Sladká jídla od babiček 5x jinak. Zamlsejte si díky osvědčeným receptům!
Sladká jídla dokážou potěšit kdejakého mlsouna. Nejchutnější jsou pak tehdy, když je někdo připraví s opravdovou péčí a láskou! Třeba tak, jak to dělaly naše babičky. Obecně byly a vlastně stále jsou považované za jedny z nejlepších kuchařek, pekařek a cukrářek. Vždyť jejich zkušenosti hovoří samy za sebe.
Inspirujte se pěti skvělými recepty na sladká jídla, kterými potěšíte celou svou rodinu. Radost budou mít zejména ti nejmenší a nejmlsnější. Usmažíte si babiččiny vdolky anebo dáte přednost jemným a na jazyku se rozplývajícím lívancům?
Sladká jídla od babiček: Nadýchané vdolky
Vzpomínáte s láskou na nadýchané vdolky od babičky? Pak si je můžete připravit společně s námi podle následujícího babiččina receptu. Je velmi snadný a výsledek naprosto dokonalý. Taková sladká jídla budete chtít jíst zas a znova.
Potřebné ingredience na babiččiny vdolky:
-
hladká mouka: 1 kilogram
-
vaječný žloutek: 1 kus
-
celé vejce: 1 kus
-
krystalový nebo krupicový cukr: 60 gramů
-
čerstvé droždí: 1 balíček (kostka)
-
sůl: 1 malá lžička
-
vlažné mléko (polotučné): cca 500 až 750 mililitrů
-
rozpuštěné máslo: cca 60 až 100 gramů
-
švestková povidla (lze použít i jiný druh): dle chuti k podávání
-
čerstvě vyšlehaná smetana (nebo ta zakysaná): dle chuti k podávání
Recept na babiččiny nadýchané vdolky
V menší misce si smíchejte asi 150 mililitrů vlažného mléka spolu s rozdrobeným droždím a krystalovým cukrem. Také přidejte lžíci hladké mouky, promíchejte a nechte vzejít na teplém místě kvásek. Nyní si k ruce vezměte velkou mísu a do ní prosejte zbylou hladkou mouku. K té přidejte vzešlý kvásek, sůl, vaječný žloutek a rozpuštěné i zchladlé máslo. Též přilévejte k ingrediencím po troškách vlažné mléko. Vypracujte nakonec homogenní a vláčné těsto, které nechte na teplém místě kynout asi hodinu. Dobré je přikrýt mísu utěrkou anebo poklopem. Po vykynutí tvarujte z těsta vdolky a vyskládejte je na plech s pečícím papírem. Před pečením je potřete rozšlehaným vejcem. Doba pečení je odhadována na čtvrt hodiny při 170 až 180 stupních Celsia. Vesměs vdolky nepatří mezi nízkokalorická sladká jídla, protože se připravují i na rozpáleném oleji, nejen v troubě. To můžete též zkusit. Hotový pokrm podávejte po mírném zchladnutí třeba s povidly a smetanou. Dobrou chuť!
Sladká jídla od babiček: Jemné lívance
Lívancové těsto bývalo v dávných dobách rovněž oblíbené. Voňavé a jemné lívanečky připravovaly babičky nejen pro své vnoučky velmi často. Proto vám zde pro inspiraci přinášíme další babičkovský recept. Budete se oblizovat, až ochutnáte!
Potřebné ingredience na babiččiny jemné lívance:
-
hladká mouka: ½ kilogramu
-
čerstvé droždí: 30 gramů
-
vlažné mléko: cca 700 mililitrů
-
sůl: 1 špetka
-
vanilkový cukr: 1 balíček
-
strouhaná citronová kůra: dle chuti (z chemicky neošetřeného citronu)
-
vajíčko: 1 kus
-
krystalový cukr: cca 1 lžíce (nebo dle chuti)
Recept na babiččiny jemné lívance
Sladká jídla podle babiček mají jakýsi šmrnc a neopakovatelnou chuť. O tom se můžete přesvědčit právě teď. Těsto na lívance připravíte následovně: do mísy vsypte hladkou mouku, sůl, vanilkový cukr, citronovou kůru a rozklepněte i vejce. Dále si v misce důkladně rozmíchejte krystalový cukr spolu s rozmělněným droždím a menším množství vlažného mléka. Až se droždí dobře rozpustí, nalijte směs do mísy s moukou. Také vlijte zbylé mléko a vypracujte polotuhé těstíčko. To nechte vzejít asi čtvrt hodiny na teplém místě. Nyní si vymažte tukem lívanečník či pánev a nanášejte na rozpálený povrch trochu těsta. Lívance pečte dozlatova z obou stran. Dezert podávejte třeba s domácí marmeládou, džemem anebo se skořicovým cukrem a smetanou. Dobrou chuť.
Sladká jídla od babiček: Šišky s mákem
Šišky s mákem mají své dlouholeté odpůrce ale i milovníky. Pokud patříte mezi fanoušky vaření či pečení a sladká jídla tohoto typu si rádi dopřejete, zde pro vás máme osvědčený recept od babičky.
