Staročeská jídla ze západních Čech: Dáte přednost kočičímu štajryši, pískorkám, plzeňskému karbonátu anebo štrachandě?

img

Staročeská jídla se dodnes s oblibou připravují i v západních Čechách. Pokud z této oblasti pocházíte, určitě některé z níže uvedených budete znát. Víte například, z čeho se skládá takový kočičí štajryš? Za téměř pohádkovým názvem se skrývá lahodný pokrm z kysaného zelí, krup a brambor. I když neobsahuje maso, je velmi vydatný!

Ovšem inspirovat se můžete i dalšími západočeskými tipy na staročeská jídla. Sladká chuťovka v podobě bramborových pískorek oslní hlavně ty nejmenší, plzeňský karbonát zas zastoupí plnohodnotně oběd či večeři a štrachanda připomene tak trochu francouzské brambory.

Staročeská jídla ze západních Čech: Kočičí štajryš

Jako první zde máme kočičí štajryš, který se řadí mezi velmi typická staročeská jídla ze západu Česka. Naše babičky a vlastně i dědečkové díky němu získávali pořádnou energii, kterou potřebovali při práci na statku anebo na zahradě.

Čtěte také:

Staročeské recepty z ryb: Zpestřete si jídelníček chutnými pokrmy!

Potřebné ingredience na přípravu kočičího štajryše

  • kysané bílé zelí: 400 gramů

  • brambory: cca 800 gramů

  • žlutá cibule: 100 gramů

  • kroupy: 100 gramů

  • celý kmín: dle chuti

  • sušená majoránka: dle chuti

  • vepřové škvarky: dle chuti (nemusí být)

  • sůl: dle chuti

  • voda: dle potřeby

  • sádlo: 60 gramů

Recept na kočičí štajryš

Staročeská jídla málokdy obsahovala maso. To bylo pro lidi v dřívějších dobách vzácností a dopřávali si ho jen zřídka kdy. To ale nemění nic na tom, že i bezmasé pokrmy bývaly lahodné a syté. Pusťte se tedy do kočičího štajryše. Začněte tím, že si oloupete a omyjete brambory. Poté je pokrájejte na kostky a vařte do měkka v mírně solené vodě s celým kmínem. Nakonec vodu sceďte a brambory rozmělněte na pyré. Následně pokračujte vařením krup do měkka a také je potřeba, aby i kysané zelí prošlo varem. Všechny hotové a scezené suroviny promíchejte v hrnci. Zakončete přidáním na sádle osmažené cibulky a okořeněním majoránkou a případně i solí. Pokrm je možné doplnit i o vepřové škvarky. Dobrou chuť.

Staročeská jídla ze západních Čech: Pískorky

Mezi sladká staročeská jídla patří bramborové pískorky. Ty ocení především děti jako chutný a v podstatě i dost vydatný dezert. Podobné jsou tak trochu klasickým lívancům či vdolkům.

Potřebné ingredience na přípravu pískorek

  • moučné brambory: cca 1 kilogram

  • hladká mouka: cca 350 až 400 gramů

  • vajíčka: 4 kusy

  • sůl: dle chuti

  • slunečnicový olej: dle potřeby na smažení

  • máslo: 60 gramů

  • švestková povidla: dle chuti k podávání

  • zakysaná smetana: dle chuti k podávání

Recept na pískorky

Nejprve si uvařte v mírně osolené vodě brambory na loupačku. Až trochu zchladnou, oloupejte je a nastrouhejte najemno do velké mísy. Posléze k nim přidejte vejce, trochu soli, měkké máslo, prosátou mouku a vypracujte nejlépe rukama homogenní vláčné těsto, které se nebude lepit. Z něj pak na pomoučeném vále vyválejte silnější plát, z kterého vykrajujte pomocí sklenice kolečka. Ta smažte v rozpáleném oleji dozlatova. Pískorky, které se řadí mezi chutná staročeská jídla ze západních Čech, podávejte třeba potřené švestkovými povidly a zakápnuté zakysanou smetanou. Možné je také dosladit moučkovým cukrem. Přejeme dobré chutnání.

Plzeňský karbonát můžete připravit i z kvalitnějšího kusu hovězího.

Staročeská jídla ze západních Čech: Plzeňský karbonát

Plzeňský karbonát si můžete bezesporu připravit k plnohodnotnému rodinnému obědu či večeři. Jedná se o masovou dobrotu, která patří mezi snadná staročeská jídla, která dobře zasytí na dlouhou dobu.

