Zázvor může být prevencí proti podzimním nemocem z nachlazení

Zázvor – recepty, které vás pořádně rozehřejí

Zázvor je unikátní bylinou. Voní po citrusech a jeho chuť je pikantní. Díky tomu se hodí do slaných i sladkých jídel. Zázvor lahodí jak s masem, tak i v cukroví nebo sladkých sušenkách. Díky své nezaměnitelné chuti je dokonalým doplňkem marmelád a džemů. A nepostradatelný je i pro asijskou kuchyni.

Až se pro zázvor do obchodu vydáte, důkladně si jej prohlédněte. Nesmí být zavadlý. Jedině čerstvý zázvor si uchová tu správnou chuť a vůni. Doma jej pak omyjte a po oloupaní kousek nastrouhejte na vynikající čaj. Přidat ho můžete i do všech jídel, kde jste zvyklí běžně používt kari. A pamatujte si – bohatě stačí jedna zarovnaná kávová lžička na čtyři porce připravovaného jídla.

Zázvor – recept: Mrkvová polévka se zázvorem

Přísady:

Čtěte také:

Polévka z dýně hokaido 5x jinak - bez smetany, se zázvorem i pro děti

Vytvořte si nekonečnou zásobu zázvoru! Pěstování zázvoru zvládnou i začátečníci

  • 4 mrkve
  • ½ malé hlízy zázvoru nebo asi půl kávové lžičky mletého
  • 1 cibule
  • 2 polévkové lžíce olivového oleje
  • 400 ml kuřecího vývaru
  • 100 ml smetany
  • pepř, sůl

Příprava:

Jemně nakrájenou cibuli osmahněte na olivovém oleji, aby zezlátla. Potom přidejte na kostičky nakrájenou mrkev a chvíli ji za stálého míchání restujte. Osolte a opepřete. Potom přilévejte po malých dávkách středně silný kuřecí vývar a pořád míchejte. Po deseti minutách přidejte čerstvý zázvor, oloupaný a nakrájený na tenké plátky (nebo mletý zázvor). Dolijte zbytek vývaru a vařte asi půl hodiny na mírném ohni. Nakonec polévku rozmixujte do hladka a přidejte smetanu.

Zázvor – recept: Zázvorová kuřecí křidélka

Přísady:

  • 16-20 kuřecích křidýlek
  • ½ šálku pravé sójové omáčky
  • 1 lžička mletého zázvoru
  • 1 lžíce hnědého cukru
  • 2 lžičky česnekového koncentrátu
  • 1 lžička soli

Příprava:

V míse smíchejte dohromady všechny přísady, i zázvor. A nakonec do nich vložte křidýlka. Nechte marinovat alespoň dvě hodiny. Křidýlka i s marinádou dejte do nízké zapékací nádoby a pečte v horké troubě asi hodinu. Během pečení jednou otočte. Vhodnou přílohou je čerstvý domácí chléb.

Zázvor – recept: Pikantní zázvorový guláš

Přísady:

  • 1 kg vepřové plece
  • 2-3 lžíce sádla
  • 500 g najemno nakrájené cibule
  • 2 stroužky česneku nasekaného najemno
  • špetka mletého zázvoru
  • sůl
  • 2-3 lžíce hladké mouky

Příprava:

Maso nakrájejte na kostky. V tlakovém hrnci rozpusťte sádlo a osmahněte na něm cibuli. Přidejte maso, orestujte a osolte. Vmíchejte zázvor a duste, dokud maso nepustí šťávu. Zalijte horkou vodou, promíchejte a uzavřené duste na mírném ohni doměkka. Duste asi 20 minut, poté otevřete a zahustěte moukou rozmíchanou ve vodě. Nechte zvolna provařovat asi 15 minut. Nakonec dochuťte česnekem.

