Galgán kořen využijete zejména v thajské kuchyni. Chutí se podobá zázvoru

Galgán kořen využijete zejména v thajské kuchyni. Chutí se podobá zázvoru

Galgán kořen není v našich končinách příliš užívaný, najdou se však jeho příznivci. Koření si zamilujete především tehdy, pokud máte rádi asijskou kuchyni. Galgán je známý v kulinářském světě také jako galangal, thajský zázvor či alpinie. Má svěží citrusovou chuť, která vám tak trochu připomene zázvor. Je ale o něco jemnější.

Už samotné použití mletého koření dává na vědomí, že pochází z daleké jižní Asie. Galgán kořen ovšem není upotřebitelný jen v gastronomii, po staletí se totiž používal i v tradiční čínské a ajurvédské medicíně. Načerpejte inspiraci s domácími kořenícími směsmi, které aromatický galangal obsahují a zařaďte ho do jídelníčku třeba i jako přírodní lék.

Galgán kořen a jeho historie: Jak se dostal na evropský kontinent?

Co se týká historie, můžeme říct, že o galgán kořen a jeho rozšíření na území Evropy se jednoznačně zasloužila abatyše Hildegarda. I když o koření se v Evropě vědělo už daleko dříve, a to v 9. století. A kdo vlastně byla tato záhadná dáma? Pojďme si o ní povědět více. Svatá Hildegarda byla velmi často přezdívaná jako Sybila Rýnská. Měla medicínské a přírodovědné vzdělání. Kromě jiného působila jako německá spisovatelka a uznávaná bylinkářka za období středověku. Právě galangal neboli galgán kořen býval v jejím výčtu nejléčivějších přírodních zdrojů. Sama abatyše jej považovala za lék téměř na všechny neduhy.

Čtěte také:

Zelený kardamom se hodí do sladkých i slaných pokrmů. Připravte si domácí koření ve třech variacích

Galgán kořen a jeho užití v gastronomii

Nejčastěji se používá galgán kořen v čerstvé nebo vařené podobě k přípravě thajských, indonéských i malajských jídel. V sušené a mleté konzistenci se hodí k dochucování kuřecího a jehněčího masa. Výtečný ale bude také v rybích pokrmech, nebo v těch, které obsahují mořské plody. Velmi často se galangal používá i k výrobě kari pasty. Jisté zdroje také uvádí, že galgán bývá součástí průmyslově vyráběných likérů a octů. Tuzemští kuchaři kromě jiného koření s oblibou používají jako náhradu za mletý pepř.

Galgán kořen skvěle vynikne i s chilli papričkami.

Galgán kořen a jeho léčivé účinky

Již zmíněná svatá Hildegarda moc dobře věděla už před stovkami let, že galgán kořen je zkrátka bezkonkurenční v mnoha ohledech lidového léčitelství. Zde je výčet jeho léčivých účinků:

  • Galgán kořen obsahuje celou řadu antioxidantů, proto chrání buňky proti volným radikálům a tedy i nemocem.

  • Příznivý vliv byl prokázán v tom ohledu, že dokáže snížit hladinu LDL cholesterolu v krvi.

  • Galgán kořen má údajně velmi příznivý účinek na mozkovou činnost (díky látkám zvaným polyfenoly) – tj. zlepšuje paměťové procesy a udržuje mentální bdělost a duševní kondici.

  • Některé studie prokázaly, že galangal může pozitivně působit jako prevence vzniku onkologických nemocí anebo dokáže zmírnit příznaky související s nádorovým onemocněním (díky látce zvané galangin).

  • Již v dřívějších dobách se galgán kořen doporučoval také ke konzumaci mužům, kteří mají problémy s potencí. Jisté výzkumy potvrdily jeho účinky. U pánů, kteří užívali extrakt z něj připravený, se zvýšila kvalita i pohyblivost spermií.

  • A v neposlední řadě má galangal i protizánětlivé účinky díky obsahu fytochemikálií. Umí tedy zmírnit rovněž bolest související se zánětem.

Galgán kořen v thajské směsi koření a v indonéské pastě

Pokud jste velcí fanouškové zejména thajské kuchyně, jistě si mezi následujícími směsmi vyberete:

  • Thajská směs koření na ochucení rýže, zeleniny i salátů: smíchejte si tyto ingredience – sušený česnek v množství 2 lžíce, sušená a mletá cibule v množství 2 lžíce, mletý galgán kořen v množství 1 lžíce, sladká mletá paprika v množství 1 lžíce, sušená a drcená bazalka v množství 1 lžíce, sušená citronová kůra v množství 4 lžičky, mletý koriandr v množství ½ lžičky, kajenský pepř v množství 1/8 lžičky a bílý mletý pepř v množství 1/8 lžičky. Koření skladujte ve vzduchotěsné nádobě po dobu nejdéle půl roku.

  • Indonéská pasta na marinády, ryby i drůbež: připravíte ji smícháním těchto surovin – česnekové stroužky v množství 3 ks, šalotky v množství 6 ks, chilli papričky v množství 3 ks, čerstvý galgán kořen o velikosti cca 1 cm, čerstvý zázvor o velikostí cca 1 cm, čerstvá kurkuma o velikosti cca 4 až 5 cm, mletý kmín v množství ½ lžičky, mletý koriandr v množství ½ lžíce, sušený a mletý limetový list v množství 1 ks, zelený kardamom v množství 2 lusky (drcená a sušená semínka), mletý bílý pepř v množství ½ lžičky, mletý muškátový oříšek v množství ½ lžičky, krevetová pasta v množství ½ lžičky a mletá paprika v množství ½ lžičky. Všechny čerstvé ingredience oloupejte, pokrájejte a rozmixujte v kuchyňském robotu najemno s ostatním kořením. Uchovávejte v chladu.

Autor článku: Iveta Berezkinová



Diskuse k článku

Diskuse neobsahuje zatím žádný komentář. Buďte první!
Odesláním souhlasíte s pravidly diskuze.