Zázvor lékařský jako podzimní pomocník proti nachlazení. Připravte si s námi přírodní medicínu, která podpoří vaši imunitu

img

Zázvor lékařský jistě velmi dobře znáte a možná i vy samotní jej hojně využíváte do čajů, sirupů nebo limonád v jakémkoliv ročním období. Konkrétně na podzim je pak vítaným posilovačem imunitního systému, a tak vás díky němu neskolí hned tak nějaký bacil. Inspirujte se společně s námi recepty ze zázvoru proti nachlazení a dejte šanci v sychravých dnech spíše léčivým darům přírody.

Připravili jsme si pro vás zajímavé informace o zázvoru lékařském z historie či lidového léčitelství a také několik praktických receptů na zázvorové kapky proti nachlazení, zázvorový sirup nebo třeba zázvorový odvar. Vsaďte na sílu přírody a nedejte nemocem šanci!

Původ a historie zázvoru lékařského

Historie zázvoru lékařského (Zingiber officinale) sahá tisíce let zpět až do jihovýchodní Asie - zejména tedy do oblastí dnešní Číny a Indie. První písemné zmínky o jeho léčivém využití pocházejí z Číny (500 př. n. l.), kde ho lidé využívali v tradiční medicíně jako všestranný prostředek na zlepšení zdraví. Ve starověku byl pak zázvor vysoce ceněný díky své specifické chuti a léčivým vlastnostem, a tak se šířil po Hedvábné stezce až do Persie a Evropy. Během středověku jej do Evropy přiváželi arabští obchodníci, a později s příchodem evropských mořeplavců se jeho pěstování rozšířilo až do Karibiku a Jižní Ameriky.

Čtěte také:

Zázvor umí zázraky: zlepší vaše zdraví a rozzáří váš vzhled!

Zázvor lékařský v lidovém léčitelství

V lidovém léčitelství se zázvor lékařský používá po staletí k léčbě nejrůznějších zdravotních neduhů. Nejčastěji se z něj připravují čaje, tinktury nebo odvary, které mají za cíl posílit organismus, předejít nachlazení nebo ulevit od bolesti svalů a kloubů. Kromě toho se zázvor využívá při léčbě trávicích problémů, nevolnosti a bolesti v krku. Tradiční léčitelé věří, že zázvor má schopnost "zahřívat" tělo, což napomáhá lepší cirkulaci krve a vyhánění „chladu“ z těla. Dnes je běžné užívat ho v podobě čajů nebo obkladů, a to zejména v chladnějších měsících, kdy je tělo vystaveno virózám a potřebuje posílit.

Konkrétní účinky zázvoru lékařského na zdraví

  • Gingerol, hlavní bioaktivní složka v čerstvém zázvoru, pomáhá zmírňovat zánět a je účinná při léčbě zánětlivých stavů, jako je artritida.
  • Zázvor lékařský stimuluje produkci trávicích šťáv a enzymů, což zlepšuje trávení a pomáhá při nevolnosti, nadýmání a žaludečních potížích.
  • Zázvor také působí účinně proti nevolnosti a zvracení, a proto je často doporučován při těhotenské nevolnosti nebo kinetóze (nevolnosti při cestování).
  • Antioxidační a antibakteriální vlastnosti zázvoru přispívají k posílení imunitního systému a pomáhají tělu v boji proti infekcím, nachlazení a virózám.
  • Zázvor lékařský pomáhá zmírňovat bolest, včetně menstruačních bolestí, bolesti svalů po cvičení nebo bolesti hlavy.
  • Zázvor také pomáhá snižovat krevní tlak a hladinu cholesterolu v krvi, čímž přispívá k ochraně kardiovaskulárního systému a snižuje riziko srdečních onemocnění.
  • Zázvor má přirozeně zahřívací účinek, čímž zlepšuje cirkulaci krve a pomáhá tělu zahřát se v chladném počasí.
  • Díky antioxidačním účinkům může zázvor chránit mozkové buňky a pomáhat v prevenci neurodegenerativních onemocnění, jako je například Alzheimerova choroba.
  • Rovněž zázvor lékařský působí proti některým bakteriím a virům, což je zvláště užitečné v období respiračních infekcí.

Zázvor lékařský

Zázvor lékařský ve čtyřech receptech aneb Přírodní léčiva proti nachlazení

A nyní si pojďme konečně připravit přírodní medicínu proti nachlazení ze zázvoru lékařského. Máme pro vás 4 následující tipy, které si jistě po osvědčení rádi zapíšete do domácího receptáře.

