsou vitaminovou bombou, která nabídne zejména vitamin C sloužící pro lepší a silnější imunitní systém. Dále pak obsahují vitamin A, B5, E, vlákninu, sacharidy, barviva lykopen a beta-karoten (díky nim mají červeno-oranžové zabarvení) a také jsou bohaté na antioxidanty! Obsah živin v plodech však závisí na kvalitě půdy, ve které rostou, podmínkách pěstování a též technice zpracování šípků (tepelné působení snižuje obsah vitaminu C v nich).

Čtěte také:

Bolest v krku dokáže potrápit. Vyzkoušejte babské rady, které pomohou urychlit léčbu

Jaké mají šípky zdravotní přínosy?

Plody růže šípkové se používaly již od pradávna v lidovém léčitelství. Znaly je již naše prababičky a babičky. Šípky jsou známé zejména pro své protizánětlivé a analgetické účinky (působí proti bolestem). A na co konkrétně se dají použít?

  • Při osteoartritidě: velmi nepříjemná nemoc postihující klouby (způsobuje úbytek chrupavky), to je osteoartritida. Častěji trápí ženy nad 60 let. Způsobit může zánět v těle a bolestivost. Právě šípky mohou tyto příznaky zmírnit, což ostatně potvrdilo i několik provedených studií.
  • Proti projevům stárnutí: v tomto ohledu se nejvíce uplatňuje olej z šípků, který je lisován za studena. Pokud je užitý v kosmetických produktech, může redukovat viditelnost vrásek.
  • Při hubnutí: chcete shodit nějaké to přebytečné kilo? Potom se mohou stát dobrými pomocníky právě šípky! To potvrdila i studie, při níž užívali účastníci denně 100 mg šípků v rámci doplňku stravy – podařilo se jim tak snáz zredukovat břišní tuk.
  • Jako prevence kardiovaskulárních potíží: vědci také zjistili, že šípky mohou pomoci se snížením cholesterolu v krvi a snížením krevního tlaku.

Mrazem ztrácí šípky svou plnou účinnost (snižuje se v nich množství vitaminů).

Jak šípky sbírat, zpracovat a co z nich vytvořit?

Na šípky vyrazte ideálně v září nebo v říjnu. Vyberte si ke sběru též slunečný den a vyvarujte se trhání plodů po silných mrazících. S těmi mohou šípky ztratit svou plnou účinnost. A jak poznat vhodné plody? Jsou to ty s lesklou červenou slupkou a na omak tvrdé. Sběr provádějte do proutěných košíků nebo plátěnek. Zpracování je pak možné mnoha způsoby. Tím nejčastějším je sušení – buď v troubě na max. 70 °C nebo v sušičce dle zvyklostí (obvykle do 40 °C).

Šípky lze ovšem nejen usušit, ale třeba z nich připravit i výtečnou a zdravou šípkovou marmeládu! Na tu potřebujete:

  • asi kilogram čerstvých plodů růže šípkové,
  • půl lžičky mletého hřebíčku,
  • 350 gramů třtinového cukru,
  • půl lžičky kyseliny citronové,
  • šťávu a kůru z půlky citronu,
  • a vodu.

Možné je použít i produkt k želírování. Postup je velmi snadný – očištěné šípky povaříte ve vodě (měla by být max. 3 centimetry nad plody) spolu s citronovou kůrou. Doba varu se odvíjí od toho, kdy budou šípky rozvařené. Až se tak stane, propasírujte je a dovařte společně s ostatními ingrediencemi, tj. mletým hřebíčkem, cukrem, kyselinou citronovou a citronovou šťávou. A marmeláda je na světě!

Jak na čaj ze šípků?

Pokud si budete chtít připravit léčivý čaj ze sušených šípků, neměli byste jej rozhodně vařit na 100 °C. Postup je následovný – dvě lžíce sušené šípkové drti vložte do litru studené vody. Směs pak nechte louhovat přes noc a ráno ji jen zahřejte. Teplota vody by neměla přesáhnout 70 stupňů Celsia. Jedině tak zachováte v šípkách cenné vitaminy!

Čaj si však můžete připravit i z čerstvých šípků! Postup je podobný jako výše. Plody omyjte (cca 20 kousků na 250 ml vody), očistěte, přepulte, zalijte vodou a nechte opět louhovat přes noc (ideálně dvanáct hodin). Následující den výluh mírně zahřejte (do 70 °C) a podávejte přesezený po deseti minutách dalšího louhování.

Autor článku: Iveta Reinisch



Diskuse k článku

Diskuse neobsahuje zatím žádný komentář. Buďte první!
Odesláním souhlasíte s pravidly diskuze.