Zázvor může být prevencí proti podzimním nemocem z nachlazení

Zázvor – recepty, které vás pořádně rozehřejí

Zázvor je unikátní bylinou. Voní po citrusech a jeho chuť je pikantní. Díky tomu se hodí do slaných i sladkých jídel. Zázvor lahodí jak s masem, tak i v cukroví nebo sladkých sušenkách. Díky své nezaměnitelné chuti je dokonalým doplňkem marmelád a džemů. A nepostradatelný je i pro asijskou kuchyni.

Až se pro zázvor do obchodu vydáte, důkladně si jej prohlédněte. Nesmí být zavadlý. Jedině čerstvý zázvor si uchová tu správnou chuť a vůni. Doma jej pak omyjte a po oloupaní kousek nastrouhejte na vynikající čaj. Přidat ho můžete i do všech jídel, kde jste zvyklí běžně používt kari. A pamatujte si – bohatě stačí jedna zarovnaná kávová lžička na čtyři porce připravovaného jídla.

Zázvor – recept: Mrkvová polévka se zázvorem

Přísady:

Čtěte také:

Polévka z dýně hokaido 5x jinak - bez smetany, se zázvorem i pro děti

Vytvořte si nekonečnou zásobu zázvoru! Pěstování zázvoru zvládnou i začátečníci

  • 4 mrkve
  • ½ malé hlízy zázvoru nebo asi půl kávové lžičky mletého
  • 1 cibule
  • 2 polévkové lžíce olivového oleje
  • 400 ml kuřecího vývaru
  • 100 ml smetany
  • pepř, sůl

Příprava:

Jemně nakrájenou cibuli osmahněte na olivovém oleji, aby zezlátla. Potom přidejte na kostičky nakrájenou mrkev a chvíli ji za stálého míchání restujte. Osolte a opepřete. Potom přilévejte po malých dávkách středně silný kuřecí vývar a pořád míchejte. Po deseti minutách přidejte čerstvý zázvor, oloupaný a nakrájený na tenké plátky (nebo mletý zázvor). Dolijte zbytek vývaru a vařte asi půl hodiny na mírném ohni. Nakonec polévku rozmixujte do hladka a přidejte smetanu.

Zázvor – recept: Zázvorová kuřecí křidélka

Přísady:

  • 16-20 kuřecích křidýlek
  • ½ šálku pravé sójové omáčky
  • 1 lžička mletého zázvoru
  • 1 lžíce hnědého cukru
  • 2 lžičky česnekového koncentrátu
  • 1 lžička soli

Příprava:

V míse smíchejte dohromady všechny přísady, i zázvor. A nakonec do nich vložte křidýlka. Nechte marinovat alespoň dvě hodiny. Křidýlka i s marinádou dejte do nízké zapékací nádoby a pečte v horké troubě asi hodinu. Během pečení jednou otočte. Vhodnou přílohou je čerstvý domácí chléb.

Zázvor – recept: Pikantní zázvorový guláš

Přísady:

  • 1 kg vepřové plece
  • 2-3 lžíce sádla
  • 500 g najemno nakrájené cibule
  • 2 stroužky česneku nasekaného najemno
  • špetka mletého zázvoru
  • sůl
  • 2-3 lžíce hladké mouky

Příprava:

Maso nakrájejte na kostky. V tlakovém hrnci rozpusťte sádlo a osmahněte na něm cibuli. Přidejte maso, orestujte a osolte. Vmíchejte zázvor a duste, dokud maso nepustí šťávu. Zalijte horkou vodou, promíchejte a uzavřené duste na mírném ohni doměkka. Duste asi 20 minut, poté otevřete a zahustěte moukou rozmíchanou ve vodě. Nechte zvolna provařovat asi 15 minut. Nakonec dochuťte česnekem.

Zázvor – recept: Zázvorová pomazánka

Přísady:

  • 100 g čočky
  • 120 g mrkve
  • 50 g celeru
  • 1 menší zázvor
  • bobkový list, sůl, olej

Příprava:

Čočku namočte a poté uvařte v tlakovém hrnci. Zeleninu nastrouhejte najemno a krátce poduste na oleji s vodou. Připravenou zeleninu přidejte k rozmixované nebo propasírované čočce a dochuťte zázvorem (ideálně použijte čerstvý zázvor). Osolte a dochuťte vývarem z bobkového listu.