Zázvor – recept: Zázvorová pomazánka

Přísady:

  • 100 g čočky
  • 120 g mrkve
  • 50 g celeru
  • 1 menší zázvor
  • bobkový list, sůl, olej

Příprava:

Čočku namočte a poté uvařte v tlakovém hrnci. Zeleninu nastrouhejte najemno a krátce poduste na oleji s vodou. Připravenou zeleninu přidejte k rozmixované nebo propasírované čočce a dochuťte zázvorem (ideálně použijte čerstvý zázvor). Osolte a dochuťte vývarem z bobkového listu.

Zázvor – recept: Vepřové nudličky se zázvorem a mandlemi

Přísady:

  • 400 g vepřového masa
  • 2 menší cibule
  • 2 lžičky citrónové kůry
  • 1 lžíce citrónové šťávy
  • 100 g rozinek
  • 100 g mandlí
  • 2 lžičky pepře
  • 250 ml smetany
  • 3 lžičky soli
  • 1 lžička mletého zázvoru

Příprava:

Libové vepřové maso nakrájejte na nudličky, osolte, opepřete, osmahněte na malé vrstvě oleje do zlatova, přidejte na kostičky pokrájenou cibuli a opékejte až zesklovatí. Přidejte mandle a hrozinky. Pak přidejte citrónovou kůru, zázvor a dobře zamíchejte. Přidejte smetanu a citronovou šťávu. Krátce povařte. Jako přílohu vyzkoušejte rýži.

Zázvor – recept: Ryba na zázvoru

Přísady:

  • 4 porce ryby
  • sůl, mletý pepř
  • mletý zázvor
  • olej
  • 200 ml bílého vína
  • 2 cibule
  • 2 lžíce mouky
  • 200 ml smetany
  • 2 lžíce másla
  • citrónová šťáva

Příprava:

Porce ryby osolíme, opepříme a k pikantnímu okořenění použijeme zázvor. Vložíme je na rozehřátý olej, po obou stranách opečeme a podlijeme bílým vínem. Přidáme nadrobno nakrájenou cibuli a vše dusíme pod pokličkou asi 10 minut. Pak rybu vyjmeme a dáme na teplo. Do šťávy vlijeme smetanu s rozmíchanou moukou, dobře promícháme a povaříme. Omáčku zjemníme máslem a dochutíme citrónovou šťávou. Nakonec vložíme zpět porce ryby a prohřejeme.

Zázvor – recept: Kuře s kukuřicí a zázvorem

Přísady:

  • 3 klasy cukrové kukuřice
  • 12 kuřecích křídel
  • 2,5 cm čerstvého kořene zázvoru
  • 6 lžic citrónové šťávy
  • 4 lžičky slunečnicového oleje
  • 1 lžíce moučkového cukru

Příprava:

Z kukuřičných klasů odstraňte slupky a ostrým nožem každý klas rozkrájejte na 6 dílů. Kořen zázvoru oloupejte a nastrouhejte, promíchejte jej s citrónovou šťávou, olejem a moučkovým cukrem. Do větší mísy dejte kukuřičná kolečka a kuřecí křídla a obalte je v zázvorové šťávě. Na grilovací jehly střídavě napichujte křídla a kusy kukuřice. Pečte v předehřátém grilu 15 až 20 minut za častého potírání marinádou. Nejlépe chutná se šťouchanými bramborami.

Zázvor dodá každému jídlu zajímavou chuť

Zázvor – recept: Pečená brokolice se zázvorem

Přísady:

  • 1 větší brokolice
  • 1 cm strouhaného zázvoru
  • 2 stroužky česneku, olej

Příprava:

Brokolici očistíme a rozdělíme na růžičky. Zázvor po očištění nastrouháme. Na pánvi rozpálíme olej a vhodíme tam zázvor a růžičky brokolice. Za stálého míchání opékáme asi 4 minuty. Přidáme rozetřené stroužky česneku a opékáme asi minutu. Podle chuti můžeme přisolit.

