Podzimní dieta vás očistí a připraví na zimu. Vyzkoušejte podzimní jídelníček ze sezónní zeleniny
Letní období zmrzlin a sladkých koktejlů sotva skončilo a už se na nás pomalu řítí vánoční pohoda se smaženým kaprem a cukrovím. Říkáte si, jak to všechno vaše postava zvládne? Nenechávejte nic náhodě, podzimní dieta vás očistí, shodíte nějaká ta kila a vaše tělo připravíte na nával zimních nemocí. Právě podzim totiž nabízí celou řadu sezónních potravin, které jsou na hubnutí ideální.
Podzimní jídelníček založte na sezónních potravinách
Konzumovat sezónní ovoce a zeleninu má velké výhody a rozhodně byste je měli zařadit na váš podzimní jídelníček. Vše je čerstvé, a tím pádem i mnohem chutnější než takové bledé rajče přivezené ze Španělska. Čerstvé sezónní potraviny mají více vitamínů a důležitých látek, které prospějí vašemu tělu a připraví ho na zimu. Podzimní potraviny navíc v obchodech většinou najdete za nižší ceny než ty zdaleka přivezené.
Dýně Hokaido – recepty: 12 skvělých receptů z dýně Hokaido, které z vás udělají mistry kuchaře!
Podzimní dieta ze sezónní zeleniny
Které podzimní plody byste měli zařadit na váš dietní podzimní jídelníček?
Dýně
Podzimní dieta by určitě měla obsahovat dýni. Tato oranžová zelenina má poměrně nevýraznou chuť, a proto se dá připravovat na mnoho různých způsobů. Dýni z devadesáti procent tvoří voda a zbytek je vláknina, která pomáhá správnému trávení a očistě organismu. Tyto vlastnosti z ní dělají i vhodnou potravinu pro dietu. Navíc obsahuje vitamíny C, B a minerály jako měď, železo, hořčík a draslík.
Vyzkoušejte další recepty z dýně.
Kapusta
Na pojídání kapusty je založena nejedna podzimní dieta, tato zelenina je totiž málo kalorická, bohatá na bílkoviny, a navíc představuje zásobárnu zdraví prospěšných látek. Kapusta snižuje riziko rakoviny, zlepšuje stav kostí, snižuje hladinu cholesterolu a pomáhá v prevenci proti srdečním chorobám a cukrovce.
Celer
Podzimní dieta se nemůže obejít ani bez celeru. Celer je známý svým nízkým obsahem kalorií, a naopak velkým množstvím prospěšných látek. Celer údajně obsahuje 80 různých vitamínů a minerálů, mezi nimi například vitamín C, A, fosfor, vápník draslík a zinek. Celer podporuje trávení, je vhodný pro osoby trpící vysokým tlakem a příznivě působí i na ledviny.
Mrkev
Podzimní jídelníček musí obsahovat mrkev. Vláknina z mrkve totiž v žaludku zvětší svůj objem a díky tomu se budete cítit sytí. Mrkev také obsahuje sodík, draslík, vápník, hořčík, železo a mnoho dalších prospěšných látek. Podobně jako dýně se dá připravit velmi různorodě a vaše podzimní dieta by s ní měla počítat.
Řepa
Červená řepa je díky svým vlastnostem základem mnoha různých diet a počítat s ní by měl i váš podzimní jídelníček. Řepa totiž vyplavuje ze tkání přebytečnou vodu, brání ukládání tuků, pomáhá s trávením a má detoxikační účinky, kvůli čemuž se využívá hlavně u očistných diet. Navíc podobně, jako ostatní podzimní zelenina, obsahuje řepa vitamíny (A, B, K) a minerály (hořčík, železo). Červená řepa aktivuje tvorbu červených krvinek a posiluje imunitu.
Vyzkoušejte také další recepty z červené řepy.
Podzimní dieta - recepty
Červená řepa s čočkou a kozím sýrem
Spojením luštěnin bohatých na bílkoviny a vitamíny s červenou řepou, dostanete chuťově lahodný, a hlavně zdravý a dietní pokrm, které můžete servírovat jako večeři i lehký oběd.
Ingredience:
- 4 červené řepy
- 1 lžíce olivového oleje
- 1/2 červené cibule
- 2 stroužky česneku
- 400 g čočky
- 1 lžíce octa
- 60 g strouhaného kozího sýra
- špetka čerstvé máty
Postup:
Nejprve každou řepu zabalte zvlášť do alobalu a pečte v troubě asi 45 minut na 180 stupňů. Po upečení ji nechejte vychladnout a nakrájejte na plátky. Na pánvi rozehřejte olivový olej a osmažte cibulku dozlatova, následně k ní přidejte česnek, již uvařenou čočku a řepu. Na pánvi směs prohazujte asi 5 minut, poté ji v míse smíchejte s nastrouhaným kozím sýrem a špetkou máty, dochuťte pepřem a solí.
Mrkev s kuskusem a pomerančem
Toto dietní a zdravé jídlo je plné vitamínů a můžete ho servírovat i dětem, které ocení jeho veselou barvu a svěží chuť.
Ingredience:
- 2 pomeranče
- 1 lžíce olivového oleje
- 1 a ½ hrnku kuskusu (celozrnného)
- sůl, pepř
- 2 svazky menších mrkví
Postup:
Z jednoho omytého pomeranče (nejlépe bio kvality) ostrouhejte kůru a vymačkejte šťávu. V hrnci ohřejte dva hrnky vody, dvě lžíce pomerančové šťávy, olej a přiveďte k varu. Vsypte kuskus a stáhněte z plotny. Nechte kuskus nasáknout a po 12 minutách vmíchejte zbytek pomerančové šťávy a dochuťte solí a pepřem. Omytou mrkev nakrájejte na kousky a povařte nad parou asi 5-7 minut. Poté přidejte k teplému kuskusu společně s kousky nakrájeného pomeranče.
Diskuse k článku
RE : Podzimní dieta vás očistí a připraví na zimu. Vyzkoušejte podzimní jídelníček ze sezónní zeleniny