Staročeská jídla ze západních Čech: Dáte přednost kočičímu štajryši, pískorkám, plzeňskému karbonátu anebo štrachandě?
Staročeská jídla se dodnes s oblibou připravují i v západních Čechách. Pokud z této oblasti pocházíte, určitě některé z níže uvedených budete znát. Víte například, z čeho se skládá takový kočičí štajryš? Za téměř pohádkovým názvem se skrývá lahodný pokrm z kysaného zelí, krup a brambor. I když neobsahuje maso, je velmi vydatný!
Ovšem inspirovat se můžete i dalšími západočeskými tipy na staročeská jídla. Sladká chuťovka v podobě bramborových pískorek oslní hlavně ty nejmenší, plzeňský karbonát zas zastoupí plnohodnotně oběd či večeři a štrachanda připomene tak trochu francouzské brambory.
Staročeská jídla ze západních Čech: Kočičí štajryš
Jako první zde máme kočičí štajryš, který se řadí mezi velmi typická staročeská jídla ze západu Česka. Naše babičky a vlastně i dědečkové díky němu získávali pořádnou energii, kterou potřebovali při práci na statku anebo na zahradě.
Potřebné ingredience na přípravu kočičího štajryše
-
kysané bílé zelí: 400 gramů
-
brambory: cca 800 gramů
-
žlutá cibule: 100 gramů
-
kroupy: 100 gramů
-
celý kmín: dle chuti
-
sušená majoránka: dle chuti
-
vepřové škvarky: dle chuti (nemusí být)
-
sůl: dle chuti
-
voda: dle potřeby
-
sádlo: 60 gramů
Recept na kočičí štajryš
Staročeská jídla málokdy obsahovala maso. To bylo pro lidi v dřívějších dobách vzácností a dopřávali si ho jen zřídka kdy. To ale nemění nic na tom, že i bezmasé pokrmy bývaly lahodné a syté. Pusťte se tedy do kočičího štajryše. Začněte tím, že si oloupete a omyjete brambory. Poté je pokrájejte na kostky a vařte do měkka v mírně solené vodě s celým kmínem. Nakonec vodu sceďte a brambory rozmělněte na pyré. Následně pokračujte vařením krup do měkka a také je potřeba, aby i kysané zelí prošlo varem. Všechny hotové a scezené suroviny promíchejte v hrnci. Zakončete přidáním na sádle osmažené cibulky a okořeněním majoránkou a případně i solí. Pokrm je možné doplnit i o vepřové škvarky. Dobrou chuť.
Staročeská jídla ze západních Čech: Pískorky
Mezi sladká staročeská jídla patří bramborové pískorky. Ty ocení především děti jako chutný a v podstatě i dost vydatný dezert. Podobné jsou tak trochu klasickým lívancům či vdolkům.
Potřebné ingredience na přípravu pískorek
-
moučné brambory: cca 1 kilogram
-
hladká mouka: cca 350 až 400 gramů
-
vajíčka: 4 kusy
-
sůl: dle chuti
-
slunečnicový olej: dle potřeby na smažení
-
máslo: 60 gramů
-
švestková povidla: dle chuti k podávání
-
zakysaná smetana: dle chuti k podávání
Recept na pískorky
Nejprve si uvařte v mírně osolené vodě brambory na loupačku. Až trochu zchladnou, oloupejte je a nastrouhejte najemno do velké mísy. Posléze k nim přidejte vejce, trochu soli, měkké máslo, prosátou mouku a vypracujte nejlépe rukama homogenní vláčné těsto, které se nebude lepit. Z něj pak na pomoučeném vále vyválejte silnější plát, z kterého vykrajujte pomocí sklenice kolečka. Ta smažte v rozpáleném oleji dozlatova. Pískorky, které se řadí mezi chutná staročeská jídla ze západních Čech, podávejte třeba potřené švestkovými povidly a zakápnuté zakysanou smetanou. Možné je také dosladit moučkovým cukrem. Přejeme dobré chutnání.
Staročeská jídla ze západních Čech: Plzeňský karbonát
Plzeňský karbonát si můžete bezesporu připravit k plnohodnotnému rodinnému obědu či večeři. Jedná se o masovou dobrotu, která patří mezi snadná staročeská jídla, která dobře zasytí na dlouhou dobu.
