Aktuálně pro vás máme 1900 receptů
Spektrum Zdraví
Zapnout notifikace
Zapněte si odběr notifikací a budete přímo na Vaše zařízení dostávat upozornění na nově přidané články do této rubriky.
recept na přání

Světová kuchyně

Řecká Řecká kuchyně

Všechny recepty

Saganaki Hlavní jídla

Smažený sýr Saganaki

Tvrdý sýr řeckého původu zvaný Saganaki seženete buď v e-shopech nebo ve specializovaných prodejnách se sýry. Až jej budete mít doma, připravte si skvělou pochoutku neboli řecký „smažák“! Je to snadné. Sýr překrojte na tenčí plátky, obalte v rozšlehaném vajíčku, pak v panko strouhance a dejte smažit na rozpálený olivový olej z obou stran dozlatova...

Dolmades Předkrmy a chuťovky

Dolmades

Začněte tím, že si listy vinné révy spaříte převařenou vodou přes sítko. Pak je nechte zchladnout a okapat od přebytečné tekutiny. Dále si dejte vařit asi na deset minut rýži. Po uplynutí této doby ji sceďte a doplňte o jemně nasekanou cibuli a nakrájenou jarní cibulku. Vše řádně promíchejte a ochuťte solí, pepřem, mátou, oreganem, koprem....

Sofrito Hlavní jídla

Sofríto

Nejprve si nasekejte loupané česnekové stroužky. Poté nakrájejte najemno nať petrželky a stonky vložte do hlubokého hrnce. Dále si očistěte kližku a nakrájejte ji na plátky. Ty pak osolte, poklepejte paličkou a obalte v hladké mouce. Nyní si k ruce vezměte větší pánev a na ní rozpalte slunečnicový olej. Na něm osmahněte dozlatova z obou stran maso, pak jej vyjměte a dejte stranou...

Loukomades Dezerty

Loukomades

Nejprve si připravte kvásek z vlažné vody, mléka a sušeného droždí. Ten nechte vzejít na teplém místě. Mezitím si v míse smíchejte prosátou hladkou mouku spolu se škrobem a také se solí. Následně přilejte i kvásek, vlijte med a vypracujte vláčné těsto, které by mělo být polotuhé. To pak nechte kynout na teplém místě zhruba půl hodiny....

Dakos Předkrmy a chuťovky

Dakos

Začněte tím, že suchary z každé strany krátce namočíte do studené vody z obou stran. Poté povrch pokapejte hojně olivovým olejem a potřete strouhanými čerstvým rajčaty (pyré z dužiny). Směs okořeňte dle libosti pepřem, malým množství soli a posypejte drobenou fetou. Na sýr nasypte také trochu oregana, krájených rajčátek a dozdobte olivami. Podávejte jako předkrm...

Vasilopita Dezerty

Vasilopita

Začněte tím, že si předehřejete troubu na 160 až 170 °C. Poté si k ruce vezměte misku a v ní vyšlehejte krupicový cukr s měkkým máslem do pěny. Také přisypte mletou skořici, hřebíček, pomerančovou kůru a vaječné žloutky. Dále s v hrníčku promíchejte pomerančovou šťávu spolu s jedlou sodou a tekutinu vlijte do máslového krému. Nyní vsypte i prosátou mouku, vlijte mléko, koňak a řádně promíchejte...

Kleftiko Hlavní jídla

Kleftiko

Začněte nejprve tím, že si připravíte marinádu z citronové šťávy, olivového oleje (1 lžíce), suchého bílého vína, nasekaného oregana, soli a mletého pepře. Směsí pak přelijte plátky masa umístěné v misce, překryjte fólií a nechte marinovat ideálně přes noc. Postačí však i dvě až tři hodiny. Dále si oloupejte brambory, omyjte je a naplátkujte. Ty pak ochuťte v míse solí, zbylým oreganem a zakápněte i olejem...

pečený sýr Halloumi Předkrmy a chuťovky

Pečený sýr Halloumi

Začněte tím, že si na rozpáleném oleji v ohnivzdorné pánvi (ta, kterou můžete umístit do trouby) orestujete jemně nakrájenou cibulku a také nasekaný česnek. Po pár minutách přidejte kostičky cukety, mletý kmín a sůl dle chuti. Vše promíchejte, přiklopte poklicí a duste 10 až 15 minut. Následně vlijte pyré z rajčat a také drcená rajčata a pokračujte v dušení asi pět až deset minut...

Briam Hlavní jídla

Briam

Nejprve si oloupejte brambory, omyjte je a naplátkujte. Následně omyjte cuketu, očistěte ji od konců a též nakrájejte na plátky. Rajčata omyjte a přepulte. Papriku očistěte od semínek, omyjte a pokrájejte na tenčí proužky společně s loupanou cibulí. Česnekové stroužky rozčtvrťte. Nyní si k ruce vezměte zapékací misku a vytřete ji olivovým olejem. Na dno vyskládejte pár plátků brambor a na ně navrstvěte cuketu, rajčata, cibuli, papriku a česnek...

lilek Předkrmy a chuťovky

Smažený lilek

Nejprve si očistěte a oloupejte lilek. Poté jej naplátkujte podélně a posolte po celé délce. Na talíři nebo tácu nechte pustit přebytečnou tekutinu a následně osušte kuchyňskými utěrkami. Dále si rozšlehejte v misce vajíčka s trochou soli a také si připravte do dvou misek mouku a strouhanku....

Tip na recept

Domácí celozrnné bagety

Domácí celozrnné bagety

Vlažnou vodu promícháme s cukrem a čerstvým droždím. Necháme na teplém místě droždí aktivovat. Trvá to asi 5 minut. Mezitím si smícháme všechny mouky a sůl. Do mísy s kváskem přidáme ocet a olej. Postupně…

POSLEDNÍ KOMENTÁŘE U ČLÁNKŮ

Ovlivňuje bydlení naše duševní zdraví?

Skvělý článek, který připomíná, jak zásadní je prostředí, ve kterém žijeme, pro naše duševní zdraví. Právě v d...

Hodí se tepelné čerpadlo do starého domu?

Když jsme řešili vytápění našeho starého domu, tepelné čerpadlo bylo jednou z možností . :) Nakonec jsme šli d...

Doporučené recepty

Domácí mandlové mléko

Nápoje: Domácí mandlové mléko

Loupané mandle rozmixujeme najemno a zalijeme litrem horké vody. Necháme odstát minimálně 3 hodiny, ale čím déle,…

Pečená kambala

Hlavní jídla: Pečená kambala

Cibuli nakrájíme na větší kousky a dáme do pekáče. Na cibuli položíme osolenou a opepřenou rybu, polijeme bílým…

Francouzské palačinky

Dezerty: Francouzské palačinky

Do mléka smíchaného s vejcem pomocí metličky zašleháme prosátou mouku se špetkou soli. Hladké těstíčko necháme v…

Kvásek

Ostatní: Kvásek

Vlažné mléko smícháme ve větším hrnku se lžící cukru a nadrobeným droždím. Přidáme tolik mouky, aby nám vzniklo…