Aktuálně pro vás máme 1900 receptů
Spektrum Zdraví
Zapnout notifikace
Zapněte si odběr notifikací a budete přímo na Vaše zařízení dostávat upozornění na nově přidané články do této rubriky.
recept na přání

Světová kuchyně

Polská Polská kuchyně

Všechny recepty

Polská polévka žurek Polévky

Polská polévka žurek

Pokud nemáme k dispozici aktivní žitný kvásek, je potřeba si žitný zákvas připravit alespoň 3 dny předem. Na žitný zákvas smícháme 50 g žitné mouky s 200 ml vlažné vody, přidáme bobkový list a pár kuliček nového koření. Necháme kvasit při pokojové teplotě.  Uzené maso a klobásu nakrájíme. Na troše…

Těstoviny se zelím a houbami Hlavní jídla

Těstoviny se zelím a houbami

V hlubší pánvi rozehřejeme olej, necháme na něm rozpustit kousek másla a na něm zesklovatět nadrobno nakrájenou cibuli. Přidáme očištěné a na menší kousky nakrájené houby a necháme, až pustí vodu. Přisypeme všechno koření a také osolíme a opepříme. K houbám zamícháme propláchnuté a okapané zelí a…

Pirohy se zelím a houbami Hlavní jídla

Pirohy se zelím a houbami

Houby namočíme min. na 1 hodinu do studené vody a propláchneme. Houby uvaříme v osolené vodě 15 minut, vymačkáme z nich přebytečnou vodu a nakrájíme nadrobno. Na troše oleje necháme zesklovatět nadrobno nakrájenou cibuli, přidáme pokrájené zelí, bobkový list a nové koření, povaříme doměkkaa…

Žurek Polévky

Žurek

Příprava zákvasu: Žitnou mouku nasypeme do vyšší skleněné nádoby, např. zavařovací sklenice. Přidáme teplou vodu, kousek kůrky starého chleba a na plátky nakrájený česnek. Přikryjeme dvěma utěrkami a postavíme na teplé místo, kde zákvas necháme 4 dny.  Houby necháme namočené asi 1 hodinu ve…

Bigoš Hlavní jídla

Bigoš

Houby necháme namočit 1 hodinu předem. Maso, slaninu, cibuli a klobásku nakrájíme na menší kousky. V hrnci rozehřejeme sádlo, necháme vyškvařit slaninu, zprudka na ní orestujeme maso, přidáme klobásku a cibuli a společně ještě chvíli orestujeme. Dále přidáme všechno koření, promícháme, přimícháme…

Tip na recept

Švestkový sorbet

Švestkový sorbet

Nejprve si v hrnci svařte vodu s cukrem. Po cca deseti minutách získáte cukrový sirup, do kterého vložte vypeckované zralé švestky a také vsypte mletou skořici. Ovoce vařte na středním plamenu asi čtvrt hodiny…

POSLEDNÍ KOMENTÁŘE U ČLÁNKŮ

Ovlivňuje bydlení naše duševní zdraví?

Skvělý článek, který připomíná, jak zásadní je prostředí, ve kterém žijeme, pro naše duševní zdraví. Právě v d...

Hodí se tepelné čerpadlo do starého domu?

Když jsme řešili vytápění našeho starého domu, tepelné čerpadlo bylo jednou z možností . :) Nakonec jsme šli d...

Doporučené recepty

Vepřové ragú

Hlavní jídla: Vepřové ragú

Očištěné maso nakrájíme na kostky, zeleninu na menší kostičky. Na rozehřátém oleji ze všech stran zprudka…

Jehněčí na česneku

Hlavní jídla: Jehněčí na česneku

Jehněčí omyjeme, osušíme, zbavíme blan, kost neodstraňujeme. Česnek oloupeme, prolisujeme, smícháme se solí a…

Bounty tyčinky

Dezerty: Bounty tyčinky

Kokos smícháme s kokosovou moukou. Přidáme olej, sirup a pořádně směs promícháme. Postupně přiléváme vychlazené…

Sýrový dip

Ostatní: Sýrový dip

Nivu nastrouháme a utřeme s krémovým sýrem. Přidáváme zakysanou smetanu až do požadované konzistence sýrového dipu…