Zázvor – recepty, které vás pořádně rozehřejí
Zázvor je unikátní bylinou. Voní po citrusech a jeho chuť je pikantní. Díky tomu se hodí do slaných i sladkých jídel. Zázvor lahodí jak s masem, tak i v cukroví nebo sladkých sušenkách. Díky své nezaměnitelné chuti je dokonalým doplňkem marmelád a džemů. A nepostradatelný je i pro asijskou kuchyni.
Až se pro zázvor do obchodu vydáte, důkladně si jej prohlédněte. Nesmí být zavadlý. Jedině čerstvý zázvor si uchová tu správnou chuť a vůni. Doma jej pak omyjte a po oloupaní kousek nastrouhejte na vynikající čaj. Přidat ho můžete i do všech jídel, kde jste zvyklí běžně používt kari. A pamatujte si – bohatě stačí jedna zarovnaná kávová lžička na čtyři porce připravovaného jídla.
Zázvor – recept: Mrkvová polévka se zázvorem
Přísady:
Polévka z dýně hokaido 5x jinak - bez smetany, se zázvorem i pro děti
Vytvořte si nekonečnou zásobu zázvoru! Pěstování zázvoru zvládnou i začátečníci
- 4 mrkve
- ½ malé hlízy zázvoru nebo asi půl kávové lžičky mletého
- 1 cibule
- 2 polévkové lžíce olivového oleje
- 400 ml kuřecího vývaru
- 100 ml smetany
- pepř, sůl
Příprava:
Jemně nakrájenou cibuli osmahněte na olivovém oleji, aby zezlátla. Potom přidejte na kostičky nakrájenou mrkev a chvíli ji za stálého míchání restujte. Osolte a opepřete. Potom přilévejte po malých dávkách středně silný kuřecí vývar a pořád míchejte. Po deseti minutách přidejte čerstvý zázvor, oloupaný a nakrájený na tenké plátky (nebo mletý zázvor). Dolijte zbytek vývaru a vařte asi půl hodiny na mírném ohni. Nakonec polévku rozmixujte do hladka a přidejte smetanu.
Zázvor – recept: Zázvorová kuřecí křidélka
Přísady:
- 16-20 kuřecích křidýlek
- ½ šálku pravé sójové omáčky
- 1 lžička mletého zázvoru
- 1 lžíce hnědého cukru
- 2 lžičky česnekového koncentrátu
- 1 lžička soli
Příprava:
V míse smíchejte dohromady všechny přísady, i zázvor. A nakonec do nich vložte křidýlka. Nechte marinovat alespoň dvě hodiny. Křidýlka i s marinádou dejte do nízké zapékací nádoby a pečte v horké troubě asi hodinu. Během pečení jednou otočte. Vhodnou přílohou je čerstvý domácí chléb.
Zázvor – recept: Pikantní zázvorový guláš
Přísady:
- 1 kg vepřové plece
- 2-3 lžíce sádla
- 500 g najemno nakrájené cibule
- 2 stroužky česneku nasekaného najemno
- špetka mletého zázvoru
- sůl
- 2-3 lžíce hladké mouky
Příprava:
Maso nakrájejte na kostky. V tlakovém hrnci rozpusťte sádlo a osmahněte na něm cibuli. Přidejte maso, orestujte a osolte. Vmíchejte zázvor a duste, dokud maso nepustí šťávu. Zalijte horkou vodou, promíchejte a uzavřené duste na mírném ohni doměkka. Duste asi 20 minut, poté otevřete a zahustěte moukou rozmíchanou ve vodě. Nechte zvolna provařovat asi 15 minut. Nakonec dochuťte česnekem.
Zázvor – recept: Zázvorová pomazánka
Přísady:
- 100 g čočky
- 120 g mrkve
- 50 g celeru
- 1 menší zázvor
- bobkový list, sůl, olej
Příprava:
Čočku namočte a poté uvařte v tlakovém hrnci. Zeleninu nastrouhejte najemno a krátce poduste na oleji s vodou. Připravenou zeleninu přidejte k rozmixované nebo propasírované čočce a dochuťte zázvorem (ideálně použijte čerstvý zázvor). Osolte a dochuťte vývarem z bobkového listu.
