Staročeské recepty z brambor 4x jinak: Vsaďte na klasiku našich předků!
Staročeské recepty z brambor vás nikdy nezklamou. Jsou to sice z velké části pokrmy prosté, ale rozhodně jim tento fakt neubírá na chuti. Připravte si k obědu nebo k večeři levná bramborová jídla, která ocení i kdejací vegetariáni! Ať už to bude kucmoch, zelňáky nebo staročeská litina, rozhodně nešlápnete vedle.
Nejsou to však jen staročeské recepty z brambor, které bývaly v dobách dávných tak moc populární! Lidé se snažili zpracovat vše, „co dům dal“ – obvykle jedli to, co si sami vypěstovali. Proto na staročeském jídelníčku najdete i zelí, luštěniny, cibuli, mrkev, petržel, celer, ovesné vločky nebo třeba pohanku a kroupy. Dle sezóny pak bývaly k dispozici také houby nebo různé ovocné a zeleninové druhy. Maso bylo spíše sváteční záležitostí.
Staročeské recepty z brambor: STAROČESKÉ ZELNÍKY
Dalo by se říct, že staročeské zelníky patřící mezi klasické staročeské recepty z brambor, jsou spíše chuťovkou, avšak můžete je pojídat i jako hlavní jídlo například k večeři. Rovněž se budou skvěle hodit jako příloha k masovým směsím!
Ingredience na staročeské zelníky
- ½ kilogramu brambor
- ¼ kg kysaného zelí
- 3 až 4 polévkové lžíce bramborového škrobu
- sůl dle chuti
- 2 polévkové lžíce sádla na smažení (nebo dle potřeby)
- jedno vajíčko
- jedna žlutá cibule
Staročeský recept na zelníky – postup
Začněte tím, že si oloupete brambory, poté je pečlivě omyjete vlažnou vodou a nastrouháte do hlubší mísy najemno. Jakmile brambory pustí šťávu, odlijte ji – případně ji z nich vymačkejte. Dále k bramborové směsi vložte vejce, jemně nasekanou cibuli, bramborový škrob, osolte dle preferencí a přidejte i okapané a najemno pokrájené kysané zelí. Všechny suroviny dobře promíchejte, abyste získali kompaktní těsto. Nakonec si v pánvi rozpusťte sádlo a až bude rozpálené, začněte se smažením – na tuk vkládejte pomocí polévkové lžíce hromádky těsta, které tvarujte na placku. Smažte dozlatova z obou stran. Zelňáky můžete jíst po usmažení hned teplé a samotné. Skvělé však budou i s jakýmkoliv oblíbeným bylinkovým dipem. Skvěle jídlo doplní dobře vychlazené pivo. Až ochutnáte, zařadíte tento staročeský recept z brambor mezi své oblíbené! Dobrou chuť.
Staročeské recepty z brambor: ZAPEČENÉ BRAMBORY
Když se řekne „zapečené brambory“, asi si nic zvláštního nevybavíte. Pravdou ale je, že toto jídlo má nespočet různých variací a stačí si jen vybrat tu, která vám bude vyhovovat co nejlépe. Pokud vás zajímají staročeské recepty z brambor, máme pro vás takový, který si hned zamilujete! Staročeské zapečené brambory na níže uvedený způsob jsou levné a lahodné.