Zázvor – recept: Vepřové nudličky se zázvorem a mandlemi

Přísady:

  • 400 g vepřového masa
  • 2 menší cibule
  • 2 lžičky citrónové kůry
  • 1 lžíce citrónové šťávy
  • 100 g rozinek
  • 100 g mandlí
  • 2 lžičky pepře
  • 250 ml smetany
  • 3 lžičky soli
  • 1 lžička mletého zázvoru

Příprava:

Libové vepřové maso nakrájejte na nudličky, osolte, opepřete, osmahněte na malé vrstvě oleje do zlatova, přidejte na kostičky pokrájenou cibuli a opékejte až zesklovatí. Přidejte mandle a hrozinky. Pak přidejte citrónovou kůru, zázvor a dobře zamíchejte. Přidejte smetanu a citronovou šťávu. Krátce povařte. Jako přílohu vyzkoušejte rýži.

Zázvor – recept: Ryba na zázvoru

Přísady:

  • 4 porce ryby
  • sůl, mletý pepř
  • mletý zázvor
  • olej
  • 200 ml bílého vína
  • 2 cibule
  • 2 lžíce mouky
  • 200 ml smetany
  • 2 lžíce másla
  • citrónová šťáva

Příprava:

Porce ryby osolíme, opepříme a k pikantnímu okořenění použijeme zázvor. Vložíme je na rozehřátý olej, po obou stranách opečeme a podlijeme bílým vínem. Přidáme nadrobno nakrájenou cibuli a vše dusíme pod pokličkou asi 10 minut. Pak rybu vyjmeme a dáme na teplo. Do šťávy vlijeme smetanu s rozmíchanou moukou, dobře promícháme a povaříme. Omáčku zjemníme máslem a dochutíme citrónovou šťávou. Nakonec vložíme zpět porce ryby a prohřejeme.

Zázvor – recept: Kuře s kukuřicí a zázvorem

Přísady:

  • 3 klasy cukrové kukuřice
  • 12 kuřecích křídel
  • 2,5 cm čerstvého kořene zázvoru
  • 6 lžic citrónové šťávy
  • 4 lžičky slunečnicového oleje
  • 1 lžíce moučkového cukru

Příprava:

Z kukuřičných klasů odstraňte slupky a ostrým nožem každý klas rozkrájejte na 6 dílů. Kořen zázvoru oloupejte a nastrouhejte, promíchejte jej s citrónovou šťávou, olejem a moučkovým cukrem. Do větší mísy dejte kukuřičná kolečka a kuřecí křídla a obalte je v zázvorové šťávě. Na grilovací jehly střídavě napichujte křídla a kusy kukuřice. Pečte v předehřátém grilu 15 až 20 minut za častého potírání marinádou. Nejlépe chutná se šťouchanými bramborami.

Zázvor dodá každému jídlu zajímavou chuť

Zázvor – recept: Pečená brokolice se zázvorem

Přísady:

  • 1 větší brokolice
  • 1 cm strouhaného zázvoru
  • 2 stroužky česneku, olej

Příprava:

Brokolici očistíme a rozdělíme na růžičky. Zázvor po očištění nastrouháme. Na pánvi rozpálíme olej a vhodíme tam zázvor a růžičky brokolice. Za stálého míchání opékáme asi 4 minuty. Přidáme rozetřené stroužky česneku a opékáme asi minutu. Podle chuti můžeme přisolit.

Zázvor – recept: Zázvorová omáčka

Přísady:

  • 50 g čerstvého kořene zázvoru
  • 1 malá červená feferonka
  • 100 ml zeleninového vývaru
  • 2 lžíce pomerančové šťávy
  • 2 lžíce sójové omáčky
  • 1 špetka cukru
  • Sůl
  • 4 lžíce oleje

Příprava:

Zázvor oloupeme malým nožem a jemně nastrouháme. Z feferonky odstraníme semínka a lusk jemně nasekáme. Rozmícháme zeleninový vývar, pomerančovou šťávu, špetku cukru, sůl a olej. Přimícháme zázvor a feferonku. Skvěle chutná k pečenému masu nebo smažené zelenině.