Zázvor – recept: Vepřové nudličky se zázvorem a mandlemi
Přísady:
- 400 g vepřového masa
- 2 menší cibule
- 2 lžičky citrónové kůry
- 1 lžíce citrónové šťávy
- 100 g rozinek
- 100 g mandlí
- 2 lžičky pepře
- 250 ml smetany
- 3 lžičky soli
- 1 lžička mletého zázvoru
Příprava:
Libové vepřové maso nakrájejte na nudličky, osolte, opepřete, osmahněte na malé vrstvě oleje do zlatova, přidejte na kostičky pokrájenou cibuli a opékejte až zesklovatí. Přidejte mandle a hrozinky. Pak přidejte citrónovou kůru, zázvor a dobře zamíchejte. Přidejte smetanu a citronovou šťávu. Krátce povařte. Jako přílohu vyzkoušejte rýži.
Zázvor – recept: Ryba na zázvoru
Přísady:
- 4 porce ryby
- sůl, mletý pepř
- mletý zázvor
- olej
- 200 ml bílého vína
- 2 cibule
- 2 lžíce mouky
- 200 ml smetany
- 2 lžíce másla
- citrónová šťáva
Příprava:
Porce ryby osolíme, opepříme a k pikantnímu okořenění použijeme zázvor. Vložíme je na rozehřátý olej, po obou stranách opečeme a podlijeme bílým vínem. Přidáme nadrobno nakrájenou cibuli a vše dusíme pod pokličkou asi 10 minut. Pak rybu vyjmeme a dáme na teplo. Do šťávy vlijeme smetanu s rozmíchanou moukou, dobře promícháme a povaříme. Omáčku zjemníme máslem a dochutíme citrónovou šťávou. Nakonec vložíme zpět porce ryby a prohřejeme.
Zázvor – recept: Kuře s kukuřicí a zázvorem
Přísady:
- 3 klasy cukrové kukuřice
- 12 kuřecích křídel
- 2,5 cm čerstvého kořene zázvoru
- 6 lžic citrónové šťávy
- 4 lžičky slunečnicového oleje
- 1 lžíce moučkového cukru
Příprava:
Z kukuřičných klasů odstraňte slupky a ostrým nožem každý klas rozkrájejte na 6 dílů. Kořen zázvoru oloupejte a nastrouhejte, promíchejte jej s citrónovou šťávou, olejem a moučkovým cukrem. Do větší mísy dejte kukuřičná kolečka a kuřecí křídla a obalte je v zázvorové šťávě. Na grilovací jehly střídavě napichujte křídla a kusy kukuřice. Pečte v předehřátém grilu 15 až 20 minut za častého potírání marinádou. Nejlépe chutná se šťouchanými bramborami.
Zázvor – recept: Pečená brokolice se zázvorem
Přísady:
- 1 větší brokolice
- 1 cm strouhaného zázvoru
- 2 stroužky česneku, olej
Příprava:
Brokolici očistíme a rozdělíme na růžičky. Zázvor po očištění nastrouháme. Na pánvi rozpálíme olej a vhodíme tam zázvor a růžičky brokolice. Za stálého míchání opékáme asi 4 minuty. Přidáme rozetřené stroužky česneku a opékáme asi minutu. Podle chuti můžeme přisolit.
Zázvor – recept: Zázvorová omáčka
Přísady:
- 50 g čerstvého kořene zázvoru
- 1 malá červená feferonka
- 100 ml zeleninového vývaru
- 2 lžíce pomerančové šťávy
- 2 lžíce sójové omáčky
- 1 špetka cukru
- Sůl
- 4 lžíce oleje
Příprava:
Zázvor oloupeme malým nožem a jemně nastrouháme. Z feferonky odstraníme semínka a lusk jemně nasekáme. Rozmícháme zeleninový vývar, pomerančovou šťávu, špetku cukru, sůl a olej. Přimícháme zázvor a feferonku. Skvěle chutná k pečenému masu nebo smažené zelenině.
Zázvor – recept: Nakládaný zázvor na sushi
Přísady:
- 1 kg čerstvého zázvoru
- 200 g cukru
- 200 ml bílého rýžového octa
- 2 lžičky soli
Příprava:
Zázvor oloupeme, nakrájíme na tenké plátky a cca 20-30 vteřin povaříme ve vodě a poté scedíme. Ocet, cukr, sůl smícháme a zahřejeme, aby se cukr a sůl dobře rozmíchaly. Nevaříme! Scezený a okapaný zázvor přendáme do misky, zalijeme nálevem a necháme vychladnout. Čím tenčí plátky zázvoru nakrájíte, tím bude pokrm výraznější a chutnější. Zázvor ze sebe vydá víc chuti. Nakládaný zázvor se užívá mezi sousty pro neutralizaci chuti mezi jednotlivými sousty.
Autor článku: Monika Poledníková
Diskuse k článku