Potřebné ingredience na šišky s mákem:
-
brambory vařené na loupačku: 800 gramů
-
hrubá mouka: 350 gramů
-
vajíčka: 2 kusy
-
sůl: 10 gramů
-
moučkový cukr: dle chuti k podávání
-
mletý mák: dle chuti k podávání
-
roztavené máslo: dle chuti k podávání
Recept na šišky s mákem
Máte rádi sladká jídla a nechcete se dlouho zaobírat jejich přípravou? Potom jsou šišky s mákem naprosto ideální variantou. Začněte tedy tím, že si vařené brambory důkladně oloupete. Pak je najemno nastrouhejte do velké mísy a propojte s vejci, hrubou moukou a solí. Ze všech surovin vypracujte homogenní těsto. Z něj následně vytvarujte středně velké šišky, které vařte ve vroucí vodě do měkka (což bude trvat asi 4 až 5 minut). Bramborové šišky vyplavou na hladinu, až budou hotové. Nakonec je sceďte a podávejte se směsí moučkového cukru a máku. Na promaštění se hodí rozpuštěné máslo. Přejeme dobré chutnání!
Sladká jídla od babiček: Čokoládové rohlíčky
A nyní zde máme čokoládové rohlíčky, které lze též zařadit mezi velice dobrá sladká jídla od babiček. Kromě toho je následující recept i velmi levný a rychlý, což ocení kdejaká hospodyňka. Pečivo můžete konzumovat nejen k snídani, ale i na svačinu s kávou. Je senzační!
Potřebné ingredience na čokoládové rohlíčky:
-
polotučné mléko: ¼ litru
-
hladká mouka: ½ kilogramu
-
vajíčko: 1 kus
-
sůl: ½ malé lžičky
-
čerstvé droždí: ¾ kostky
-
krystalový anebo krupicový cukr: 2 velké lžíce
-
slunečnicový olej: 150 mililitrů
-
hořká čokoláda: cca 1 tabulka
Recept na čokoládové rohlíčky
Do menší misky si nalijte asi 100 mililitrů vlažného mléka a v něm rozmíchejte drobené droždí spolu s cukrem. Nechte na teplém místě bobtnat a mezitím si do velké mísy nasypte hladkou mouku, sůl a také přidejte jedno vajíčko. Do směsi ještě musíte zakomponovat vzešlý kvásek, zbytek vlažného mléka a slunečnicový olej. Nakonec vypracujte hladké, měkké a nelepivé těsto. To rozdělte asi na 6 stejně velkých kousků. Každý z těchto kusů pak vyválejte na středně tenký plát (kruh) a pomocí rádla vykrojte trojúhelníky od středu v počtu cca 8 dílů. Na každý kousek položte 1 kostičku hořké čokolády a pečlivě zabalte do tvaru rohlíčku. Pečivo vyskládejte na plech s pečícím papírem, potřete jeho povrch rozšlehaným vejcem a dejte péct na cca 10 až 15 minut dozlatova při teplotě 170 až 180 °C. Konzumujte po vychladnutí posypané třeba moučkovým cukrem. Čokoládové rohlíčky patří mezi sladká jídla, která oceníte zejména při odpolední siestě s kávou. Přejeme dobrou chuť.
Sladká jídla od babiček: Tvarohové palačinky z trouby
Příprava tvarohových palačinek z trouby trvá sice nějakou tu dobu, avšak výsledek stojí rozhodně za to. Vyzkoušejte zapečenou dobrotu, která se též řadila mezi oblíbená sladká jídla našich babiček a jejich nejbližších. Máte palačinky také rádi?
Potřebné ingredience na tvarohové palačinky z trouby:
Na těsto si připravte:
-
mléko: ½ litru
-
hladkou mouku: 200 gramů
-
krupicový cukr: 1 velkou lžíci
-
sůl: 1 špetku
-
vajíčka: 2 kusy
-
slunečnicový olej: 2 velké lžíce
-
kypřící prášek do pečiva: 1 malou lžičku
Na náplň a zapékací omáčku si obstarejte tyto suroviny:
-
polotučný tvaroh (měkký): cca 300 gramů
-
moučkový cukr: dle preferencí
-
rozinky máčené v rumu (okapané): dle chuti
-
zakysaná smetana: 200 gramů
-
máslo: 50 až 60 gramů
-
vejce: 1 kus
Recept na tvarohové palačinky z trouby
Nejprve si připravte z mléka, hladké mouky, cukru, vajec, soli, oleje a kypřícího prášku hladké a polotekuté těsto. To nalévejte na nepřilnavou a rozpálenou pánev pomocí naběračky a palačinky smažte z obou stran dozlatova. Dále se pusťte do náplně. Tu zvládnete tak, že si vyšleháte v míse měkký tvaroh s moučkovým cukrem a rozinkami. Zapékací omáčku pak zhotovíte smícháním zakysané smetany, cukru a jednoho vejce. Až budou všechny suroviny připravené, začněte pokrm kompletovat. K ruce si vezměte zapékací misku a vymažte ji měkkým máslem. Poté plňte palačinky tvarohovou směsí a rolujte. Jednotlivé kusy vyskládejte vedle sebe do zapékací nádoby a na závěr přelijte smetanovou omáčkou (ze zakysanky, cukru a vejce). Pečte v předehřáté troubě na 180 °C po dobu cca 15 minut. Hotové pečené palačinky podávejte až po mírném zchladnutí třeba s teplým kakaem. Taková mimořádně dobrá a sladká jídla budou vaše děti milovat! Přejeme šťastné mlsání!
Autor článku: Iveta Reinisch
Diskuse k článku
RE : Sladká jídla od babiček 5x jinak. Zamlsejte si díky osvědčeným receptům!