Zázvor – recept: Zázvorová omáčka

Přísady:

  • 50 g čerstvého kořene zázvoru
  • 1 malá červená feferonka
  • 100 ml zeleninového vývaru
  • 2 lžíce pomerančové šťávy
  • 2 lžíce sójové omáčky
  • 1 špetka cukru
  • Sůl
  • 4 lžíce oleje

Příprava:

Zázvor oloupeme malým nožem a jemně nastrouháme. Z feferonky odstraníme semínka a lusk jemně nasekáme. Rozmícháme zeleninový vývar, pomerančovou šťávu, špetku cukru, sůl a olej. Přimícháme zázvor a feferonku. Skvěle chutná k pečenému masu nebo smažené zelenině.

Zázvor – recept: Nakládaný zázvor na sushi

Přísady:

  • 1 kg čerstvého zázvoru
  • 200 g cukru
  • 200 ml bílého rýžového octa
  • 2 lžičky soli

Příprava:

Zázvor oloupeme, nakrájíme na tenké plátky a cca 20-30 vteřin povaříme ve vodě a poté scedíme. Ocet, cukr, sůl smícháme a zahřejeme, aby se cukr a sůl dobře rozmíchaly. Nevaříme! Scezený a okapaný zázvor přendáme do misky, zalijeme nálevem a necháme vychladnout. Čím tenčí plátky zázvoru nakrájíte, tím bude pokrm výraznější a chutnější. Zázvor ze sebe vydá víc chuti. Nakládaný zázvor se užívá mezi sousty pro neutralizaci chuti mezi jednotlivými sousty.

Autor článku: Monika Poledníková



Diskuse k článku

Diskuse neobsahuje zatím žádný komentář. Buďte první!

Lunární kalendář

STŘEDA 22. 01. 2025
štír
Měsíc putuje znamením Štíra, je v ubývající fázi. Štír má vliv na intimní oblast a močové cesty. Pijte čaje, které tyto orgány posilují, udělejte si…
více o tomto dni
ČTVRTEK 23. 01. 2025
štír
Měsíc putuje znamením Štíra, je v ubývající fázi. Štír má vliv na intimní oblast a močové cesty. Pijte čaje, které tyto orgány posilují, udělejte si…
více o tomto dni
PÁTEK 24. 01. 2025
štír
Měsíc putuje znamením Štíra, je v ubývající fázi. Štír má vliv na intimní oblast a močové cesty. Pijte čaje, které tyto orgány posilují, udělejte si…
více o tomto dni
SOBOTA 25. 01. 2025
střelec
Měsíc putuje ve znamení Střelce, je v ubývající fázi. Plánujte, obchodujte, investujte, cestujte, kontaktujte staré přátele. Dopřejte si masáž nohou,…
více o tomto dni
NEDĚLE 26. 01. 2025
střelec
Měsíc putuje ve znamení Střelce, je v ubývající fázi. Plánujte, obchodujte, investujte, cestujte, kontaktujte staré přátele. Dopřejte si masáž nohou,…
více o tomto dni
PONDĚLÍ 27. 01. 2025
kozoroh
Měsíc putuje znamením Kozoroha a je v ubývající fázi. Kozoroh má vliv na pleť, ale působí také na kolena, kyčle a klouby. Nepodnikejte dnes dlouhé…
více o tomto dni
ÚTERÝ 28. 01. 2025
kozoroh
Měsíc putuje znamením Kozoroha a je v ubývající fázi. Kozoroh má vliv na pleť, ale působí také na kolena, kyčle a klouby. Nepodnikejte dnes dlouhé…
více o tomto dni

Dobrý kontakt k tématu

Tipy na zavařování hotových jídel se vám budou hodit třeba na dovolené mimo civilizaci

Naprosté nesmysly, co tu píšete.

U masa je klíčové dosáhnout dostatečně vysoké teploty (alespoň 120 °C) po ...

Pořiďte si rotoped. Urychlí hubnutí a cvičit na něm mohou i lidé s nemocnými klouby

Rotoped je skvělá záležitost, chce to ale hodně vůle na něm doma cvičit. U nás doma to vždycky dopadlo věšákem...

Vánoční cukroví bez cukru: užijte si zdravé Vánoce!

Tolik tuku na 40 g mouky je nesmysl, zvláště u těsta, do kterého dáme 200 g ořechů - to by v troubě neudrželo ...

