Pokud nemáme k dispozici aktivní žitný kvásek, je potřeba si žitný zákvas připravit alespoň 3 dny předem. Na žitný zákvas smícháme 50 g žitné mouky s 200 ml vlažné vody, přidáme bobkový list a pár kuliček nového koření. Necháme kvasit při pokojové teplotě.
Uzené maso a klobásu nakrájíme. Na troše…
V hlubší pánvi rozehřejeme olej, necháme na něm rozpustit kousek másla a na něm zesklovatět nadrobno nakrájenou cibuli. Přidáme očištěné a na menší kousky nakrájené houby a necháme, až pustí vodu. Přisypeme všechno koření a také osolíme a opepříme. K houbám zamícháme propláchnuté a okapané zelí a…
Houby namočíme min. na 1 hodinu do studené vody a propláchneme. Houby uvaříme v osolené vodě 15 minut, vymačkáme z nich přebytečnou vodu a nakrájíme nadrobno. Na troše oleje necháme zesklovatět nadrobno nakrájenou cibuli, přidáme pokrájené zelí, bobkový list a nové koření, povaříme doměkkaa…
Příprava zákvasu: Žitnou mouku nasypeme do vyšší skleněné nádoby, např. zavařovací sklenice. Přidáme teplou vodu, kousek kůrky starého chleba a na plátky nakrájený česnek. Přikryjeme dvěma utěrkami a postavíme na teplé místo, kde zákvas necháme 4 dny.
Houby necháme namočené asi 1 hodinu ve…
Houby necháme namočit 1 hodinu předem. Maso, slaninu, cibuli a klobásku nakrájíme na menší kousky. V hrnci rozehřejeme sádlo, necháme vyškvařit slaninu, zprudka na ní orestujeme maso, přidáme klobásku a cibuli a společně ještě chvíli orestujeme. Dále přidáme všechno koření, promícháme, přimícháme…
Nejprve si v hrnci svařte vodu s cukrem. Po cca deseti minutách získáte cukrový sirup, do kterého vložte vypeckované zralé švestky a také vsypte mletou skořici. Ovoce vařte na středním plamenu asi čtvrt hodiny…