Potřebné ingredience na přípravu plzeňského karbonátu
-
hovězí zadní (nebo i kvalitnější maso, které bude rychleji měkké): 800 g
-
slunečnicový olej: 5 lžic
-
pivo plzeňské: 100 mililitrů
-
mletá sladká paprika: 1 lžička
-
máslo: 2 lžíce
-
bobkový list: 1 kus
-
mletý pepř: dle chuti
-
sůl: dle chuti
-
hladká mouka: 2 lžíce
-
cibule: 2 kusy
-
trochu masového vývaru
-
libovější párky: 2 až 4 kusy
Recept na plzeňský karbonát
Pokrm zvaný plzeňský karbonát obsahuje typicky chutné plzeňské pivo. To lze nalézt i v jiných receptech na staročeská jídla ze západních Čech. Začněte tedy s vařením. Nejprve si oloupejte jednu cibuli a nakrájejte ji na tenčí půl měsíčky. Poté si naporcujte hovězí maso na středně silné plátky a osolte i opepřete dle preferencí. Nyní si k ruce vezměte hlubší pánev (kterou je možné umístit do trouby) a v ní rozpalte slunečnicový olej. Až bude horký, orestujte na něm krátce cibuli a zprudka i hovězí plátky. Pokrm ke konci podlijte vodou a vložte do trouby. Maso podlévejte a pečte, dokud nezměkne. Nakonec hovězí vyjměte do mísy, pánev položte na sporák a ve výpečku opražte hladkou mouku. Tu zalijte plzeňským pivem, masovým vývarem a pečlivě promíchejte. Také vložte do omáčky bobkový list a vařte několik minut. Hovězí plátky vraťte do omáčky, vyjměte bobkový list a pokrm podávejte například s vařeným bramborem, s rýží, s čerstvým chlebem, houskou nebo s bramborovým pyré. Porci masa také nezapomeňte doplnit o párek opečený na másle a o orestovanou cibuli (druhý kus pokrájený na kolečka). Dobrou chuť.
Staročeská jídla ze západních Čech: Štrachanda
A jako poslední se nám nabízí štrachanda, která se řadí mezi houbová staročeská jídla typická pro západ Čech. Zde si na své přijdou i milovníci uzeného masa, které je v receptu rovněž obsažené.
Potřebné ingredience na přípravu štrachandy
-
brambory: 1 kilogram
-
mléko: 300 mililitrů
-
sušené hříbky: 50 gramů
-
uzené vepřové maso: 200 gramů
-
krupice: 2 velké lžíce
-
vajíčko: 1 kus
-
žlutá cibule: 2 kusy
-
drcený kmín: dle chuti
-
sůl: dle chuti
-
česnekové stroužky: 4 kusy
-
sušená majoránka: dle chuti
-
husí sádlo: dle potřeby
-
vepřové škvarky: 150 gramů
-
strouhanka: dle potřeby
Recept na štrachandu
Začněte tím, že si důkladně omyté brambory uvaříte ve slupce. Pak je sceďte, po vychladnutí oloupejte a naplátkujte. Dále si ve větší misce namočte sušené hříbky do mléka a také přidejte vajíčko a krupici. Směs nechte 60 minut bobtnat. Následně oloupejte cibuli, nasekejte ji najemno a orestujte na troše husího sádla. Také vložte na kostky nakrájené uzené vepřové maso, vepřové škvarky a dobře promíchejte. Ke konci vlijte do směsi i trochu mléka s houbami, vejcem i krupicí a nechte krátce prohřát. Posléze pokrm zkompletujte v zapékací misce vymazané sádlem a vysypané strouhankou. Na dno vyskládejte polovinu brambor, ty překryjte masovou směsí s cibulí (dokořeňte lisovaným česnekem, pepřem, sušenou majoránkou, solí, kmínem) a vše zakončete bramborami. Povrch pokrmu přelijte zbylým množstvím hub a krupice v mléce a dejte zapékat do trouby na čtvrt hodiny při teplotě kolem 190 °C. Upečenou štrachandu, která patří mezi velmi lahodná staročeská jídla, podávejte horkou třeba s nakládanou zeleninou. Dobrou chuť.
Autor článku: Iveta Berezkinová
Diskuse k článku
RE : Staročeská jídla ze západních Čech: Dáte přednost kočičímu štajryši, pískorkám, plzeňskému karbonátu anebo štrachandě?