Staročeská jídla z východních Čech: Dopřejte si kucmoch, hladkou Ančku anebo couračku!

Staročeská jídla z východních Čech: Dopřejte si kucmoch, hladkou Ančku anebo couračku!

Staročeská jídla se dědila z generace na generaci. Většinou obsahovala suroviny, které si rodina sama vypěstovala na zahrádce. Oblíbené byly pokrmy jak zeleninové, tak i masové. Pojďme tentokrát zavítat do východních Čech a objevit místní staročeské speciality.

Pakliže hledáte tip na chutnou a jednoduchou přílohu k masu, určitě vsaďte na kucmoch. To jsou vlastně klasické zapečené brambory s kořením, česnekem a smetanou. Mezi další staročeská jídla z východních Čech pak můžete zařadit i polévku zvanou hladká Ančka anebo couračku, což není procházka bůhví kam, ale rovněž chutná polévka se zelím.

Staročeská jídla z východních Čech: Kucmoch

Začněme první bezmasou dobrotou, jež patří mezi staročeská jídla z východu Česka. Kucmoch je pokrm, který perfektně zastoupí přílohu k masovému steaku. Jíst se dá ostatně i jen tak se studenými omáčkami a dipy.

Čtěte také:

Bramborová polévka na staročeský způsob i v moderním pojetí: Inspirujte se těmito skvělými recepty!

Potřebné ingredience na přípravu kucmochu

  • velké brambory: 4 kusy

  • česnekové stroužky: 4 kusy

  • smetana na vaření: 200 mililitrů

  • vajíčka: 4 kusy

  • sušená majoránka: 2 lžičky

  • vepřové sádlo: 2 lžíce

  • sůl: dle chuti

Recept na kucmoch

Příprava této bramborové přílohy, která se řadí mezi staročeská jídla z východu Čech, je velice jednoduchá. Zvládne ji tedy i začátečník. Nejprve si oloupejte brambory, omyjte je vodou a nakrájejte na plátky. Dále si k ruce vezměte zapékací misku nebo plech a ten vymažte důkladně vepřovým sádlem. Na dno vyskládejte bramborové plátky, osolte je dle libosti a potřete lisovaným česnekem. Pak pokrm dejte do trouby zapékat dozlatova, což bude trvat při teplotě cca 180 °C kolem 15 až 20 minut. Ke konci brambory ještě rovnoměrně přelijte smetanou s rozšlehanými vejci i sušenou majoránkou a dopečte. Podávejte teplé k masovému plátku jakéhokoliv druhu anebo jen tak samotné. Hodit se bude i nakládaná zelenina. Dobrou chuť.

Staročeská jídla z východních Čech: Hladká Ančka

Název hladká Ančka zprvu nepřipomíná to, že by se jednalo o jeden z receptů na staročeská jídla. Ovšem je to vydatná houbová polévka původem z východních Čech, kterou s oblibou vařívali ne příliš zámožní tkalci. Je sice prostá, ale velmi chutná.

Potřebné ingredience na hladkou Ančku

  • voda: 1500 ml

  • bobkový list: 2 kusy

  • sušené lesní houby: 2 plné hrstky

  • celé nové koření: 6 bobulek

  • celý černý pepř: 6 bobulek

  • drcený kmín: 1 špetka

  • hladká mouka: 2 velké lžíce

  • máslo: 2 velké lžíce + 50 gramů

  • brambory: 4 kusy

  • cibule: ½ kusu

  • vajíčka: 4 kusy

  • smetana na vaření (nebo zakysaná): 100 mililitrů

  • lihový ocet: 1 lžička

  • mletý pepř: dle chuti

  • sůl: dle chuti

Recept na hladkou Ančku

S přípravou polévky zvané hladká Ančka začněte už ráno, tj. je potřeba namočit do asi půl litru vody sušené houby. Po několika hodinách nalijte výluh i s houbami do velkého hrnce a přidejte jeden litr vody. Do tekutiny také vložte bobulky nového koření, černý pepř, bobkové listy, sůl dle chuti a drcený kmín. Vše vařte na středním plamenu zhruba čtvrt hodiny až dvacet minut. Nyní si v menší pánvi zpěňte máslo a do něj vsypte hladkou moukou. Zahříváním a pravidelným mícháním získáte světlou jíšku do polévky. Dále si oloupejte brambory, omyjte je a pokrájejte na menší kostičky. Nakonec je vložte do vývaru s houbami, zahustěte jíškou a míchejte i vařte další čtvrt hodinu. Ke konci vaření vyjměte celé koření z hrnce, vlijte smetanu a prohřívejte ještě pár minut. Aby byla hladká Ančka řadící se mezi staročeská jídla z východu Čech kompletní, připravte si ještě na másle směs z orestované cibulky, míchaných vajíček, soli a pepře. Trochu vajec s cibulí nakonec vložte při podávání do talíře a přelévejte horkou polévkou. Přejeme dobré chutnání.

Součástí staročeské polévky couračky je vařené kysané zelí.

Staročeská jídla z východních Čech: Couračka

Couračka patří též mezi velmi tradiční staročeská jídla z východních Čech. Tato polévka se vařívala v leckterých rodinách jako plnohodnotné jídlo. Proto se po tomto chodu zpravidla nic nepodávalo. Takto lze pokrm konzumovat i dnes a rozhodně se nemusíte obávat toho, že budete mít brzy zase hlad. Skvěle se zasytíte, doplníte vitamíny a prohřejete žaludek.

Potřebné ingredience na přípravu couračky

  • kysané zelí: ½ kilogramu

  • bobkový list: 2 kusy

  • celé nové koření: 5 bobulek

  • sůl: dle chuti

  • celý pepř: 1 malá lžička

  • velké brambory: 2 až 3 kusy

  • krystalový cukr: dle chuti (k vyrovnání kyselosti zelí)

  • drcený kmín: dle chuti

  • cibule: 1 kus

  • kousek másla (na jíšku)

  • vepřové sádlo: 1 lžíce

  • hladká mouka: cca 1 až 2 lžíce

  • slanina: 100 gramů

  • smetana na vaření: 200 mililitrů

Recept na couračku

Začněte tím, že si oloupete a omyjete důkladně brambory. Poté je pokrájejte na menší kostičky a vložte do hrnce s vodou, solí a kmínem. Vařte do změknutí. Současně také přiveďte k varu v jiném velkém hrnci kysané zelí i se šťávou, ke kterému přidáte cca 400 mililitrů vody. Nezapomeňte k zelí přidat i bobulky celého pepře, nového koření a bobkové listy (použijte ideálně speciální sítko, abyste koření nelovili). Asi po čtvrt hodině přelijte k zelí brambory i s odvarem a řádně promíchejte. Nakonec vše provařte i s jíškou (vytvoříte z rozpuštěného másla a hladké mouky), dochuťte dle potřeby cukrem, solí a zjemněte polévku smetanou na vaření. Do couračky ještě přidejte na sádle opečenou cibulku se slaninou, krátce prohřejte a podávejte teplé. Až ochutnáte, zařadíte couračku mezi svá oblíbená staročeská jídla. Dobré chutnání přejeme.

Autor článku: Iveta Berezkinová



Diskuse k článku

Diskuse neobsahuje zatím žádný komentář. Buďte první!
Odesláním souhlasíte s pravidly diskuze.