Ingredience na staročeské zapečené brambory
- ¾ kilogramu brambor
- ¼ kilogramu kysaného zelí
- ¼ litru smetany na vaření
- ¼ kilogramu kvalitních špekáčků
- sůl dle chuti
- mletý kmín dle chuti
- sušená a drcená majoránka dle chuti
- 2 lžíce vepřového sádla
- 1 velká cibule
Staročeský recept na zapečené brambory – postup
Nejprve si oloupejte brambory, omyjte je a pokrájejte na středně velké kousky. Ty pak vložte do hrnce s vodou, mírně osolte a vařte do změknutí. Až budou brambory měkké, sceďte je a umíchejte z nich bramborovou kaši – tedy rozmixujte společně se smetanou na vaření a trochou soli. Kaši dejte stranou a pusťte se do zelné náplně. Na pánvi si rozpusťte sádlo a na něm osmahněte najemno pokrájenou cibuli. Až bude zlatavá, přidejte k ní kostičky loupaných špekáčků. Ty krátce opékejte ze všech stran. Dále vložte okapané kysané zelí, promíchejte a pokračujte v restování. Na konec nezapomeňte směs ochutit dle preferencí kmínem a majoránkou. Nyní si k ruce vezměte zapékací misku, vymažte ji máslem nebo olejem a naneste na dno jednu polovinu bramborové kaše. Na tu rozprostřete zelnou směs s masem a překryjte ji na závěr zbytkem kaše. Takto pokrm zapékejte ve vyhřáté troubě na cca 220 °C po dobu dvaceti minut. Podávejte teplé třeba s kyselou okurkou. TIP: Tento staročeský recept z brambor můžete mimo jiné připravit i z libové slaniny nebo z uzeného masa (místo špekáčků)!
Staročeské recepty z brambor: KUCMOCH
Mezi velmi tradiční staročeské recepty z brambor patří i kucmoch. Pokud tohle jídlo neznáte, můžete si pod ním představit jakousi prostší obdobu zapečených brambor. Je to pokrm rychlý, poměrně levný a chutný!
Ingredience na staročeský kucmoch
- 4 velké brambory
- 4 česnekové stroužky
- 4 vajíčka
- 2 lžíce vepřového sádla
- 200 ml smetany na vaření
- sušená majoránka dle chuti
- sůl dle chuti
Staročeský recept na kucmoch – postup
Začněte tím, že si oloupete a omyjete brambory. Poté je nakrájejte na tenčí plátky a rozprostřete na plech vymazaný sádlem. Takto vložte brambory do vyhřáté trouby a zapékejte samotné bez soli, dokud na povrchu nezezlátnou. Poté pokrm z trouby vyjměte a dodělejte. Tedy brambory potřete rovnoměrně lisovaným česnekem, který jste předtím smíchali ještě se solí. Nakonec si vyšlehejte ve smetaně vajíčka spolu s majoránkou a směs na brambory v pekáčku vylijte. Kucmoch dopékejte asi 5 až 10 minut a podávejte teplé. Tento staročeský recept si oblíbíte, neboť díky němu připravíte rychlé bezmasé jídlo nebo chutnou přílohu k masu!
Staročeské recepty z brambor: STAROČESKÁ LITINA
A na závěr pro vás máme řekněme, velmi specifický vegetariánský koláč na slaný způsob, který je také známý jako „litina“. Jestli jste se s tímto staročeským receptem z brambor a máku ještě nesetkali, určitě jej vyzkoušejte. Stojí to za to!
Ingredience na staročeskou litinu
- 1 kilogram brambor
- ½ litru mléka
- 200 gramů hrubé mouky
- sůl dle chuti
- sušená majoránka dle chuti
- 100 gramů nemletého máku
- 50 gramů vepřového sádla
Staročeský recept na litinu – postup
Brambory pečlivě oloupejte, omyjte a nastrouhejte do mísy nahrubo. Pokud pustí šťávu, ponechte ji a nevylévejte. Dále k bramborám přidejte sůl a sušenou majoránku dle chuti, hrubou mouku a vlijte k nim i mléko. Všechny suroviny dobře promíchejte a vytvořte řidší homogenní těsto. To pak vlijte do pekáčku, který jste předtím vymazali vepřovým sádlem a vysypali nemletým mákem. Rovnoměrně rozprostřené bramborové těsto vložte do vyhřáté trouby a zapékejte při 200 °C po dobu 30 až 40 minut. Poté „litinu“ vyjměte a podávejte vlažnou s hrníčkem mléka nebo podmáslí. Zajímavost: Věděli jste, že tento staročeský recept z brambor má v každém kraji jinou obdobu? Výše uvedený se prý hojně pekl v Protivíně – proto vzniknul název protivínská litina.
Autor článku: Iveta Reinisch
Diskuse k článku
RE : Staročeské recepty z brambor 4x jinak: Vsaďte na klasiku našich předků!