Ovlivňuje bydlení naše duševní zdraví?

Skvělý článek, který připomíná, jak zásadní je prostředí, ve kterém žijeme, pro naše duševní zdraví. Právě v d...

Hodí se tepelné čerpadlo do starého domu?

Když jsme řešili vytápění našeho starého domu, tepelné čerpadlo bylo jednou z možností . :) Nakonec jsme šli d...

Nabídka rychlé a nebankovní půjčky pro každého do 24 hodin

Peníze na vašem účtu během několika minut Půjčit si můžete od 50 000 Kč do 91 50...

Nabídka rychlé a nebankovní půjčky pro každého do 24 hodin

Dobrý den, abych vám pomohl překonat různé finanční starosti na vánoční večírek a o...

Nabídka rychlé a nebankovní půjčky pro každého do 24 hodin

Speciální nabídka výhodné půjčky a oddlužení. Ocitli jste se v tíživé finančn�...
Zobrazit všechna témata

První společné Vánoce: Jak je prožít v harmonii a radosti

První společné Vánoce ve dvou jsou jedinečnou příležitostí k vytvoření vlastních svátečních tradic. Můžete čerpat z oblíbených rituálů z dětství a přidat nové, které budou odrážet váš společný příběh. Rozhodová...

Finanční gramotnost u dětí: Mluvte s nimi o penězích a naučte je hospodařit

Finanční gramotnost je vedle psaní, čtení a počítání rozhodně další základní životní dovedností, kterou bychom měli naše potomky učit od raného věku. Uvádí se, že finanční návyky si děti fixují nejlépe ve věku ...

7x zdravé obědy do práce, které vám ušetří čas i peníze

Jíst zdravé obědy, zvlášť pokud na ně v práci máte jen půlhodinu, může být často téměř nadlidský výkon. Často tak jíme fast food nebo potraviny, které se zdravým stravováním nemají vůbec nic společného. Přitom ...

Vzdělávání v jednotřídních školách: Proč je osobní přístup klíčem k úspěchu

Vzdělávání v jednotřídních školách přináší mnoho výhod, nejen bližší přístup učitelů k dětem, ale také jejich rozvoj a zvýšení socializace. Co konkrétně jednotřídní školy a školky nabízejí? A proč by právě toto...

Biblioterapie aneb Jak nám čtení může sloužit k seberozvoji

Biblioterapie je vlastně forma psychoterapie, která využívá knihy a další formy literatury, aby nám pomohla zlepšit náš vlastní život. Případně může sloužit i jako podpůrná metoda, která posílí duševní zdraví. ...

Bezlepkový banánový chlebíček

Začněte tím, že si předehřejte troubu na 170 až 190 °C a smícháte si v míse tyto ingredience – rozmačkané banány, rozpuštěné máslo, krystalový cukr, vejce a vanilkový extrakt. V dalším kroku pak přidejte bezlep...

Cévní mozková příhoda: Boj s časem

Příčiny vzniku cévní mozkové příhody jsou dvojího typu: Prvním typem je takzvaná hemoragická cévní mozková příhoda. K hemoragické cévní mozkové…

Na vlastní kůži: Za jediný den jsem si ušila vlastní boty. Zvládnete to taky

Ušít boty za jediný den? Nesmysl. Ruční práce, které jsou pro většinu žen relax, pro mě vždy byly noční můrou. Uháčkovala jsem jednu křivou šálu, s pletením jsem si jako levoruká nedokázala poradit a šití? Za c...

Konec roku a obvyklý bilancování

Vždycky, jak se přiblíží konec roku, mám pocit, že všechno hrozně rychle uteklo. Přijde mi, že Silvestr 2024 se sousedy jsme prožili včera, ale už je to 365 dní. Taky bilancujete? Přemejšlíte, co se vám povedlo a co ne? Já pokaždý. A rozhodla jsem se, že rok 2025 bude pro mě v mnoha ohledech přelomovej. Však jsem v čínskym znamení Had, a tak si my Hadi pojďme "svůj" rok užít naplno!