Zázvor – recept: Nakládaný zázvor na sushi

Přísady:

  • 1 kg čerstvého zázvoru
  • 200 g cukru
  • 200 ml bílého rýžového octa
  • 2 lžičky soli

Příprava:

Zázvor oloupeme, nakrájíme na tenké plátky a cca 20-30 vteřin povaříme ve vodě a poté scedíme. Ocet, cukr, sůl smícháme a zahřejeme, aby se cukr a sůl dobře rozmíchaly. Nevaříme! Scezený a okapaný zázvor přendáme do misky, zalijeme nálevem a necháme vychladnout. Čím tenčí plátky zázvoru nakrájíte, tím bude pokrm výraznější a chutnější. Zázvor ze sebe vydá víc chuti. Nakládaný zázvor se užívá mezi sousty pro neutralizaci chuti mezi jednotlivými sousty.

Autor článku: Monika Poledníková



Diskuse k článku

Diskuse neobsahuje zatím žádný komentář. Buďte první!

Lunární kalendář

PONDĚLÍ 21. 04. 2025
kozoroh
Měsíc putuje znamením Kozoroha a je v ubývající fázi. Kozoroh má vliv na pleť, ale působí také na kolena, kyčle a klouby. Nepodnikejte dnes dlouhé…
více o tomto dni
ÚTERÝ 22. 04. 2025
vodnář
Měsíc putuje ve znamení Vodnáře a je v ubývající fázi. Vodnář působí na lýtka, kotníky a žíly. Nezatěžujte nohy dlouhým chozením a stáním. Vhodný den…
více o tomto dni
STŘEDA 23. 04. 2025
vodnář
Měsíc putuje ve znamení Vodnáře a je v ubývající fázi. Vodnář působí na lýtka, kotníky a žíly. Nezatěžujte nohy dlouhým chozením a stáním. Vhodný den…
více o tomto dni
ČTVRTEK 24. 04. 2025
ryby
Měsíc putuje znamením Ryb, je v ubývající fázi. Ryby mají vliv na chodidla a prsty u nohou. Udělejte si čas na jejich koupel a masáž. Věnujte se…
více o tomto dni
PÁTEK 25. 04. 2025
ryby
Měsíc putuje znamením Ryb, je v ubývající fázi. Ryby mají vliv na chodidla a prsty u nohou. Udělejte si čas na jejich koupel a masáž. Věnujte se…
více o tomto dni
SOBOTA 26. 04. 2025
beran
Měsíc ubývá a putuje ve znamení Berana. Beran ovlivňuje hlavu, obličej, mozek, oči, nos a životní sílu. Trpíte-li na migrény, pijte hodně čisté vody…
více o tomto dni
NEDĚLE 27. 04. 2025
beran
Měsíc putuje ve znamení Berana, dnes je novoluní. Beran ovlivňuje hlavu, obličej, mozek, oči, nos a životní sílu. Pokud trpíte na migrény, pijte…
více o tomto dni

Dobrý kontakt k tématu

Karmický vztah nebo opravdová láska? Naučte se je od sebe rozeznávat

Krasny den prosim ohledne karmickeho vztahu o kterem jsem predvedcena ze existuje protoze jsem ho zazila, je...

Třinácté znamení Hadonoš: Jste narození v jiném znamení zvěrokruhu?

ja jsem hadonos, nikdy jsem se necitila jako ulitly strelec, vzdycky me to tahlo k lecitelstvi (neplest si s a...

Třinácté znamení Hadonoš: Jste narození v jiném znamení zvěrokruhu?

to jsem presne ted po precteni rekla manzelovi, celkem slusna spolecnost :)

Ovlivňuje bydlení naše duševní zdraví?

Skvělý článek, který připomíná, jak zásadní je prostředí, ve kterém žijeme, pro naše duševní zdraví. Právě v d...

Hodí se tepelné čerpadlo do starého domu?

Když jsme řešili vytápění našeho starého domu, tepelné čerpadlo bylo jednou z možností . :) Nakonec jsme šli d...

Nabídka rychlé a nebankovní půjčky pro každého do 24 hodin

Půjčky s ručením na směnku i pro problémové zákazníky. Půjčka od fyzické osoby bez ...

