Jak po zimě pročistit a nastartovat tělo? Vyzkoušejte jarní saláty se spoustou zeleniny
Jaro se o slovo hlásí nejen venku, ale hledá si cestu i do vašeho jídelníčku. Po období, kdy si tělo říkalo spíš o teplá, hutnější a také tučnější jídla, teď přichází čas na pořádnou jarní očistu a odlehčení. Poslouchejte své tělo a zařaďte na svůj jídelníček nejrůznější zeleninové saláty – jsou chutné, zdravé a plné vitamínů. Nebude vám po nich těžko, ale přesto vás zasytí a dodají vám vše, co potřebujete. Navíc vám zvýší energii a hravě tak zaženou jarní únavu.
Zeleninové saláty = jarní očista organismu
S příchodem jara se příroda probouzí, láká nás ven užívat si hřejivé sluneční paprsky a zahnat všechny zimní chmury a splíny. Stejně jako naše mysl se na jaře potřebuje pročistit i tělo. Po zimě, kdy jsme moc venku nepobyli a zkřehlé tělo zahřívali spoustou těžkého jídla, si náš organismus pořádnou očistu a povzbuzení určitě zaslouží. Navíc se na jaře rozrůstá nabídka zeleniny v obchodech.
Jarní saláty vám dodají vitamíny, energii i dobrou náladu
Jaro je tedy ideální chvílí pro zařazení více zeleniny do jídelníčku. Dodá vašemu tělu potřebné vitamíny a značnou dávku energie. Obojí člověku po zimě chybí a výrazně ovlivňuje to, jak se cítí a jakou má náladu. Zažeňte zimní depresi i jarní únavu pořádnou porcí zdravé zeleniny. Mimo jiné obsahuje i vlákninu, která je potřebná pro správné fungování střev a imunitního systému.
A jak dostat více zeleniny na talíř? Vyzkoušejte chutné jarní fit saláty. Jsou lehké, zdravé a vašemu tělu rozhodně prospějí. Navíc je můžete připravit na nepřeberné množství způsobů, takže vás nikdy neomrzí.
Fit saláty nejen ze zeleniny
Aby byla vaše strava vyvážená a dodávala vám veškeré potřebné živiny, jen zelenina samozřejmě nestačí. Nutné jsou také bílkoviny, sacharidy a vhodné tuky. K salátu si proto dejte celozrnné pečivo, kuskus, rybí či libové jiné maso, vejce, sýry nebo luštěniny. Celý salát pak zakápněte některým z rostlinných olejů, ideálně zastudena lisovaným, který obsahuje zdraví prospěšné látky. Navíc pomáhá s rozpouštěním vitamínů ze zeleniny a jejich vstřebáváním do těla.
Přidáním dalších surovin k zelenině také zajistíte, že váš jarní salát bude výživově hodnotnější a také po něm nebudete mít hned hlad.
Zvolte ty nejlepší ingredience na jarní salát
Výběr zeleniny v obchodech je obrovský a mohlo by se zdát, že stačí jen pár kousků vybrat a smíchat do salátu. Určitě to tak můžete udělat a zkoušet nové kombinace a chutě. Je ale dobré vědět, kterou zeleninu byste při výběru a zkoušení nových chutí a kombinací rozhodně neměli opomenout. Po čem tedy v obchodě rozhodně sáhnout?
Jarní salát z řapíkatého celeru
Při příštím nákupu si do košíku přihoďte řapíkatý celer. Proč zrovna ten? Obsahuje vysoké množství vitamínu C – dokonce víc než citron. Posiluje tedy imunitu, ale také snižuje krevní tlak a hladinu cukru, pomáhá proti revmatismu a bolestem kloubů, povzbuzuje nejen tělo, ale i mysl a pomáhá tak vyrovnat se se stresem. Ne nadarmo se dříve používal jako léčivá rostlina.
Ideální je konzumovat řapíkatý celer syrový, abyste z něj získali maximum zdraví prospěšných látek. Pokud ale zrovna neholdujete jeho výrazné chuti, trochu ji utlumte a celer tepelně zpracujte. Hodí se pak jako příloha k masu nebo na přípravu polévek či omáček.
Ředkvičky na jarní salát i pomazánku
Další zázračnou potravinou, jejíž sklizeň začíná už v dubnu, jsou ředkvičky. Červené kuličky s bílou dužinou můžete chroupat samotné. Skvěle se ale hodí i na jarní saláty. Kromě lehce pikantní chutě povýší vaši stravu, i co se týče obsahu zdravých látek. Díky silicím působí ředkvičky proti plísním a bakteriím, navíc obsahují vlákninu nebo třeba vitamín C. Zlepšují činnost žaludku a střev, a tím podporují trávení. Kromě salátů je můžete přidat také do jarních pomazánek.
Špenát a mangold pro zdraví
Celkové zdraví, které je po zimě vždycky trochu podlomené, podpoří špenát. Jeho syrové listy rozhodně přidávejte do salátů co nejčastěji. Sice vám nedodá ukrutnou sílu ani obří dávku železa, jak se dřív kvůli chybě ve výpočtu myslelo, ale vysoký obsah zdraví prospěšných látek ve špenátu vašemu tělu rozhodně prospěje. Například draslík a vápník jsou nezbytné pro zdravé kosti a zuby, hořčík zase podporuje správnou funkci svalů a je dobrý na nervy. A to se vždycky hodí!
Jakou další zeleninu použít na jarní salát?
- jarní bylinky (řeřicha, pažitka, bazalka...)
- medvědí česnek
- chřest
- listové saláty (polníček, rukola...)
- kadeřávek
- kedlubna
- rebarbora
- topinambury
Recept na jarní salát z řapíkatého celeru - recept
Nyní už víte, která zelenina rozhodně nesmí chybět ve vašich receptech na jarní saláty. Budou tak nejen lahodné, ale i zdravé a pro jarní podporu imunity, dobré nálady a očistu organismu jako dělané. Vyzkoušejte třeba recept na salát z řapíkatého celeru.
Ingredience
- řapíkatý celer
- ledový salát
- jablka
- zakysaná smetana
- šťáva z citronu
- zelená petrželka
- sůl
- pepř
Postup
Řapíkatý celer nejprve očistíme a nakrájíme na malé kousky. Ledový salát důkladně omyjeme a listy roztrháme na kousky. Jablka zbavíme jádřinců a rovněž nakrájíme. Nyní si připravíme dressing – do kysané smetany nakapeme citronovou šťávu, případně můžeme přidat i dijonskou hořčici. Osolíme a opepříme. Poté promícháme s celerem, salátem a jablky. Salát z řapíkatého celeru můžeme jíst samotný jako lehkou večeři, nebo jej podáváme jako přílohu k jinému jídlu.
Dejte řapíkatému celeru i další zelenině ve svém jídelníčku dostatečný prostor. Uvidíte, že vám lehké jarní fit saláty z nich připravené zachutnají a vaše tělo vám za ně poděkuje.
Diskuse k článku
RE : Jak po zimě pročistit a nastartovat tělo? Vyzkoušejte jarní saláty se spoustou zeleniny