Potřebné ingredience na přípravu plzeňského karbonátu

  • hovězí zadní (nebo i kvalitnější maso, které bude rychleji měkké): 800 g

  • slunečnicový olej: 5 lžic

  • pivo plzeňské: 100 mililitrů

  • mletá sladká paprika: 1 lžička

  • máslo: 2 lžíce

  • bobkový list: 1 kus

  • mletý pepř: dle chuti

  • sůl: dle chuti

  • hladká mouka: 2 lžíce

  • cibule: 2 kusy

  • trochu masového vývaru

  • libovější párky: 2 až 4 kusy

Recept na plzeňský karbonát

Pokrm zvaný plzeňský karbonát obsahuje typicky chutné plzeňské pivo. To lze nalézt i v jiných receptech na staročeská jídla ze západních Čech. Začněte tedy s vařením. Nejprve si oloupejte jednu cibuli a nakrájejte ji na tenčí půl měsíčky. Poté si naporcujte hovězí maso na středně silné plátky a osolte i opepřete dle preferencí. Nyní si k ruce vezměte hlubší pánev (kterou je možné umístit do trouby) a v ní rozpalte slunečnicový olej. Až bude horký, orestujte na něm krátce cibuli a zprudka i hovězí plátky. Pokrm ke konci podlijte vodou a vložte do trouby. Maso podlévejte a pečte, dokud nezměkne. Nakonec hovězí vyjměte do mísy, pánev položte na sporák a ve výpečku opražte hladkou mouku. Tu zalijte plzeňským pivem, masovým vývarem a pečlivě promíchejte. Také vložte do omáčky bobkový list a vařte několik minut. Hovězí plátky vraťte do omáčky, vyjměte bobkový list a pokrm podávejte například s vařeným bramborem, s rýží, s čerstvým chlebem, houskou nebo s bramborovým pyré. Porci masa také nezapomeňte doplnit o párek opečený na másle a o orestovanou cibuli (druhý kus pokrájený na kolečka). Dobrou chuť.

Staročeská jídla ze západních Čech: Štrachanda

A jako poslední se nám nabízí štrachanda, která se řadí mezi houbová staročeská jídla typická pro západ Čech. Zde si na své přijdou i milovníci uzeného masa, které je v receptu rovněž obsažené.

Potřebné ingredience na přípravu štrachandy

  • brambory: 1 kilogram

  • mléko: 300 mililitrů

  • sušené hříbky: 50 gramů

  • uzené vepřové maso: 200 gramů

  • krupice: 2 velké lžíce

  • vajíčko: 1 kus

  • žlutá cibule: 2 kusy

  • drcený kmín: dle chuti

  • sůl: dle chuti

  • česnekové stroužky: 4 kusy

  • sušená majoránka: dle chuti

  • husí sádlo: dle potřeby

  • vepřové škvarky: 150 gramů

  • strouhanka: dle potřeby

Recept na štrachandu

Začněte tím, že si důkladně omyté brambory uvaříte ve slupce. Pak je sceďte, po vychladnutí oloupejte a naplátkujte. Dále si ve větší misce namočte sušené hříbky do mléka a také přidejte vajíčko a krupici. Směs nechte 60 minut bobtnat. Následně oloupejte cibuli, nasekejte ji najemno a orestujte na troše husího sádla. Také vložte na kostky nakrájené uzené vepřové maso, vepřové škvarky a dobře promíchejte. Ke konci vlijte do směsi i trochu mléka s houbami, vejcem i krupicí a nechte krátce prohřát. Posléze pokrm zkompletujte v zapékací misce vymazané sádlem a vysypané strouhankou. Na dno vyskládejte polovinu brambor, ty překryjte masovou směsí s cibulí (dokořeňte lisovaným česnekem, pepřem, sušenou majoránkou, solí, kmínem) a vše zakončete bramborami. Povrch pokrmu přelijte zbylým množstvím hub a krupice v mléce a dejte zapékat do trouby na čtvrt hodiny při teplotě kolem 190 °C. Upečenou štrachandu, která patří mezi velmi lahodná staročeská jídla, podávejte horkou třeba s nakládanou zeleninou. Dobrou chuť.

Autor článku: Iveta Berezkinová



Diskuse k článku

Diskuse neobsahuje zatím žádný komentář. Buďte první!
Odesláním souhlasíte s pravidly diskuze.