Nabídka rychlé a nebankovní půjčky pro každého do 24 hodin

Půjčky s ručením na směnku i pro problémové zákazníky. Půjčka od fyzické osoby bez ...

Nabídka rychlé a nebankovní půjčky pro každého do 24 hodin

Nabízíme půjčky od 50 000 Kč do 24 000 000 Kč fyzickým osobám po celém světě, každ�...
Zobrazit všechna témata

5 chyb, kvůli kterým můžete snadno a rychle zničit váš vztah

Vztahy jsou křehké a i malá nedorozumění mohou způsobit jejich postupné rozpadání. Mnozí se však často dopouštějí chyb, které mohou mít okamžité a devastující následky. Od nedostatku komunikace po neschopnost r...

Jarní květiny ve váze: Tipy, jak je udržet krásné a čerstvé co nejdéle

Čerstvé květiny na jaře jsou symbolem ožívající přírody a radosti. Aby jejich krása vydržela co nejdéle, je důležité věnovat jim správnou péči. Poradíme vám, jak udržet čerstvé řezané květiny co nejdéle při živ...

Velikonoční recepty: Nejlepší tradiční i moderní pochoutky na sváteční stůl

Velikonoce jsou skvělou příležitostí k přípravě lahodných pokrmů. Svátečný menu musí vypadat i chutnat krásně. Ať už se chystáte na pečení mazance, beránka, jidášů nebo hledáte inspiraci na originální sváteční ...

Ješitnost se netýká jen mužů. Jak ovlivňuje náš život?

Tradičně je ješitnost připisována mužům, avšak velice běžně ji můžeme vídat i u ženského pohlaví. Znáte ve svém okolí někoho, kdo je ješitný? Pak možná tušíte, v čem tkví tato často negativně vnímaná povahová v...

Vzdělávání v jednotřídních školách: Proč je osobní přístup klíčem k úspěchu

Vzdělávání v jednotřídních školách přináší mnoho výhod, nejen bližší přístup učitelů k dětem, ale také jejich rozvoj a zvýšení socializace. Co konkrétně jednotřídní školy a školky nabízejí? A proč by právě toto...

Ergoterapie jako cesta k lepšímu a kvalitnějšímu životu

Už jste někdy slyšeli o ergoterapii? Je to obor, který lidem pomáhá překonávat různé zdravotní problémy, aby mohli znovu vykonávat každodenní činnosti. Ať už jde o zranění, nemoc nebo zhoršení pohybových schopn...

Velikonoční pondělí: Oslavy jara, života a tradic

Velikonoční pondělí je dnem plným tradic, které mají kořeny v dávných pohanských i křesťanských rituálech. Kromě tradiční pomlázky a barvení vajíček nechybí obchůzky koledníků nebo polévání vodou. A chybět samo...

Bezlepkový banánový chlebíček

Začněte tím, že si předehřejte troubu na 170 až 190 °C a smícháte si v míse tyto ingredience – rozmačkané banány, rozpuštěné máslo, krystalový cukr, vejce a vanilkový extrakt. V dalším kroku pak přidejte bezlep...

Línání u psů je na jaře běžné. Kdy ale zbystřit?

S příchodem jara se chovatelé potýkají s nadměrným línáním u psů. Toto „shazování“ srsti není nic nenormálního a obvykle ustane do jednoho až dvou měsíců. Pejskové se tak zkrátka připravují na teplejší sezónu. ...

Cévní mozková příhoda: Boj s časem

Příčiny vzniku cévní mozkové příhody jsou dvojího typu: Prvním typem je takzvaná hemoragická cévní mozková příhoda. K hemoragické cévní mozkové…

Na vlastní kůži: Hydrocolon terapie vyčistí střeva a nastartuje detoxikaci. Skutečně to funguje?

Otázka, která mi vrtala hlavou už pěknou řádku let. Ale přece si nepůjdu někam jen tak nechat vypláchnout tlusté střevo. Co když m...

Život je jako jízda na horské dráze. Jednou jsi nahoře a pak dole

Novej rok 2025 je v plnym běhu a zima ve svym středu. Zanedlouho tu bude jaro, který mám spojený s takovou pohodou - pro mě je jaro znamením nový naděje a větší energie. Zpátky ale do přítomnosti. To, co mi připravil začátek roku, jsem si ani ve snu nedokázala představit.