Zázvorový sirup s medem a citronem

Potřebovat budete na sirup ze zázvoru lékařského tyto ingredience:

  • 100 g čerstvého zázvoru lékařského
  • 200 ml medu (ideálně přírodního)
  • šťávu z 1 citronu
  • 200 ml vody

RECEPT: Zázvor lékařský oloupejte a nastrouhejte najemno. Do hrnce nalijte vodu, přidejte nastrouhaný zázvor a přiveďte k varu. Vařte na mírném ohni 10 až 15 minut. Směs sceďte přes sítko do čisté nádoby a nechte trochu vychladnout. Do teplé směsi pak přidejte med, citronovou šťávu a dobře promíchejte. Sirup nalijte do sterilizované sklenice a uchovávej v lednici nejdéle 2 až 4 týdny – pokud sirup začne měnit barvu, vůni nebo chuť, je lepší ho zlikvidovat. Užívejte 1 až 2 lžičky denně preventivně proti nachlazení, případně přidávejte do čaje.

Zázvorovo-citrusové smoothie s kurkumou

Potřebovat budete na osvěžující a zdravé smoothie ze zázvoru lékařského a kurkumy tyto ingredience:

  • 1/2 čerstvého zázvoru lékařského (asi 2 cm)
  • 1 pomeranč (oloupaný a nakrájený)
  • 1/2 citronu (oloupaný)
  • 1 banán (pro sladší chuť a konzistenci)
  • 1 lžičku kurkumového prášku
  • 200 ml vody nebo kokosové vody
  • špetku mletého černého pepře (pro zlepšení účinků kurkumy)

RECEPT: Všechny ingredience vložte do mixéru a mixujte dohladka. Hotové smoothie nalijte do sklenice a ihned vypijte, aby se zachovaly všechny vitamíny. Dopřát si toto zdravé smoothie ze zázvoru lékařského můžete například ráno ke snídani.

Zázvorový odvar s hřebíčkem a skořicí

Potřebovat budete na zázvorový odvar s hřebíčkem a skořicí tyto ingredience:

  • 1 větší kus čerstvého zázvoru lékařského (asi 5 cm)
  • 3 celé hřebíčky
  • 1 celou skořici
  • 1 litr vody
  • med a citron podle chuti

RECEPT: Zázvor oloupejte a nakrájejte na tenké plátky. Pak vložte zázvor, hřebíčky a skořici do hrnce s vodou a přiveďte k varu. Snižte teplotu a vařte asi 15 minut. Odvar sceďte, nalijte do hrnku, ochuťte medem i citronem dle chuti a podávejte – popíjejte ideálně během dne.

Zázvorové kapky s česnekem a chilli (silnější přírodní antibiotikum)

Potřebovat budete na kapky ze zázvoru lékařského, česneku a chilli tyto ingredience:

  • 50 g čerstvého zázvoru lékařského
  • 1 až 2 stroužky česneku
  • 1 malou chilli papričku
  • 100 ml jablečného octa

RECEPT: Zázvor lékařský a česnek oloupejte a nakrájejte na menší kousky, papričku naplátkujte (vyjměte semínka). Všechny suroviny včetně jablečného octa pak dejte do mixéru a rozmixujte dohladka. Směs následně přelijte do sklenice a nechte v lednici odpočívat alespoň 1 týden, poté sceďte. Užívejte po 1 lžičce denně jako prevenci nebo 1 až 2 lžičky zázvorových kapek při nachlazení. Uchovávejte v lednici nejdéle 1 až 3 měsíce – pokud si všimnete jakýchkoliv známek zkažení, jako je neobvyklá barva, zápach nebo plíseň, je lepší kapky zlikvidovat.

Zajímavá fakta o zázvoru lékařském  

Na závěr pro vás máme ještě několik zajímavostí o zázvoru lékařském, které vás jistě překvapí a možná i doplní vaše vědomosti:

  • Hřejivý zázvor lékařský je také ceněn v ájurvédě, dle které podporuje rovnováhu energií v těle a celkovou pohodu.
  • Název „zázvor“ pochází údajně ze sanskrtu (starobylý indoevropský jazyk) – podoba tohoto slova v originále zní takto: „srngaveram“ čili v překladu „rohovitý kořen“.
  • Ve starověké Číně byl zázvor lékařský dokonce využíván jako platidlo pro svou vzácnost a vysokou hodnotu.
  • Květ zázvoru oplývá nebývalou krásou a může být bílý, žlutý, růžový nebo třeba červený. Je oblíbený mezi některými pěstiteli jako dekorativní rostlina.
  • V Japonsku se nakládaný zázvor („gari“) tradičně podává mezi jednotlivými druhy sushi k očištění chuťových pohárků.
  • Kromě medicínského využití se zázvor lékařský používal i k barvení látek. Některé kultury využívaly jeho přírodní pigmenty k vytvoření různých barev.

Autor článku: Iveta Reinisch



Diskuse k článku

Diskuse neobsahuje zatím žádný komentář. Buďte první!
Odesláním souhlasíte s pravidly diskuze.